Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Andrzej, borykałem się z podobnymi problemami, ilość pistoletów była irytująca. Ciepła wiosna zrobiła swoje i większe ryby były już  mało aktywne. Dopiero zejście z rozmiarem muchy do 4-5 cm skutkowało rybami w przedziale 75-80cm. Okazało się ze średniaki żerują już na narybku. Oczywiście mamuchy nie zauważały takiego maleństwa, tak więc  zamiennie obławiałem miejscówki okoniowym przecinkiem i wielgachnym muszyskiem  25-30 cm.

post-50039-0-54845800-1528217632_thumb.jpg

Edytowane przez ark70
  • Like 1

Andrzej, borykałem się z podobnymi problemami, ilość pistoletów była irytująca. Ciepła wiosna zrobiła swoje i większe ryby były już  mało aktywne. Dopiero zejście z rozmiarem muchy do 4-5 cm skutkowało rybami w przedziale 75-80cm. Okazało się ze średniaki żerują już na narybku. Oczywiście mamuchy nie zauważały takiego maleństwa, tak więc  zamiennie obławiałem miejscówki okoniowym przecinkiem i wielgachnym muszyskiem  25-30 cm.

Dzięki za sugestię. Mam narybku multum, głownie okoń, płotka. Muszki w kolor pasiaka, rozmiary 12-18 cm. Akurat siedzę przy imadle i nawijam na OWNER SSW 3/0 (polecam te haki, SUPER trzymają rybę). Jutro wyjazd na chatkę, łowię do niedzieli. Powinny pokazywać się coraz większe sztuki, ziela podrosły, mają gdzie się ukryć. Pozdro. PS. Ten na fotce śmiechem chciał mnie dobić...

fot-06_zpspzv1hrcz.jpg
  • Like 9

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Jak Koledzy? Łowicie coś? Mnie ostatnio zastanawia znaczenie rozmiaru muchy, tylko mało na razie "materiału" do testowania. Wstępne wnioski, jak narazie nie zauważyłem żeby na większe muchy brały większe ryby.

"slim boy" z ostatniego wypadu na zielono-żółtego flash tail-a z SR a'la baby pike, dł. ok. 30cm. Jedyne branie tego dnia.

201809091_qesqrse.jpg

• Like 3

Jak Koledzy? Łowicie coś? Mnie ostatnio zastanawia znaczenie rozmiaru muchy, tylko mało na razie "materiału" do testowania. Wstępne wnioski, jak narazie nie zauważyłem żeby na większe muchy brały większe ryby.

"slim boy" z ostatniego wypadu na zielono-żółtego flash tail-a z SR a'la baby pike, dł. ok. 30cm. Jedyne branie tego dnia.

Bo jeszcze czas nie ten.Jak będą  już otępiałe chłodną wodą szybciej ruszy  się ten większy, co nie znaczy że pistolety nie będą się czepiać.

Aczkolwiek udział procentowy w urobku  godnych ryb  ulegnie poprawie :) .

Chyba że takowe oglądają  już zamrażarkę od środka, wtedy lipa..

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Zobaczcie filmy z kanalgratis. 2 muszkarzy plus kamerzysta lub 3 muszkarzy. We 2ch sam łowiłem wielokrotnie i nie ma problemu.

Pod warunkiem, że dobrze rzucasz, a nie machasz cepem.

Czy któryś z was używa głowic opst commando 350grain lub salmologic?

Czy znacie jakieś neopreny ze skarpetą żeby na belly spokojnie popływać?

(...)

Czy znacie jakieś neopreny ze skarpetą żeby na belly spokojnie popływać?

A czemu do belly chcesz ze skarpetą? Lepiej chyba zainwestować w płetwy techniczne typu "jet" i wtedy każdy but czy kalosz wchodzi bez problemu. A odpowiadając na Twoje pytanie to Vision ma takie w ofercie...