Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Linka di7, fast inter i F. Pierwsze dwie to 40+ CSW, ostatnia to sniper lub outbound short.

Prawie godzine szukałem żeby to rozszyfrować ale ok , teraz wiem o co chodzi . Co do kija to będę celował w tańsze , okolice £100 . Katucha  Visiona ok , tylko czy rozmiar do linki WF9 nie bedzie za mały ? I czy na łowiskach o głębokości 1.5-4m potrzebuję tonącego sznura ( szczupaki żerują na szybkich burdelowych tęczakach i jak zauważyłem to wysoko startuje i szybko podnosi się do przynęty , przynajmniej tak mam na spina )  ?  No i głowice , potrzebuję tego czy w tych sznurkach to już jest ?  Czy jest gdzieś w necie jak powinien wyglądać typowy zestaw tzn chodzi mi od runningu do muchy ? Najlepiej na obrazku bo na YT machają łapami za szybko , że moje komórki nie nadążają :lol:

-airflo bluetooth coś tam coś tam - bardzo dobre kije za małą kasę

-Koma Nie będzie za mały

-Di7 nie będzie potrzebny jeśli to max 4m

-To są zintegrowane głowice rzutowe

Zestaw idzie tak:

-szpula kręcioła-> backing (100m 30lb)-> linka muchowa-> 80cm 0,7mm-> 60cm 0,5mm-> 40cm 0,4mm-> 20cm hard mono 30lbs.

Backing do szpuli wiazesz ósemką, poyżej ósemki zwykły supełek, zeby się nie zsuwała.

Tył linki do backingu wiążesz Albrightem.

Węzły na przyponie wykonujesz blood knot.

Na hard mono wiążesz węzeł ósemkę, zostawiasz bardzo krótki koniec. Poniżej ósemki dowiązujesz końcówkę przyponu - jakbyś wiązał haczyk z łopatką.

Muchę wiążesz do hard mono węzłem non slip loop knot.

Z UK nie masz daleko żeby wpaść na wspólne śmiganie. U mnie co prawda tylko w słonej wodzie, ale rzucanie i reszta jest identyczne. I nie mam certyfikatu ;) i nie charguję nic, satysfakcja kolejnego wciągnietego w muchę wystarcza :)

• Like 7

Dzięki . Kuba ja to z musu to robię , prawie z przymusu ;) ... regulamin łowisk . Pierwsze grube zakupy za mną . Katuszka scierry wygląda ładnie, ma trzy szpule i pokrowiec na to wszystko , cena niewiele większa niz komy- promocyjna. Kij to normalnie strzał w kolano lub dobra inwestycja , jak przyjdzie to sie pochwalę . Linki lokalnie poszukam . I do muchy końcowe 25cm  nie przejdzie bez tytanu lub stali , angole będą krzywo patrzyły .

Chciałem się upewnić czy na backing może być zwykła najtańsza plećka czy varivas ? :lol:

post-50013-0-88968800-1431798552_thumb.jpg

Mateusz ja tam wybitny muszkaż nie jestem ale nauka WF9 może przychodzić ciężko jak chcesz to pożycze Ci coś lżejszego na początek

Dzięki Przemek ale mnie lżej nie trzeba , muszę sie nauczyc tym i innej opcji nie przewiduję . Macham klocami 120gr to i powoli #9 opanuję . Nie mam parcia na już , sprzęt wygląda ok , lekkie to jest .

• Like 1

Dzięki Przemek ale mnie lżej nie trzeba , muszę sie nauczyc tym i innej opcji nie przewiduję . Macham klocami 120gr to i powoli #9 opanuję . Nie mam parcia na już , sprzęt wygląda ok , lekkie to jest .

Pamietaj - im mniej będziesz chciał rzucić, tym łatwiej ci to pójdzie.

Na początek przypon i kawałek włóczki, poćwicz petle. Poszukaj video jakiś o tym. 

Polecam też kupienie książki "Longer fly casting" by Lefty Kreh. Tanie, a dowiesz się z tego wielu przydatnych rzeczy.

I pamietaj - timing, pozwól lince rozwinąć sie za plecami i z przodu.

Bujo - Nie wiem czy jest tak łatwiej?

Jednak zgrany zestaw lekki fruwa dość bezkonfliktowo. Jak masz cieżki, to trochę inaczej to fruwa.

Zgadzam się - łatwiej sie naumieć cieżkim niż lekkim. Ale dla typowego muszkarza przesiadka na ciężki sprzęt to często mordęga - parę razy widziałem nad wodą jak ludzie usiłowali suszyć muchy 10wt :)

• Like 1

Hej,

Nikt nie kaze koledze z emigracji rzucac kurczakami, lekki streamer z samych syntetykow okolo 15 cm nie stanowi wielkiego problemu, mi na #7 spokojnie to latalo dosc daleko i to bez jakis specjalnych linek z gruba glowica. 

Nie musi tez uczyc sie od razu rzucac z przyneta tylko na poczatek z przyponem a pozniej to juz tylko praktyka. 

• Like 1

Kuba będzie git . Jeżeli dobrze pójdzie to za ok 2 tyg będę miał lekcje pod okiem doświadczonego ( bez certyfikatów :D ) muszkarza pajkowego . Postaram się nie machac zbyt daleko ;)  U mnie przesiadki z lekkiego na cięzki sprzęt nie ma bo nigdy nie flajowałem toteż stres w zasadzie taki sam jeżeli chodzi o naukę . Czekam na linki , cholera te co podałeś tylko w necie znalazłem . Wogóle zauważyłem , nigdy wcześniej mnie to nie interesowało , że w sklepach stacjonarnych muchowych asortyment pod szczupako to średnio wygląda . Natomiast pod pstrągi wszystko mają .

