Andrzej Stanek Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Tomek, nie wiem po co Ci ta aptekarska precyzja tym bardziej, że głowica jest bez jednoznacznego oznaczenia. Ma płynne przejście w Running Line. Waga pokazuje mi 21,34 grama. Linka #8 F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 A lata to kozacko-potwierdzam, bowiem Andrzej dał popróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcat Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Dzięki za odzew, poprostu jest to jedyna linka której nie miałem z pikowych i ciekawi mnie. Potrzebuję linkę między 22 a 23gr wtedy mój patyk zamienia się istną kurczakową katapultę. Czy dysponuje ktoś wagą i #9ą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Tomek, a co to za kij? Miałem linkę j/w #9 z kijem Xi3 #9 9'. Jeśli masz kijaszek #8 to spokojnie się nada 1:1 według oznaczeń kija. Przy SAGE działało. Robiłem przeciążenie mojego Ventusa F #8 9'6" głowicą 24 gramy, rwało jak diabli tylko czuło się, że to skupione w masie i trochę traciło na finezji. Jak dołożysz przypon z FC to będziesz miał równo 22 gramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcat Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Kijek posiadam #9, no właśnie słusznie zauważyłeś stratę na dynamice, lubię czuć kopa, biorę boostera który ma 22gr i mam kopa, przy Rio Pike troszkę gaśnie, OBS wiadomo ale to linka dla amatorów typu rzuć kamieniem bez kontroli pętli, szukam linki mocnej ale dającej kontrolę nad pętlą, nie miałem GP a chcę nabyć, w komisach się nie spotyka a utopione 300pln boli, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 (edytowane) GP bardzo ładnie rzuca, długa głowica przekłada się na finezję kładzenia much. Przy wielkich nielotach możesz mieć problem z poderwaniem zestawu i wystrzeleniem wabia. Przy kiju #8 linka 1:1 optymalna wielkość to około 13-16 cm (płynne, zależy od uwiązanego streamer-a), większe muchy i zestaw powoli gaśnie, moje spostrzeżenia, ktoś dobry technicznie całkiem inaczej rozpracuje temat. Oczywiście radzę sobie i z takimi 18-20 cm, kwestia poznania linki, wypracowania własnej optymalnej techniki. Przedstawione sugestie traktuj na luzie, nie chcę mieć Twoich TRZECH STÓW na sumieniu... Edytowane 29 Października 2015 przez Andrzej Stanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcat Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Dziękuję za podzielenie się opinią, brzmi dobrze, jeśli ktoś z Panów posada #9 proszę o zważenie , dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Zapraszam do śledzenia i pomocy: http://jerkbait.pl/blog/3/entry-356-muchy-giganty-na-metr%C3%B3wk%C4%99/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Jak montujecie zestaw na szczupaka ?Sznur + polyleader 150 cm + żyłka 100 cm + stalka i mucha, może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Polilider zbędny-zmienia profil i masę oraz nośność głowicy...chyba ,że celowo-by osłabić. Z mojego doświadczenia linka nie płoszy eksperymentowałem ze stalką 35cm dopiętą do głowicy ,tylko czasem brak aktywności.Im większy opór wabika w powietrzu tym grubszy koniec przed FC/stalką-wtedy wraca kontrola. Doświadczalnie miękkie haki,by rozgiąć na zaczepie lub bezzaczepy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Polyleader chcę założyć po to aby muchę szła "spodem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Lepiej ściągać głowicą,poli(dobry do drobnych wabików) może nie dać rady np jeśli więcej powietrza (wiskoza itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Głowicą nie zejdę bo ma WF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Jak nie pływająca, to zejdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Właśnie pływająca , także muszę coś podczepić i czy to zadziała ?Muchy takie do 18 cm z syntetyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Na ile mtr potrzeba zatopić?WF to profil-WeightForward Na wodzie do 1m Floating wystarczy jeśli muchy nie trzymają powietrza,1-2 m Int-5cm/sek,2-3 m S3-8,3-4 m S6-15, potem wolframy...z uwagi na charakter tonięcia lepiej łowić z wody w kierunku brzegu,górki,uskoku itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Linka WF8F Guidline bulletTak 2,5 -3 m max chciałbym zejść, na wiosnę płycej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Przez kilka jakieś 3 sezony łowiłem linką pływającą z dopiętym 3m polyleaderem tonącym w 3 i 6 klasie. Leciało ładnie, nieco wkurzało pstrykanie pętelek w przelotki, jak wciągałem to głębiej w wędkę, ale dało się łowić. Jednak sięgnąć głębiej, np. na 2 - 2,5 m nie było komfortowo :/ Ostatecznie kupiłem linki Guideline Pike: pływającą oraz s1/s3 i teraz jest git Bez polyleaderów łowi się po prostu zgrabniej i wygodniej ale z nimi też się da Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez Alek_Art. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 No z 3 m to trochę długi, ja mam 1,5 m.Ale ja sie dało z 3 m to i 1,5 pójdzie łowićZ s1...itd to na pewno jest wygodniej, jak sie łowi w mniej więcej na tej samej głębokości.A tak zmienie tylko poly i już jestem np metr pod dnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Ja używam Rio OutBound Short WF9F/I gdzie głowica ma 9m, z czego 4,5m pływa, 4,5m to inter, do tego 1,5m FC minimum 0,70mm i mucha. Taki zestaw spokojnie wystarczy na wodę 1,5-3,5m. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Jakby ktoś miał na sprzedaż linkę "szczypakową" #9 w III stopniu tonięcia to proszę o kontakt na priv. A wracając do przyponu. Stosowałem różne wynalazki skończyłem na najprostszym kawał żyłki, a na końcu linka jubilerska 0,3 lub 0,35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Ja używam Rio OutBound Short WF9F/I gdzie głowica ma 9m, z czego 4,5m pływa, 4,5m to inter, do tego 1,5m FC minimum 0,70mm i mucha. Taki zestaw spokojnie wystarczy na wodę 1,5-3,5m.Tomku nie za grubo to 0,7 FC? Sztywne i strasznie ciężkie mimo wszystko. Pytam bo ja używam max 0.4. W tym roku to nawet kupiłem Soflex'a FC by było mięciutko a mimo to nadal FC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Remku 0,7mm daje pewność, że szczupak tego nie przegryzie. Oczywiście po holu trzeba sprawdzać czy nie ma uszkodzeń, jeśli tak, należy przewiązać. Ja stosuje Varivasa Shock Leader, jest sporo miększy. Wież mi, przetestowałem już cieńsze i nie dają pewności. Muchę wiąże węzłem Rapali. Duża mucha spokojnie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Chyba sie niż zrozumieliśmy Chodziło mi o łącznik między linką a przyponem. U mnie jest inne ustawienie - linka - FC 0.4 - Pleciona stalka Visiona ta co skleja się podgrzewana - mucha. A przypon z FC racja u mnie minimum to 60lb. Minimum .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zrozumieliśmy się Remku. U mnie jest linka -> przypon FC 0,7 (1,5m) -> mucha Nic poza tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi