Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znam w/w kijków, jednak tydzień temu dostałem uzbrojonego MHX #8 9', i zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Cenowo blank #9 9' pewnie będzie ze zrobieniem, podobny do w/w. 

Jak chłopaki przygotowania do FFPike 2014? Mi się już nawijarka grzeje...:) A na moim jeziorze, szczupaki wytarte od dwóch tygodni...

pozdro

Paweł

Panowie pytanie: jak sobie radzicie z mocnymi zaczepami ?

Czekam teraz na linke Rio OBS 9 F/I z Salara  (ma byc na dniach) i obawiam sie o jej stan po takich zaczepach gdy bede łowił z  brzegu

jako przypon bedzie fluocarbon 30lb ,boje sie ze przy rwaniu moze strzelic linka -dodam ze zaczynam przygode z muchowką.

Pewnie bede właził do wody hehe

Edytowane przez mtmisiu

Z 30 lbs fluorem ta linka nie peknie. Tylko zrob polaczenie ,,pentelka w pentelke''. Tak jest najpewniej moim zdaniem.  Pieknie to moze nie wyglada, ale w lowieniu nie przeszkadza.  Jak zaczniesz fluor wiazac do koncowki linki jakims wezlem, to posciskasz ten plastik i na moj leb nie bedzie za dobrze...Z tymi oryginalnymi zakonczeniami linek trzeba delikatnie, jesli ktos chce lowic na przypony po 30 lbs etc...A jak chcesz miec pewnosc i zawiazane wszystko na beton, to obetnij oryginalna koncowke, przytwierdz z pol metra fluoru 45-50 lbs, zalej wezel klejem do woderow  i predzej ci serce peknie, niz cokolwiek w tym miejscu :) Cienszy kawalek przyponu mozesz sobie wtedy dowiazywac do tego grubego fluoru - na zderzak. Pol metra starczy na dlugo, a jak sie skonczy, to obetnij 2 cm linki z wezlem i zrob wszystko od nowa...To jest rozwiazanie na hardkory.  Ale ze szczupakami raczej nie grozi :)

• Like 1

Zakupilem ostatno okazyjnie poprzednia wersje Rio coldwater OBS 11wt.( tylko 11 byla na wyprzedarzy) do kija Sage RPLXi 10 wt.

$(KGrHqV,!o8FBk(w(HlYBQZ0qyBY0Q~~60_12.J

Mialem troche obawy ze glowica moze byc za ciezka bo tak wyczytalem w poprzednich postach. Porzucalem troche na zielonej trawce i powiem ze linka lata calkiem dobrze, ciezka glowica ciagnie zdecydowanie linke do przodu a kij latwo sobie radzi z przeciazona linka. Reszta testow juz nad woda za miesiac. :)   

Edytowane przez Darecki72

Witam,ostatnio byłem z kolegą na rybach , który posiada nowy zestaw z vision Pike.Porzucałem sobie tym zestawem i powiem że wrażenia bardzo pozytywne.Zestaw bardzo lekki,rzuca się daleko nawet dużymi muchami.Sam zastanawiam się nad kupnem tego zestawu.

Edytowane przez lucekfish

• 2 tygodnie później...

tak, to najnowsza wersja, mowiac szczerze o rzucaniu na odleglosc, to po uzyciu outbound short to zadna nie lata :P  ale ta rio musky/pike nadaje sie lepiej do krotkich rzutow, nie koniecznie z nad glowy (ale tez), na pewno dobrze sprawdzi sie przy polowie z lodzi, wedlug mnie jest bardzo podobna do czerwonego cortlanda pike, z tym ze rio jest jednak troche ciezsza z przodu i rzuty sa bardziej kanciaste, uzywam wedki redington predator #9

czy ktoś mi powie w skrócie czym się różni sznur WF od DF  . Kópiłem ten drugi w klasie  7 do kijka 6/7  do much 10 cm na szczupaka i średnio mi to leci na próbach przeprowadzonych na łące ,.? 10-15 metrów z pomocą wiaterku. Czy może trzeba nauczyć się lepiej obsługiwać taki zestaw ? tzn technikę rzutu ? Czy może lepiej zamienić n WF , ? bo ponoć lepiej załadować i lepiej wyrzucić taki zestaw? dzięki za wszelkie informacje

czy ktoś mi powie w skrócie czym się różni sznur WF od DF  . Kópiłem ten drugi w klasie  7 do kijka 6/7  do much 10 cm na szczupaka i średnio mi to leci na próbach przeprowadzonych na łące ,.? 10-15 metrów z pomocą wiaterku. Czy może trzeba nauczyć się lepiej obsługiwać taki zestaw ? tzn technikę rzutu ? Czy może lepiej zamienić n WF , ? bo ponoć lepiej załadować i lepiej wyrzucić taki zestaw? dzięki za wszelkie informacje

Mówiąc prosto w DT środek linki jest równy, oba jej końce zwężają się ku początkowi. Natomiast w WF głowica skupiona jest w pierwszych metrach linki, a dalej jest równa i cienka aż do końca ;) Czyli do rzucania kurczakami tylko WF :D

Edytowane przez TomCast

Czuje sie jak dziewica - a mianowicie prawiczek... 1 w nocy za 3 h wyjezdzamy - 1 raz belly boat, 1 raz mucha z belly boata 1 raz szczupaki na muche.... ile jeszcze 1 razów może być ? :D Ide coś pokrece jeszcze to te 3 h minie szybciej :D