Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Wczorajsza wyprawa na szczupaki dzięki Tomasz Woblery Tg za wsparcie Krzysztof Kozłowski za muszki są łowne 1f603.pngbiggrin.pngSklep Wędkarski "RED" za sprzęt Daiwa True Flight ST 9'6" #8

Brały aż miło kurde muszę się nauczyć lepiej kamerować :D

Jak sprawdziło się Pływadełko? Siedzi się w nim nad wodą czy siedzisko zamoczone jest już w wodzie? Ile wazysz? ???? Edytowane przez dreadknight

Kacper byłem na Kopieńcu w niedzielę jadę znowu :D . Ważę niestety 90 kg prawie dupę mam jakieś 3 mm w wodzie jak płetwami naleje do środka muszę zejść do 80 wtedy będę zupełnie nad lustrem wody a tak jestem prawie na równi. Pływadło stabilne siedzenie i oparcie pompowane.

• Like 1

Muchy testowe na mętną wodę... na tubie "predator", SR wiązany na rewers + flasz, "Bałer rig" z ogonkiem "łigel"  z czepka pływackiego + grzechotka.

DSCN4232a_qhwqpqa.jpg

Pierwsze mokre testy za mną... Ciężko się tym rzuca siedząc na belly (kij 9' #9 & Guideline Pike #8 + polyleader fast sinking salmon). Ogólnie nic nie udało się ułowić, choć dwa razy "coś" zjadło ogonek. Cóż widać czepek nie zastąpi w pełni oryginalnych "wiggle tails", mimo iż pracuje w wodzie całkiem fajnie... Będziemy próbować dalej. :)

• Like 2

Dokładnie.

Jeżeli nie masz linki z długa głowicą (powyżej 9m) to przy ściąganiu pod same nogi lepiej jest mieć linke o klasę cięższa. W sumie zależy to tez od kija ale gdy nie próbujesz rozbujać zestawu do 12m czy wyżej, a chcesz rzucać od razu (samą głowicą) to lepiej jest mieć ciężej poza szczytem.

Jeżeli zaś lubisz, masz czas i miejsce aby "rozkręcać się" w powietrzu z pętlą to lepiej linka w tej samej klasie i głowicy np. 10.5m-12m. Z "piórami" w powietrzu i tak nie jest to zbyt łatwe i proste. :(

Pierwsze mokre testy za mną... Ciężko się tym rzuca siedząc na belly (kij 9' #9 & Guideline Pike #8 + polyleader fast sinking salmon). Ogólnie nic nie udało się ułowić, choć dwa razy "coś" zjadło ogonek. Cóż widać czepek nie zastąpi w pełni oryginalnych "wiggle tails", mimo iż pracuje w wodzie całkiem fajnie... Będziemy próbować dalej. :)

Nieźle sobie utrudniłeś...GuPik niby 'maczuga' ale w sumie cienki front potem cięższy tip co daje sumie długą głowicę,mimo wagi podklasową!?!

O ile na łódce można wędki skracać(zwłaszcza jak wieje)to do belki lepsze są dłuższe (by podnieść pętlę) za to krótsze głowice np iShort...

długość blanku zależy od umiejętności optymalnego zrotowania ->mechanika dźwigni.

Dopinka czy tramwaj z linek całkowicie zmienia przekaz pędu.

Granat lub gencjany zadziwiająco skuteczne...dozbrojony ogon nie zanika?!

Edytowane przez darek1

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Ale gruba mamusia!! A mucha jaka dziwna taki ceglasty kolor! Gratulacje!!

Dzięks :)   Nie wiem co mnie podkusiło że taką  paskudę ukręciłem, aczkolwiek okazała się całkiem łowna . Aparat trochę zniekształca kolory. Poniżej foto zbliżone do stanu faktycznego.

post-50039-0-60658600-1510429365_thumb.jpg

• Like 5

U nas piździawa i śnieg z deszczem... odpuściłem. Wczoraj bez tknięcia...

A jak kijek?

Jak widzisz został zacnie przetestowany :) Trochę problematyczne jest zapanowanie nad linką przy dużym wietrze.  Aczkolwiek tylko osobniki mocno okaleczone psychicznie machają przy wietrze ok 40km/h  ;)

• Like 5