Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Ja do belki używam płetw dla nurków, ale nie pamiętam nazwy. Lekko przerobione, ale to nie ważne bo to tylko kwestia indywidualna komfortu. I powiem wam tak, że nie rozumiem tych wszystkich pytań i problemów z pływaniem np jesienią itd. Mój strój na belkę wygląda tak jak do brodzenia w rzece z jedną małą różnicą: skarpety zwykłe bawełniane, na to wełniane wysokie merynos czy inne alpaki co kto woli. I śpiochy. Na skarpetę śpiochów zakładam bucik neoprenowy niby dla nurków z alliexpresu(około 30-40pln) odpowiednio większy żeby nie było ciasno głównie po to żeby nie niszczyć obcieraniem przez płetwy czy inny piasek śpiochów. I to w zupełności wystarcza. Pływałem w Bałtyku czy jeziórach przy niskiej temperaturze i nigdy w nogi nie było zimno. Zawsze coś tam tymi pletwami trzeba machać więc w ruchu stopy się grzeją.

• Like 1

TFO w 8 klasie, można przeciazyc do 9, sznur nie pamiętam ale intermedium w 8 klasie. Łowisko do 1.5m więc nie wiem czy pływający nie byłby lepszy i w 9 klasie.

Przypomniałem sobie firmę, scientific anglers. 15 to chyba rzucę.

Edytowane przez wujek

Podobnie do RIO OBS rzuca się głowicami z flat line, dlatego pytałem o te głowice.

@Wujek, teoria mówi, że float jest ok do 2m, ciężar muchy pozwoli jej zatonąć na daną głębokość ale to trwa.

Dlatego preferowane są sznury inter aby skrócić czas i pozwalają połowić na głębszej wodzie.

Ja mam tfo #9, rzucałem też #8 i śmiało można przeciążać te kije.

Niestety sztuka rzucania wymaga nauki i to nie takiej na wodzie ale na trawie aby nie kusiło jednak zapolować na telesfora :)

JBK, rzucam podobnymi muchami w granicy 20m. Chodzi mi o to, że jednak wolę aby przynęta była dłużej w wodzie niż w powietrzu :)

opst commando w akcji

• Like 2

Na tej wodzie łowi się na 1m, więc inter nie wiem czy nie będzie ciężki. W zeszłym roku łowiłem przyponem z kretlikiem i agrafką, ale ciągnęło to muchę w dół. W tym mam zamiar dowiązać sam FC 0.9mm i zobaczymy. Ja to głównie spinningista jestem, muchą czasami porzucam w ramach urozmaicenia, ale nie ukrywam że z chęcią bym dziabnął jakiegoś.

• Like 1