Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Predator i V-access (Ego Pike) to całkiem dobre propozycje dla osób zainteresowanych łowieniem szczupaków na muchę. Szczególnie biorąc pod uwagę półkę cenową. Przy czym Predator zdecydowanie lepiej i estetyczniej uzbrojony. Jedaka na dłuższą metę kije te maja swoje ograniczenia i podejrzewam ze dla kogoś kto wsiąknie na dobre w muchowe szczupaki i będzie je chciał łowić w rożnych warunkach będą to tylko wędki przejściowe.

Witam,a na dłuższą metę co polecasz?

• Like 1

Mój V-access jest jeszcze w drodze, kupiony z założeniem że jest to pierwszy ale nie ostatni kij na szczupaki. Cena zestawu (kij, młynek, podkład, sznur) z Ali wyniosła mniej niż 500zl, nawet jak go połamie w pierwszym sezonie to nie będzie szkoda.

Witam,a na dłuższą metę co polecasz?

Ja teraz od dłuższego czasu łowie Sage XP 9' #9, robi robotę. Mam tez do lżejszego łowienia Echo ION XL 9' #8, tez ogarnia temat. Vision GT Four SW mam na solankę w #7, ale podejrzewam ze #8 była by tez bardzo dobra pod pajki. Jest tego trochę na rynku i jest z czego wybierać. Choć pewnie nie każdemu podpasują szybkie jak szpady kije.

• Like 3

To mój pierwszy kij muchowy na szczupaka więc wiele nie powiem.

Jeśli chodzi o wygląd to do wykończenia nie można się przyczepić. Wygląda przynajmniej wg mnie jak kij za 1000zl lub więcej. Przelotki w porządku, korek się nie sypie, połączenia sztywne. Na blanku namalowane kropki które pomagają w idealnym złożeniu kija.

Co do rzucania to linką Guideline Pike pływającą macham w okolicach 20m z muchami 15-20cm. Potrzebuje ok 4-5 wymachów. Nie jest to super szybka wędka. Szczupak 75cm(większego jeszcze nią nie złowiłem :) ) nie jest żadnym problemem.

Mój kij jest w #9 klasie, długość 9'

Wędka zapakowana w twardą tube z 4 przegródkami, bardzo wygodne rozwiązanie.

Jedyne czego mi brakuje to uchwytu/przelotki na przynętę, tej przy rekojesci

• Like 1

Predator i V-access (Ego Pike) to całkiem dobre propozycje dla osób zainteresowanych łowieniem szczupaków na muchę. Szczególnie biorąc pod uwagę półkę cenową. Przy czym Predator zdecydowanie lepiej i estetyczniej uzbrojony. Jedaka na dłuższą metę kije te maja swoje ograniczenia i podejrzewam ze dla kogoś kto wsiąknie na dobre w muchowe szczupaki i będzie je chciał łowić w rożnych warunkach będą to tylko wędki przejściowe.

Mam V-access z Alli w 9 klasie, to był mój pierwszy kij na predatory i na pewno za te pieniądze ,na początek przygody z drapieznikami jest super.Przy moich amatorskich umiejetnościach rzutowych sprawdza się na dystansie do 20m ,gdy nie wieje zbyt mocno...Drugim moim kijem jest Avid z St.C , ten jest odrobinę szybszy i lepiej wyważony,a teraz właśnie myśle o czyms szybkim na większy wiatr. Tutaj gdzie teraz łowię (NL) wieje prawie zawsze... 

PS. Inną naprawdę dobrą rzeczą z Alli jest podróba Oud Bonda za 15 jurkow ,szkoda że występuje tylko w wersji pływającej...

• Like 2

Witam.

Wobi ... używam równocześnie Scierra Big Fly i właśnie V-Accesa/Ego, w #9 klasach.

Myślę że "czerwona ścierka" mogła by być właśnie tym, czego szukasz. Też wielkich pieniędzy nie kosztuje na tle innych firmowych kijów.

Pozdrawiam.

• Like 1

Witam.

Wobi ... używam równocześnie Scierra Big Fly i właśnie V-Accesa/Ego, w #9 klasach.

Myślę że "czerwona ścierka" mogła by być właśnie tym, czego szukasz. Też wielkich pieniędzy nie kosztuje na tle innych firmowych kijów.

Pozdrawiam.

Jest to szybki kij? Szybszy np. od Visionowskich standardów typu Big Daddy i? 

• Like 1

A tak przy okazji Norbercie, to znalazłem niedawno u siebie na biurku, pod stertą much szczupakowych pustą kopertę z Twoim adresem... Czemu się nie przypomniałeś?! Odezwę się na PW.

Dobre :)

Porzadek na biurku pewnie taki jak u mnie. Zawsze sie zastanawiam, gdzie kubek z herbatką postawić.

• Like 1

Też jestem ciekawy tej scierry... Za to dziś miałem okazję poćwiczyć Loop Buster-a 8'8" #9. Na razie za wcześnie na wnioski, ale nie jest to miłość od pierwszego wejżenia.

Spróbuj loopa evotec 85, tylko on jest pływający.

W hariusie powinien być.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Ja to się trochę nie znam ale wydaje mi się, że szybkie kije to się nadają do łowienia w ciepłej solance, kiedy liczy się dystans i kiedy wieje. Morskie muchy są o wiele wiele mniejsze od szczupakowych potworków. Nie wydaje mi się, żeby szybki kij na szczupaka, z dużymi i ciężkimi muchami był dobrym rozwiązaniem. Jednak jak wspomniałem nie znam się, a wybór i tak należy do Was, choć przed zakupem szybkiego kija pozyczylbym od kogoś i spróbował rzucać muchami jakimi łowicie.

Edytowane przez Jack__Daniels

Witam.

Innych dzięwiątek niż te dwie moje nie miałem okazji używać, także mogę się wypowiedzieć tylko o tych dwóch patykach. V-Access/Ego to wręcz bardzo wolny, miękki, spolegliwy i pracujący całym swym jestestwem w porównaniu do Big Fly.

Oczywiście celowo przesadzam, ale mniej więcej tak te różnice odczuwam. Zauważyłem pewną tendencję w głowicach i linkach Scierry - są przeważnie nieco cięższe niż innych producentów w tych samych klasach - może dlatego też i kijki jakieś takie "solidniejsze" są ...  :D

Pozdrawiam.

Big Daddy, ten pierwszej generacji to wcale nie jest szybki kij. Bardziej medium fast, fajny bo już pod rybami 50+ pracuje.

Wiem ,bo miałem to w rękach,tak jak mowiłem łowie Avidem i chciałbym coś szybszego na duży wiatr,ale też chciałbym kijkiem chwilę porzucać,bo jeżeli nic nie zmieni w moim wedkowaniu (łatwość rzucania na wietrze,większe dystanse,mniej miedzy wymachów ) to go nie potrzebuję, rzucanie powyżej 20m. przy drapierznikach większego sensu nie ma ,bo przynajmniej mi większość ryb po sekundzie/dwóch spada....

Dwie rybki z dzisiaj: szczupaczek o imieniu pirat (z drugiej strony ma uszkodzone oko,chyba go złowiłem jakies 2 tyg.temu ok. 100m. dalej) i sandaczyk.

post-48686-0-83963600-1576616149_thumb.jpg

post-48686-0-45070200-1576616163_thumb.jpg

No i moje muszki :D

post-48686-0-18391100-1576616189_thumb.jpg

Pozdrawiam Wobi.

• Like 9

Spore rozbieżności co do Ego Pike vs v acces .http://jerkbait.pl/topic/47952-najlepsze-w%C4%99dzisko-muchowe-subiektywny-ranking-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page-23 Drugim kijem był EGO PIKE 

To jest narzędzie, bardzo mocny patyk. Podczepiłem do niego 40+ Sniper WF8S3, z tym że nie miałem odpowiednio dużej muchy, która nieco przyhamowałaby linkę. Wędka próbowała mnie wyrwać z butów. Ale... jest to bardzo szybki kij, mały margines błędu przy rzutach, trzeba to wziąć pod uwagę mając dużą, ciężką muchę na końcu zestawu. Jednak za cenę jaką oferuje firma EGO jest to zdecydowanie towar wart zainteresowania, wykończenie bardzo poprawne. Jeśli ktoś szuka wędki na szczupaka, która nie zrujnuje jego budżetu to polecam z pełną odpowiedzialnością! 

Edytowane przez Zack

Ponieważ wszystkie moje tytanowe przypony ostatnio zgubiłem musiałem zaopatrzyć się w tymczasowy zamiennik.

Używał może ktoś na szczupaki?

Używam cały czas, 14 i 27 kg. Jak dla mnie bardzo dobry materiał. Grubszym bez wyraźnego zużycia można oblecieć pół sezonu. Jak szczupaki pocharatają otulinę przy musze to wystarczy odciąć kilka cm i zarobić końcówkę na nowo. Gruby 27kg jak się nawet załamie to łatwo go odprostować.

Spore rozbieżności co do Ego Pike vs v acces .http://jerkbait.pl/topic/47952-najlepsze-w%C4%99dzisko-muchowe-subiektywny-ranking-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page-23 Drugim kijem był EGO PIKE 

To jest narzędzie, bardzo mocny patyk. Podczepiłem do niego 40+ Sniper WF8S3, z tym że nie miałem odpowiednio dużej muchy, która nieco przyhamowałaby linkę. Wędka próbowała mnie wyrwać z butów. Ale... jest to bardzo szybki kij, mały margines błędu przy rzutach, trzeba to wziąć pod uwagę mając dużą, ciężką muchę na końcu zestawu. Jednak za cenę jaką oferuje firma EGO jest to zdecydowanie towar wart zainteresowania, wykończenie bardzo poprawne. Jeśli ktoś szuka wędki na szczupaka, która nie zrujnuje jego budżetu to polecam z pełną odpowiedzialnością! 

Tak,tylko że bez odpowiednio dużej muchy na końcu zestawu, przy lince #9 to nawet szklak z alli w szóstej klasie wyrywał mnie z butów... z 20cm.kurczaczkiem na końcu przyponu już niestety było inaczej...

Edytowane przez Wobi