Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

W ósemkę i mnie się nie sprawdza bo chyba zbyt monotonne to ściąganie. Krótkie, kilkunastocentymetrowe skoki ale agresywne tak. Trzeba kombinować zmieniać prędkość, głębokość prowadzenia. Jak nic nie skutkuje pozostaje ostatnia deska ratunku czyli granatowa mucha. Zawsze skuteczna,.Tylko nie wolno zapomnieć wyjąć zawleczki... 

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Mógłby ktos napisąc cos wiecej o prowadzeniu muchy pod szczupaka długosc skoków jakies przerwy w prowadzeniu itp .

Im temperatura wody niższa tym wolniej należy prowadzić muchę. W ciepłej wodzie szybsze tempo z licznymi urozaiceniami w postaci, przerw, opadów, potrząsania szczytówką, etc. Latem zdaża mi sie prowadzić wabiki ekspresowo ściągając linkę obiema rękami. Pzdrw,KR

• Like 5

I jak tam u Was?

Ja byłem z kolegami na niewielkim jeziorze (12 ha). Wczoraj miałem 5 sztuk, największy 81cm, kolejny 76cm, no i 3 mniejsze (65cm, 54cm i 45cm). Spinningisci (10-15 osóB) łącznie mieli mniej ryb niż ja z kolegą na muchę (10ryb). Dzis zmiana łowiska na jeszcze mniejsze, ale pogoda się trochę zmieniła i tylko 2 ryby zlowilem (60 cm i 50+cm). Jutro kolejne lowisko :).

• Like 6

Kacper u mnie podobnie najpierw śmichy hihihi ze strony spinningistów, że zaraz na tym dmuchanym fotelu pójdę na dno później, że z jakimiś piórami na szczupaki. Wystarczyło 15 minut i ich miny bezcenne  :D ogólnie złowiłem więcej sam aniżeli oni w 4 łódki. W 3,5 godziny 7 ryb kilka brań i jedne spad takiego koło 70 cm.

W sumie 5 sztuk, największy ok 65 cm :) A o to sprawca wszystkich brań ;)

Jakiej wielkości killerek?

Ja dzisiaj kilka godzin pomachałem za zębatym. Tylko jeden widowiskowy atak w muchę, niestety pudło.

Zastanawiam się, czy nie używałem zbyt dużych much... :huh:

Edytowane przez ch4ron

"Za tak zagięty zadziorek np. na pstrągowym odcinku rzeki Wieprz dostałbyś mandat :) , bo musi mimo zagięcia musi być spiłowany pilnikiem do zera."

Wrzuć dokładnie zapis tego przepisu a jak nie to puknij się w "zadzior" ... pilnikiem.

Tylko nie za mocno!!!

@Tomek M

W tej twojej XL jakiej wielkości oczka stosujesz?