• Like 1

Kuba będzie git . Jeżeli dobrze pójdzie to za ok 2 tyg będę miał lekcje pod okiem doświadczonego ( bez certyfikatów :D ) muszkarza pajkowego . Postaram się nie machac zbyt daleko ;)  U mnie przesiadki z lekkiego na cięzki sprzęt nie ma bo nigdy nie flajowałem toteż stres w zasadzie taki sam jeżeli chodzi o naukę . Czekam na linki , cholera te co podałeś tylko w necie znalazłem . Wogóle zauważyłem , nigdy wcześniej mnie to nie interesowało , że w sklepach stacjonarnych muchowych asortyment pod szczupako to średnio wygląda . Natomiast pod pstrągi wszystko mają .

Pod jedno i drogie asortyment jest kiepski i trzeba szukac w necie, trafiaja sie perelki jak obecnie Airflo Cold Saltwater po 15 funciakow na jebaju :) 

Muszę przyznać, że i ja już straciłem dziewictwo w tym temacie :D Co prawda rybka koło 40cm i złowiona kijek 4/5 na niewielkiego strimerka ukręconego przez kolegę @Raczej, ale zabawa super. Wciąga i....czas się chyba rozejrzeć za jakimś zestawem. Najlepiej travelem(minimum 4 części) coby w podróżach był wygodny ;)

Po przestudiowaniu wątku wnioskuję, że odpowiedni będzie kijek w 9 klasie i o długości około 9 stóp. Do tego jakiś kołowrotek (Koma? ), no i dobrze latający sznur- da radę skompletować coś przyzwoitego i dającego komfort i frajdę łowienia, nie wydając czterocyfrowej kwoty? ;)

Pozdrówka

Kamil

• Like 1

Muszę przyznać, że i ja już straciłem dziewictwo w tym temacie :D Co prawda rybka koło 40cm i złowiona kijek 4/5 na niewielkiego strimerka ukręconego przez kolegę @Raczej, ale zabawa super. Wciąga i....czas się chyba rozejrzeć za jakimś zestawem. Najlepiej travelem(minimum 4 części) coby w podróżach był wygodny ;)

Po przestudiowaniu wątku wnioskuję, że odpowiedni będzie kijek w 9 klasie i o długości około 9 stóp. Do tego jakiś kołowrotek (Koma? ), no i dobrze latający sznur- da radę skompletować coś przyzwoitego i dającego komfort i frajdę łowienia, nie wydając czterocyfrowej kwoty? ;)

Pozdrówka

Kamil

http://hurch.pl/zestaw-pike-p838.html

Powinno wystarczyć na jakiś czs

Łowiłeś tym zestawem? Krążą opinie, że są lepsze(niekoniecznie droższe) linki niż BigDaddy. 3 części to nieco za dużo. Mam sporo kijków jednoskładowych(nawet 220cm), ale muchówki skoro są wieloskładowe, to niech będą i wygodne w transporcie, może nawet na jakieś samolotowe podróże? ;)

Sklepy niekoniecznie polskie, może się trafić coś zagramanicą- będziemy wtedy rzeźbić. No i niekoniecznie nówki. To ma służyć do okazjonalnego (stąd ograniczony budżet- im mniej tym lepiej, w granicach zachowania komfortu) łowienia, a nie oglądania w gablocie ;)

Sklepy niekoniecznie polskie, może się trafić coś zagramanicą- będziemy wtedy rzeźbić. No i niekoniecznie nówki. To ma służyć do okazjonalnego (stąd ograniczony budżet- im mniej tym lepiej, w granicach zachowania komfortu) łowienia, a nie oglądania w gablocie ;)

http://www.tacklebargains.co.uk/acatalog/copy_of_Airflo_Blue_Tooth_Nano_Series_4pc_Fly_Rod.html 

Cena jest dobra na ten kijek , doliczyć trzeba wysyłkę ....

Łowiłeś tym zestawem? Krążą opinie, że są lepsze(niekoniecznie droższe) linki niż BigDaddy. 3 części to nieco za dużo. Mam sporo kijków jednoskładowych(nawet 220cm), ale muchówki skoro są wieloskładowe, to niech będą i wygodne w transporcie, może nawet na jakieś samolotowe podróże? ;)

big daddy to dobre linki, a głosy negatywne mogą wynikać z braku umiejętności rzucania nimi. Linka jest w jednym kolorze, trzeba wyczuć głowice. 2 wymachy i leci 25 metrów. Dla osób które słabo rzucają może to na początku nie latać.
  • Like 1

Koledzy linki do mnie przyszły i nie wiem czy ja to dobrze zamówiłem . W sumie na pudełkach jest 40+ ale obydwie są CSW . Czy jak będę wiazał przypon 0.6 - 0.5 - 04 - tytan to ok ?  Dobrze , że mało w tym finezji , liny grube łatwo będzie wiązać :D  Zastanawiam sie czy macie jakiś patent do przyponu , jak połączyć z fluoro . Nie ukrywam , że na końcu to ja agfafke widzę . Mam mocne , małe fajne daiwy czy coś tam z bardzo szerokim łukiem , do muchowego haka jak znalazł , prezentacja kurczaka będzie lepsza ;)

post-50013-0-21561400-1432406475_thumb.jpg

Mateusz ja mam taki połączony z linką http://www.farlows.co.uk/airflo-polyleaders.html?gclid=CMzsibnV2MUCFSXlwgodGFsARQdo tego http://www.tackleup.com/category-400/drennan-green-pike-wire.html połączone przez kółko i na końcu agrafka spiningowa

• Like 1