Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

A to wszystko dzięki umiejętnościom biegu przez płotki, dedukcji, tropienia i śledzenia, godnym lepszej sprawy. Udało się odnaleźć kuriera jak był jeszcze na dzielnicy i wrzucić mu paczkę.

Koło 13 wpadł kurier, udało się nawinąć linkę, podkład, połączyć i zgrać to razem, łączniki, pobiec przed dom porzucać chwilę, wrócić, spakować (wysuszone :mellow:), złożyć zlecenie, wygrzebać kuriera i nadać do woblerka, co od przebierania nogami ogień skrzesa niedługo.

Pozwolę zacytować opis bliźniaka, wciągniętego dzisiaj w 15 minut na naszym forum

Kij:

Fulling Mill GX, 9 stopowy do linki #10, w 4 kawałkach, w tubie z kodury, dzielonej. Made in Korea. Blank - bardzo dobry, wykonanie - przyzwoite, komponenty dobrej jakości, jedynie przelotki zamontowałbym rozmiarowo trochę większe, ale... to nie ma aż takiego znaczenia.

Kij jest szybki, bez problemu podrywa całą głowicę z wody, pozwala fruwać dużymi muszyskami.

Kołowrotek:

Wychwood True Fly - kasetowy kołowrotek brytyjskiej firmy, produkowany w Korei. Bardzo lekki, sporej pojemności - wchodzi linka #10 długości 40m i do tego przynajmniej 100m backingu 30lb!

Załadowany linką dobrze wyważa kij.

Hamulec - standard jak na modele tej klasy, działa dobrze, płynnie, spokojnie poradzi sobie z naszymi potworami.

3 szpule, więc możliwości dodatkowych linek.

Linka:

Airflo 40+ CSW #10. Pisałem o tym tyle, ze wystarczy wyszukać sobie, głupio by mi było jeszcze raz. W skrócie - krótka, ciężka głowica, intermedium, przeźroczysta. 30 kilka metrów runningu.

Nie ukręciłem jeszcze muchy której bym tym nie wyfrunął.

Podkład:

Dacronowa plecionka 30lb, ponad 100 metrów

Łączniki:

Vision 40lb - spokojnie pozwalają na urwanie dobrej 0,60mm.

Przypon:

Łączony FC 0,6mm i dobra żyłka 0,4mm, ok 2 metrów.

Przypon na zęby:

Hardmono 40lb. 3 sztuki.

Zestaw pozwala na równą walkę z dużą rybą. Spokojnie nadaje się na szczupaka, głowatkę, małego suma. Możliwością pacyfikowania ryb porównywalny z 30lb zestawem jerkowym.

Zestaw, poskładany, z przyponami, 10 zrobionymi pod własne życzenia muchami, można mieć za 1000pln, co wychodzi mniej więcej w cenie sklepowej w brytyjskich sklepach, z VATEm i wysyłką do pl.

Również w klasie #8 i #9

Jednorazowa akcja, ściągam jeszcze kilka pierdół dla kolegów którzy obudzili się wczoraj :mellow:

i po reklamie <_<

No mogę chyba powiedzieć, że już w miarę umiem machać tym zestawem, rzucałem już całkiem całkiem. Na początku były jaja :lol: Odcięłem sznurem koledze żyłkę w spinnie, stracił przynętę :lol: No i sam sobie czapkę z głowy ściągnąłem :lol: :lol: :lol: Ale później nie było już ani jednego incydentu, niestety po tym jak pociągnęli siecią szczupaków jakby brak :( Nie odnotowałem brania, choć przez kilka godzin byłem wierny i machałem tylko muchówką. Kolega na spinna 2króciaki.

Czyli pewnie nie było akcji

Spróbuj zmieniać tempo prowadzenia, od zupełnie ledwo-ledwo po zadupcanie aż się linka zacznie o przelotki topić.

Czasem robiło prowadzenie z wybieraniem linki w ósemkę:

ok 50 sekundy:

http://www.youtube.com/watch?v=Aay73VXSpcQ

Dzięki za info :D Próbowałem i szybko i wolno i z przerwami i bez.

Mam pytanie bo nie bardzo wiedziałem na jakiej głębokości znajduje się moja mucha. Jak to rozszyfrować, czy na czuja? :D Mam większość lekko, wolno tonących muszek (mokre czy jak to się mówi? :mellow: ), wiem że głębiej prowadzić mogę poprzez wolniejsze prowadzenie itp. Jest jakaś rada na to? :D

Rad jest kilka

-obciążyć muszki

-tonąca końcówka

-szczytówka metr w wodę

-dłuższy przypon

-tonąca linka

W efekcie, większość z nich utrudnia rzucanie, bardzo nawet

muchy idą około metr-półtora pod powierzchnią.

Najłatwiej - nawinać trochę drutu ołowianego na tułów muchy, będzie szybciej tonąć, uważać tylko przy rzucaniu, by wędki nie zdekapitować.

Jeśli to są te muchy z przesyłki to 2-3 z nich były w pysku szczupaka (zaliczone ryby)... Ja stosuję przypon z FC długości 2m, średnica 0,4mm + przypon właściwy do streamer-a FC 0,6mm. Przy lince Inter BD zestaw schodzi w miarę szybko i sięgałem 2-3m i więcej. Przelicz sobie to przy łodzi (odliczaj), prowadź b.powoli. Branie w odczuciu jak by ktoś odpływał z Twoją muchą... FC na długości 2,5m i przy podanych średnicach pięknie tonie topiąc muszysko.