ciavez Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 W 5 minut elegancko wytłumaczone co i jak -> nie ma to jak "mała czarna";) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolo Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 (edytowane) O "małej czarnej" - technicznych porad kilka.Oczywiście poza najważniejszymi, omówionymi na samym początku, tj: Ziarno, młynek i woda - co jeszcze jest istotne, by przygotować znakomity napar? Część czwarta: technika...Część piąta: sprzęt... Janusz, jak chcesz dalej zgłębiać temat, to można i tak: Edytowane 21 Lutego 2017 przez bartolo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Zauważyłem na rynku kompatybilne kapsułki do systemu Lavazza A Modo Mio. Miał ktoś może do czynienia z nimi? Ciekawe jak wypadają w porównaniu z Lavazzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Jako że sam Arabica zbytnio mi już kopa nie daje- na poranną kawkę idzie pół na pół z Robustą, wówczas czuję tą większą dawkę kofeiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Idąc tym torem później czeka Cię sama robusta. A później to już tylko amfetamina, przykro mi. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Witak Kolegów Potrzebuję rady osób które przerobiły temat...Szukam sprzętu - CIŚNIENIOWY EKSPRES DO KAWY, dobra jakość produktu, mała awaryjność, cena - no waśnie...Jest tego taka ilość że trudno laikowi ogarnąć.Może ktoś podpowie co i jak...Małżonka sobie zażyczyła a "Piętaszek" ma wykonać. Proszę o fachowe wsparcie. Mile widziane typy na konkretne firmy, modele... Dzięki za ewentualne wpisy. Pozdrawiam Serdecznie! Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpiu08 Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Tu jest taki temat, możesz sobie poczytaćhttp://jerkbait.pl/topic/55368-kawa-kawka-kaweczka/Osobiście zastanów się czy na prawdę tego potrzebujesz. Moja Pani też miała kiedyś taką wizję, ale udało mi się ją odwieść od tego pomysłu. Ja kawy nie piję, ona jedną dziennie i tak naprawdę ile razy ten ekspres byłby wykorzystany? W ciągu tygodnia zawsze gdzieś na mieście tą kawę kupuje bo tu jakieś spotkanie, tam jakiś Orlen, w weekend oraz na wyjazdach cała atrakcja w tym żeby gdzieś na tą kawę pójść. Stanęło na aeropressie który ogarnia dwie-trzy kawy tygodniowo i jest ok 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Dzięki za info, wcześniej szukałem pod "ekspres ciśnieniowy" i wyszukiwarka nie podała żadnego adresu.Już częściowo wczytałem się w treść z podanego linku. Pozdrawiam Andrzej PSTemat do usunięcia, zgłaszam modowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Nie chciałbym Cię zniechęcać do zakupu ale... zastanów się dwa razy czy na pewno jest potrzebny. Nie znam osoby(z tych) co maja by im się nie zepsuł. Te tanie i te droższe, wcześniej czy później szwankują. Są tacy co dosyć często wysyłają do naprawy,no ale tam jest duże zapotrzebowanie na kawę. Może te do restauracji są mniej zawodne ale kupić do domu ekspres za 15 tyś, no nie wiem czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skilos Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 "Przerobilem" już kilka i za 5 tys zl i inne .Jedno jest pewne, kamień uszkodzi i te drogie i te tańsze, mimo książkowego odkamieniania . Naprawe tego najdroższego , wszystkorobiacego wycenili 900 zl .Wiec za 1200 kupilem De'longi magnifica i jak na razie jest ok . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Jak kolega powyżej, przerobiłem wiele expresów i w pełni potwierdzam jego opinię. Zostałem przy DeLonghi EC685 (aktualna cena to jakieś 700pln max) i jesteśmy z żoną bardzo zadowoleni. Oczywiście najważniejsza jest kawa. Dobór tej dobrze smakującej zabrał dużo czasu ale teraz, to już tylko parzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Jeśli ktoś pije niewiele kawy, albo nie chce wydawać gotówki na ekspres ciśnieniowy, to najlepszą alternatywą jest zaparzacz za parę zł. Napar wychodzi odrobinę inny w smaku, ale też jest naprawdę dobry. Tyle że trochę więcej roboty przy tym jest, ale za to można takiej kawy napić się, np. nad wodą, na butli z gazem.Z ekspresów ciśnieniowych używałem Krups, po gwarancji psuło się urządzenie-częste wymiany uszczelek. Obecnie pracuje w domu Jura od paru już dobrych lat, jakaś podstawowa wersja, bodajże Impressa C60. Napar wychodzi wyraźnie lepszy niż z Krupsa i (odpukać) na razie bez awarii. Ale i tak ważniejszy jest gatunek kawy i świeżość. Dobra kawa smakuje wybornie i z prostego zaparzacza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RulleZ Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 A czy ktoś z Was pije alternatywnie zaparzoną kawę? Aeropress? Drip? Syphon? Chemex? ColdBrew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongo Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Ja pije na wzór bliskowschodni z tygla z dużą ilością kardamonu Ale też lubie z kawiarki. Po włosku. Jakich kawiarek używacie? Stoje przed faktem zakupu takiej większej okolo 600 ml. Może ktoś cos poleci. te najtansze aluminiowe nie nadaja sie do niczego. kawa okropna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Dobre kawiarki robi Bialetti (np Venus) z nierdzewki. Używałem z powodzeniem na płycie indukcyjnej. Kawa bardzo dobra, ale najlepsza była z takiego modelu który na wypływie kawy miał obciążnik który podnosił się pod wpływem wysokiego ciśnienia i dopiero wtedy kawa wypływała. Raz udało mi się kupić coś takiego we włoskiej hurtowni w Hamburgu (bodajże Andronaco) i do dzisiaj nigdzie nie osiągalne ( w tejże hurtowni też). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) Siemens EQ5 kupiony listopad 2011 do dzisiaj zrobił 6786 kaw, dwie drobne usterki w okresie gwarancyjnym. Wode do niego filtruje w dzbanku, mozna zamontować filt w pojemniku na wodę. Polecam Edytowane 1 Lutego 2019 przez Małkociniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lexi Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) ..żadna „komputerowa” nie zrobi lepszej kawki niż ta prosta..Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 1 Lutego 2019 przez lexi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) No żona była by zachwycona robi maciato czy kapucino, no nie a więc nawet takiej fotki nigdy nie pokazuj żonie.Moja żona kawy nie lubi, jesli juz pije to tylko mleczne w/w, a expres chciała i jest. Przy okazji ja na tm skorzystałem. Edytowane 1 Lutego 2019 przez Małkociniak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) Siemens EQ5 kupiony listopad 2011 do dzisiaj zrobił 6786 kaw, dwie drobne usterki w okresie gwarancyjnym. Wode do niego filtruje w dzbanku, mozna zamontować filt w pojemniku na wodę. PolecamMam siemens eq.3 Polecam... Ps jak sprawdzic ilość zrobionych kaw? Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Edytowane 1 Lutego 2019 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Mam siemens eq.3 Polecam... Ps jak sprawdzic ilość zrobionych kaw? Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu TapatalkaPo każdej wypitej kawie, jak idziesz do łazienki, to robisz kreskę na ścianie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 zaznaczony przycisk przytrzymaj 15 s. potem tym samym przyciskiem wywołujesz żadaną funkcję, twardośc wody , tem. wody, etc. za szóstym nacisnieciem pokaże ilośc zrobinych "trucizn" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan333 Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Dobre kawiarki robi Bialetti (np Venus) z nierdzewki. Używałem z powodzeniem na płycie indukcyjnej. Kawa bardzo dobra, ale najlepsza była z takiego modelu który na wypływie kawy miał obciążnik który podnosił się pod wpływem wysokiego ciśnienia i dopiero wtedy kawa wypływała. Raz udało mi się kupić coś takiego we włoskiej hurtowni w Hamburgu (bodajże Andronaco) i do dzisiaj nigdzie nie osiągalne ( w tejże hurtowni też).ta kafetierka nazywa się Brikka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) Tyko, że tamta była z nierdzewki. A ta jest z aluminium, też kiedyś miałem ale na indukcji nie mogłem jej używać. Musiałbym szukać specjalnej podstawki na indukcję do zwykłych garów.Ale kawa i tak była najlepsza z tego typu kafetiery Edytowane 1 Lutego 2019 przez Paprykarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 Nie chciałbym Cię zniechęcać do zakupu ale... zastanów się dwa razy czy na pewno jest potrzebny. Nie znam osoby(z tych) co maja by im się nie zepsuł. Te tanie i te droższe, wcześniej czy później szwankują. Są tacy co dosyć często wysyłają do naprawy,no ale tam jest duże zapotrzebowanie na kawę. Może te do restauracji są mniej zawodne ale kupić do domu ekspres za 15 tyś, no nie wiem czy warto?No popatrz a moja 15 letnia Gaggia ni cholery nie chce się popsuć , nawet nad nowym rozmyślałem ale żal mi jej choć juz ponad 25 tysi kawy zrobiła a nawet uszczelki jeszcze żadnej nie wymieniłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Wiadomo, Gagia albo Jura nic innego nie powinno się wybierać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi