Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Slinky Fiber to kanekalon, a kanekalon to sztuczne włosy. Kiedyś pisałem o tym do Sztuki Łowienia. Do much szczupakowych dość sztywny, choć w ograniczonym zakresie można go używać. Wszystko zależy od pomysły na muchę. Haki - jak podpowiedzieli koledzy - do nabycia u mnie, jakby coś. Niebawem będzie można normalnie zamawiać przez sklep on-line, ale moje "zdolności" informatyczne skutecznie spowalniają moment otwarcia ;).

@Arek Kubale

Tylko slinky jednak jest cieńsze niż kanekalon - oczywiście IMHO

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Mam kilka różnych paczek "ketonalu" i są zarówno różnej grubości, róznie pokarbowane, jak i róznej sztywności...

Używam czasem jako substytutu ogona jelenia, jak i w muchach przegubowych jako podstawowego. Dodaję tez Nayata, ale jako wierzchnią, czy raczej przednią warstwę przykrywająca wszystko + jakieś pasemki flasha...

@Arek Kubale

Tylko slinky jednak jest cieńsze niż kanekalon - oczywiście IMHO

Kanekalon niestety to dość niejednorodny materiał. Przerzuciłem tego bardzo dużo, lata temu jeszcze, jak moja żona wykonywała syntetyczne warkoczyki. Paczka paczce nierówna, ale jak dobrze poszukać, da się nabyć identyczne do slinky.

Arek, z tobą nie zamierzam polemizować nawet :)

Przy tobie to pikuś jestem.

Po prostu za mało tego zrobiłem w życiu.

@ezehiel - A polemizuj, jestem otwarty na rozmowę. Mało tego - w tej działce (jak i w wielu innych) to jeden z lepszych sposób, by się dowiedzieć czegoś nowego. Czasem coś wiem, czasem czegoś nie wiem. Póki rozmawiamy (a nie mędrkujemy i prężymy bicki), wszystko jest cool ;). Pozdrawiam i w kontakcie ;)

• Like 1

Trochę mi smutno się zrobiło, że wy kręcicie i łowicie, a ja nie więc postanowiłem sięgnąć po coś z przeszłości i ukręcić na nowo.

Nie zawsze łowimy grubo często el szczupako żre drobno i to go najczęściej kusi.

PS. Przepraszam, że główka nie wykończona okazało się, że UV wyszło..

Ryba w occie.

8512a04806d9f408cc46639ac3226aa4.jpg4a71cf8977a6cf7b060fbecc6b64c3e8.jpg3c2ea960836493bfb9be2c4da3353dae.jpg379efe812208e137721f0971f8cfd35e.jpg

Edytowane przez ezehiel
  • Like 1

no i tysz piknie ;)

Jak nie masz parcia na czas, to polecam : https://pl.aliexpress.com/item/32984771934.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fLwHd3K

23pln za butelke 60 gram. Starcza na długo, utwardzisz wszystkim, nawet na parapecie w słoneczny dzień.

Suchy i przezroczysty.

• Like 3

@Forest-Natura

Ogólnie nić jest zaklejona super glue, szelak mam zbyt rzadki, taki do nimf.

W weekend jak nie urwę na zaczepie to będzie polowała na Pilicy za drapieżnikiem.

Wolałbym być na Bzurze ale ... zaproszenie mam w inne rejony.

• 2 tygodnie później...

Zwróćcie uwagę, że te węzły nie są dociągnięte. I tak ma być. Jak spróbujcie je ściągnąć to się zdeformują, przypon będzie wykrzywiony. I nie ma obawy, że to się rozsupła, nie mam takiej siły w rękach żeby taki węzeł drgnął. Pzdr.1ff0c1660f68bc4e8225b98ef2153074.jpg9e89284703057d321ef88ceeb7180522.jpg

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

• Like 2