Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

koleżka w tym roku rozpoczął swoją muchową przygodę ze szczupakiem-od początku maja złowił już ponad 70 sztuk-małych a najczęściej o wadze 2-3kg.o dziwo on łowiąc na muchę miał najwięcej ryb i wyjść do przynęty niż kolega ze spinem-blachy,gumy i woblery nie dawały rady i jak długi weekend na muchę 17 sztuk i ok 20 uderzeń nietrafionych to na spining 3 sztuki i może z 5 wyjsć.wychodzi mu to coraz lepiej i nawet rzuty pod wiatr zaczęły wychodzić

zaczynam sam rozmyślać nad tą muchą:)

miałem okazje widzieć jeszcze nie zamieszczone filmiki które nagrał w ten weekend-świetne-wszystkie rybki c&r

A ja nic dziwnego nie widzę w tym, że kolega na muchę zlowil najwięcej szczupakow. Po prostu mucha na szczupaka jest najlepsza, dodatkowo duża dowolność prowadzenia, której nigdy się spinem nie osiągnie. Dopiero na znacznych głębokościach spinning ma przewagę.

Gratulacje dla Kolegi - fajne łowienie, piękne ryby. Ten sezon też jest dla mnie muchowo obfity w szczupaki - wrażenia niezapomniane - muszę sobie sprawić kamerkę na czoło. Zgadzam się z Kacprem.K., że na płytszej wodzie, zwłaszcza wiosną i latem muchówka na szczupaki jest genialna, a nic nie zastąpi widoku brania  dużej ryby na powierzchni. Trzeba się wyłowić póki czas, bo jesienią, gdy ryby zejdą głębiej...... nie będzie już tak wesoło i spinningiści będą skuteczniejsi. Ja spróbuję zawalczyć - linka tonąca już czeka w szafie.... zobaczymy ..... 

• 3 tygodnie później...
Witam kolegów
wziąłem pod uwagę Wasze opinie i zainwestowałem
przywieźli mi to prosto z usa
teraz pozostaje mi rzecz najważniejsza - trza nauczyć się tym rzucać 
jakby koledzy mogli cuś doradzic w tej kwestii:
- kiedy i jaka pętla (flauta, wiatr, wąska, szeroka) ?
- ile sznura w powietrzu ?
- kontrukcja i dł. przyponu
-itp.
moje muchy to raczej nie za bogate, syntetyczne kurczaczki pomiędzy 15-20 cm
patyk to eS RPL-ka 9' 6" #9 mocna i fast
będę łowił w rzekach, jeziorach, zb. zapor, raczej płytko góra 4 m
oczywiście tą wędką łowię już kilkanście lat ale tylko mokre trociowe i streamery góra 7-8 cm
teraz po zakończeniu sezonu zasadniczego (pstrągowego), chcę poganiać troszkę poważniej za zębatym
za wszelakie sugestie z góry kolegom dziękuję

post-49920-0-40683800-1405164347_thumb.jpg

Cześć. Linkę mam inną, Rio Pike/Musky - #10, kijek też #10 , 9' Orvis Acces. Nie wiem jak teoria nakazuje łowić szczupaki, ale mogę napisać jak ja to robię z powodzeniem.

Do linki czepiam pętlą przypon - żyłkę 0,40 mm (wada - wyszarpywanie ciężkich zaczepów uszkadza otulinę linki na oczku, ale rdzenia nie narusza) , kończę go pętlą i wiążę przypon "szczupakowy" 15 - 20 cm. Niestety wszelkie gotowce spinningowe - wolframowe itp. - się nie sprawdzają - po kilkunastu rzutach zaczynają się skręcać w spiralę (przeciążenia przy rzutach). Skręcam przypony sam z czegoś takiego (bardzo prosta robota)   http://www.salar.pl/product_info.php/cPath/76_78/products_id/6566 z wykorzystaniem agrafek Spinwella. Taki przypon zachowuje swój kształt i jest bardzo mocny. Uważam, że ta linka przyponowa Visiona warta jest swojej ceny. 

Najłatwiej się rzuca gdy cały przypon - żyłka + "stalka" nie przekracza długości wędki - w moim przypadku ok.270 cm (9'). Czasem jednak trzeba go trochę wydłużyć, co powoduje, że przy rzutach jest trudniej. Używam kołowrotka Orvis Hydros V large arbor - sprawdza się znakomicie, ryby na hamulcu też już popracowały i wszystko ok. 

No i co więcej radzić ...... - nie wiem - ruszaj nad wodę i ..... "metrówki" życzę.

Serdeczności. Robert.

• Like 1

Najłatwiej się rzuca gdy cały przypon - żyłka + "stalka" nie przekracza długości wędki - w moim przypadku ok.270 cm (9'). Czasem jednak trzeba go trochę wydłużyć, co powoduje, że przy rzutach jest trudniej.

Przy szczupaku wystarczy 100-150 cm FC bez dodatków w postaci stalek, agrafek, krętlików. Świetnie się rzuca. Wiążesz streamer-a luźną pętlą przy użyciu FC i jest ok. Ostatnio zszedłem z grubością z 0,5/0,6 do 0,33 mm / 12 lb i SUFIX 100% FC Leader całkowicie się wyrabia. Przypon w wodzie niewidoczny a fragment linki metr lub więcej od muchy nie przeszkadza szczupakom w podjęciu decyzji o ataku. W linku fotka po trzech rybach jedna po drugiej... http://jerkbait.pl/topic/41368-czy-przypon-zawsze-si%C4%99-tak-skr%C4%99ca/#entry1471687

post-46662-0-89358100-1405665607_thumb.jpg

Większa fotka j/w pod linkiem: http://www.andrzejstanek.pl/post/43

• Like 1

Przy szczupaku wystarczy 100-150 cm FC bez dodatków w postaci stalek, agrafek, krętlików. Świetnie się rzuca. Wiążesz streamer-a luźną pętlą przy użyciu FC i jest ok. Ostatnio zszedłem z grubością z 0,5/0,6 do 0,33 mm / 12 lb i SUFIX 100% FC Leader całkowicie się wyrabia. Przypon w wodzie niewidoczny a fragment linki metr lub więcej od muchy nie przeszkadza szczupakom w podjęciu decyzji o ataku. W linku fotka po trzech rybach jedna po drugiej... http://jerkbait.pl/topic/41368-czy-przypon-zawsze-si%C4%99-tak-skr%C4%99ca/#entry1471687

attachicon.gif02.jpg

Większa fotka j/w pod linkiem: http://www.andrzejstanek.pl/post/43

Andrzej - co do długości przyponu zgoda, z jedną małą uwagą - jeśli obławiam górkę, gdzie woda ma głębokość od ok.3-4 m. do ok.1 m., mam linkę pływającą, muchę z dość ciężką główką z epoxy (tak właśnie łowię najczęściej) to warto mieć przypon ok. trzymetrowy, bo daje to większe możliwości prowadzenia muchy na różnych głębokościach. Oczywiście typowo majowo - czerwcowe łowienie nie wymaga sięgania w toń bo najbardziej spektakularne akcje szczupaków dzieją się tuż pod powierzchnią, często na wypłyceniach - wtedy rzeczywiście nie ma sensu się męczyć z długim przyponem, bo krótszy 1-1,5 m. daje dużo większy komfort rzutowy. 

Co do używania fluorocarbonu bez "stalki" to niestety mnie taka koncepcja się nie sprawdziła - próbowałem w tym roku w maju - kilka szczupaków wyholowałem, ale niestety jeden, po potężnym uderzeniu i chwili trzymania na kiju obciął mi FC........ :huh: .... efekt - wiadomo - najgorszy z możliwych - ryba być może nadal męczy się z muchą w pysku, a jeśli mucha poszła głębiej........ :wub: .... to już się pewnie nie męczy....

Zauważyłem też inną niepokojącą prawidłowość przy przyponach FC - jeden z nich po wyciągnięciu silnego szczupaka, który trochę się "powoził" rozwarstwił się przy agrafce, co na szczęście zauważyłem - nosił też wyraźne ślady takiego jakby "postrzępienia". Dlatego odrzuciłem FC jako końcowy element zestawu, trafiający w paszczę zębacza i kupiłem tę linkę przyponową Visiona. Ona wymusza stosowanie agrafek bo inaczej do niej muchy nie da się przywiązać . Poza tym agrafka to ogromny komfort przy wymianie muchy, a nie zauważyłem by szczupakom jakoś przeszkadzała.

Nie chcę tu mędrkować, po prostu dzielę się najświeższymi doświadczeniami, a tak się złożyło, że mam szczęście łowić na genialnym, rybnym zbiorniku, dzięki czemu tylko w tym sezonie zaliczyłem już około 50 szczupaków, w tym kilka w gabarytach 72-79 cm. Niestety najlepsze muchowe brania już za mną (maj - czerwiec) - teraz jest znacznie gorzej, a jesienią, zwłaszcza późną będzie jeszcze trudniej wydobyć szczupaka z głębin na muchówkę.

Jestem już prawie przygotowany na jesień - zapasowa szpula do Hydrosa zamówiona, linka tonąca Vision Big Mama kupiona, jeszcze tylko podkład i.....

Edytowane przez robert.bednarczyk

Co do “długości” to każdy łowi po swojemu. ;) :P

Jedynie zaznaczyłem, że krótko też można. Kiedyś wydawało mi się to nierealne a jednak. Moje łowisko to przede wszystkim brania z grubszej wody. Kiedyś szczupaki stały płycej, były ziela na otwartej wodzie tuż przy nich zębacze. Od kilku lat zbiornik został skutecznie wyrugowany z wodnych pnączy, szczupaki ustawiają się tuż przy sitowiu (brzeg) lub przydennie na spadach. Tam woda sięga od 2-6 metrów. Główna penetracja moich streamerów. Co do FC – mam pozytywne efekty, nie pamiętam obcinki. Może wynika to ze sposobu przycinania (płynne, bez szarpania co wiąże się z szybkim przemieszczeniem FC w pysku ryby i cięciem), jak dla mnie jest on numer jeden. Poprzednie lata łowiłem 30/40 lb od tego roku ze względu na poszukiwanie sandaczy stosuję FC 12 lb / 0,33 mm. Kiedyś używałem metal, m.in. tytan Terminator i to do chwili jak nie pociąłem klocka ponad metr w okolicach karku (zestaw trolowy). Firmowy przypon w granicach 70 cm owinął się wokół rybiej głowy, podciągnięty do łodzi uwidocznił nacięcie w ciało ryby. Udało się ją uwolnić, zapewne dalej kąsa. Od tamtego momentu “złom” poszedł w niepamięć... Co do rybostanu – zazdroszczę Twojego łowiska, wnoszę komercja lub prywatna, pilnowana woda. Moje to otwarty akwen PZW, są w niej kolosy jednak przez myśl mi nie sięga by mieć okoliczność z takim osiłkiem. Na ogół to około miarowe i wpuszczalskie +60. Dwa lata temu przyciąłem U-Boot-a na #9 Xi3. Jak każda łódź podwodna z odpowiednim napędem odpłynęła sobie w siną dal zostawiając mnie z miną Buster Keaton-a.

Fajnie, że każdy łowi po swojemu, co wędkarz inne doświadczenia. Lubię jak jest "kolorowo", schematy zabijają przyjemność.  :)

Moje łowisko , a w zasadzie mojego przyjaciela, to obiekt całkowicie prywatny, niekomercyjny, oczywiście ogrodzony, monitorowany i pilnowany, bo inaczej..... wiadomo.....Ryb dużo, ale z muchówką trochę cierpię bo tak po prawdzie to mam jedną dobrą szczupakową miejscówkę, w której mam jak linkę rozbujać. Andrzej jak będziesz w okolicach Lublina odzywaj się - zaproszenie masz ode mnie gwarantowane. Jeden z Kolegów z forum już skorzystał i był zachwycony. Brań zagwarantować nie mogę bo różnie tam bywało, ale wiadomo, że nie wędkujesz w bezrybnej kałuży. 

Trzymam za słowo... ;)  :D

Masz to u mnie. Słów na wiatr nie rzucam :) . Zaproszenie otwarte i ważne bezterminowo. Aha..... bo zapomniałem, tam można też na drugim zbiorniku zapolować na sandacza - trudne się zrobiły koszmarnie w tym roku, ale wiemy, że są i mają się dobrze.

Wiem jedno. Dopuściłem się tam castingowej profanacji, bo nie mogłem się powstrzymać od łowienia topwater ( a działo się :))  ) Ale zadziory pogniotłem. Jednak jeden hak bezzadziorowy chyba powinien być tam normą. W końcu mam te linkę Rio OS. 8wt do kija #8.

Dzięki Robert za tamto łowienie. Megalajt. 

Edytowane przez bassy

Wiem jedno. Dopuściłem się tam castingowej profanacji, bo nie mogłem się powstrzymać od łowienia topwater ( a działo się :))  ) Ale zadziory pogniotłem. Jednak jeden hak bezzadziorowy chyba powinien być tam normą. W końcu mam te linkę Rio OS. 8wt do kija #8.

Dzięki Robert za tamto łowienie. Megalajt. 

Powtórzymy Marcin, chociaż robi się coraz trudniej - te 70 + gdzieś się pochowały w tym upale i duchocie. Ostatnio miałem tylko dwa, w tym jednego 79 cm. Brat na spinning zaczepiał głównie takie "sznurki" ok.40 cm. Faktycznie jednak muszę Cię zmotywować bardziej do muchówki. Tak jak mówisz wprowadzamy tam nowe, dość ortodoksyjne zasady - pojedynczy hak bezzadziorowy ma być zasadą, zero "wobków" i innych cudaków z kotwicami - szkoda ryb. Poza tym marzy nam się by te szczupaki co mają teraz ok. 80 cm w dobrym zdrowiu doczekały metra. Sam wiesz jakie karki mają tam 70-ki, jakie są grube, zdrowe i silne. Jak dorosną metra...... to dopiero będzie zabawa. Tylko na drugim zbiorniku coś sandacze się zrobiły kapryśne.

Sandacze to chyba wszędzie są kapryśne... :wacko:

Przyznam, że ja na muchówkę nie mam na nie sposobu, a na spinning złowiłem w tym roku jednego króciaka,..... z tym, że tą metodą od roku łowię sporadycznie i dość niechętnie. Muchówka "zainfekowała" mnie chyba nieodwołalnie. Teraz kombinuję jak się dobrać muchowo do karpi..... przygotowuję się teoretycznie i mentalnie. Na wspomnianym wyżej łowisku pływają okazy dobrze 10+ kg., a takie 2-3 kg koledzy spławikowcy trafiają wcale nierzadko.  

Fajnie że można pisać o jakimś generalnie lubelskim łowisku i żaden lokalny watażka nie będzie Cie opier.....lał że zdradzasz jakąś tajną rzeczkę chociaż sam ją zdradził innym lokalnym watażkom. A tak żeby nie było off top to niedługo tam szczupale same siebie będą kąsać. Robert kręć muchy a la mały 35 cm szczupak :)

• 3 tygodnie później...

Wczoraj wieczorem wlaczylem telewizor, co mi sie nie czesto zdarza. Przelecialem szybko dostepne kanaly i zatrzymalem sie na Discovery, bo wlasnie zapowiadali program wedkarski: Matt Hayes wybiera sie do Polski lapac szczupaki. Uuu, trzeba w takim razie obejzec. Jezioro okazalo sie byc lowiskiem specjalnym, 90km od Gdanska, gdzies na Pomorzu, nazwa na U, ale wylecialo mi z glowy, a wlascicielem byl pan Tomasz. Na poczatku programu wlasciciel opowiedzial o lowisku i sprawnie ukrecil szczupakowa muche, a potem chlopaki ruszyli na wode, z muchowkami oczywiscie. Pierwszego dnia, kolo poludnia, Matt zmiekl i chwycil za gumy i jerki, ale do konca nic sie nie dzialo. Drugiego dnia spinning do poludnia i pan Tomasz zlapal okonia, a Matt dalej na zero, wiec po poludniu wzial splawikowke i probowal zlapac karasia albo lina z grazeli, ale dupa. Widac, ze powoli z goscia schodzi powietrze. Trzeciego dnia Matt nastawil sie na karpie, niestety bez rezultatow, ale jako profesjonalista trzyma fason i przez zacisniete zeby opowiada o pieknej okolicy. Pod wieczor postawil wszystko na jedna karte i wrocil do szczupakow. Rzutem na tasme wyjal jedyna rybe wyprawy, szczupaka 40cm. Obsmialem sie do bolu. Po takiej reklamie chyba nie trzeba sie obawiac najazdu brytyjczykow na polskie lowiska, nawet specjalne.

To ja zaraz ruszę do mojego szczupakowego  Eldorado i zobaczę jak będzie. Spinningu nie biorę - nie ma mowy - żadnych kompromisów. Obawiam się, że może być cieniutko. Upał trzyma się w regionie już ponad tydzień, więc na wypłyceniach mogę ryby nie znaleźć.  

Zeby bylo fair, to Matt odwiedzil Polske wlasnie latem, wiec lekko nie mial. Nie znam sie na karpiach i karasiach, ale jak szczupak nie bierze przez 3 dni, to znaczy, ze najprawdopodobniej go tam nie ma. I nie zaleznie czy sie umie lapac czy nie, to wynik bedzie ten sam.

lukomat to powiem i to szczerze i jak najbardziej obiektywnie że znam ta sprawę powiedzmy od podszewki i to co napisałeś jest troszkę krzywdzące.

Po pierwsze było to kilka lat temu łowisko nazywa się Unichowo właścicielem łowiska jest mój serdeczny przyjaciel znakomity pomorski muszkarz Tomek Bogdanowicz. Podczas kręcenia tamtego programu rzeczywiście ryba zupełnie nie żerował totalne dno no cóż czasami się zdarza można powiedzieć totalna porażka. Jeziorko jest urocze łowi się tam głównie z pływadełka. Co roku jeśli tylko czas na to pozwoli staramy się w połowie maja ( mimo  odległości 500 km) połowić troche u Tomka  a później z muchówkami na kołkach połowic w Bałtyku bolonki. Z moich doświadczeń powiem tak wyniki prawie zawsze mamy bardzo dobre szczupaki przeważnie w granicach 2-3 kg i to nie pojedyncze sztuki. Ostatnio w ciągu jednego dnia miałem 3 sztuki powyżej 60 cm i kilka mniejszych. Nie chcę aby wyglądało to jak reklama tego łowiska i szczerze to może nawet fajnie że nie ma tam najazdu turystów i wielu zniechęci się może po luknięciu na ten program będzie luźniej na tym łowisko.

A teraz zapodam kilka zdjęć chyba z przed 2-3 lat z tego właśnie łowiska ten pierwszy oczywiście ma zdecydowanie więcej niże te standardowe 2-3 kg :D

fly_fishing_46.jpg

fly_fishing_40.jpg

fly_fishing_18.jpg

fly_fishing_33.jpg

fly_fishing_71_6.jpg

Edytowane przez jasiekcom
  • Like 1