Skocz do zawartości

Kawa, Kawka, Kaweczka.

Rhyacophila

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie polećcie dobrą kawę do mielenia i parzenia w klasycznej kawiarce, najlepiej jak by była dostępna w którymś z popularnych sklepów :)

Z kawiarki nie wyciągniesz wszystkich aromatów, więc wybieraj tą która jest najświeższa.

Optimum to parę dni po paleniu, ale tego w supermarkecie raczej nie dostaniesz.

A może jakaś lokalna palarnia?

OK. To tak jak napisałem, im będzie świeższa, tym masz większą szansę cieszyć się lepszym naparem. Data palenia jest ważniejsza niż marka kawy na opakowaniu, dlatego konkretnej firmy Ci nie polecę. Ja dawno odszedłem od supermarketowych przesuszonych ziarenek na rzecz świeżo palonej kawy z palarni.

A może to pomoże w wyborze  ;):

A propos kawiarki:

Edytowane przez bartolo
  • Like 3

Chyba sobie kupię taka kawiarke... Myślę że to dobre budżetowe rozwiązanie

Sam stosuję od kilkunastu lat, a dopiero teraz dowiedziałem się, jak prawidłowo używać.. Człowiek jednak może (i powinien) uczyć się przez całe życie ;)

• Like 1

Może ktoś ma sprawdzony nieduży ekspres kolbowy. Bez młynków, elektroniki, itd. Byłbym wdzięczny za pomoc.

Ja mam Zelmer Piano.

Zalety: tani, w miarę cichy, bardzo dobra kawa.

Wady: Plastiki kiepsko wykonane... po dokładnych oględzinach wydaje się tandetny... (niezbyt dokładnie wykonany).

Co do wady - nie chce się zepsuć od 4 lat... więc mogę polecić.

Kawę parzyłem w wielu ekspresach, ten robi to naprawdę dobrze.

Nie ma żadnych "bajerów". Parzy kawe i może spieniać mleko :)

• Like 1

Chyba sobie kupię taka kawiarke... Myślę że to dobre budżetowe rozwiązanie

Jeśli chcesz kupić to tylko Bialetti / bo sa tez czajna identyczne ale to lipa/  lepsza jest Bialetti z kwasówki , ja mam dwie aluminiowe i czernieją w środku

o taka

fuupud.jpg

Ok. Zaraziłem się. Więc od razu spytam o kawy aromatyzowane - moja kobietka je wielbi. Po bardzo pobieznej lekturze, po posłuchaniu Arabean na yt wnioskuję, że dostępne w sklepach kawy aromatyzowane to raczej tania, zleżała kawa + olejek zapachowy. Pewnie droższy od samej kawy...

Czy ktoś ma doświadczenie z aromatyzowaniem kawy? Takim samodzielnym? Bo np kawę waniliową to raczej najłatwiej robiąc spirytusowy wyciąg z lasek wanilii? A inne fajne sposoby na aromatyzowaną kawę? Ewentualnie dobre jakościowo (cokolwiek to znaczy...bo jeszcze się na tym nie znam) aromaty spożywcze, nadające się do kawy robionej w kafetierze?

No i co Wy najlepszego zrobiliście? Teraz nie dość że mi wędkarstwo kasę i czas zjada, to jeszcze zacznę się bawić baristyką ;) A gdzie miejsce na własne wędliny, pieczenie domowego chlebka, wędzenie....i pracę? ;)

Polecam jeszcze piwowarstwo domowe, sam stosuję i nie narzekam[emoji6]

Z RN3SE

We wrześniu warzyłem AIPA (nie wyszło zbyt powalające), na poddaszu stoi gąsiorek wina gronowego, stoi gąsiorek wina z dzikiej róży, stoi pare buteleczek czegoś, czego sam nie robiłem, ale doceniam kunszt twórcy...także i ten dział sezonowo zjada mi czas i pieniądze. Na szczęście nie tak bardzo jak lurebuilding ;)

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...