Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Przekleję tu

http://www.ebay.co.uk/itm/Scierra-Pike-Fly-Rod-9ft-4-Piece-/ 190600815311?pt=UK_SportingGoods_FishingAcces_RL&hash=it em2c60b1a2cf

Cena max to 99 funtów

ale kupisz za 350pln z wysyłką, dożywotnia gwarancja!!

Swego czasu uznawany za jeden z najlepszych kijów szczupakowych, jest tego na ebayu jeszcze trochę

http://www.ebay.co.uk/itm/WYCHWOOD-TRUEFLY-CASSETTE-REEL-2-S PARE-SPOOLS-7-8-/370517481615?pt=UK_SportingGoods_FishingAcc es_RL&var=&hash=item9503a9d8f1

Da się taniej znaleźć, bardzo udany kołowrotek

i linka na koniec:

http://www.ebay.co.uk/itm/Airflo-Forty-Plus-Cold-Saltwater-F ly-Line-Intermediate-WF9-/320792139653?pt=UK_SportingGoods_F ishingAcces_RL&hash=item4ab0b39785

100pln

700pln z małym groszem

jako podkład - stara plecionka 30lb

Nie ma za co Wink

I to jest zestaw, który bez chwili dumania sam bym kupił i nim łowił, żadna wersja ekonomiczna czy półśrodki

Teoretycznie.

W praktyce różnic jest sporo. Linka intermedium:

-wolniej tonie

-jest przeciążona

-ma krótką głowicę - 9,1 metra

-running jest intermedium, nie pływający

-chyba jest trochę grubsza

-chyba jest inny kształt głowicy, bardziej zwarty na końcu.

W efekcie - muchy duze nosi jak marzenie, porównywalnie z najlepszymi linkami szczupakowymi na rynku, nie pływa, co jest dla mnie +

Łojtam łojtam

Jak ktoś kuma ładowanie kija castingowego i rzut multikiem nie skręconym na maxa, to nie ma opcji, zeby z tym trudności były. Dzieci tym rzucają na całym świecie, prostsze to niż spinning dla mnie

Mogę się mylić ale wydaje mi się ze @wobler129 używa korby nie multika

Okej szanownej gawiedzi, będę się chwalił - wczoraj złowiłem pierwszego zębacza na muchę! B) W sumie to było bardziej zębiątko niż zębacz, bo okolice marnego 50 cm toto miało, ale szczupak jest szczupak :D. Poniżej szczęśliwa muszka (hak #2, długość jakieś 10 cm).

https://lh3.googleusercontent.com/-jor0nuFBehY/TsK-cWU37pI/AAAAAAAAAlI/tcUveS5oq7Q/s800/P1000006-1_s_wm.jpg

Najlepsze są rozpędzone głowice w dwuręcznej klasie #10 z dużą muchą na końcu. Można przewrót przez twarz wykonać...

Teraz to się zaczynam trochę bać... :D Może pozostanę jednak przy 6 AFTMA? :lol:

Witam wszystkich zamuszonych

Podepnę się do tematu z pytaniem,de facto dotyczącym pike on fly. Co używacie na ręce,jakie rękawiczki,które nie przemakają?

U mnie z obciętymi palcami odpadają, dzisiaj po 30 min łowienia miałem serdecznie dosyć,a nie było tak zimno.

Branie - zależy od ryby. Czasem jest to uczucie, jakby ktoś ci z mostu zrzucił na szczytówkę płytę chodnikową, czasem zaczep, czasem stuknięcie, puknięcie. Czasem... nie czujesz nic, po za uczuciem, jakby linka po kamieniach szorowała - szczupły zassał i płynie ciekawie w Twoją stronę. Czasem wrażenie jakby mucha zaczeła utykać w wodzie, lub jakby ją mini okoń skubał, a to właśnie metrowa laga płynie i nosem trąca i podrzuca muszkę. Raz coś takiego widziałem, stojąc na murku z półtora metra nad wodą. Mucha zaczeła właśnie tak jakoś utykać, pojawił się w zasięgu wzroku koniec sznura, mucha a za nią... krokodyl. Na nic kolejne próby, nic z tego nie wyszło, ale ryba była piękna i emocje też.

Co do rękawiczek - testowałem wiele, skończyło się na łowieniu bez rękawiczek. Zimno, po chwili zaczyna boleś, po chwili chcesz sobie palce odgryźć i jak się to przetrzyma to... przestaje się czuć cokolwiek. Jedyny problem, to ze rzuty czasem knocę, z palców bez czucia źle linka wyfruwa i w środku ładowania jest pierdut i pół runinngu w powietrzu :mellow: