Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

(...) idealne dla początkujących wędkarzy lub dla kogoś potrzebującego zapasowej wędki na wyprawę.

nie napawa to optymistycznie - ale w końcu ja nawet jeszcze początkujący nie jestem :D

Osobliwy marketing. Być może to zwyczajnie uczciwe postawienie sprawy? :)

Nie znam tego sprzętu, ale są przecież sprzęty dla początkujących, są i dla koneserów, tyle że przyzwacziliśmy się, iż dziś agresywny marketing wmawiania nie tylko potrzeb, ale i jawnego badziewia reklamowanego jako szczytowe osiągnięcie techniki XXI w., sięga Himalajów. Dziś wszystko jest wciskane jako najlepsze, jedyne i że się nie obejdziesz bez "naszego produktu". Nikt nie mówi: "zobacz, warte swojej ceny, może ci się spodoba".  :rolleyes:  Nawet bombki choinkowe (kuliste i w kształcie cygara) są najlepsze, bo nasze wiszą najlepiej i do tego już w promocji, chociaż dopiero co przybyły z Chin.

Pozdrawiam

Grzesiek

tak jak mówiłem trochę kijów pod szczupaka przeszło przez moje łapy zresztą lubię testowanie rożnych kijów z ekonomicznych wersji to co mógłbym polecić to Daiwa True Flighat 9,6' #8 tu masz nawet w miarę wiarygodny test http://www.team-rapa.pl/recenzja/daiwa-true-flight-st-10-aftm-8/

Dzieki Jasiek - czytałem ten test - by było ok ale zakładam ze nawet mały szczupak lubi duże przynęty i z muchami nie zamierzam schodzić poniżej 15 cm do okolo 20 / 25 cm - wiec jednak nie chce ryzykować i wole kupić ciut za mocny kij #9 :)

• 1 miesiąc temu...

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/826/kwwg.jpg

Taka panienka przyczepiła się do mojego syna tuż przed sylwestrem,ale nie w jego guście więc dalej sobie pływa.

Kijek 7/8 strimek wyrób własny.

Rozumiem, że syn woli większe kobity, ja też. Gratulacje dla syna... ;)  :D

witam,od dawna chodzi za mną chęć łowienia na muchę.

Wyszukałem taki ekomoniczny zestaw.

http://www.salar.pl/product_info.php/cPath/37_61_728/products_id/7347

http://www.salar.pl/product_info.php/cPath/33_58_314/products_id/4694

http://www.salar.pl/product_info.php/cPath/30_31_331/products_id/2587

Ktoś się orientuje jaką akcje ma ten kijek?

Mam zamiar łowić na płytkim starorzeczu i jeziorach z brzegu i z łódki jeśli to istotne.

Muszyska sam sobie ukręcę. :)

Czekam na te linki. Wezmę intermedium jak się u nas pojawią. Osobiście uważam że z zwykłych sznurów na szczupaki, są obecnie najlepsze. A przezuciłem już kilka jak Airfo, Sage, Rio, SA...

Na ten kołowrotek nie wejdzie Ci linka #8. Mam odpowiednik tego STX w tym rozmiarze i używam do #5. Ja do zestawu szczupakowego w klasie #8 używałem kaseciaka PowerHead. W sumie mogę go odsprzedać w cenie mniejszej niż ten Tamien. Kołowrotek + 4 kasety i futerał na to wszystko.

Co do sznura to nie kombinuj tylko zainwestuj w coś dedykowanego do miotania kurczakami. Zaoszczędzisz na frustracji, szczególnie podczas wiatru. Ja mam i polecam Guideline Pike.

ja, ze swojego krotkiego doswiadczenia, moge tylko poradzic aby, w miare mozliwosci, udac sie do sklepu z wlasna wedka i sprawdzic na miejscu czy linka bedzie z wedka XY wspolpracowac czy nie bedzie ... relatywnie szybko stwierdzilem, ze choc linki sa opisane tak samo, to jednak potrafia sie inaczej zachowywac, chociazby przez fakt, ze jedna #9 ma 290 gr a inna 375 gr ... laczac to z wedkami o roznych charakterystykach (w zaleznosci od producenta itd) to juz moze dojsc do paradoksalnej sytuacji, ze linka X dziala wysmienicie z wedka Y ale z wedka Z to juz mamy kompletne loze madejowe ... jezeli bedziesz dopiero kupowal, to popros sprzedawce o porade a nawet zeby wyszedl zza lady i przetestowal wedke z linka  dla ciebie, w koncu jestes potencjalnym (szczesliwym) klientem ... to bylem ja, niedoswiadczony jarzabek :)

A miał ktoś z Was styczność z kijem  Scierra BW2-Macabi #7/8 ,szukam mniej ustepliwego kija, ale nie mam gdzie oglądnąć.czy na Polskie kaczodzioby /bolki do 75cm(takie u mnie realia łowiskowe) muszki do 12cm ,da radę linka z głowicą 7 czy 8? jak ktoś miał styczność z tym kijem proszę o info wszelakie.