Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Tomek, a co to za kij? Miałem linkę j/w #9 z kijem Xi3 #9 9'. Jeśli masz kijaszek #8 to spokojnie się nada 1:1 według oznaczeń kija. Przy SAGE działało. Robiłem przeciążenie mojego Ventusa F #8 9'6" głowicą 24 gramy, rwało jak diabli tylko czuło się, że to skupione w masie i trochę traciło na finezji. Jak dołożysz przypon z FC to będziesz miał równo 22 gramy.  ;)

Kijek posiadam #9, no właśnie słusznie zauważyłeś stratę na dynamice, lubię czuć kopa, biorę boostera który ma 22gr i mam kopa, przy Rio Pike troszkę gaśnie, OBS wiadomo ale to linka dla amatorów typu rzuć kamieniem bez kontroli pętli, szukam linki mocnej ale dającej kontrolę nad pętlą, nie miałem GP a chcę nabyć, w komisach się nie spotyka a utopione 300pln boli, pozdrawiam

GP bardzo ładnie rzuca, długa głowica przekłada się na finezję kładzenia much. Przy wielkich nielotach możesz mieć problem z poderwaniem zestawu i wystrzeleniem wabia. Przy kiju #8 linka 1:1 optymalna wielkość to około 13-16 cm (płynne, zależy od uwiązanego streamer-a), większe muchy i zestaw powoli gaśnie, moje spostrzeżenia, ktoś dobry technicznie całkiem inaczej rozpracuje temat. Oczywiście radzę sobie i z takimi 18-20 cm, kwestia poznania linki, wypracowania własnej optymalnej techniki. Przedstawione sugestie traktuj na luzie, nie chcę mieć Twoich TRZECH STÓW na sumieniu...  :D

Edytowane przez Andrzej Stanek

• 5 miesięcy temu...

Polilider zbędny-zmienia profil i masę oraz nośność głowicy...chyba ,że celowo-by osłabić. ;)

Z mojego doświadczenia linka nie płoszy eksperymentowałem ze stalką 35cm dopiętą do głowicy ,tylko czasem brak aktywności.

Im większy opór wabika w powietrzu tym grubszy koniec przed FC/stalką-wtedy wraca kontrola. :)

Doświadczalnie miękkie haki,by rozgiąć na zaczepie ;) lub bezzaczepy .

Na ile mtr potrzeba zatopić?

WF to profil-WeightForward 

Na wodzie do 1m Floating wystarczy jeśli muchy nie trzymają powietrza,

1-2 m Int-5cm/sek,

2-3 m S3-8,

3-4 m S6-15, 

potem wolframy...

z uwagi na charakter tonięcia lepiej łowić z wody w kierunku brzegu,górki,uskoku itp.

Przez kilka jakieś 3 sezony łowiłem linką pływającą z dopiętym 3m polyleaderem tonącym w 3 i 6 klasie. Leciało ładnie, nieco wkurzało pstrykanie pętelek w przelotki, jak wciągałem to głębiej w wędkę, ale dało się łowić. Jednak sięgnąć głębiej, np. na 2 - 2,5 m nie było komfortowo :/ Ostatecznie kupiłem linki Guideline Pike: pływającą oraz s1/s3 i teraz jest git :) Bez polyleaderów łowi się po prostu zgrabniej i wygodniej ale z nimi też się da :)

Edytowane przez Alek_Art.
  • Like 2

Ja używam Rio OutBound Short WF9F/I gdzie głowica ma 9m, z czego 4,5m pływa, 4,5m to inter, do tego 1,5m FC minimum 0,70mm i mucha. Taki zestaw spokojnie wystarczy na wodę 1,5-3,5m.

Tomku nie za grubo to 0,7 FC? Sztywne i strasznie ciężkie mimo wszystko. Pytam bo ja używam max 0.4. W tym roku to nawet kupiłem Soflex'a FC by było mięciutko a mimo to nadal FC.

Remku 0,7mm daje pewność, że szczupak tego nie przegryzie. Oczywiście po holu trzeba sprawdzać czy nie ma uszkodzeń, jeśli tak, należy przewiązać. Ja stosuje Varivasa Shock Leader, jest sporo miększy. Wież mi, przetestowałem już cieńsze i nie dają pewności. Muchę wiąże węzłem Rapali. Duża mucha spokojnie pracuje.

Chyba sie niż zrozumieliśmy :) Chodziło mi o łącznik między linką a przyponem. U mnie jest inne ustawienie - linka - FC 0.4 - Pleciona stalka Visiona ta co skleja się podgrzewana - mucha.

A przypon z FC racja u mnie minimum to 60lb. Minimum ....