darko Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) . Edytowane 28 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 z calym respektem dla wiedzy przedmowcy ale wedlug mnie (i chyba nie tylko mnie) wspomniany watek opisuje, przede wszystkim, jak lowic szczupaczy narybek na plemniki ... o niepowaznym podejsciu do samej ryby nie wspomne, bo i takie wpisy sie we wspomnianym watku pojawily, w watku ktory wedlug mnie, jest jednym z gorszych przykladow ... poza tym nie wiadomo na co meme ma zamiar lowic i nie wiadomo gdzie ma zamiar lowic ... o temacie watku nie wspomne, wiec chyba takze skutecznosc mniejszych much w kierunku: klenia, bolenia, sandacza, suma i innych nikogo tutaj zbytnio nie interesuje? gdybym sie mylil, to porosze o sprostowanie, zagrzebie sie w wor zgrzebny i posypie popiolem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) . Edytowane 28 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Jak pamiętam:kanał żerański z pływadła i Wisła na wys.Tarchomina.Potem pewnie inne łowiska. na okazy najlepiej muchę-selektora 30-50cm założyć...i kotwicę do pływadła,by spowolnić dryf przy ściąganiuDokladnie Tylko ze i teraz lowie szczuple w kanale na przynety 15+cm i wole nie schodzic z nich. Wabikow w rozmiarach jakie podales - nazwal bym uniwersalnymi niz szczupakowymi. A jak mowi stare przyslowie - co jest do wszystkiego to jest do "niczego" Edytowane 28 Lutego 2014 przez meme174 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrr Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Masakra. Aż się zniechecilem po dzisiejszych próbach rzucania. 15-20 metrów i ani kawałka dalej. Przypon 2, 5 metra to porażka była. Dopiero przy 1.5 metra mucha mnie omijala. Cwiczylem z mucha ok 10 cm. Nawet bie chcę myśleć co by bylo przy większe j. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Technika, wyłącznie technikaBez większego halo, jak ktoś by poswięcił ci kilka godzin, po jakimś czasie trenowania z taką muszką będziesz wykładać prawie całą linkę. Chyba ze łowisz wędką #5, możesz mieć wtedy kłopot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Masakra. Aż się zniechecilem po dzisiejszych próbach rzucania. 15-20 metrów i ani kawałka dalej. Przypon 2, 5 metra to porażka była. Dopiero przy 1.5 metra mucha mnie omijala. Cwiczylem z mucha ok 10 cm. Nawet bie chcę myśleć co by bylo przy większe j.Pierwszy podstawowy blad i szybkie zniechecenie dla poczatkujach to zbyt dlugi przypon tak jak i za duza mucha. Odpowiednio wykonany przypon to drugie nie wspominajac o kiju. Reszta to praktyka,praktyka i praktyka. Nikt nie powiedzial ze bedzie latwo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chincza Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) Łatwo na początku napewno nie jest ale jak już opanujesz machanie to będzie sprawiało dużo przyjemności,a co do przyponów ta ja i moji znajomi przy łowieniu szczópaków nie używamy dłuższych przyponów do 2½ m max wystarczy i wtedy też nie traci się ryb przy zacięciu bo jak wiadomo jest mniej rozciągliwy na swojej długości i wszystko zagra Edytowane 2 Marca 2014 przez chincza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Pierwszy podstawowy blad i szybkie zniechecenie dla poczatkujach to zbyt dlugi przypon tak jak i za duza mucha. Odpowiednio wykonany przypon to drugie nie wspominajac o kiju. Reszta to praktyka,praktyka i praktyka. Nikt nie powiedzial ze bedzie latwo. Bardzo dobrze napisane, cenne rady dla początkujących w temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Masakra. Aż się zniechecilem po dzisiejszych próbach rzucania. 15-20 metrów i ani kawałka dalej. Przypon 2, 5 metra to porażka była. Dopiero przy 1.5 metra mucha mnie omijala. Cwiczylem z mucha ok 10 cm. Nawet bie chcę myśleć co by bylo przy większe j. Artur odległość 20 metrów na początek wstydu nie przynosi - całkiem nieźle. Żaden ze mnie ekspert bo jeszcze do końca szczupakowej muchówki nie opanowałem (zacząłem w październiku 2013 r.), ale jesienią ub. roku już trzy szczupaki miałem, a wszystko coraz lepiej latało. Gorzej, że mucha Cię nie chce omijać bo to może zaboleć. Coś robisz nie tak, bo ja rzucam z kijem odchylonym lekko na zewnątrz (inaczej niż lekkim zestawem) i mucha lata sobie w dość bezpiecznej odległości. Jeśli chodzi o moje doświadczenia to wielkość muchy - czy 10 czy 20 cm, nie ma większego znaczenia, pod warunkiem, że jest z niezbyt chłonąca wodę (czyli syntetyki) - decydujące znaczenie ma linka i ciężar głowicy. Tak jak piszą Koledzy - powtarzalność, luzik, mniej pracy bicepsem, a więcej czucia kija i jego ugięcia i samo poleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrr Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Dziękuję za wszelkie rady. Nauczyciel by się przydał...Uczę się z wszelkiej maści filmików i niby robi się tak samo a jednak..Dla bezpieczeństwa odciąłem cały łuk w muszce bo gdyby nie mocna kurtka to już bym miał dziurkę w przedramiu. Okulary uratowały oko a czapka ucho Zastanawiam się nad wędką czy nie jest za słaba, żeby pocisnąć dalej linkę?Mam omin-x fly 9'6" #7-8. . Czy podczas wybierania linki szczytówka wędki może/powinna się mocno uginać?Obecnie przy wybraniu ok 50 cm sznura mucha przepłynęła może 15 cm, reszta to ruch szczytówki.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snup Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Czy podczas wybierania linki szczytówka wędki może/powinna się mocno uginać?Obecnie przy wybraniu ok 50 cm sznura mucha przepłynęła może 15 cm, reszta to ruch szczytówki. Piszesz o samym ściąganiu podczas łowienia czy przy przerzucaniu? Podczas prowadzenia muchy linka i kij powinny być w jednej linii - nie powinno być ugięcia kija bo nie bierze od udziału w prowadzeniu przynęty. Jeśli przy przerzucaniu to całkiem możliwe, że kij jest za miękki do zastosowanych przynęt i linki - za duży opór stawiany w wodzie i możesz mieć problem z zacinaniem i rzutami. Napisz coś więcej o tym zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrr Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 No to źle ustawiałem kij względem linki podczas ściągania w takim razie. Kij dość dobrze się ładuje podczas rzutów, nie miałem większych problemów z wyrwaniem muchy z wody.Zestaw to wspomniany wyżej omni x , sznur 40+ CSW #8 snyper i kręcio jaxon pelton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snup Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Co do techniki rzutów - napisz jakiego przyponu używasz - długość, średnica oraz jakie muchy - długość, z czego są zrobione czy są obciążone... Czy łowiłeś wcześniej innymi metodami muchowymi? Czy zaczynasz przygodę z mucha od zestawu "szczupakowego"? Pytam bo często gęsto szczególnie na początku posługiwania się cięższymi zestawami jest tendencja do zbyt dużej liczby miedzy wymachów - stad większa szansa na podhaczenia samego siebie i gasnące rzuty. moim zdaniem - przypon max 2m, wyciągnij running na wodę/ do kosza, max 3 miedzy wymachy aż głowica znajdzie się poza przelotka szczytową (lub szybciej - gdy czujesz optymalne naładowanie kija krótszym odcinkiem linki) i frrrrryyy leci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrr Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Przypon z fluorocarbonu 0,4 ok 1,5 m. Robiłem 2-3 między wymachy. Cała głowica i kawałek runingu fruwały w powietrzu.Wcześniej nie łowiłem na muchę. Ja generalnie preferuję łowienie szczupaków i tylko tej metody jeszcze nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacques Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Panowie, wybaczcie ale ja jeszcze w kwestii sznurazainwestował bym w ten słynny Rio o. short i nie wiem czy kupić w klasie wędki czy może wyżejmam kijek eSa RPL 9'6" #9 czyli szybki i muchy 15 cm+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 -Kija w ręce nie miałem, więc tylko takie teoretyczne gdybanie, ale-OB to bardzo cieżkie linki. Z naciskiem na bardzo i na ciężkie -Jak dowalisz w klasie wyzej to jesli kij masz potwora - to go zwolnisz i przestanie być S-Fast. Będziesz rzucać łatwiej, ale mija się to z celem posiadania fast kija. Plus szansa ze straci parę na fruwanie dużych much-Jak dasz w klasie wędki - to i tak pewnie trochę ją przeciążysz (przynajmniej takie sobie zakładanie i gdybanie) i kij i tak trochę zwolni. Trochę zredukujesz dystans, ale możesz śmigać prawie każdym szczupakowym potworkiem-Jak użyjesz klasy nizej i dużych much, to przy dość sporej masie linki może się okazać, ze właśnie ten set fruwa dobrze. Ale - redukujesz możliwość wynoszenia naprawdę dużych much (do 15-17cm OB short #8 fruwa bez pierdniecia). Za to zyskiem jest możliwość naprawdę dalekich rzutów, zakładając ze potrzebujesz zamiast 25 machnąć 30m, masz trochę wiatru itd - wykorzystujesz wtedy w pełni szybkość wędki i masz możliwość w moim odczuciu łatwiejszego nadania lince prędkości.Tak robi kilku moich znajomych morskich muszkarzy - zakłada linkę (cały czas mowimy o Rio Outbound) klasę nizej i przy stosunkowo lekkich, smukłych i nie wielkich, nasto cm muchach - działa to bardzo dobrze.Wybierałbym między ostatnimi dwiema opcjami, ze wskazaniem na linkę w klasie kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacques Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 dzięki Kubaz tą klasą niżej to bardzo ciekawe no, no... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chincza Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) Ja kupiłem RIO short w klasie wyższej 8# do kija mocnej 7# bo chciałem zaoszczędzić sobie machania z pływadełka ale gasił mi kij więc kupiłem szybki kij w klasie 8# 9'6" i jest w sam raz Bangla jak Powinień A taki rzut ułatwia wszystko Edytowane 3 Marca 2014 przez chincza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Przypon z fluorocarbonu 0,4 ok 1,5 m. Robiłem 2-3 między wymachy. Cała głowica i kawałek runingu fruwały w powietrzu.Wcześniej nie łowiłem na muchę. Ja generalnie preferuję łowienie szczupaków i tylko tej metody jeszcze nie próbowałem.No to masz podwojnie pod gorke ale jak to powiadaja jesli bedziesz uparty to co cie nie zabije to Cie wzmocni. Ps. Kija nie znam moze za miekki? Co do sciagania muchy to musisz pamietac zeby kij i odcinek linki ktora sciagasz tworzyly linie prosta. Inaczej mowiac celuj szczytowka w muche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Ja natomiast będę nieoryginalny i zakupię linkę R.O.S. w klasie kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Ja natomiast będę nieoryginalny i zakupię linkę R.O.S. w klasie kija Kij to CD ICT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Panowie, wybaczcie ale ja jeszcze w kwestii sznurazainwestował bym w ten słynny Rio o. short i nie wiem czy kupić w klasie wędki czy może wyżejmam kijek eSa RPL 9'6" #9 czyli szybki i muchy 15 cm+Jaki kolor ma blank? To juz powinien być morski kij i one dobrze współgraly z linkami w ich klasie. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacques Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 to zwykła RPL-ka kolor brąz, morska miała oznaczenie RPLx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Witam serdecznie. Czy ta linka jest coś warta? Wyrwałem od kol.@meme174 jego shimano 9968 i chciałbym dopasować linkę tonącą. http://www.taimen.com/pl/pl/product/taimen-deep-iii-fly-line-wf-s-gray_4224/91753 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi