robert.bednarczyk Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Wczoraj szczupakowa muchówka z kretesem przegrała ze spinningiem. Szczupaki brały - a jakże, tyle, że tuż przy dnie, a zdecydowanie najskuteczniejsze było wolne prowadzenie wabika metodą sandaczową, z opadu. Gdy ja męczyłem muchówkę przez 3 godziny, kombinując z długością przyponu, syn, gdy już znalazł ów "opadowy" patent, łowił szczupaki. Nie złapałem nic. Nie byłem w stanie skutecznie opuścić muchy na dno lub okolice i jednocześnie poprowadzić ją na tyle "atrakcyjnie" by nastąpiło choćby jedno branie. Zbiornik dość głęboki (ale bez przesady)- miejscami ok.5-6 m. Na wypłyceniach, ok.1-1,5 m. gdzie szczupaki pięknie "biły" jeszcze ok. 3 tyg. temu, a także na wiosnę, zero aktywności i całkowity brak brań także na spinning. Moje wnioski :1/mucha jesienią jest zdecydowanie mniej skuteczna,2/linka pływająca jesienią wymaga zastąpienia linką intermediate, a jeśli to możliwe tonącą (w przypadku mojej wody wykluczone z uwagi na koszmarne zaczepy),3/skuteczniejsze będą muchy bardziej dociążone na główkę (myślę, że więcej epoxy wystarczy). Czy te wnioski są słuszne ?Nie mam pojęcia choć zamierzam sprawdzić. Cięższe muchy sprawdzę za tydzień (zamówione), a linka intermediate musi jeszcze poczekać.Póki co, na końcówkę sezonu, wracam do spinningu jako metody podstawowej. Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Cięższe muchy nie pozwolą Ci zejść 5 metrów przy lince pływającej, o tym zapomnij. Przy długim przyponie myślę, że dojdziesz do 1,5 metra i to też nie tak łatwo, bo przy każdym pociągnięciu pływająca linka będzie Ci tą muchę wynosić do powierzchni.Żeby osiągnąć, te 5-6 metrów to minimum linka w 3 klasie tonięcia, a po rzucie trzeba i tak trochę odczekać, optymalna byłaby nawet w 5 klasie. Z tymi zaczepami trochę nie rozumiem, jeśli syn łowił na spinning głęboko i nie tracił przynęt, to na muchę będzie podobnie . Szkoda, że sam nie kręcisz much, bo wtedy mógłbyś pokombinować trochę - ukręcić tubowe muchy, z patentem gdzie w razie zaczepu tracisz tylko hak, lub muchy na hakach offsetowych, albo z pętlą z żyłki (choć to już tak skuteczne nie jest jak poprzednie rozwiązania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Niestety zbiornik jest trudny i syn wczoraj zerwał 4 przynęty (nie rusza go to specjalnie bo zaraz sięga do mojej torby po nowe), a ja na nieco płytszej wodzie straciłem piękną muszkę - tam to jest wpisane w wędkowanie - rzadko wraca się bez strat. Przy bezpiecznym (płytszym) prowadzeniu b.trudno o branie. Na ciężkim, szczupakowym zestawie obawiam się zaczepów bardziej niż na spinning bo widzę jakie konsekwencje przynosi to dla linki (otulina na pętli już pocięta). Wczoraj wydłużyłem przypon (żyłka 0,40 mm) do prawie 3 metrów i dołożyłem ciężki szczupakowy przypon 70 cm. Moim kijem '9 #10 ledwie byłem w stanie to rozbujać, oczywiście "kotwicząc" na wodzie. Nie pomogło. Tak myślałem, że jesienią bez tonącej linki g..... tam zwojuję.Co do kręcenia much decyzja pozytywna już podjęta i mam nawet parę pomysłów - niestety póki co nie mam żadnego sprzętu (głównie imadła) i materiałów. "Na muchę" zacząłem dopiero ponad 4 miesiące temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtmisiu Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Imadełko kup najtańsze ja mam takie z FM i daje radę, jak wygram w lotto to kupię coś lepszego hehe na materiały kup jakieś flesze, zonkery pióra marabuta itp.i można działać. Pomysły bierz z YouTube i własnej wyobraźni. Ja łowie na muchami na spinning bo nie mam muchowki, ale zamierzam kupić i pewnie będzie trudniej coś złowić. Najlepsze wyniki mam na wiosnę i w lato, jesień i zima dużo słabiej z wynikami u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Dzięki Panowie. Marzy mi się bellyboat ale to też musi poczekać do przyszłego roku.Jeśli chodzi o szczupaki to też wolę wiosnę i początek lata. Sandacze lepiej mi "wchodzą" jesienią.....ale nie tym razem - żadnego jeszcze nie złapałem ale to pewnie za sprawą poświęcania większości czasu muchówce.Gdyby się Wam chciało napiszcie na p/w coś o dobrych imadełkach, które nie kosztują kupę kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Imadełko kup najtańsze ja mam takie z FM i daje radę, jak wygram w lotto to kupię coś lepszego hehe na materiały kup jakieś flesze, zonkery pióra marabuta itp.i można działać. Pomysły bierz z YouTube i własnej wyobraźni. Ja łowie na muchami na spinning bo nie mam muchowki, ale zamierzam kupić i pewnie będzie trudniej coś złowić. Najlepsze wyniki mam na wiosnę i w lato, jesień i zima dużo słabiej z wynikami u mnie. Nie wiem o jakie najtańsze chodzi, ale takich za 20 czy 30 zł nie polecam, warto dać te 60-80zł za podróbkę regala, dostępne u Gawlika i w Taimenie (trochę się różnią, ale są bardzo porządne). Chwycą haki od #22 do 6/0 (tutaj trzeba jednak trochę wybić szczęki z korpusu). Jedyną wadą jest brak rotary, aczkolwiek na początku nie jest to konieczne. Co do zonkerów w muchach szczupakowych to jest mały problem, po nasiąknięciu waży to dość dużo i dla początkującego jest duży problem z opanowaniem takiego kurczaka w locie, choć pracuje to pięknie... Marabut do szczupakowych, też mnie nie przekonuje, pije wodę i jest krótki. Syntetyki, owca islandzka to dobry kierunek. Tutaj masz linki http://www.taimen.com/pl/pl/product/classic-vice_221/89880 http://www.bogdangawlik.pl/product_info.php/cPath/76_79/products_id/2173 Edytowane 1 Grudnia 2013 przez Kacper.K 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Robert nie lam sie Najgorsze masz za soba czyli chec na muchowanie W temacie much szczupakowych to nie powiem Ci nic ale jedno wiem po doswiadczeniach z krecenia koko - to tylko wyglada na trudne, wazne aby zaczac a jak zaczniej to pojdzie juz szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Robert nie lam sie Najgorsze masz za soba czyli chec na muchowanie W temacie much szczupakowych to nie powiem Ci nic ale jedno wiem po doswiadczeniach z krecenia koko - to tylko wyglada na trudne, wazne aby zaczac a jak zaczniej to pojdzie juz szybko Ja muchy nie odpuszczę także w polowaniu na szczupaki - zawziąłem się . Widzę, że ryby są - wczoraj tylko ja nie łapałem..... inni jak najbardziej - spinningowo. Kusi trochę odłożyć muchówkę i wziąć "spinna". Jednak wczorajsza porażka głównie mnie motywuje, a nie frustruje. Następnym razem zrobię przypon 4 metry, dociążę 70cm ciężką "stalką", założę nową muchę, obciążoną mocniej na główkę i zobaczymy..... tylko czy dam radę tym rzucić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Wiesz jeżeli szczupaki stoją niżej to najlepszym wyborem by był sznur tonący, a że są zaczepy - wiesz jak to mówią - gdzie patyki tam wyniki - poza tym jeżeli masz z 5 metrów głębokości - to pewnie szczupaki wystartuje doprowadzonej na 3 metrach - ważne aby woda była w miarę czysta. Jak oglądałem rożne filmiki o połowie szczupłych to rybki wyskakiwały naprawdę z głębokich miejsc - a co do prowadzenia w opadzie to masz przewagę - muchę można poprowadzić jeszcze wolniej w 1 miejscu A wiec do boju ! P.S.Następne zdjęcie poprosimy z rybkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Wiesz jeżeli szczupaki stoją niżej to najlepszym wyborem by był sznur tonący, a że są zaczepy - wiesz jak to mówią - gdzie patyki tam wyniki - poza tym jeżeli masz z 5 metrów głębokości - to pewnie szczupaki wystartuje doprowadzonej na 3 metrach - ważne aby woda była w miarę czysta. Jak oglądałem rożne filmiki o połowie szczupłych to rybki wyskakiwały naprawdę z głębokich miejsc - a co do prowadzenia w opadzie to masz przewagę - muchę można poprowadzić jeszcze wolniej w 1 miejscu A wiec do boju ! P.S. Następne zdjęcie poprosimy z rybkami Nie uniknę tonącego sznura do jesiennego "szczupako - muchowania" i.... dodatkowej szpuli (znowu ładnych parę stówek) ale jako, że w tym roku wydałem masę kasy, a łowienia zostało miesiąc, odpuszczę do 2014 r. Z tym muchowym opadem to z jednej strony mam przewagę ale z drugiej.....jak ta mucha zaczyna tonąć..... to można zasnąć. Z wczorajszego wyjazdu i tak jestem zadowolony - nowe doświadczenia, a poza tym syn złowił pięknego, silnego, wypasionego zębacza dobrze ponad 75 cm (dokładnie nie zmierzył). A tatuś .... wrócił do domu "o kiju muchowym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Rozważ głowice. Tego lata lowilem z powodzeniem rdzawce na 8m używając rio max type 8. Kosztuje niewiele a naprawdę idzie w dno jak beton. Na pewno zapłacisz duzo mniej niż za sznur. Pozdrowka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Z tym ze to musi być naprawde głęboko na takie wynalazki. Podobnie tonąca łowiłem po dołkach na wiśle czy na Czorsztynie i u mnie pollocki. Z brzego moim zdaniem styknie di3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 (edytowane) a moze ktos z szanownych kolegow mial stycznosc z wedkami firmy cortland ? Chodzi o model Cortland CX #9, 9stop , albo redington pursuit #9 w tej samej dlugosci Edytowane 2 Grudnia 2013 przez meme174 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblood Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Witaj polecam Ci redington predator,miałem 9 stóp #9,ale ukradli :angry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekcom Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Miałem przez kilka dni Redingtona Pursuita co prawda 9’ #6 . Niestety ale moje odczucia odnośnie tego kija są takie, że jest dość mocno niedoszacowany (jak większość kijów amerykańskich )śmiem twierdzić, że jest to bardziej klasa 7/8, kij bardzo szybki i sztywny. Trudno mi określić rodzaj ugięcia bo kij naprawdę dziwnie pracuje, potrzebuje dość dużego obciążenia by zaczął się wyginać. Druga sprawa do tak mocarnego kija uchwyt kołowrotka oraz rozmiary korka bardzo delikatne, jakość to nie współgra.Kij ożył pod linką #7 choć i tak miałem wrażenie że z linką w klasie 8 tez be problemu sobie poradzi. Ogólnie są w chwili obecnej w dobrej cenie polski dystrybutor robi wyprzedaż , po nowym roku wchodzi nowa wersja więc nie wiadomo czy zmienią tylko np; coś w wyglądzie czy zmiany pójdą też w charakterystyce pracy blanku.To co napisałem odnosi się do modelu w klasie 6 więc nie wiem jak to będzie z 9-tką ale obawiam się że to już będzie pała albo kij od szczotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Rozważ głowice. Tego lata lowilem z powodzeniem rdzawce na 8m używając rio max type 8. Kosztuje niewiele a naprawdę idzie w dno jak beton. Na pewno zapłacisz duzo mniej niż za sznur. Pozdrowka Z tym ze to musi być naprawde głęboko na takie wynalazki. Podobnie tonąca łowiłem po dołkach na wiśle czy na Czorsztynie i u mnie pollocki. Z brzego moim zdaniem styknie di3 Biorę pod uwagę głowicę rzutową - czytam i szukam po sklepach. Chyba jednak wolałbym dodatkową linkę intermediate. Zasadniczy problem polega na tym, że w mojej ekipie wędkarskiej tylko mnie wzięło "muszkarstwo", więc nie mam opcji na przetestowanie takich czy innych wędek, linek itp.,itd. Każdy zakup poprzedzam "męczeniem" na forum i konsultacjami w sklepach, co nie zmienia faktu, że to trochę błądzenie po omacku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 (edytowane) Miałem przez kilka dni Redingtona Pursuita co prawda 9’ #6 . Niestety ale moje odczucia odnośnie tego kija są takie, że jest dość mocno niedoszacowany (jak większość kijów amerykańskich )śmiem twierdzić, że jest to bardziej klasa 7/8, kij bardzo szybki i sztywny. Trudno mi określić rodzaj ugięcia bo kij naprawdę dziwnie pracuje, potrzebuje dość dużego obciążenia by zaczął się wyginać. Druga sprawa do tak mocarnego kija uchwyt kołowrotka oraz rozmiary korka bardzo delikatne, jakość to nie współgra.Kij ożył pod linką #7 choć i tak miałem wrażenie że z linką w klasie 8 tez be problemu sobie poradzi. Ogólnie są w chwili obecnej w dobrej cenie polski dystrybutor robi wyprzedaż , po nowym roku wchodzi nowa wersja więc nie wiadomo czy zmienią tylko np; coś w wyglądzie czy zmiany pójdą też w charakterystyce pracy blanku.To co napisałem odnosi się do modelu w klasie 6 więc nie wiem jak to będzie z 9-tką ale obawiam się że to już będzie pała albo kij od szczotki.I powiem szczerze chodzo mi po czesci o mocny kij do szczupakowania - jezeli jest tak jak piszezz to pewnie 9 ozyje pod linka 9 ale tonaca np Wf9s2 a z plywajaca pociagnie #10 a kij miales uzbrojony na morze czy na slodka wode ? Edytowane 2 Grudnia 2013 przez meme174 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Biorę pod uwagę głowicę rzutową - czytam i szukam po sklepach. Chyba jednak wolałbym dodatkową linkę intermediate. Zasadniczy problem polega na tym, że w mojej ekipie wędkarskiej tylko mnie wzięło "muszkarstwo", więc nie mam opcji na przetestowanie takich czy innych wędek, linek itp.,itd. Każdy zakup poprzedzam "męczeniem" na forum i konsultacjami w sklepach, co nie zmienia faktu, że to trochę błądzenie po omacku.Prosta rada.Wczesnym latem będzie na dalekiej wyspie mała impreza muchowa. Nic tylko sie spakować, przyfrunąć i na miejscu wszelkie możliwe konfiguracje przetestować osobiście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 No na takich imprezach człowiek uczy sie najwiecej / najszybciej - nic tylko przyleciec i absorobowac wiedze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Prosta rada. Wczesnym latem będzie na dalekiej wyspie mała impreza muchowa. Nic tylko sie spakować, przyfrunąć i na miejscu wszelkie możliwe konfiguracje przetestować osobiście. Kuba liczę na bliższe namiary jak zima odpuści.... i kto wie. Nowe kontakty, osobiste poznanie forumowych Kolegów, nowa woda i możliwość testowania sprzętu. Byłoby super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Nie tylko Ty Robercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Nie tylko Ty Robercie No właśnie - znam z forum wielu przesympatycznych Kolegów, gotowych do pomocy, służących fachową radą, a do tej pory jakoś nie było okazji się osobiście poznać i bliżej zinetgrować. Czas to zmienić, zwłaszcz\a, że jak pisałeś wcześniej, nie ma to jak praktyczna wymiana doświadczeń w ramach dobrej wędkarskiej imprezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekcom Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 I powiem szczerze chodzo mi po czesci o mocny kij do szczupakowania - jezeli jest tak jak piszezz to pewnie 9 ozyje pod linka 9 ale tonaca np Wf9s2 a z plywajaca pociagnie #10 a kij miales uzbrojony na morze czy na slodka wode ?obawiam się co by ta 9-ka nie była jeszcze bardziej mocarna i ożywała na wyższych linkach ;-) jeśli ten kijek będzie miał taką samą akcje jak ta 6-tka to myślę, że będzie to kij do szczotki lub na wędka na bałtyckie dorsze ale może się mylę ten kijek który posiadałem to był z uzbrojeniem zwykłym. Miałem kilka kijów pod szczupaka i były to kije szybkie ( bo takie lubię) ale fajnie progresywnie pracowały natomiast z tym Redingtonem nie wiem jak to może wyjść. Pewno jak nie spróbujesz nie będziesz wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Szczerze to mam mała nadzieje ze w uzbrojeniu morskim - czyt. cięższym kijek będzie trochę wolniejszy - ale raczej nie mam w tym przedziale cenowym lepszych propozycji - jeżeli chodzi o nowe kije Może w Waw-ie znajdę kijek w stacjonarnym sklepie to i bym pomachał - ale wątpię w to tylko troche ,artwi mnie info reklamowe producenta o kiju tzn .Rodzina wędek Pursuit to świetne wędki o szybkiej akcji, idealne dla początkujących wędkarzy lub dla kogoś potrzebującego zapasowej wędki na wyprawę.nie napawa to optymistycznie - ale w końcu ja nawet jeszcze początkujący nie jestem Edytowane 3 Grudnia 2013 przez meme174 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi