Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

No prosze, na stosunkowo mala muche, wedke #6 i zylke 0.25, czyli tak jak nie powinno sie lapac szczupakow :lol: Szczupak-samobojca sam wyszedl z wody po 5 minutach? Powiem szczerze, ze brzmi az nieprawdopodobnie, ale ja sie na zielonych rozbojnikach zupelnie nie znam :)

No prosze, na stosunkowo mala muche, wedke #6 i zylke 0.25, czyli tak jak nie powinno sie lapac szczupakow :lol: Szczupak-samobojca sam wyszedl z wody po 5 minutach? Powiem szczerze, ze brzmi az nieprawdopodobnie, ale ja sie na zielonych rozbojnikach zupelnie nie znam :)

Kolega powiedział, że na żadne fora nie wstawi fotek, bo zaczną się ... dokładnie takie komentarze :)))

Ja się na tych rozbójnikach znam i zawsze bawią mnie opisy jak ktoś walczył ze szczupakiem godzinami.

W tym roku z kolegą podczas połowu okoni na sprzęt do 10g przyłowiliśmy kilka ryb 85-100+ i żaden hol nie trwał dłużej niż 2-3 minuty.

Pamiętam jak kiedyś tu na forum toczyły się dyskusje, jak to do szczupaków bez 30lb nie podchodź. Chyba jedynie ja i Łukasz Masiak twierdziliśmy, że każdego (jesiennego) pajka można wyjąć momentalnie na kiju do 15 lb.

W zasadzie sprzęt dobieram pod metodę i przynęty. Skoro kolega łowi na małe muchy to po co męczyć się kijem w 8 czy 9 'ej klasie?

W naszych polskich wodach tylko sum potrafi powalczyć i oczywiście troć oraz łosoś, ale te ryby to inna kategoria.

• Like 1

Daniel, chyba zle zrozumiales moj komentarz. Ja nigdy szczupakow nie uwazalem za wyjatkowo waleczne ryby i sam kiedys lapalem #6 szczuple, tylko, ze  z grubsza zylka i nie byla to zadna filozofia, no moze jak ryba wlazla w zielsko, bo lapalem z brzegu. Teraz mam 9' #9, ale dlatego, ze uzywam wiekszych much, bo wydaja mi sie skuteczniejsze. Poza tym w Szkocji czesto wieje i straszna byla mordega lekkim zestawem rzucac pod wiatr.

• Like 1

W naszych polskich wodach tylko sum potrafi powalczyć i oczywiście troć oraz łosoś, ale te ryby to inna kategoria.

Daniel, chyba zle zrozumiales moj komentarz. Ja nigdy szczupakow nie uwazalem za wyjatkowo waleczne ryby i sam kiedys lapalem #6 szczuple, tylko, ze  z grubsza zylka i nie byla to zadna filozofia, no moze jak ryba wlazla w zielsko, bo lapalem z brzegu. Teraz mam 9' #9, ale dlatego, ze uzywam wiekszych much, bo wydaja mi sie skuteczniejsze. Poza tym w Szkocji czesto wieje i straszna byla mordega lekkim zestawem rzucac pod wiatr.

W tym roku z kolegą podczas połowu okoni na sprzęt do 10g przyłowiliśmy kilka ryb 85-100+ i żaden hol nie trwał dłużej niż 2-3 minuty.

Takie jednoznaczne stwierdzenia to droga do licytacji - "kto ma dłuższego". Prezentowany szczupak to piękny okaz bez względu na metodę, moc sprzętu, czas holu...

• Like 1

Kolega powiedział, że na żadne fora nie wstawi fotek, bo zaczną się ... dokładnie takie komentarze :)))

Ja się na tych rozbójnikach znam i zawsze bawią mnie opisy jak ktoś walczył ze szczupakiem godzinami.

Pamiętam jak kiedyś tu na forum toczyły się dyskusje, jak to do szczupaków bez 30lb nie podchodź. Chyba jedynie ja i Łukasz Masiak twierdziliśmy, że każdego (jesiennego) pajka można wyjąć momentalnie na kiju do 15 lb.

W zasadzie sprzęt dobieram pod metodę i przynęty. Skoro kolega łowi na małe muchy to po co męczyć się kijem w 8 czy 9 'ej klasie?

Zadziwiajace jak wszystko sie zmienia, bylo 25 funtow na kazdego szczupaka co na tym swiecie plywa, nie bylo jesieni, nie bylo czasu na hol :) 

Pare dni temu jeden z jerkbaitowych ''angoli'' pewnie niekumaty bo dlugo mu sie zeszlo na kiju 17 lbs i jeszcze dluzsza reanimacja.

Zadziwiajace jak wszystko sie zmienia, bylo 25 funtow na kazdego szczupaka co na tym swiecie plywa, nie bylo jesieni, nie bylo czasu na hol :)

Pare dni temu jeden z jerkbaitowych ''angoli'' pewnie niekumaty bo dlugo mu sie zeszlo na kiju 17 lbs i jeszcze dluzsza reanimacja.

Może i 25 a nie 30. Dobrze że po tylu latach w ogóle pamiętam taką dyskusję. W moim przypadku to wyczyn :D

Macie silniejsze szczupaki w UK po prostu niż na kontynencie ;)

Może i 25 a nie 30. Dobrze że po tylu latach w ogóle pamiętam taką dyskusję. W moim przypadku to wyczyn :D

Macie silniejsze szczupaki w UK po prostu niż na kontynencie ;)

Tutejsze to miernoty, w Szwecji tam gdzie jezdzimy dopiero szaleja o reszcie szkoda wspominac, lipienia 40pare nie szlo w 5 minut wyholowac na #6 i przyponie 0.20 :) 

Daniel- roznie bywa, sam wiesz, jak lowisko bez wiekszych zaczepow to jakos idzie, zatopone dzrzewa plus ryby co kilka razy juz mialy przyjemnosc z wedkarzem zachowuja sie inaczej, mi kiedys dwie potezne ryby wplynely w krzaki i wedka 25 lbs plus pletka 30 nie daly rady ich zatrzymac.

Szczupak kolegi piekny, super ze tak szybko poszlo wiec i wrocil  w dobrej kondycji. Moje serdeczne gratulacje.

Bujo

Temperatura wody ma olbrzymie znaczenie. Ja głównie łowię jesienią, a wtedy ryby są znacznie mniej waleczne. 

Dodatkowo wiadomo , że np w rzece ryba będzie wykorzystywać prąd, a na jeziorze ma się pełną kontrolę.

Jest wiele czynników.

Jednak faktem jest też to, że ludzie według mnie zbyt delikatnie holują ryby. 

Hol na #6 :

kopa079.jpg

I efekt:

kopa081.jpg

• Like 1

Temperatura wody ma olbrzymie znaczenie. Ja głównie łowię jesienią, a wtedy ryby są znacznie mniej waleczne. 

Dodatkowo wiadomo , że np w rzece ryba będzie wykorzystywać prąd, a na jeziorze ma się pełną kontrolę.

Jest wiele czynników.

Jednak faktem jest też to, że ludzie według mnie zbyt delikatnie holują ryby. 

Hol na #6 :

kopa079.jpg

I efekt:

kopa081.jpg

To  fakt,ze ludzie zbyt delikatnie holuja ryby, ale ten Pan ze zdjecia prosi sie o zlamanie kija poprzez chwytanie blanku ponad rekojescia :-)

Pozdrawiam,

Tomek

• Like 1

Daniel,

Tak, badz jeszcze gorzej wygladala moja switchowka #6 w tym roku przy holu lipieni 40+, lato bylo gorace, ryby staly tam gdzie tlen czyli w ''bialej'' wodzie, najwieksze szypoty, potrafia byc cwane france, ustawia sie bokiem do nurtu , nastrosza pletwe i nic im nie zrobisz. Kazdy hol polagal na lapaniu za blank, inaczej sie nie dalo. Kolega @sloniu przy pierwszej rybie myslal, ze ma lipienia z 50, okazal sie 37-38, switch 6-7 :) Pstraga 72 wyciagnalem szybciej niz lipienie 42-45 ale juz na spokojnej wodzie :)

Pozdrawiam,

Bujo

Edytowane przez Bujo

Z tym że sprzęt, czyli Redington 6/7 pozwolił by rybę drzeć na ostro, tym samym kijem kolega łowił z powodzeniem irlandzkie grilse. Problem był w tym, ze przy ostrym darciu lipienie się spinały. Podobne doświadczenia miałem kilka razy z pstrągami.

Nie każdą rybę można na chama na klatę.

Ostatnia sprawa.

6 6 nie równa. Są kije w tych klasach umożliwiające bardzo dużo, są takie na których się nie poszaleje i po akcji jak z foto byłyby multitravelami. Podobnie jak i nie każda #6 pozwoli ci na komfortowe łowienie np na 0,14.

Niezbyt widzę te kategoryczne twierdzenia o każdym szczupaku dowolnej wielkości na wędkę 15lb w kilka minut. Pewnie czasem wychodzi, są jednak ryby i warunki gdzie działa to słabo.

• Like 1

Trochę od tematu uciekliśmy, ale też się wtrącę.
Lipasy takie powyżej 35 centymetrów to już fajni rywale są, szczególnie na grubej wodzie, a jak dodamy do tego mocniejszy prąd to hamulec gwiżdże, aż miło. Mam kilka takich miejscówek, w których uchowały się jeszcze ładne ryby...
post-53391-0-35495300-1417547499_thumb.jpg

• Like 1

To  fakt,ze ludzie zbyt delikatnie holuja ryby, ale ten Pan ze zdjecia prosi sie o zlamanie kija poprzez chwytanie blanku ponad rekojescia :-)

Pozdrawiam,

Tomek

Pozdrawiam,

Tomek

Ten pan ze zdjęcia tak lubi holować :) i dopiero wtedy czuję że jest prawdziwa walka ;) .

Ten kij za zdjęcia to CD ICT 6 kij którego pokonał dopiero but :( ale już kupiłem drugi taki sam bo to jest super wędeczka która lubi pracować pod grubymi zwierzami.

• Like 1

No wlasnie trzeba lubiec....kiedys chcialem sobie cos udowodnic i porwalem sie z kijaszkiem G. Loomisa 5wt. na steelheada ktory byl toche wiekszy niz ta ryba powyzej, w rzece kilka razy mniejszej. Szybko stwierdzilem ze do sado-maso nie naleze i wiecej tego wyczynu nie powtorze bo ja sie mecze a ryba jeszcze bardziej w przeduzajacym (niepotrzebnie) holu i lubie tez holowac ryby kijem a nie kolowrotkiem....ale to tylko moje gusta i nikt sie z tym nie musi zgadzac. Pozdrawiam.

• Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Witam

Mnie zniechecać do muchowania nie trzeba , od zawsze byłem zniechecony . Pierwszego muszkarza na Tanwią widziałem ponad ćwierć wieku temu . Nie mogłem się nadziwić co on robi z tą wędką , po co tak macha i co zakłada na haczyk .... zostało mi to w zasadzie do dzisiaj :D

Ale... muszę nauczyć się łowić szczupaki wiosenno letnie właśnie na muchę . Po przeczytaniu całego wątku dużo się dowiedziałem i wiem , że dużo jeszcze przede mną.

Nie znam podstaw , co jak sie nazywa , jak to się wiąże , czy samemu dam radę nauczyć się machować wędką etc. Dużo informacji jest w necie , z tym ,że większość raczej dla ludzi , którzy mają jakieś tam pojęcie o technice połowu . Znalazłem coś takiego jak poniżej , chyba warto kupić ?

post-50013-0-70467600-1431682734_thumb.jpg

Gdyby nie to , że angolskie szczupale na ładnych zbiornikach ( regulaminy tych łowisk są łaskawsze dla flajowców) są naprewdę duże i chętnie współpracują ( jesienią na spinna) to raczej nie byłoby tematu . Ta metoda byłaby uzupełnieniem na okres j.w. pisałem wiosenno-letni . Wędke muchową wziąłem do ręki raz w życiu , tu w uk . Złożona do pokrowca materiałowego w worku foliowym :lol:

Mam nadzieję , że pomożecie koledzy jak będę dobierał sprzęt i inne tam akcesoria..

Pozdrawiam

Na szczupaki to tak srednio tam znajdziesz informacje. Kup sprzet, jest tego od groma na forum, muchy masz na ebaju, nauczy rzucac cie najlepiej koles z certyfikatami angolskimi, musza byc tacy ludzie w kazdym miescie w UK. 

W sumie to nie polecam, muszkarze to pedaly, d..a piecze po lowieniu, za trudne, za skomplikowane i Stelka sie nie ma jak pochwalic, szkoda czasu..

• Like 1

Na szczupaki to tak srednio tam znajdziesz informacje. Kup sprzet, jest tego od groma na forum, muchy masz na ebaju, nauczy rzucac cie najlepiej koles z certyfikatami angolskimi, musza byc tacy ludzie w kazdym miescie w UK....

Już kupione , dwie książki A.Sikory . Sprzęt faktycznie nie problem , określę się to może konkretnie coś doradzisz . Goście z certyfikatami  £165 za dniówkę , dziekuję nie skorzystam , poszukam bez certyfikatów powinno być taniej .

Reszta posta złośliwa za bardzo żeby komentować :rolleyes:

Już kupione , dwie książki A.Sikory . Sprzęt faktycznie nie problem , określę się to może konkretnie coś doradzisz . Goście z certyfikatami  £165 za dniówkę , dziekuję nie skorzystam , poszukam bez certyfikatów powinno być taniej .

Reszta posta złośliwa za bardzo żeby komentować :rolleyes:

Bez certyfikatow beda tansi, to fakt :) Sprzet to jak chcesz, za 100 funtow sa Airflo Blu cos tam nano, za ponad 200 tfo, az do sage za 800, za kolowrotek tez mozna wiecej zaplacic niz za stelke milenijna wiec od finansow zalezy :)

• Like 1