Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ jestem z  wyrachowania nizinnym flyfishermanem , ogromną wiekszość głupich zęboli złowiłem całkiem przypadkiem , na przeróżne twory , w tym nawet piankowce . Jak chcę być łowcą celowym i świadomym , łowię esoxy starawym dwunastostopowym Pacifikiem # 7 , co wcale nie oznacza , że polecam go wszystkim na metrowe kloce , ale też takiej mozliwości nie wykluczam  :) A białasa + 70 , z Drwęcy wydygał ..

Dość zabawne i całkiem lekkie muchy , powiedziałbym - konturówki , wychodzą mi z wyprasowanej gęsiej lotki albo banalnych tasiemek dekoracyjnych , ozdobione głową ze strzyżonej sarny , która wcale nie musiała być lesbijką . Dawno , dawno temu w ten właśnie sposób robiono w naszym opuszczonym kraju boleniowe streamery , tyle że dużo mniejsze . .

• 2 tygodnie później...

po dwóch wyjazdach na zębate, diametralnie zmieniłem zadnie na odwieczne pytanie pt. jaki sznur na szczupaki?

zawsze pisałem guideline. teraz napiszę: głowica skagit short rio (plus versileader 10f) na jednoręcznej muchówce używana do rzutów znad głowy.

muszę stwierdzić ze kasuje zdecydowanie wszystkie sznury na zębate które używałem. rzuty dużymi muchami zdecydowanie łatwe i dalekie.

polecam.

Edytowane przez peresada
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

chciałem tak przy okazji wrzucić fotkę obrazującą co ryba ok. 90cm robi z sage Xi2 #9.

hol niewielkiej w końcu ryby trwał dobre parę minut. na kiju 7 bądź 8 trwałoby to chyba w nieskończoność  :D

pozdrówka

8.akjsdc_cleaned.jpg

Edytowane przez peresada
  • Like 3

chciałem tak przy okazji wrzucić fotkę obrazującą co ryba ok. 90cm robi z sage Xi2 #9.

hol niewielkiej w końcu ryby trwał dobre parę minut. na kiju 7 bądź 8 trwałoby to chyba w nieskończoność  :D

pozdrówka

attachicon.gif8.akjsdc_cleaned.jp

Linka sie wstawia, a nie kopiuj -wklej ! :) Raz czlowiek nie ometkowal zdjecia i zaraz partyzantka! :)

pozdrówka

attachicon.gif8.akjsdc_cleaned.jp

Linka sie wstawia, a nie kopiuj -wklej ! :) Raz czlowiek nie ometkowal zdjecia i zaraz partyzantka! :)

Cytuje się odpowiednio, a nie że się tak zlewa :D

• Like 1

Ostatnio miotałem takim dużym kurczakiem na Sanie za głową i rzuty wychodziły mi w przedziale 18 22 metry przy ciągłym skupieniu nad techniką rzutową bo jak zaczynałem myśleć o zbierających lipasach to max 18 mi wychodziło .Jakie odległości udaje udaje się wam zrobić bez walki z materią i napinaniem na maxa ? Po kilku godzinach czułem bajceps i dłoń czyli na luzie to nie było .post-45665-0-58254400-1370978669_thumb.jpg

Edytowane przez tomi78