Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na Ali fajny materiał jest, nazywa się Slinky Fiber. Jeżeli chodzi o miekkość, sztywność, pracę w wodzie, to coś pośredniego między dywanem a bucktailem.

W lumpeksach, po złotówce lub dwa, często dostać można całe naręcza kołnierzy do kapturów - po "muchowemu" fachowo nazywa się to Furabou. Też dostępne na Ali za gosze.

Bardzo dobre są miotełki do kurzu - za całe 7 złotych kupiłem u mnie w miejscowym GS'ie taką o wszystkich kolorach tęczy, a w zeszłym tygodniu w Lidlu za dychę moża było dostać bardzo gęstą miotełkę w kolorach biebiesko-biało-błękitnym ... materiału z niej tyle, że do końca życia mi wystarczy ...  :D

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura
  • Like 3

Na jakimś brytyjskim forum dogrzebałem się do wypowiedzi producenta. Nayat to ich nazwa wymyślona na potrzeby marketingowe a materiał pochodzi od owcy. Nie napiasano jakiej konkretnie.

Proszę pokaż wszystkim to forum gdzie producent pisze ze snow runner to owca ? bardzo chętnie poczytam o tym .

Trzecia strona tematu, użytkownik FoxyTails. https://www.salmonfishingforum.com/forums/fly-tying-topics/37221-stupid-question-3.html

Link do ich strony https://www.foxy-tails.co.uk/search/for/Nayat/

"It is a member of the sheep family…we decided to adopt the name Nayat to introduce the product to the market…If We had called it sheep it would have been discounted as another Icelandic Sheep Hair and not given a chance to prove its many many good qualities for fly tying.

This was a post I made on this forum in 2008 Regarding Nayat..

If you look at the post "Temptress" you will see the comments by ballingall512 and klops you will see the properties....

Nayat is a name we have adopted at Foxy-Tail for this product it is our brand name and we are sole suppliers of this product.

Hope that helps"

Wyskoczyłem dzisiaj na 2-3 godzinki po południu i  w końcu się udało coś złowić....

Najpierw zameldował się szczupaczek 79cm.

post-48686-0-61361700-1574362336_thumb.jpg

post-48686-0-94989600-1574362359_thumb.jpg

Potem o 10 cm krótszy sandaczyk.

post-48686-0-57362500-1574362378_thumb.jpg

potem jeszcze jeden sandaczyk +-60cm.i kolejny szczypaczek około 80cm.

post-48686-0-12701000-1574362396_thumb.jpg

Był jeszcze spadzik jednej fajnej rybki i to tyle,ale  to w sumie 4 wypad tej jesieni.Poprzednie nie należały do zbyt udanch...

Pozdrawiam Wobi

• Like 18

Szkiery Blekinge- miejsce gdzie w konkurencji Fly vs. Jerk mucha ma takie same albo większe szanse na sukces :)

Najlepsze muchy na obrazku- najlepsze ciemne. Na mocno zarośnięte miejsca polecam wzór Niklausa Bauera- Weedless Pike Fly- sprezentowałem Gunnarowi w podziękowaniu za możliwość wędkowania z kajaka; teraz zbieram na kajak [emoji2357][emoji16]7cc56f2f9203c3d645275eab429b0a32.jpg1a3c8fbcc0d3ec541269ce9622c14cde.jpg

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

• Like 14

• 2 tygodnie później...

Pływałem dzisiaj na belly 3 godziny. 5 szczunów do 60 cm ułowiłem. Woda lodowata. Może jeszcze raz wystartuję, ale muszę coś zrobić z marznącymi stopami. 5 mm neoprenu i podwójne skarpety to za mało ????

Edytowane przez Mysha

Niestety płetwy uciskają w jakiś sposób stopy ( czy to w kaloszach, butach do brodzenia czy na skarpecie ) tego nie przeskoczysz. Spłynięcie, rozruszanie się na brzegu trochę pomaga ;)

Ja stosuję płetwy nakładane na śpiochy Subzero Visiona. Najwygodniej mi się w tym pływa. Płetwy są 46/47. Nogę mam 43. Przy wodzie powyżej 7-8 stopni jest ok. Dziś było 3. Normalnie robię jakieś przerwy, ale dzisiaj był spontan i szkoda było mi czasu ????. Ryby mało agresywne. Wolne prowadzenie. Najeżdzały wcześniej skubiąc. 4 dni temu na 1/3 powierzchni jeziora (25 ha) był lód.

Pływałem dzisiaj na belly 3 godziny. 5 szczunów do 60 cm ułowiłem. Woda lodowata. Może jeszcze raz wystartuję, ale muszę coś zrobić z marznącymi stopami. 5 mm neoprenu i podwójne skarpety to za mało

https://www.campingshop.pl/ogrzewane-skarpety-z-pilotem-oraz-powerbankiem-glovii?gclid=EAIaIQobChMI6Juq_Lar5gIVCeWaCh3qNwhiEAQYBCABEgI2BvD_BwE

Predator i V-access (Ego Pike) to całkiem dobre propozycje dla osób zainteresowanych łowieniem szczupaków na muchę. Szczególnie biorąc pod uwagę półkę cenową. Przy czym Predator zdecydowanie lepiej i estetyczniej uzbrojony. Jedaka na dłuższą metę kije te maja swoje ograniczenia i podejrzewam ze dla kogoś kto wsiąknie na dobre w muchowe szczupaki i będzie je chciał łowić w rożnych warunkach będą to tylko wędki przejściowe.

• Like 1