dziadzia Opublikowano 5 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 Czy ktoś z Was miał doświadczenie z głowicami tactical skagit od Ego jeśli chodzi o poławianie szczupłych ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 Ku pokrzepieniu serc kilka fotek z wyprawy na sczupakabry 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 Witam.Super rybki. Ale to chyba nie okolice Starogardu ... Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 Witam.Super rybki. Ale to chyba nie okolice Starogardu ... Pozdrawiam. Faktycznie Forescie , okolice nieco dalsze, idealnie wpisane w ramy letniej kanikuły.Ryby jakby silniejsze od Starogardzkich lokalesów, woda czystsza , a ludziska wyjątkowo życzliwi... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 Dawno nie machałem za pajkami kurczakami...Graty Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 30 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 ark, napisz coś więcej. Po zdjęciach widać, że ryby z płytkiej wody (jedno zdjęcie to sugeruje ). Jaki region i temperatura wody/otoczenia? Piękne ryby, gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 30 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 Piękne szczupakabry Chyba trzeba wyjąć muchowkę i przewietrzyć streamery Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 30 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 (edytowane) ark, napisz coś więcej. Po zdjęciach widać, że ryby z płytkiej wody (jedno zdjęcie to sugeruje ). Jaki region i temperatura wody/otoczenia? Piękne ryby, gratulacje Dziękuję Kacper Proszę, kilka słów do fotek .Ryby złowione na pograniczu wody płytkiej i głębokiej wody, łagodny spad z 1 do 5 m. Dno piaszczysto- kamieniste miejscami kępy skąpego zielska. Lokalizacji zbiornika nie zdradzę z wiadomych względów Brania delikatne, nijak nie można ich było porównać do szczupakowego walnięcia.Kilka dużych szczupaków miałem szczęście złowić, ale dopiero te pokazały mi kolor podkładu na kołowrotku. Temperatura wody ok 16 st, co bezpośrednio przełożyło się na doskonałą kondycję ryb i kapitalną walkę.Sprzętowo:Kij ATC #9 9Ft choć to realnie krzepka 10tka . Linka RIO OBS WF 9 F ( Pozdrawiam Darku ) FC 0,78 długość ok 1,8m + plecionka tytanowa 30 lb.Muchy w ciemnej tonacji wielkość 0d 15 do 35 cm. Edytowane 30 Lipca 2019 przez ark70 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Poleci ktoś jakieś sprawdzone przypony które dobrze sprawdzają się z muchówką na szczupaka?Do tej pory używałem linki kewlarowej ale zdarzały się obcinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 plecionka tytanowa np. Dragon-a 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tombrajder Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Ja w tym sezonie próbuję drut tytanowy Knot 2 Kinky (link poniżej) i działa super- cały czas prosty, lekki. Filmy jak to wiązać na Youtube. Ważne żeby nie starać się uzyskać idealnego węzła bo nic z tego nie wyjdzie. https://www.ebay.co.uk/b/Knot-2-Kinky-Fishing-Line-Leaders/179965/bn_15935385 https://youtu.be/E0L63ykK6zI Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 https://allegro.pl/oferta/przypon-tytanowy-daiwa-prorex-szpula-12kg-6821431746 coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tombrajder Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 To chyba to samo. A tu masz oryginał w polskim sklepie: https://caddis.pl/product-pol-6978-SA-15-Knot-2-Kinky-Nickel-Titanium-Wire-25-lb.html Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 I w jaki sposób skonstruować taki przypon? Na koncu jakaś mała agrafka zeby przypinać muchy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tombrajder Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Agrafka nie taka mała- musi swobodnie poruszać się w oczku dużego haka muchy. Ja mocuję ją tym drutem sposobem z filmu powyżej. Natomiast od strony przyponu wiąże drutem perfection loop, na żyłce też perfection loop i łączysz drut z przyponem pętla w pętlę. Pooglądaj na youtubie filmy z Niklausem Baurem- facet oprócz łowienia szczupaków na muchę pokazuje sprzęt, zestawy, rzuty, muchy itp. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tombrajder Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Wcześniej używałem Pike Wire firmy Vision, którą poleca Bauer. Też dobre rozwiązanie, łatwo się wykonuje taki przypon- przewlekasz drut przez oczko agrafki, skręcasz ze sobą i przypalasz zapalniczką, otulina się topi i zgrzewa drut i gotowe. Ale Knot 2 Kinky bardziej eleganckie rozwiązanie. https://youtu.be/Xmu9qYNksNU Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 (edytowane) Podpowie ktoś z jakiego materiału wykonać takie muchy?Bo craft fur chyba to nie jest. Zależy mi zeby muchy miały przynajmniej 15cm Edytowane 7 Października 2019 przez #Nord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Płochocki Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 (edytowane) Pierwsza wygląda jak kanekalon z craft fur,ostatnia to chyba snow runner i też dywan Edytowane 7 Października 2019 przez Darek P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Środkowa to polski produkt od Pike Terror Flies na bazie Snow Runner-a (Nayat) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 (edytowane) Czyli potrzebuje Snow Runnera i Kanekalon? Czy Kanekalon to sztuczne włosy? W pewnym sklepie internetowym znalazłem materiały pod takimi nazwami, czy zrobie z nich coś na szczupaka? Slinky Blend 12 inch Hareline Pseudo HairHedron Big Fly FibreSpirit River Polar AireWapsi Neer Hair Edytowane 8 Października 2019 przez #Nord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Czyli potrzebuje Snow Runnera i Kanekalon? Czy Kanekalon to sztuczne włosy? W pewnym sklepie internetowym znalazłem materiały pod takimi nazwami, czy zrobie z nich coś na szczupaka? Slinky Blend 12 inch Hareline Pseudo HairHedron Big Fly FibreSpirit River Polar AireWapsi Neer Hair@#Nord Żeby zrobić muchę szczupakową najlepiej użyć:- snowrunner - flash- large bucktail- dywan- ep fibers- pióra koguta siodłowe- cyjanoakryl zap - klej uv Jako dodatek - Slinky blend- Hedron big fly- Micro flash- pióra genetyków - promienie strusia - promienie pawia Część rzeczy kupisz u gladkiego (na forum -gladki), część u Maćka Brzezika(na FB znajdziesz), na fb znajdź tuhola.eu - bardzo dobre haki i nie tylko( lub Arek Kubale jest też u nas i na fb)Oczywiście polecam też Mirka z salar.pl Jest też Michał Zapał do polecenia. Syntetyki, takie jak kanekalon, są sztywne i słabo pracują. Muchy wiążesz w rewersie, nić big fly i klej cyjanoakrylowy. Szkielet z bucktaila na niego dodatki. Nie dawaj dużo materiału, bardziej ażurowe konstrukcje. Z flashem różnie, zależy od wody czasem tyci tyci czasem jak choinka. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Dzięki Marcin za wyczerpującą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Albo można na skróty: zgłoś się na FB do Tomka z Pike Terror Flies. Snow Runner (kawałki skór lub w formie gotowych brash-y), flash-e, kleje, oczy, itp. albo gotowe muchy. Wszystko w jednym miejscu. Sam korzystam i polecam! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Hi tower też dobrze prawi.Ja wolę jednak wskazać iluś dostawców, ponieważ nie każdy ma wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Slinky Fiber to kanekalon, a kanekalon to sztuczne włosy. Kiedyś pisałem o tym do Sztuki Łowienia. Do much szczupakowych dość sztywny, choć w ograniczonym zakresie można go używać. Wszystko zależy od pomysły na muchę. Haki - jak podpowiedzieli koledzy - do nabycia u mnie, jakby coś. Niebawem będzie można normalnie zamawiać przez sklep on-line, ale moje "zdolności" informatyczne skutecznie spowalniają moment otwarcia . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi