Baart Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Niedługo koniec szczupakowego sezonu więc żeby się nie nudzić trzeba się czymś zająć. Kolejny zlepek ze stajni FFC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Myślę ze wszyscy mucho-zębacze powinni szykować się na... "SzŁ".Tym razem chłopaki zrobiły numer o szczupakach, sporo ciekawych artykułów.Nawet... o myciu kapki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Myślę ze wszyscy mucho-zębacze powinni szykować się na... "SzŁ".Tym razem chłopaki zrobiły numer o szczupakach, sporo ciekawych artykułów.Nawet... o myciu kapki BINGO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zakupie Na wiosne biore sie za szczupaki z muchowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Dla niecierpliwych: http://www.facebook.com/sztukalowienia Można tam zobaczyć "zębatą" okładkę nowego numeru i parę zdjęć wersji roboczej magazynu ze wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Kiedy bedzie w sklepach SzL? Na poczatku tygodnia przyjedzie do mnie linka Airflo Sixth Sense Di8 - ta cegla bedzie testowana na Solinie Teraz musze skompletowac jakis zacny zestaw much, tylko co to ma byc? Moze imitacje okoni i ploci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Poważnie myślisz że szczupak rozróżni w muszce okonia od płoci i według tego kryterium będzie brał ? Jeżeli tak to nie zapomnij skrzeli ociekających krwią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Moze mam za male doswiadczenie ze szczupakami, ale skoro niektore kolory przynet spinningowych np. gumowych maja naprawde duze znaczenie przy bardzo wolnym prowadzeniu to wydaje mi sie ze imitacja streamera rybki tez ma. Glupio to zabrzmi ale zrobienie krwawiacych skrzel uwazam za dobry pomysl Czy waszym zdaniem kolorystyka w muszce szczupakowej jest bez znaczenia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 (edytowane) Moze mam za male doswiadczenie ze szczupakami, ale skoro niektore kolory przynet spinningowych np. gumowych maja naprawde duze znaczenie przy bardzo wolnym prowadzeniu to wydaje mi sie ze imitacja streamera rybki tez ma. Glupio to zabrzmi ale zrobienie krwawiacych skrzel uwazam za dobry pomysl Czy waszym zdaniem kolorystyka w muszce szczupakowej jest bez znaczenia??? wtrace sie do dyskusji nie czytajac calego watku. MZ ma znaczenie tzn czasami mielismy ryby tylko ja jasne wzory a czasami kombinacja zielony czarny sie sprawdzala. ja najczesciej uzywam srebrnego/bialego/zielonego/czerwonego w roznych kombinacjach. jednak uwazam (mowa o plytkiej wodzie w zimie), ze raczej ruch przynety robi robote. Czasami robie takie muszki, ze kumpel sie mnie pytal: "co ta ryba wg ciebie chciala zezrec? papuge????????" ja robie przynety raczej duze z dodatkowym stingerem i staram sie robie glowe tonaca a chwost na stingerze plywajacy - na zimnej wodzie mozna ladnie niemal pionowo grac przyneta... ps ja swoimi spinninguje... Edytowane 7 Grudnia 2012 przez gooral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Myślę ze one rozrózniają najpierw sposób zachowania, później kształt, a na samym końcu kolor, oczy itdMiałem wyniki na muchy absurdalnie bezksztąłtne - białe, przypominające - nic. Ale - miały duże oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Wydaje mi sie , ze znaczenie ma kolor wody w jakiej sie lowi. Jesli jest krystalicznie czysta, to mocne kontrasty nie beda dobrym pomyslem - albo jakies mega oczojeby. Przynajmniej w srodku dnia, kiedy jest maksymalne swiatlo w wodzie. Wieczorem czy rano mozna ,,oczojebnac'', bo pod woda polmrok. Z mocnych kontrastow w czystej wodzie sprawdza sie czarny z czerwonym ( polaczenie).W humusowej wodzie ( czy traconej ) na pewno lepiej zalozyc cos w polaczeniu zolci i pomaranczu niz jakiegos niepozornego ,,okonka''...A najlepiej za kazdym razem pokombinowac troche, bo z tymi rybami to nigdy nic nie wiadomo...Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Bede lowil w 3 zbiornikach, w kazdym jest czysta lub bardzo czysta woda. Spinningowo naturalne kolory sprawdzaja sie bardzo dobrze. Pomysl na malowanie w okonie i plocie jest banalny - jest ich w tej wodzie duzo i to glowna dieta szczupakow. Reasumujac rady dot. wygladu na czysta wode:1. Duze oczy2. W dzien kolory naturalne: czarny z czerwonym, czarny z zielonym, czarny z zielonym i czerwonym, moze dodac troche bialego3. Rano i kolory jasne i oczojebne np bialy z dodatkami z fluo4. Przy prawie pionowej prezentacji glowa tonaca z wiekimi oczami z dodatkowym plywajacym stingerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 (edytowane) 4. Przy prawie pionowej prezentacji glowa tonaca z wiekimi oczami z dodatkowym plywajacym stingerem na muchowce mozesz miec maly problem ze stingerem (stinger musi byc na dosyc sztywnym przyponie inaczej bedzie sie platal, zas jak go zrobisz z czegos sztywniejszego to juz trzeba dac wiecej wlosia na muche by ladniej sie prezentowala a to zas zwieksza wage - nie wiem w sumie jak bardzo jest to ograniczajace mam muchowke w klasie 9 czy 10, ale nigdy na nia nie zakladalem takiej muchy tylko "zwykle" na haczyku.Mysle, ze jekim takim rozwiazaniem mze byc uzycie haka o bardzo dlugim trzonku (ew jakiejs tuby z przodu?) bo w zimniej wodzie rzadko mam ataki z gejzerem wody raczej :"wziewniecie" muchy. ja do wiazania uzywam hakow chyba morskich aberdeen 7/0 (wiekszych jako tako cienkich nie widzialem odpowiednich - albo mialy 1mm+ grubosci, albo krotki trzonek). moze ew dac troszke lametyna przod a koniec muchy dac buck tail? poprostu nie jestem pewien czy mucha jak na mojej fotce nada sie do rzucania muchowka. PS jak chcesz mozesz zrobic stingera z haczyka i podpiac go na grubej zylce w termokurczu - grauvell robi takie muchy - tez nam sie sprawdzaly i nigdy obcinki nie bylo (nie wiem czy zylka to fluorocarbon czy nie) Edytowane 9 Grudnia 2012 przez gooral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Moim zdaniem dokladanie haczykow do nawet ogromnych much, przy lowieniu ryb, ktore maja pysk jak wiadro, jest strata czasu - oraz haczyka...Jak kto sie lepiej czuje majac przynete uzbrojona w 2 haki to niech robi 2. Ja sie z tego wyleczylem i nie zauwazylem roznicy w efektywnosci zaciec...Czesto nawet duzy szczupak plynie za mucha kilka metrow i probuje ja ,,zebrac w paszcze'' - mysle, ze bardziej z ciekawosci niz glodu, bo te glodne sie nie myla w obliczeniach strzalu... Za kazym razem jak mu zostana w zebach tylko wlosy, to poprawia na wiekszym wkurwie Az trafi na grot i po wszystkim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Kiedy bedzie w sklepach SzLPo tym tygodniu powinna być już dostępna - czyli okolice 17 grudnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Moim zdaniem dokladanie haczykow do nawet ogromnych much, przy lowieniu ryb, ktore maja pysk jak wiadro, jest strata czasu - oraz haczyka...Jak kto sie lepiej czuje majac przynete uzbrojona w 2 haki to niech robi 2. Ja sie z tego wyleczylem i nie zauwazylem roznicy w efektywnosci zaciec...Czesto nawet duzy szczupak plynie za mucha kilka metrow i probuje ja ,,zebrac w paszcze'' - mysle, ze bardziej z ciekawosci niz glodu, bo te glodne sie nie myla w obliczeniach strzalu... Za kazym razem jak mu zostana w zebach tylko wlosy, to poprawia na wiekszym wkurwie Az trafi na grot i po wszystkim... no tak dla ryby " na glodzie" to styka, ale wlasnie tak jak napisales potrafia france w zimie tak niuchac czubkiem pyska jak zaczalem w zimie lowic na muchy to chyba mialem wiecej pustych bran jak zacietych ryb. W lecie temat troszke inny. Ps nie pisze o corribie i innych wypasionych miejscowkach i jakis aligatorach pisze o szczupakach 70-90cm jakie trafiaja sie na kanalach kolo dublina a i tych ostatnio jak na lekarstwo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chincza Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 no to czekamy na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwoluka Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 http://youtu.be/EU02ttblKaM W ubiegłym sezonie nie ogarnęłem powierzchniowego łapania. W tym na pewno tego spróbuję. Kupiłem sznur RIO po dość dobrej cenie (tak mi się przynajmniej wydaję). Może komuś się przyda. http://www.ebay.de/itm/251209684073?var=550206720184&ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_500wt_922 PozdrawiamŁukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 witam dwa krótkie acz powiązane ze sobą pytania, znajomi wybierają się na szkiery w maju za szczupakami do Szwecji, mają wolne miejsce i mnie kusza: 1- czy szczupłe są tam do ogarnięcia muchówka? ktoś próbował? w teorii tak bo łowi się w okolicach trzcin i podwodnych łąk do ok 2 m głębokości w licznych zatoczkach2 = współistnienie muszkarza i spinningisty na łodzi ok 4,5m jest możliwe? więcej osób jak 2 na łódkę nie ma w planach, czy może lepsza opcja jest zabranie na łódkę pływadełka i desant muszkarza po dotarciu do miejscówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 1-tak, jak najbardziej2-tak, spokojnie można się na takiej szalupie ustawić, tym bardziej że muszkarz moze rzucać od strony wody, wystarczy odpowiednio napływać. Dzieki uprzejmości Rocha wiosną łowiłem z nim i jego synem na łodzi 17 stóp. 3 osoby, 2 jerkami, ja muchówką - nie bylo problemu. Jedyne uwagi - rzucać spoza łodzi, nie nad głową kolegi, wziąć sobie wiadro, takie zwykłe, jak po farbie czy castoramowe - pod nogi, na linkę, najlepszy organizer na łódkę.Pływadełko też jest opcją, ale to raczej ze względu na przyjemność łowienia z niego, bo na łódce spokojnie dacie radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 witam dwa krótkie acz powiązane ze sobą pytania, znajomi wybierają się na szkiery w maju za szczupakami do Szwecji, mają wolne miejsce i mnie kusza: 1- czy szczupłe są tam do ogarnięcia muchówka? ktoś próbował? w teorii tak bo łowi się w okolicach trzcin i podwodnych łąk do ok 2 m głębokości w licznych zatoczkach2 = współistnienie muszkarza i spinningisty na łodzi ok 4,5m jest możliwe? więcej osób jak 2 na łódkę nie ma w planach, czy może lepsza opcja jest zabranie na łódkę pływadełka i desant muszkarza po dotarciu do miejscówki?W moim przekonaniu bez sensu bo sam to przerabiałem zanim ty zabujasz sznurem kolega na spin sciągnie ci już większość aktywnych ryb.Rzucać sie da jak najbardziej trzeba się tylko odpowiednio ustawić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Za to jak ryby nie są aktywne to czasem właśnie na muchę idzie je wydłubać , a spinningista nie ma trącenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RADAR Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 W moim przekonaniu bez sensu bo sam to przerabiałem zanim ty zabujasz sznurem kolega na spin sciągnie ci już większość aktywnych ryb.Rzucać sie da jak najbardziej trzeba się tylko odpowiednio ustawić .W moim przekonaniu jest sens. Dowód- ja i kumpel na łodzi ,ja mucha on spin,ja 3szt kumpel 0szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 +1 czesto tylko na muche da sie polowic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Ok tylko łowienie na szkierach przeważnie wyglada tak że podpływasz na miejscówkę kilka rzutów kontrolnych nic sie nie dzieje jazda na kolejna miejscówkę .Muchówka zajmuje tak mało miejsca że możesz ją mieć na każdym wyjeżdzie jak trafisz miejscówkę to zawsze można pobujać .zresztą rupta co chceta mi taki układ nie odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi