Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam nadzieje ze pisze w dobrym temacie, chcialbym zaczac polawiac szczupaki na muche znalazlem taka oto wede Sage rplxi 890 3 niby saltwater ale i na szczupaka podobno sie nadaje, jakies opinie? Za i przeciw? Dodam ze nie lowilem jeszcze na muche, mam kolege ktory pomoze postawic pierwsze kroki w rzutach, wiec szukam opini nt kto ma badz lowil ta wedka wyniki z google juz znam.

Pozdrawiam

Adam

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Mam rplxi 8wt. ale uzywam jej tylko do lososiowatych( ewentualnie Bonefish..kiedys) Na zebacze uzywam 10wt. tez rplxi. O dziesiatce cos bym powiedzial wiecej natomiast osemka do malych much bedzie ok . Linke tez mozesz uzyc o jedna klase wiecej, te kije sobie z tym radza.

Dzieki, malych ogolnie czy do malych szczupakowych?

Pozdr

Nie znam reali cenowych w Polsce wiec nie oodpowiem. Na ebay w U.S. ceny rplxi to $150-300 w zaleznosci od kondycji , skladu i wt.

Czyli wychodzi to samo z tym ze ja mieszkam w holandii a wedka jest nowa, nie chce poprostu kupic tej wedki a pozniej sie meczyc badz wstawic do kata

Skoro nigdy nie lowiles na muche a kwota ktora wymieniles nie jest mala to na twoim miejscu poszukal bym cos tanszego. Nie wiadomo czy Ci podejdzie ta metoda bo nie zawsze to co wyglada fajnie na fotkach czy filmikach przeklada sie na rzeczywistosc. Zakladajac ze po jakims czasie stwierdzasz ze to jest to ale...kij 8wt. okaze sie za slaby do miotania duzymi muchami. Sam to przerabialem i kilku forumowiczow tez.

• Like 1

Czyli wychodzi to samo z tym ze ja mieszkam w holandii a wedka jest nowa, nie chce poprostu kupic tej wedki a pozniej sie meczyc badz wstawic do kata

Ja używam wędki na szczupaki z poniższego linku  http://www.team-rapa.pl/recenzja/daiwa-true-flight-st-10-aftm-8/ a linki   w klasie 8# ale zmieniam na 9# ponieważ lepiej ładuję wędkę   http://www.rioproducts.com/fly-lines/saltwater/coldwater/outbound-short/  Używam much których wielkość dochodzi do 25 cm i nie odczuwam zbyt dużego obciążenia wędki . W tej cenie na początek nie szukał bym nic innego . Pozdrawiam Paweł

Running to jest ta cienka czesc linki, ktora dowiazujesz do wczesniej nawinietego na kolowrotek podkladu (backingu). Podczas wymachu, gruba czesc linki (glowica) wystaje poza szczytowa przelotke, a running (rozbiegowka) jest rozlozona pod nogami lub w koszyku i podczas rzutu do przodu puszczasz ja, zeby uzyska odleglosc. Muche przywiazujesz do glowicy za pomoca przyponu, 1-2m zylki powinno wystarczyc. To tak w skrocie, bo do konca to nie jestem pewny czy wlasnie o to pytales.

a jeśli znalazłem opis iż airflo 40+ ma w sobie rozbiegówkę tzn ,że już nic nie dowiązuje , tylko podkład łączę bespośrednio ze sznurem w którym jest już rozbiegówka?

http://www.sport-fish.pl/airflo-forty-plus-extremebr-18900-c-431_590_488.html

Mylisz trochę pojęcia. Sznur w tym przypadku to zintegrowana (połączona) głowica z running line'm. Głowica czyli część linki ( z reguły grubsza), która ma odpowiednią wagę i służy do tego żeby wyrzucić cały zestaw - czyli tak jak @lukomat napisał za przelotką szczytową podczas rzutu znajduje się głowica, a running wybrany z kołowrotka leży na ziemi. Gdy oddajesz rzut puszczasz linkę i głowica swoim ciężarem "ciągnie" running line za sobą i tym sposobem możesz dość daleko wyrzucić cały zestaw 

Podkład łączysz z rozbiegówką (running line), a żyłkę z głowicą. 

Jezeli to ta sama linka

http://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Drut-Ni-Titanium-Knot2Kinky-na-przypony-4%2C6m15ft/563

To polecam - nie skreca sie - lowilem  jednym przyponem cały z Pawlem caly dzien ( 6-8 h ? ) i nic sie nie skręciło, załamało... ja szczerze polecam.

• Like 1