admin Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 A ok. Ciekawe. Spróbuję. A łowisz na tubowce? Ten sam układ? Węzeł przez tubkę przechodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) ??Tubki na pętli...a po co..??a szczupak zawija sreberka...tfu świstak.Co na to krokodyl?? Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Nie łowie Remku na tubowe, tz. szczupaków nie łowie na takie muchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugi86 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 A ja właśnie o tuby podpytam... Jak to w końcu jest? robicie na twardych tubach czy na miękkich? Oglądałem filmik Sikory to mówi, że na miękkich, z kolei Bauer mówi, że na twardych... I kto ma rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) Szczupak ma w poważaniu ...Wystarczy atrakcyjny wabik w momencie żerowania! Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez darek1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 A ja właśnie o tuby podpytam... Jak to w końcu jest? robicie na twardych tubach czy na miękkich? Oglądałem filmik Sikory to mówi, że na miękkich, z kolei Bauer mówi, że na twardych... I kto ma rację?Specjalnie się nad tym nie zastanawiam. Biorę patyczki do czyszczenia uszu. obcinam watkę i mam tubki jak się patrzy. Działają i to najważniejsze. A, że nie "for fly tying only" trudno jakoś przeboleję. Za to 100 szt, za 1,8 zł. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugi86 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 No właśnie myślałem nad tym bo są dosyć sztywne, ale mają małe światło i nie wejdzie mi kolanko haczyka w dzirukę, więc pytanie czy hak ma luźno latać poza tubką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) Przecież na rurkę na której masz zrobiona muchę nakładasz wężyk, w który wsuwasz kawałek haka lub kotwiczki. Tu masz przykład. Nie patrz na muchę bo stara i już skatowana Ale tak to mniej więcej wygląda. Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez Tomek.M 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Darek1, merytoryczne wypowiedzi o speycastingu przeplatasz takimi gniotami jak powyzsze dwa posty. Po co? Jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia, to poprostu powstrzymaj sie od klepania w klawiature, bo zniechecasz tym innych do udzialu w dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugi86 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Przecież na rurkę na której masz zrobiona muchę nakładasz wężyk, w który wsuwasz kawałek haka lub kotwiczki. Tu masz przykład. Nie patrz na muchę bo stara i już skatowana Ale tak to mniej więcej wygląda.Nie wiedziałem o tym, dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Nie wiedziałem o tym, dzięki ! Bo trzeba skończyć "patyczkologię":) Są patyczki do uszu cieńsze i grubsze, z większą i mniejszą dziurką (bez głupich skojarzeń). Mało tego są na karbowanych rurkach i gładkich. Inne są w Rossmanie inne w Tesco. Inaczej mówiąc trzeba kupić różne i pokombinować. Zapewniam, że majątku na to nie stracisz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugi86 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 a te gumowe na wierzch to skąd wziąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 W mięsnym pewnie ich nie dostaniesz ale w rowerowym już bym próbował popytać się o wentyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Ja żadnego wężyka nie zakładam. Wkładam hak w tubę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Ja wole mieć bardziej elastyczne połączenie, ale to kwestia indywidualna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugi86 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) No właśnie Sikora mówił że jak się wsadzi w muchę to za długa dźwignia się robi i łątwiej się wypinają. Dlatego jak wsadzają w rurkę to w miękką, żeby się wyginała, a nie robiło się długie ramię.(Remku odpisz na priv proszę ) Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez Bugi86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Wiele szczupaków miało różne wabiki w szczękach nie raz i jeśli udało się otwierając pysk przynętę wytrzepać to będą to robić ponownie-stąd wypięcia (miękkość tubki nie ma tu większego znaczenia).Typowym zjawiskiem jest po szczęśliwych sukcesach generalizowanie-czy przydatne?warto samemu przeanalizować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Liczbe wypiec zawsze mozna zminimalizowac. W spinie sluza do tego "sprzegielko" czyli dwa kolka zamiast jednego miedzy sztywna przyneta a kotwiczka lub miekki system inliner - to miekkie laczenie pelni wg mnie identyczna role. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucharfishing Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 dołączając do dyskusji chciał bym zapytać o opinie osób posiadających wędki Vision Big Daddy widzę ze na KAnal TV łowią wyłącznie na te wędki szczupaki. faktycznie fajne są czy tylko dobrą mają reklamę myślę o zakupie w #9 klasie żeby obsługiwać linkę z pływadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 dołączając do dyskusji chciał bym zapytać o opinie osób posiadających wędki Vision Big Daddy widzę ze na KAnal TV łowią wyłącznie na te wędki szczupaki. faktycznie fajne są czy tylko dobrą mają reklamę myślę o zakupie w #9 klasie żeby obsługiwać linkę z pływadła.Łowią nią w kanalgratis bo ich Vision sponsoruje . Mam tą wędkę, w klasie #9 i długości 9'. Wędka pod względem akcji i własności rzutowych jest bardzo dobra, nie jest to bardzo szybki kij (jak np. venus od visiona), dzięki czemu jest margines błędu przy rzucie dużymi muchami. Wziąłbym ją drugi raz, ale... z piankową rękojeścią, bo korek jest słabej jakości jak na wędkę za tą cenę. Optymalnie radzi sobie z muchami do 25cm, większe też udźwignie ale juz czuć, że to sporo. Ja na te większe rzadko łowię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z Olsztyna Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 a te gumowe na wierzch to skąd wziąć? Dobrym rozwiązaniem jest wężyk z akwarystycznego lub termokurczliwe z elektrycznego sklepu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Termokurczliwe stosujesz? Te które miałem nie są na tyle elastyczne. Dobre są wentyle, często dużo lepsze niż to co w sklepach muchowych można kupić. W szczupakowych tych gumek nie stosowałem, przy trociowych jak najbardziej. Patyczki do uszu używałem kiedyś, ale są zbyt kruche, często pękały w trakcie łowienia, może nie natrafiłem na odpowiednie. No i średnica niewielka (do szczupakowych), gruby fluorocarbon czy linka stalowa z pętelką może nie przejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z Olsztyna Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Tak pękają i aby wymienić muchę trza odwiazac. Ale coś za coś.Nie ma tanio i dobrzeA termokurczliwe sprawdzają się dobrze. Poza tym że tanie mają dodatkowy plus w postaci koloru.Wiele osób nie stosuje żadnych przejść.Ja je daje tylko po to, aby trzymało jeden grot ku górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Mógłby ktos napisąc cos wiecej o prowadzeniu muchy pod szczupaka długosc skoków jakies przerwy w prowadzeniu itp . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Tak pękają i aby wymienić muchę trza odwiazac.Ale coś za coś.Nie ma tanio i dobrzeA termokurczliwe sprawdzają się dobrze.Poza tym że tanie mają dodatkowy plus w postaci koloru.Wiele osób nie stosuje żadnych przejść.Ja je daje tylko po to, aby trzymało jeden grot ku górze.Jest wiele rozwiązań, koralik, wężyk na tubie, free swinging hook, hak wsadzany bezpośrednio w tubę itd. Tanio i dobrze się da, ale nie będzie to szybko - trzeba się naszukać, kilka rzeczy kupić i sprawdzić, by trafić na to co szukamy w dobrej cenie. Czy się opłaca? To zależy... Mógłby ktos napisąc cos wiecej o prowadzeniu muchy pod szczupaka długosc skoków jakies przerwy w prowadzeniu itp .U mnie podstawową techniką jest ściąganie skokami, różne te skoki są, czasem długie (metrowe), a czasem drobne po kilka cm. Przeważnie jednak ściągam tak jak mi na pływadełku wygodnie czyli po 20-30cm. Zdarza mi się łowić szczupaki w opadzie (przerwy po 3-4 sekundy), a i często biorą na "trolling" jak zmieniam miejscówkę. Ważne jest to żeby mucha była w wodzie. Natomiast kompletnie nie sprawdza mi się ściąganie w ósemkę przy łowieniu szczupaków, choć możliwe że w pewnych warunkach jest to skuteczna metoda. Szybkie prowadzenie - wędka pod pachę i dwoma rękoma - rzadko stosuję, ale kilka ryb tak wyjąłem. Dodatkowo możesz nadawać ruch szczytówką, szczególnie pod koniec prowadzenia. Eksperymentuj, jak nic się nie dzieje, a jesteś pewny że łowisz na odpowiedniej głębokości, dobrze na ryby napływasz to zmień prowadzenie. Jak to nie pomoże, to zmień muchę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi