Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

dane mi było rzucać dziś w jednym ze sklepów hardy proaxis w 10 klasie, i muszę przyznać ze jeszcze takiego kija w rekach nie miałem, lekki a linka sama leci jakby to pstrągowa 6 była, planowałem zakup xi2 ale teraz zacząłem się zastanawiać :rolleyes:

ktoś może używał tego  kija na szupki lub inne rybie potworki? jak na rybce się spisuje?

Edytowane przez rhezuz

Na to Xi2,  widze  ze sie jakas moda zrobila. Nie wiem czy sie przypadkiem do jej aktywacji nie przyczynilem :) To nie jest wedka przyjemna do lowienia. Ale ma jedna dla mnie ceche istotna - jest wytrzymala na moje ,,niedbalstwo sprzetowe'' i jesli sie trafi na egzemplarz bez zadnej wady fabrycznej, to tylko wybitnie uzdolnieni ten kij zniszcza. Xi3 jest wedka zdecydowanie przyjazniejsza czlowiekowi, ale moim zdaniem delikatniejsza...Powiedzmy ze widzialem juz dzazgi lecace z Xi3...

Pozdro

TFO jest Ok, ale nie jak sie do niego zalozy kolowrotek z linka o 2 numery za ciezka :):) A tak rowniez probowalem nieswiadom :) Przelowilem sporo czasu  Xi2 w 10 klasie z linka 12 i nawet sie nie zorientowalem, ze pomylilem linki przy nawijaniu...Troche ciezko tej wedce bylo, ale zycie generalnie lekkie nie jest, wiec uznalem, ze tak musi byc :) Jak sie zalozy do TFO linke w zgodzie z klasa wedki to jest OK. Przy Xi2 to taki patyczek troche. Patyczek przy cepie...

Pozdro

bigos a który model TFO posiadasz ???? ja trochę myślałem nad TFO ticr x 9'#8 z przedłużką robiącą z niego 11'6" sądziłem że będzie fajna sprawa fajna jednoręczna na szczupaka,  i przyjemny  switch do strimera na większe rzeki ale z tego co się dowiedziałem to z tą przedłużka robi się już wędka w klasie 10 dla mnie już za mocno  ;)  . A miałem tym kijem zastąpić sobie Xi3 i miec dwa w jednym. Stanęło na switchu visiona. Co do Xi3 to wędką super ja mam zbrojoną na blanku przez Krzyśka Zielińskiego i powiem tak miodzio. Ale i tak już mam inny pomysł więc Xi3 będzie do opchnięcia :D wiem że to nie komis ale jak ktoś był zainteresowany to pisać ;) .

bigos a który model TFO posiadasz ???? ja trochę myślałem nad TFO ticr x 9'#8 z przedłużką robiącą z niego 11'6" sądziłem że będzie fajna sprawa fajna jednoręczna na szczupaka,  i przyjemny  switch do strimera na większe rzeki ale z tego co się dowiedziałem to z tą przedłużka robi się już wędka w klasie 10 dla mnie już za mocno  ;)  . A miałem tym kijem zastąpić sobie Xi3 i miec dwa w jednym. Stanęło na switchu visiona. Co do Xi3 to wędką super ja mam zbrojoną na blanku przez Krzyśka Zielińskiego i powiem tak miodzio. Ale i tak już mam inny pomysł więc Xi3 będzie do opchnięcia :D wiem że to nie komis ale jak ktoś był zainteresowany to pisać ;) .

Ticr wlasnie, sygnowany L.K. Czarny blank. 8 klasa w tym blanku bez sensu na szczupaki moim zdaniem. Chyba ze chcesz lowic muszkami jak palec.

Pozdro

Machałem chwilę TiCrX i robił naprawdę swietne wrażenie

Ja troszkę zrewidowałem swoje zapatrywania na "moc" muchówek, przy dobrze skonstruowanej muszce współczesnę #8 z linkami #8 jak outbound czy 40+ spokojnie fruwaja duże muchy. Może nie dłoniaki, ale nie oszukujmy się - kto łowi takimi cały czas? Większość much szczupakowych do jakiś potworów nie należy, w porównaniu np do much głowatkowych.

Widze Bigos ze dolaczyles do klubu niezbyt zadowolonych z TiCr  (Peresada i ja juz do niego nalezymy :) )

Dlaczego? Z tej wedki mozna byc ,,niezadowolonym'' jesli sie ja zestawi z na przyklad Sage. Ale to inna klasa i kasa. My jestesmy za mocno zblazowani i problem lezy po naszej stronie :) Wedka jest OK moim zdaniem, tyle ze jest ona od na przyklad Xi2 delikatniejsza i nie ma w miej tyle mocy co w Sage. Jezeli ktos lowi takim ciezkim sprzetem sporadycznie, to tylko TFO lub cos podobnego - albo jako kij rezerwowy. To tak jakby porownac Audi Allroad do Landcruisera. Jednym i drugim pociagniesz lodke i dojedziesz komfortowo na lowisko, ale Toyota zrobisz to troche latwiej i troche jest wygodniejsza do tego typu akcji. Jakbym mial kase na Landcruisera, to bym na Audi nie spojrzal - tak to mysle dziala. Pozdro.

Albo dobry łacznik salmonowy 30-40lb

Ew poszukaj sobie o zgrzewaniu pętelek.

Fly line loop welding

krok po kroku zobaczysz jak się to robi, dobry step masz na stronie scandinavian flylines

A co do TFO vs xI2/xI3 to sorry, ale jeden kij kosztuje 2 stówy, drugi 6. Co tu porównywać? Dacię duster z range roverem?