ciavez Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Panowie polećcie dobrą kawę do mielenia i parzenia w klasycznej kawiarce, najlepiej jak by była dostępna w którymś z popularnych sklepów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszannopol13 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 A pozostali Primę serwują... notabene jak można to pić [emoji38]Przy takiej czarnej prima to luksus Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolo Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Panowie polećcie dobrą kawę do mielenia i parzenia w klasycznej kawiarce, najlepiej jak by była dostępna w którymś z popularnych sklepów Z kawiarki nie wyciągniesz wszystkich aromatów, więc wybieraj tą która jest najświeższa.Optimum to parę dni po paleniu, ale tego w supermarkecie raczej nie dostaniesz.A może jakaś lokalna palarnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Wiem że nie wyciągnę, ale lepsza kawiarka niż parzenie w szklance , poszukuję czegoś co mogę znaleźć w popularnych supermarketach gdyż na co dzień tylko do takich mam dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolo Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 (edytowane) OK. To tak jak napisałem, im będzie świeższa, tym masz większą szansę cieszyć się lepszym naparem. Data palenia jest ważniejsza niż marka kawy na opakowaniu, dlatego konkretnej firmy Ci nie polecę. Ja dawno odszedłem od supermarketowych przesuszonych ziarenek na rzecz świeżo palonej kawy z palarni. A może to pomoże w wyborze : A propos kawiarki: Edytowane 11 Stycznia 2017 przez bartolo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Dzięki kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Może ktoś ma sprawdzony nieduży ekspres kolbowy. Bez młynków, elektroniki, itd. Byłbym wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Chyba sobie kupię taka kawiarke... Myślę że to dobre budżetowe rozwiązanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Chyba sobie kupię taka kawiarke... Myślę że to dobre budżetowe rozwiązanieSam stosuję od kilkunastu lat, a dopiero teraz dowiedziałem się, jak prawidłowo używać.. Człowiek jednak może (i powinien) uczyć się przez całe życie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Może ktoś ma sprawdzony nieduży ekspres kolbowy. Bez młynków, elektroniki, itd. Byłbym wdzięczny za pomoc. Ja mam Zelmer Piano. Zalety: tani, w miarę cichy, bardzo dobra kawa.Wady: Plastiki kiepsko wykonane... po dokładnych oględzinach wydaje się tandetny... (niezbyt dokładnie wykonany). Co do wady - nie chce się zepsuć od 4 lat... więc mogę polecić.Kawę parzyłem w wielu ekspresach, ten robi to naprawdę dobrze.Nie ma żadnych "bajerów". Parzy kawe i może spieniać mleko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Chyba sobie kupię taka kawiarke... Myślę że to dobre budżetowe rozwiązanie Polecam szczerze. Jeśli nie ma pod ręką ekspresu, to jest niewiele gorsze rozwiązanie. A przy dobrej jakości, wychodzi naprawdę dobry napar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Chyba sobie kupię taka kawiarke... Myślę że to dobre budżetowe rozwiązanieJeśli chcesz kupić to tylko Bialetti / bo sa tez czajna identyczne ale to lipa/ lepsza jest Bialetti z kwasówki , ja mam dwie aluminiowe i czernieją w środkuo taka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junker_abra Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 (edytowane) Niedroga i dobra kawa ziarnista to wg mnie espresso 100% arabica z Lidla bądź Biedronki w cenie ok 15 PLN za 0.5 kg. Z ekspresów polecam Gaggie Classic tylko normalne sitko trzeba dokupić. Z RN3SE Edytowane 11 Stycznia 2017 przez junker_abra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Panowie Jak to jest z młynkiem do kawy - jak rozumiem żarnowy najlepszy i robi robotę, tak? Jeśli tak...to który w normalnej cenie warto wybrać? I, przede wszystkim, co to jest normalna cena w tym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolo Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Panowie Jak to jest z młynkiem do kawy - jak rozumiem żarnowy najlepszy i robi robotę, tak? Jeśli tak...to który w normalnej cenie warto wybrać? I, przede wszystkim, co to jest normalna cena w tym przypadku? A proszę bardzo: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 O Dobry materiał. Z polecanych przez nich chyba CONCEPT KM 5120 najbardziej pasuje do moich potrzeb, ale poczytam/poszukam jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Postarali się trochę chłopaki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolo Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 O Dobry materiał. Z polecanych przez nich chyba CONCEPT KM 5120 najbardziej pasuje do moich potrzeb, ale poczytam/poszukam jeszcze. Jak masz czas, to polecam lekturę:http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?board=13.0 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Jak masz czas, to polecam lekturę:http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?board=13.0Jeśli już ma być dobre forum o kawie to raczej to http://caffeprego.pl/phpBB3/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 No i co Wy najlepszego zrobiliście? Teraz nie dość że mi wędkarstwo kasę i czas zjada, to jeszcze zacznę się bawić baristyką A gdzie miejsce na własne wędliny, pieczenie domowego chlebka, wędzenie....i pracę? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Ok. Zaraziłem się. Więc od razu spytam o kawy aromatyzowane - moja kobietka je wielbi. Po bardzo pobieznej lekturze, po posłuchaniu Arabean na yt wnioskuję, że dostępne w sklepach kawy aromatyzowane to raczej tania, zleżała kawa + olejek zapachowy. Pewnie droższy od samej kawy...Czy ktoś ma doświadczenie z aromatyzowaniem kawy? Takim samodzielnym? Bo np kawę waniliową to raczej najłatwiej robiąc spirytusowy wyciąg z lasek wanilii? A inne fajne sposoby na aromatyzowaną kawę? Ewentualnie dobre jakościowo (cokolwiek to znaczy...bo jeszcze się na tym nie znam) aromaty spożywcze, nadające się do kawy robionej w kafetierze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junker_abra Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 No i co Wy najlepszego zrobiliście? Teraz nie dość że mi wędkarstwo kasę i czas zjada, to jeszcze zacznę się bawić baristyką A gdzie miejsce na własne wędliny, pieczenie domowego chlebka, wędzenie....i pracę? Polecam jeszcze piwowarstwo domowe, sam stosuję i nie narzekam[emoji6] Z RN3SE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 We wrześniu warzyłem AIPA (nie wyszło zbyt powalające), na poddaszu stoi gąsiorek wina gronowego, stoi gąsiorek wina z dzikiej róży, stoi pare buteleczek czegoś, czego sam nie robiłem, ale doceniam kunszt twórcy...także i ten dział sezonowo zjada mi czas i pieniądze. Na szczęście nie tak bardzo jak lurebuilding Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ace Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Właśnie piję "żużelek" jacobsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 O "małej czarnej" - technicznych porad kilka.Oczywiście poza najważniejszymi, omówionymi na samym początku, tj: Ziarno, młynek i woda - co jeszcze jest istotne, by przygotować znakomity napar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi