Arturrr Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Witam.Czy ktoś w praktyce sprawdzał plywalność linki 40+csw f. Czy w słodkiej wodzie też jest plywająca czy moze zachowuje się jak inter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 (edytowane) . Edytowane 25 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrr Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Dziękuję za informacje od użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrr Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Wędka jest, kręcił jest, 40+ CSW Snyper jest, jakieś syntetyki kompletuje na muchy i teraz wyczekiwać 1 maja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Wędka jest, kręcił jest, 40+ CSW Snyper jest, jakieś syntetyki kompletuje na muchy i teraz wyczekiwać 1 maja . Też się nie mogę doczekać poczatku sezonu, zwłaszcza, że wg mnie wiosna/lato jest okresem bardziej sprzyjającym łowieniu szczupaków na muchę niż jesień. W ub. roku, wczesną jesienią zdołałem złowić trzy ładne szczupaki, ale później, gdy zrobiło się zimno nie bardzo dawałem radę siegnąć ich w głębokiej wodzie, zwłaszcza, że próbowałem z pływającą linką (innej jeszcze nie miałem) Nawet bardzo długi przypon i ciężka mucha nie pomagały. Jednak w takich "okolicznościach przyrody" niezastąpiony był ciężki, głęboko schodzący wobler na tradycyjnym zestawie spinningowym. Na najbliższą jesień też już się prawie przygotowałem - mam linkę tonącą, a przede mną zakup dodatkowej szpuli.Brutalna siła szczupaka, zwłaszcza zaraz po uderzeniu, daje niezastąpione wrażenia przy łowieniu na muchówkę - przy holu grubaska - 77 cm w pewnym momencie zgłupiałem bo nie miałem jak dolnika podeprzeć łokciem (stare, spinningowe przyzwyczajenie).Podjąłem też ostateczną decyzję - wszystkie zadziory w szczupakowych streamerach idą do zagięcia - trudno - będzie więcej spadów, ale mniej ciężko rannych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Robert nie tylko Ty pozaginales zadziory - a tak serio Twoje zniecierpliwienie to nic - juz pajki miales na muche a ja czekam juz ktorys miesiac aby moc przetestowac swoje 2 redingtony Maju nadchodz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joah12345 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Ja też już skompletowałem sprzęcik pod szczupaka, zostało tylko kuraków nakręcić i czekać ma maj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Robert nie tylko Ty pozaginales zadziory - a tak serio Twoje zniecierpliwienie to nic - juz pajki miales na muche a ja czekam juz ktorys miesiac aby moc przetestowac swoje 2 redingtony Maju nadchodz ! A z ciekawości, które Redingtony wybrałeś na ciężkie, szczupakowe łowienie, jaka długość (pewnie 9') i klasa, jakie kołowrotki i linki ? Ja mam Orvisa Accesa 9' #10 z pływająca linką Rio (nie pamiętam dokładnie, który model) i do tego kołowrotek Hydros V - ciężka artyleria - sam kołowrotek waży więcej niż cały mój lekki zestaw #4. Macha sie tym całkiem przyjemnie, choć nie aż tak leciutko jak #4. Pytam o sprzęt bo sporo dobrego czytałem o Redingtonach. Jeśli już gdzieś tu pisałeś to może być na p/w, żeby bałaganu nie robić.Michał jeśli jeszcze nie masz linki tonącej to koniecznie poszukaj - ja trafiłem Vision "Big Mama" na dobrej wyprzedaży w Salarze, bo ona wyszła już z produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtmisiu Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) Witam W tym sezonie też zaczynam łowić na sprzęt muchowy szczupaki.Powoli się zbroje i obmyslam plany zakupów które końca nie mają. W tym momencie jest :-Kij G loomis nativerun quinault 9'6 #9-Fluokarbon 30lb i drut tytanowy 35lb -Sprzęt i materiały do kręcenia much Na dniach planuje kupic:-Linke Airflo 40+CSW Sniper Floating #9 i może ta samą tylko wolno tonaca -są różne opinie na temat tej linki ale cena przyciąga w tajmienie za 2 linke jakoś 139zł.-Kołowrotek chyba kupię kaseciak Orvisa ten za 400zł-- czekam na okazję z kolowrotkiem żeby coś lepszego wyrwać ale jest ciężko, Dałem nawet ogłoszenie tu na forum ze kupię ale ludzie dawali oferty głównie na pw.z cenami droższymi niż nowe w sklepie haha:D -PAS z koszykiem na Linke, widziałem Sierra za 17euro nowy w sklepie. -Plecionki z na podkład 30lb na 3 szpule -może ktoś coś poleci? Łowić będę z pontonu lub brzegu ,myślę też o belly boat :)ale te ostatnie to chyba w następnym sezonie. Edytowane 25 Lutego 2014 przez mtmisiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 A z ciekawości, które Redingtony wybrałeś na ciężkie, szczupakowe łowienie, jaka długość (pewnie 9') i klasa, jakie kołowrotki i linki ? Ja mam Orvisa Accesa 9' #10 z pływająca linką Rio (nie pamiętam dokładnie, który model) i do tego kołowrotek Hydros V - ciężka artyleria - sam kołowrotek waży więcej niż cały mój lekki zestaw #4. Macha sie tym całkiem przyjemnie, choć nie aż tak leciutko jak #4. Pytam o sprzęt bo sporo dobrego czytałem o Redingtonach. Jeśli już gdzieś tu pisałeś to może być na p/w, żeby bałaganu nie robić.Michał jeśli jeszcze nie masz linki tonącej to koniecznie poszukaj - ja trafiłem Vision "Big Mama" na dobrej wyprzedaży w Salarze, bo ona wyszła już z produkcRobercie nic szczególnego Redington pursuit 9 stopowy w #9 klasie oraz ta sama dlugosc tylko oczko nizej Kreciolek to orvis clearwater caseete + redington patch linki rio out band short inter #9, Airflo 40+ CSW inter #8, Rio mainstream F#8 Red #8 bedzie tez uzywany jako uniwersał na grubszego zwierza na wisle Oczywiscie pajki bede scigał z bellyboat Mam nadzieje ze wypali plan bo mucha jao sama w sobie podoba mi sie choc z rzutami mam jeszcze czasem problem Witam W tym sezonie też zaczynam łowić na sprzęt muchowy szczupaki.Powoli się zbroje i obmyslam plany zakupów które końca nie mają. W tym momencie jest :-Kij G loomis nativerun quinault 9'6 #9-Fluokarbon 30lb i drut tytanowy 35lb -Sprzęt i materiały do kręcenia much Na dniach planuje kupic:-Linke Airflo 40+CSW Sniper Floating #9 i może ta samą tylko wolno tonaca -są różne opinie na temat tej linki ale cena przyciąga w tajmienie za 2 linke jakoś 139zł.-Kołowrotek chyba kupię kaseciak Orvisa ten za 400zł-- czekam na okazję z kolowrotkiem żeby coś lepszego wyrwać ale jest ciężko, Dałem nawet ogłoszenie tu na forum ze kupię ale ludzie dawali oferty głównie na pw.z cenami droższymi niż nowe w sklepie haha:D -PAS z koszykiem na Linke, widziałem Sierra za 17euro nowy w sklepie. ładny zestawik sie szukuje Możesz moze podesłac link z ta miska / pasem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 No Michał nazbierałeś trochę tego sprzętu. Fajne wędeczki, też bym chciał z jedną #8. Zazdroszczę najbardziej pływadełka........, ale póki co muszę trochę wystopować z zakupami wędkarskimi. Oby do maja, bo to i jętka będzie latać i na szczupaka zaczniemy polować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 no tez mnie druga połowka uszczypneła Puki co tez czekam az troche bedzie cieplej aby polatac na wisle z sucharem za kleniem / jaziem "Głodny ryby" na muche jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtmisiu Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Meme ten kosz widziałem w sklepie stacjonarnym w Dublinie a w necie nie znalazłem sierry ale praktycznie taki sam Airflo http://www.fishingmegastore.com/airflo-xstream-line-tray~20584.htmlNie wiem jaki lepszy czy siatkowy czy miska Jeszcze pytanie :którą linka dalej udaje Ci się rzucić Rio vs. Airflo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maq73 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Ja też w tym roku debiutuję z zębatym, ze sprzętu brakuje tylko kręciołka. Jak byście trafili na dobre oferty w sieci to zapodajcie linki, szukam czegoś niedrogiego co przypasuje do mojego TFO TiCr #10 Ja z linek mam 40+ CSW i mi lepiej podeszła niż Vision BigMama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Panowie, kilka uwag:-40+ CSW a 40+ sniper to 2 zupełnie rożne linki. Kolega kiedyś testował obie, sniper oddał z kwaśną miną, CSW sie oblizał Ze sniperem ja do czynienia nie miałem, ale uwagi ludzi których znam i wiem jak łowią nie nastrajają optymistycznie.-Vision Big Mama jest ok linką, ale do streamerowania. W naszych realiach - moim zdaniem max to sandacz itp. Traktowanie jej jako dedykowanej linki pod wielkie szczupakowe muszyska - moim zdaniem nie jest dobrym rozwiązaniem. Kilku znajomych zamieniło te linki na inne pod szczupaka. Ja od niedawna mam i chwalę, ale moje zastosowania sa zupełnie inne.-#10 na polskie wody i polskie ryby to lekka przesada. Jest kilku kolegów którzy regularnie łowią piękne ryby, ale, jak nie jeździsz do Szwecji albo nie jesteś dajmy na to Woblerkiem i nie nadupczasz regularnie ryb w okolicy metra, możesz mieć lekki dyskomfort z taką armatą -Koszyk miska jest lata świetlne lepszy od siatki składanej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maq73 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) Ta #10 to właśnie z przeznaczeniem na tegoroczne szkiery, mam nadzieję że plany wypalą. A i u nas na starorzeczach odrzańskich się sprawdzi Jak się wciągnę w polowanie na zębatego to na nasze wody ukręcę sobie #7 lub #8 switch, a co Edytowane 25 Lutego 2014 przez maq73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Do Szwecji po metrowe ryby na muche? Chyba Ci sie kompas zepsul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maq73 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Do Szwecji po metrowe ryby na muche? Chyba Ci sie kompas zepsul A bo żem się głupi filmów naoglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maq73 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) A tak na marginesie, miał ktoś do czynienia z switch-ami PacBay Quickline, mam z tej serii 10' #4, wprawdzie jeszcze nie uzbrojony ale tak "na sucho" muszę powiedzieć że z ich ceną to chyba w tej chwili best buy. Jeśli switch-e nie odbiegają jakością to może być ciekawy kijek za rozsądną kasę. Edytowane 25 Lutego 2014 przez maq73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 A bo żem się głupi filmów naoglądał To do Kuby bylo, biorac pod uwage jego polozenie geopolityczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Meme ten kosz widziałem w sklepie stacjonarnym w Dublinie a w necie nie znalazłem sierry ale praktycznie taki sam Airflo http://www.fishingmegastore.com/airflo-xstream-line-tray~20584.htmlNie wiem jaki lepszy czy siatkowy czy miska Jeszcze pytanie :którą linka dalej udaje Ci się rzucić Rio vs. Airflo?Nie rzucalem jeszcze Rio - ale kazdego kogo pytam jaka linka na szczuple mowi rio out band short Wiec mysle ze bedzie lepiej niz 40+ csw ale jak porzucam napisze wlasne doswiadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Rio o.short to jest bardzo dobra linka do ,,ciezkiego'' lowienia i w ciezkich warunkach (wiatr). Wydaje mi sie, ze jesli ktos ma problemy z rzucaniem taka linka, to powinien przyczyny szukac u siebie, a nie w sprzecie. Z linakmi jest troche jak z kobietami - jednemu pasuje taka, na ktora inny nie splunie...Trzeba sie umowic i sprobowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) ' Edytowane 28 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 W wątku o switchu gdzieś moje pytanie umknęło, więc powtórzę się tu:Czy ktoś z Was testował może Jaxona Monolitha wersja bodajże 9" 7/8 AFTMA pod kątem początków szczupaczenia? PozdrówkaKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 http://jerkbait.pl/topic/36476-wielko%C5%9B%C4%87-przyn%C4%99t-na-szczupaka/nie rozumiem jak to ma sie do tematu Watek o lowieniu szczupakow gdzie polecaja przynety po 7-10 cm i raptem garsta osob wspomina o normalnych szczupakowych przynetach Nastawiajac sie na szczupaki wedlug mnie nie ma co schodzic z rozmiarem 15cm i czy to spin czy mucha. Ja wabiki po 10cm stosuje na bolki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi