Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Witam.

Super rybki. Ale to chyba nie okolice Starogardu ...  :D

Pozdrawiam.

Faktycznie Forescie , okolice  nieco dalsze, idealnie wpisane w ramy letniej kanikuły.

Ryby jakby silniejsze od Starogardzkich lokalesów, woda czystsza , a ludziska wyjątkowo życzliwi...

• Like 2

ark, napisz coś więcej. Po zdjęciach widać, że ryby z płytkiej wody (jedno zdjęcie to sugeruje ;) ). Jaki region i temperatura wody/otoczenia?

Piękne ryby, gratulacje :)

Dziękuję Kacper  :)

Proszę, kilka słów do fotek .

Ryby złowione na pograniczu wody płytkiej i głębokiej wody, łagodny spad z 1 do 5 m. Dno piaszczysto- kamieniste miejscami  kępy skąpego zielska. Lokalizacji zbiornika nie zdradzę z wiadomych względów ;)

Brania delikatne, nijak nie można ich było  porównać do szczupakowego walnięcia.

Kilka dużych szczupaków miałem szczęście złowić, ale dopiero te pokazały mi kolor podkładu  na kołowrotku.

Temperatura wody ok 16 st, co bezpośrednio przełożyło się na doskonałą kondycję ryb i kapitalną walkę.

Sprzętowo:

Kij ATC #9 9Ft choć to realnie krzepka 10tka . Linka  RIO OBS WF 9 F ( Pozdrawiam Darku :)   ) FC 0,78  długość ok 1,8m + plecionka tytanowa 30 lb.

Muchy w ciemnej tonacji wielkość 0d 15 do 35 cm.

Edytowane przez ark70
  • Like 8

• 4 tygodnie później...

Ja w tym sezonie próbuję drut tytanowy Knot 2 Kinky (link poniżej) i działa super- cały czas prosty, lekki. Filmy jak to wiązać na Youtube. Ważne żeby nie starać się uzyskać idealnego węzła bo nic z tego nie wyjdzie.

https://www.ebay.co.uk/b/Knot-2-Kinky-Fishing-Line-Leaders/179965/bn_15935385

https://youtu.be/E0L63ykK6zI

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Agrafka nie taka mała- musi swobodnie poruszać się w oczku dużego haka muchy. Ja mocuję ją tym drutem sposobem z filmu powyżej. Natomiast od strony przyponu wiąże drutem perfection loop, na żyłce też perfection loop i łączysz drut z przyponem pętla w pętlę. Pooglądaj na youtubie filmy z Niklausem Baurem- facet oprócz łowienia szczupaków na muchę pokazuje sprzęt, zestawy, rzuty, muchy itp.

• Like 2

Wcześniej używałem Pike Wire firmy Vision, którą poleca Bauer. Też dobre rozwiązanie, łatwo się wykonuje taki przypon- przewlekasz drut przez oczko agrafki, skręcasz ze sobą i przypalasz zapalniczką, otulina się topi i zgrzewa drut i gotowe. Ale Knot 2 Kinky bardziej eleganckie rozwiązanie.

https://youtu.be/Xmu9qYNksNU

• 1 miesiąc temu...

Czyli potrzebuje Snow Runnera i Kanekalon?

Czy Kanekalon to sztuczne włosy?

W pewnym sklepie internetowym znalazłem materiały pod takimi nazwami, czy zrobie z nich coś na szczupaka?

Slinky Blend 12 inch 

Hareline Pseudo Hair

Hedron Big Fly Fibre

Spirit River Polar Aire

Wapsi Neer Hair

Edytowane przez #Nord

Czyli potrzebuje Snow Runnera i Kanekalon?

Czy Kanekalon to sztuczne włosy?

W pewnym sklepie internetowym znalazłem materiały pod takimi nazwami, czy zrobie z nich coś na szczupaka?

Slinky Blend 12 inch

Hareline Pseudo Hair

Hedron Big Fly Fibre

Spirit River Polar Aire

Wapsi Neer Hair

@#Nord

Żeby zrobić muchę szczupakową najlepiej użyć:

- snowrunner

- flash

- large bucktail

- dywan

- ep fibers

- pióra koguta siodłowe

- cyjanoakryl zap

- klej uv

Jako dodatek

- Slinky blend

- Hedron big fly

- Micro flash

- pióra genetyków

- promienie strusia

- promienie pawia

Część rzeczy kupisz u gladkiego (na forum -gladki), część u Maćka Brzezika(na FB znajdziesz), na fb znajdź tuhola.eu - bardzo dobre haki i nie tylko( lub Arek Kubale jest też u nas i na fb)

Oczywiście polecam też Mirka z salar.pl

Jest też Michał Zapał do polecenia.

Syntetyki, takie jak kanekalon, są sztywne i słabo pracują.

Muchy wiążesz w rewersie, nić big fly i klej cyjanoakrylowy.

Szkielet z bucktaila na niego dodatki.

Nie dawaj dużo materiału, bardziej ażurowe konstrukcje.

Z flashem różnie, zależy od wody czasem tyci tyci czasem jak choinka.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Like 4

Slinky Fiber to kanekalon, a kanekalon to sztuczne włosy. Kiedyś pisałem o tym do Sztuki Łowienia. Do much szczupakowych dość sztywny, choć w ograniczonym zakresie można go używać. Wszystko zależy od pomysły na muchę. Haki - jak podpowiedzieli koledzy - do nabycia u mnie, jakby coś. Niebawem będzie można normalnie zamawiać przez sklep on-line, ale moje "zdolności" informatyczne skutecznie spowalniają moment otwarcia ;)

• Like 1