Skocz do zawartości

Kawa, Kawka, Kaweczka.

Rhyacophila

Rekomendowane odpowiedzi

O "małej czarnej" - technicznych porad kilka.

Oczywiście poza najważniejszymi, omówionymi na samym początku, tj: Ziarno, młynek i woda - co jeszcze jest istotne, by przygotować znakomity napar?

Część czwarta: technika...

Część piąta: sprzęt...

Janusz, jak chcesz dalej zgłębiać temat, to można i tak:  :P  :D  :D  :D

Edytowane przez bartolo
  • Like 1

• 5 miesięcy temu...
  • 1 rok później...

Witak Kolegów

Potrzebuję rady osób które przerobiły temat...

Szukam sprzętu - CIŚNIENIOWY EKSPRES DO KAWY, dobra jakość produktu, mała awaryjność, cena - no waśnie...

Jest tego taka ilość że trudno laikowi ogarnąć.

Może ktoś podpowie co i jak...

Małżonka  sobie zażyczyła a "Piętaszek" ma wykonać.  :D  

Proszę o fachowe wsparcie. 

Mile widziane typy na konkretne firmy, modele...

Dzięki za ewentualne wpisy.

Pozdrawiam Serdecznie!

Andrzej  :)

• Like 1

Tu jest taki temat, możesz sobie poczytać

http://jerkbait.pl/topic/55368-kawa-kawka-kaweczka/

Osobiście zastanów się czy na prawdę tego potrzebujesz. Moja Pani też miała kiedyś taką wizję, ale udało mi się ją odwieść od tego pomysłu. Ja kawy nie piję, ona jedną dziennie i tak naprawdę ile razy ten ekspres byłby wykorzystany? W ciągu tygodnia zawsze gdzieś na mieście tą kawę kupuje bo tu jakieś spotkanie, tam jakiś Orlen, w weekend oraz na wyjazdach cała atrakcja w tym żeby gdzieś na tą kawę pójść.

Stanęło na aeropressie który ogarnia dwie-trzy kawy tygodniowo i jest ok ;)

• Like 2

Nie chciałbym Cię zniechęcać do zakupu ale... zastanów się dwa razy czy na pewno jest potrzebny. Nie znam osoby(z tych) co maja by im się nie zepsuł. Te tanie i te droższe, wcześniej czy później szwankują. Są tacy co dosyć często wysyłają do naprawy,no ale tam jest duże zapotrzebowanie na kawę. Może te do restauracji są mniej zawodne ale kupić do domu ekspres za 15 tyś, no nie wiem czy warto?

"Przerobilem" już kilka i za 5 tys zl i inne .Jedno jest pewne, kamień uszkodzi i te drogie i te tańsze, mimo książkowego odkamieniania  . Naprawe tego najdroższego , wszystkorobiacego  :D wycenili  900 zl .Wiec za 1200 kupilem De'longi magnifica i jak na razie jest ok .

• Like 1

Jak kolega powyżej, przerobiłem wiele expresów i w pełni potwierdzam jego opinię. Zostałem przy DeLonghi  EC685 (aktualna cena to jakieś 700pln max) i jesteśmy z żoną bardzo zadowoleni. Oczywiście najważniejsza jest kawa. Dobór tej dobrze smakującej zabrał dużo czasu ale teraz, to już tylko parzyć.

Jeśli ktoś pije niewiele kawy, albo nie chce wydawać gotówki na ekspres ciśnieniowy, to najlepszą alternatywą jest zaparzacz za parę zł. Napar wychodzi odrobinę inny w smaku, ale też jest naprawdę dobry. Tyle że trochę więcej roboty przy tym jest, ale za to można takiej kawy napić się, np. nad wodą, na butli z gazem.

Z ekspresów ciśnieniowych używałem Krups, po gwarancji psuło się urządzenie-częste wymiany uszczelek. Obecnie pracuje w domu Jura od paru już dobrych lat, jakaś podstawowa wersja, bodajże Impressa C60. Napar wychodzi wyraźnie lepszy niż z Krupsa i (odpukać) na razie bez awarii. Ale i tak ważniejszy jest gatunek kawy i świeżość. Dobra kawa smakuje wybornie i z prostego zaparzacza.

• Like 2

Ja pije na wzór bliskowschodni z tygla z dużą ilością kardamonu :)

Ale też lubie z kawiarki. Po włosku. Jakich kawiarek używacie? Stoje przed faktem zakupu takiej większej okolo 600 ml. Może ktoś cos poleci. te najtansze aluminiowe nie nadaja sie do niczego. kawa okropna.

Dobre kawiarki robi Bialetti (np Venus) z nierdzewki. Używałem z powodzeniem na płycie indukcyjnej. Kawa bardzo dobra, ale najlepsza była z takiego modelu który na wypływie kawy miał obciążnik który podnosił się pod wpływem wysokiego ciśnienia i dopiero wtedy kawa wypływała. Raz udało mi się kupić coś takiego we włoskiej hurtowni w Hamburgu (bodajże Andronaco) i do dzisiaj nigdzie nie osiągalne ( w tejże hurtowni też).

No żona była by zachwycona  :D robi maciato czy kapucino, no nie a więc nawet takiej fotki nigdy nie pokazuj żonie.

Moja żona kawy nie lubi, jesli juz pije to tylko mleczne w/w, a expres chciała i jest. Przy okazji ja na tm skorzystałem.

Edytowane przez Małkociniak
  • Like 1

Siemens EQ5 kupiony listopad 2011 do dzisiaj zrobił 6786 kaw, dwie drobne usterki w okresie gwarancyjnym. Wode do niego filtruje w dzbanku, mozna zamontować filt w pojemniku na wodę. Polecam

Mam siemens eq.3 Polecam... Ps jak sprawdzic ilość zrobionych kaw?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tomasz eS

Dobre kawiarki robi Bialetti (np Venus) z nierdzewki. Używałem z powodzeniem na płycie indukcyjnej. Kawa bardzo dobra, ale najlepsza była z takiego modelu który na wypływie kawy miał obciążnik który podnosił się pod wpływem wysokiego ciśnienia i dopiero wtedy kawa wypływała. Raz udało mi się kupić coś takiego we włoskiej hurtowni w Hamburgu (bodajże Andronaco) i do dzisiaj nigdzie nie osiągalne ( w tejże hurtowni też).

ta kafetierka nazywa się Brikka

post-48046-0-88504500-1549042494_thumb.jpg

Tyko, że tamta była z nierdzewki. A ta jest z aluminium, też kiedyś miałem ale na indukcji nie mogłem jej używać. Musiałbym szukać specjalnej podstawki na indukcję do zwykłych garów.

Ale kawa i tak była najlepsza z tego typu kafetiery

Edytowane przez Paprykarz

Nie chciałbym Cię zniechęcać do zakupu ale... zastanów się dwa razy czy na pewno jest potrzebny. Nie znam osoby(z tych) co maja by im się nie zepsuł. Te tanie i te droższe, wcześniej czy później szwankują. Są tacy co dosyć często wysyłają do naprawy,no ale tam jest duże zapotrzebowanie na kawę. Może te do restauracji są mniej zawodne ale kupić do domu ekspres za 15 tyś, no nie wiem czy warto?

No popatrz a moja 15 letnia Gaggia ni cholery nie chce się popsuć , nawet nad nowym rozmyślałem ale żal mi jej choć juz ponad 25 tysi kawy zrobiła a nawet uszczelki jeszcze żadnej nie wymieniłem