Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ nie mam doświadczenia z takimi wędkami liczyłem że ktoś ma doświadczenie i coś podpowie.

Podpowie. Na wstępie trzeba sobie wybić z głowy pokutujące wszędzie skojarzenie, że jak DH to tylko rzuty kotwiczone. Nie ma opcji by muchy 20-30cm posyłać na żądane w łowieniu szczupaków odległości rzutami z kotwicy. Rzucamy normalnie, znad głowy. Wg mnie granicą ciężkości zestawu, gdzie kończy się komfort rzutów SH jest 400-420 grainów a do kurczaków, czyli much +25cm odpowiednia granatura zaczyna się od 450 a kończy na 700. 

Oczywiście, zaraz przyjdzie tu jakiś osiłek-kulomiot (nawet wiem kto :D ) i powie, że śmiga cały dzień linką Rio Pike #11 ale pamiętajmy, że kiedyś każdy z nas będzie miał te 60, 70 lat i dobrze by było wtedy móc podetrzeć się samodzielnie. :P  

Z linek fabrycznych mamy praktycznie tylko wspomnianego Rio Pike, OBS i kilka innych "wynazazków" ale ciężary ich głowic kończą się gdzieś ok. 500 grain. Wyżej radzimy sobie różnym głowicami skagitowymi, najlepiej integrowanymi na stałe z runningiem 50 lbs.

Główny problem to brak odpowiednich blanków, o wędkach nie wspomnę. Potrzebujemy kija 280-300cm na łódkę i max 320 do łowienia z brzegu, o akcji medium i charakterystyce spinningowej dlatego pratycznie tylko wsród blanków spinningowych jest jakiś wybór. Ja użytkuję dwa takie kije, steelheadowego St. Croix Avid 290 cw. 21g do głowic 450-500 i Talona cw 42g do 600-700 grain.

Problem dostrzegł również Bob Meiser i jako chyba jedyny w branży wypuścił odpowiednią serię DH do łowienia z łódki.

http://meiserflyrods.com/spey-two-handed-switch-rods/909-cx-two-handed-shooting-head-rods/

Na koniec powiem, że po opanowaniu DH w takim stylu, a zaznaczam, że to droga bolesna, pozwala ono na naprawdę bezwysiłkowe łowienie cały dzień muchami, które zasługują na miano prawdziwych kurczaków, nie piszę o pisklaczkach 15-18cm.

Tak to wygląda:

post-46130-0-74352500-1539586986_thumb.jpg

Edytowane przez mart123
  • Like 11

jak myślisz czy na początek można coś pokombinować z jakimś tanim switch'em, mam Jaxona 5/6

Nie znam wędek i siwtch'y Jaxona ale jak piszesz o klasie 5/6 to w ogóle nie ta skala i inne przeznaczenie. Jaxon 5/6, przypuszczam, "chodzi" pod głowicami 200-250 grain a przy tej grainaturze to nie warto sobie zawracać głowy DH, które "wchodzi" wtedy gdy SH staje się uciążliwe, czyli wg mnie od ok. 450 grain. Poza tym w rzutach DH znad głowy, które bardziej przypominają rzuty spinningowe, dochodzi do ogromnych przeciążeń i nawet najtęższe blanki muchowe nie projektowane do tego stylu mogą klękać.

Edytowane przez mart123

dzięki Mart

dałeś mi bodziec do działania :D

jak myślisz czy na początek można coś pokombinować z jakimś tanim switch'em, mam Jaxona 5/6

moim zdaniem, aby bezpiecznie rzucać znad głowy głowicą około 600 grain, trzeba switcha w klasie min 10/11 DH (czyli około 13 w skali SH)  a nie 5/6...

Stawiam flaszkę, że żaksą  monolith pójdzie w diabły przy pierwszym dynamicznym wymachu.

Blanki spinningowe sugerowane przez mart123  to mim zdaniem dobry trop, bo na chłopski rozum, 600 skagit, jeszcze na monolitycznym runingu miotany oburącz znad głowy, jest bliżej castingu niż muchy...

Edytowane przez mack

Ja byłem w piątek około 6 godzin na rzece bez brania,dopiero na sam koniec na ostatniej  główce (którą nazwałem 130+ jakiś czas temu) po fajnym braniu i super walce z dwoma świecami wyjechała fajna spasiona osiemdziesiątka. Dzisiaj z kolei 6 godzin na pływadełku (jezioro) bez kontaktu...

• Like 1

Sobota bardzo słaba, ospałe brania objawiające się tylko przytrzymaniem muchy ryb w przedziale zawodniczym, sporo się napociłem a wyniki mizerne. Dużo poniżej możliwości akwenu. Rybki tylko pod samymi trzcinami. Temperatura wody 11 st.

Kolega podbiera wyścigowca...

post-50039-0-00530600-1540146068_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Jak to w tym sklepie, zero konkretnego opisu, nie wiadomo jak długa głowica....

Na stronie producenta jest wszystko opisane dokładnie co do centymetra...

Tej linki nie używałem, ale linki Jensena wielokrotnie macałem i na sucho wydają się ok. Ogólnie ta firma jest moim zdaniem niedoceniana bardzo na naszym rynku, a robi bardzo przyzwoity sprzęt, za bardzo przyzwoite pieniadze. Problemem jest chyba to że raczej ma wąska specjalizacje. W Skandynawii chwalą sobie jej produkty. Ja mam torbę na sprzęt Jensena i po prawie półtora roku intensywnego użytkowania nawet nie specjalnie się chciała pobrudzić, a wszystko działa i wygląda jak nowe.

Koledzy zapytam, czy miał ktoś do czynienia z tą linka https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/a-jensen-big-fly-compound-intermediate/s/971

Daniel kupiłem jakiś czas temu wersję F #8  po kilkunastu wypadach dokupiłem Inter 

Intermedium łowiłem ze 3 razy ale powiem że bardzo ładnie to lata ( muchy takie do 15 cm syntetyki - większymi jeszcze nie rzucałem ) krótka głowica ( około 8,5 m ) fajnie ładuje kija w klasie #8 Scierra . 

Zdecydowanie lepiej mi się nią łowi niż dotychczasową Airflo 40+ Extreme slow I. Za te pieniądze mogę polecić - zobaczymy jak z trwałością po sezonie, dwóch.