Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

A ja właśnie o tuby podpytam... Jak to w końcu jest? robicie na twardych tubach czy na miękkich? Oglądałem filmik Sikory to mówi, że na miękkich, z kolei Bauer mówi, że na twardych... I kto ma rację?

Specjalnie się nad tym nie zastanawiam. Biorę patyczki do czyszczenia uszu. obcinam watkę i mam tubki jak się patrzy. Działają i to najważniejsze. A,  że nie "for fly tying only" trudno jakoś przeboleję. Za to 100 szt, za 1,8 zł.

• Like 3

Przecież na rurkę na której masz zrobiona muchę nakładasz wężyk, w który wsuwasz kawałek haka lub kotwiczki. Tu masz przykład. Nie patrz na muchę bo stara i już skatowana ;) Ale tak to mniej więcej wygląda.

post-46206-0-08375500-1460708096_thumb.jpg

Edytowane przez Tomek.M
  • Like 2

Darek1, merytoryczne wypowiedzi o speycastingu przeplatasz takimi gniotami jak powyzsze dwa posty. Po co? Jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia, to poprostu powstrzymaj sie od klepania w klawiature, bo zniechecasz tym innych do udzialu w dyskusji.

Nie wiedziałem o tym, dzięki ! :)

Bo trzeba skończyć "patyczkologię":) Są patyczki do uszu cieńsze i grubsze, z większą i mniejszą dziurką (bez głupich skojarzeń). Mało tego są na karbowanych rurkach i gładkich. Inne są w Rossmanie inne w Tesco. Inaczej mówiąc trzeba kupić różne i pokombinować. Zapewniam, że majątku na to nie stracisz :)

• Like 2

No właśnie Sikora mówił że jak się wsadzi w muchę to za długa dźwignia się robi i łątwiej się wypinają. Dlatego jak wsadzają w rurkę to w miękką, żeby się wyginała, a nie robiło się długie ramię.

(Remku odpisz na priv proszę;) )

Edytowane przez Bugi86

Wiele szczupaków miało różne wabiki w szczękach nie raz i jeśli udało się otwierając pysk przynętę wytrzepać to będą to robić ponownie-stąd wypięcia (miękkość tubki nie ma tu większego znaczenia).

Typowym zjawiskiem jest po szczęśliwych sukcesach generalizowanie-czy przydatne?warto samemu przeanalizować...

dołączając do dyskusji chciał bym zapytać o opinie osób posiadających wędki Vision Big Daddy widzę ze na KAnal TV łowią wyłącznie na te wędki szczupaki. faktycznie fajne są czy tylko dobrą mają reklamę :) myślę o zakupie w #9 klasie żeby obsługiwać linkę z pływadła.

dołączając do dyskusji chciał bym zapytać o opinie osób posiadających wędki Vision Big Daddy widzę ze na KAnal TV łowią wyłącznie na te wędki szczupaki. faktycznie fajne są czy tylko dobrą mają reklamę :) myślę o zakupie w #9 klasie żeby obsługiwać linkę z pływadła.

Łowią nią w kanalgratis bo ich Vision sponsoruje ;).

Mam tą wędkę, w klasie #9 i długości 9'. Wędka pod względem akcji i własności rzutowych jest bardzo dobra, nie jest to bardzo szybki kij (jak np. venus od visiona), dzięki czemu jest margines błędu przy rzucie dużymi muchami. Wziąłbym ją drugi raz, ale... z piankową rękojeścią, bo korek jest słabej jakości jak na wędkę za tą cenę.

Optymalnie radzi sobie z muchami do 25cm, większe też udźwignie ale juz czuć, że to sporo. Ja na te większe rzadko łowię.

Termokurczliwe stosujesz? Te które miałem nie są na tyle elastyczne. Dobre są wentyle, często dużo lepsze niż to co w sklepach muchowych można kupić.

W szczupakowych tych gumek nie stosowałem, przy trociowych jak najbardziej.

Patyczki do uszu używałem kiedyś, ale są zbyt kruche, często pękały w trakcie łowienia, może nie natrafiłem na odpowiednie. No i średnica niewielka (do szczupakowych), gruby fluorocarbon czy linka stalowa z pętelką może nie przejść.

Tak pękają i aby wymienić muchę trza odwiazac.

Ale coś za coś.Nie ma tanio i dobrze

A termokurczliwe sprawdzają się dobrze.

Poza tym że tanie mają dodatkowy plus w postaci koloru.

Wiele osób nie stosuje żadnych przejść.Ja je daje tylko po to, aby trzymało jeden grot ku górze.

Tak pękają i aby wymienić muchę trza odwiazac.

Ale coś za coś.Nie ma tanio i dobrze

A termokurczliwe sprawdzają się dobrze.

Poza tym że tanie mają dodatkowy plus w postaci koloru.

Wiele osób nie stosuje żadnych przejść.Ja je daje tylko po to, aby trzymało jeden grot ku górze.

Jest wiele rozwiązań, koralik, wężyk na tubie, free swinging hook, hak wsadzany bezpośrednio w tubę itd. 

Tanio i dobrze się da, ale nie będzie to szybko - trzeba się naszukać, kilka rzeczy kupić i sprawdzić, by trafić na to co szukamy w dobrej cenie. Czy się opłaca? To zależy... 

Mógłby ktos napisąc cos wiecej o prowadzeniu muchy pod szczupaka długosc skoków jakies przerwy w prowadzeniu itp .

U mnie podstawową techniką jest ściąganie skokami, różne te skoki są, czasem długie (metrowe), a czasem drobne po kilka cm. Przeważnie jednak ściągam tak jak mi na pływadełku wygodnie czyli po 20-30cm. Zdarza mi się łowić szczupaki w opadzie (przerwy po 3-4 sekundy), a i często biorą na "trolling" jak zmieniam miejscówkę. Ważne jest to żeby mucha była w wodzie. Natomiast kompletnie nie sprawdza mi się ściąganie w ósemkę przy łowieniu szczupaków, choć możliwe że w pewnych warunkach jest to skuteczna metoda. Szybkie prowadzenie - wędka pod pachę i dwoma rękoma - rzadko stosuję, ale kilka ryb tak wyjąłem. 

Dodatkowo możesz nadawać ruch szczytówką, szczególnie pod koniec prowadzenia. Eksperymentuj, jak nic się nie dzieje, a jesteś pewny że łowisz na odpowiedniej głębokości, dobrze na ryby napływasz to zmień prowadzenie. Jak to nie pomoże, to zmień muchę. ;)

• Like 2