Richi55 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Nie wiem jak jest w innych krajach ale np.: we Włoszech to że podstawowym kijem na szczupaka jest wędzisko w klasie 10 jest zmiana świadomości wędkarzy przez prekursorów łowienia w jeziorach alpejskich. Jednym z nich jest Matteo di Falco. Warto obejrzeć ten film : ( od 35:26 ) Co prawda w mało popularnym języku ale po włączeniu kulawego tłumaczenia da się najważniejsze rzeczy zrozumieć. Zaczyna się od "końca" bo w pierwszej kolejności omawiane są szczypce do wyhaczania, mata, podbierak. Nie masz tego - zostań w domu. Później przechodzi do wędziska. Masz w klasie 8 - zostań w domu. Hol dużej ryby ma trwać max półtorej minuty , da się bo sprawdzałem , hol na długi muchowym wędzisku jest nawet łatwiejszy , bardziej przewidywalny niż na krótkim cascie. Znam ten sposób połowu i jestem jego przeciwnikiem.Uważam,że ryba musi mieć przynajmniej cień szansy na uwolnienie się i godną walkę.Wielka pała,gruba żyła i siłowy hol to dla mnie zaprzeczenie idei wędkarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Znam ten sposób połowu i jestem jego przeciwnikiem.Uważam,że ryba musi mieć przynajmniej cień szansy na uwolnienie się i godną walkę.Wielka pała,gruba żyła i siłowy hol to dla mnie zaprzeczenie idei wędkarstwa.Kilka lat temu jak już rynek był nasycony sprzętem bassowym dystrybutorzy rozplagowali modę na ultra lajty. Prawie wszyscy chodzili z kijkami do 5 gram. Masa ryb wtedy się uwolnilą i padła z przynętą w pysku lub za długiego holu. Narzekamy na to że nie mamy ryb w łowiskach bo o nie nie dbamy. Każda duża ryba jaką złowiłem w ciągu kilku ostatnich lat nie potrzebowała reanimacji po holu. Na łowiskach na których łowię ( większość no kill) tylko raz widziałem padniętą rybę.Nie daję szansy rybie się uwolnić , daję jej szansę przeżyć po krótkim holu, jak najkrótszym pobytem po za wodą. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Ja łowiąc karpie 70+ (które są dużo mocniejsze jak szczupaki) podkładu nie widziałem. Tak że chyba łowie za grubo, jak u innych po kilkadziesiąt metrów podkładu wyjedza. Karp jest ryba ktora raczej nie robi dlugich odjazdow .A wieksze karpie na muche sa jeszcze spokojniejsze wyjalem 12kg na szklaka #6 .I robil mniej zamieszania w wodzie jak sztuki 2-3kg .Pare razy widzialem hol amura on jest spokojny do samego brzegu ale jak zauwazy ze woda sie konczy a w pore go nie zaskoczysz podbierak potrafi zrobic odjazd 15-20m ale i tak do backingu nie dojdzie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Rzeczne szczupaki. W sumie od tego się zaczęły moje muchowe przygody z tym gatunkiem, choć temat na "nowo" odkryłem dla siebie w zeszłym roku. W tym sezonie natomiast praktycznie zrezygnowałem z wody stojącej i od września regularnie polowałem na szczupaki w dwóch pomorskich rzekach. Niestety rozmiarówka łowionych ryb najczęściej oscylowała granicach 50cm + kilka ryb 60-70cm. Jednak w końcu szczęście dopisało i udało się z rzeki wydłubać na końcówce sezonu coś lepszego. Drugi dzień świąt, pochmurno, bezwietrznie, temperatura koło 2-3 stopni. Lubię ten klimat późnej jesieni/zimy nad rzeka mimo iż pozornie wygląda na martwą. Niska czysta woda, brak zielska pod i nad wodą. Szaro, buro i nijako, jednak jest w tym jakiś urok w tej porze roku który mnie ciągnie nad rzekę nawet tylko żeby se przejść. Ryba przyszła za srebrno-błekitną mucha z pod krzaka na drugim brzegu i ustawiła się poniżej mnie na skraju rynny pod moim brzegiem. W trzech kolejnych rzutach tylko odprowadzała muchę. Zmieniłem muchę na coś bardziej wyrazistego, wzór Niklausa Bauera - Rippled Fire Dragon. Mocny seledyn/chatreuse w klimacie Fire-Tiger, zakończony ogonkiem wiggletail, zamotany na dwóch haczykach. Całość dobrze ponad 25 cm. Chwile potem #9-tka Sage-a gięła się prawie po sam korek. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Piękny szczupak.Widać wymagał bardziej wyrazistej przynęty, a moze wystąpił element wkurzenia?Wspomniałeś o muszce srebrno niebieskiej, to moje ulubione kolory szczupakowych much (biały, trochę srebrnego i niebieski )Gratuluję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 No dla mnie akurat to żółty, zielony i chartereuse są podstawowymi kolorami na pajki. Choć ostatnio na innej rzece właśnie na srebro były lepsze wyniki. Dlatego od tego zacząłem też i w tym przypadku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 (edytowane) No dla mnie akurat to żółty, zielony i chartereuse są podstawowymi kolorami na pajki. Choć ostatnio na innej rzece właśnie na srebro były lepsze wyniki. Dlatego od tego zacząłem też i w tym przypadku.Pozamiatałeś, ile szczupak miał cm? Edytowane 28 Grudnia 2019 przez #Nord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Przepiękna, zdrowa ryba ! Gratulacje !! Ps. Te rzeczne są chyba masywniejsze w stosunku do jeziorowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Przepiękna, zdrowa ryba ! Gratulacje !! Ps. Te rzeczne są chyba masywniejsze w stosunku do jeziorowych.Też mam takie spostrzeżenia. Rzeczne zbóje są krótsze ale masywniejsza i grubsze, jak kłody ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Pozamiatałeś, ile szczupak miał cm? Nie mierzyłem. Ale do metra jeszcze brakowało 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Mój kanałowy z października 78 cm wygląda "śledziowato" Wiadomo nie ta rozmiarówka ???? 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 _DSC5295.jpgMój kanałowy z października 78 cm wygląda "śledziowato" Wiadomo nie ta rozmiarówka Jarek - bardzo ładna ryba. Z tym "śledziowato" nie przesadzaj, można było zrobić focąc +90, tak jest bardziej naturalnie i o to chodzi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Andrzeju, zagadnę z innej beczki. Kliknąłem wczoraj w pierwszą stronę tego kilkunastoletniego już wątku.Refleksja pierwsza- bardzo wielu znawców tematu i świetnych dyskutantów nie ma już na JERKU. Refleksja druga - tematy wracają jak wykres sinusoidy (małe muchy, duze muchy, wielkie muchy, średnie muchy, małe muchy...) Refleksja trzecia - zasób wiedzy i dostępność nowości bardzo sprzyjają zaczynającym zabawę I na koniec ...pokaż kilka swoich much szczupakowych (mam w pudle od Ciebie - )pozdrawiam Paweł lubię intermedialne końce linek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Andrzeju, zagadnę z innej beczki. Kliknąłem wczoraj w pierwszą stronę tego kilkunastoletniego już wątku.Refleksja pierwsza- bardzo wielu znawców tematu i świetnych dyskutantów nie ma już na JERKU. Refleksja druga - tematy wracają jak wykres sinusoidy (małe muchy, duze muchy, wielkie muchy, średnie muchy, małe muchy...) Refleksja trzecia - zasób wiedzy i dostępność nowości bardzo sprzyjają zaczynającym zabawę I na koniec ...pokaż kilka swoich much szczupakowych (mam w pudle od Ciebie - )pozdrawiam Paweł DSCN9862.JPG lubię intermedialne końce linek Cześć Paweł, Witam Kolegów. Obecnie na muchę szczupaki łowię głównie wiosną i wczesnym latem, potem sięgam po inne zestawy w tym niekonwencjonalne jak dla tego forum. Wzory i wiedza idą z Anglii, mocno mnie to wciągnęło, łowię wtedy do grudnia i to prawie non stop... Co do wiosny i lata, streamer potrafi mocno namieszać, są dni gdzie tylko on daje ryby. Muchy bez zmian, fotki również i to raczej z telefonu, lustro od święta. Obiecałem sobie zmienić podejście w tej sprawie, 2020 to powrót do [24x36] + 14-24 a co mi tam... Muszka spod ręki kolegi, koniecznie do powielenia, cholernie skuteczna tyle że żywotność dosyć krótka, dekapitacja ogonka bardzo częsta, potem już nie to samo... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Andrzeju, orientujesz się może czy ogony jak w ostatnim streamerze są do kupienia gdzieś na krajowym rynku? Szukam takich i podobnych typu Dragon Tail, Wiggle Tail czy Wave Tail ale wszystko to zagraniczne sklepy a i ceny jakby z kosmosu (rzędu 50zł za 2szt...). Ewentualnie z czego można taki ogon wykonać samodzielnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zamówiłem taki materiał jak na filmie, ale trochę jeszcze muszę poczekać kiedy do mnie przyjdzie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Andrzeju, orientujesz się może czy ogony jak w ostatnim streamerze są do kupienia gdzieś na krajowym rynku? Szukam takich i podobnych typu Dragon Tail, Wiggle Tail czy Wave Tail ale wszystko to zagraniczne sklepy a i ceny jakby z kosmosu (rzędu 50zł za 2szt...). Ewentualnie z czego można taki ogon wykonać samodzielnie?Na ali express sa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 W salarze są wiggle tail, brałem od Mirka na rybomanii w wawie. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Witam.Ogonki z balonów do wszelkiego rodzaju "gangren" i much okoniowych wycina się bezproblenowo. Koszt takiego ogonka wychodzi ponżej 1 (jednego) grosza.Mam pytanie do znawców temtu - czy materiał na wiggle tail różni się znacząco od tego z jakiego wykonane są silikonowe czepki pływackie ?Koszt czepka to 10-20 zł. Nożyczki każdy ma w domu. Z jednego można by wyciąć 10-20 ogonków do much szczupakowych.Nie wiem i nie robiłem tego jeszcze (wiggle tail, bo ogony z balonów jak najbardziej), więc z góry przepraszam za dyletanctwo w kwestii muchowych materiałów - na jednym z muchowych profili FB zostałem już zjebanany zato że muchi zrobiłem z miotełki do kurzu albo z worków po kartoflach i mandarynek. Jak bym niewiedział że nie można z erzacu much kręcić, to daję słowo że bym tego przecież nie robił ... Pozdrawiam. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tombrajder Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 A ja mam pytanie czy dobrze się Kolegom rzuca muchami z tymi największymi ogonami? Na filmach wydaje się, że lata to to bez problemu... Moje doświadczenia są takie, że te w rozmiarach XXL stawiają duży opór w powietrzu, furgoczą i zmniejszają odległość rzutu... Poza tym na ostatnim, szwedzkim wyjeździe sporo szczupaków uderzało w sam ogon powodując spady, a kilka wręcz zerwało go z mocowania... Pewnie lepiej byłoby mieć muchę z dodatkowym hakiem typu stinger i na nim zamocować agrafkę dla tych ogonów. P.S. I są rzeczywiście pierońsko drogie Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Witam.Ogonki z balonów do wszelkiego rodzaju "gangren" i much okoniowych wycina się bezproblenowo. Koszt takiego ogonka wychodzi ponżej 1 (jednego) grosza.Mam pytanie do znawców temtu - czy materiał na wiggle tail różni się znacząco od tego z jakiego wykonane są silikonowe czepki pływackie ?Koszt czepka to 10-20 zł. Nożyczki każdy ma w domu. Z jednego można by wyciąć 10-20 ogonków do much szczupakowych.Nie wiem i nie robiłem tego jeszcze (wiggle tail, bo ogony z balonów jak najbardziej), więc z góry przepraszam za dyletanctwo w kwestii muchowych materiałów - na jednym z muchowych profili FB zostałem już zjebanany zato że muchi zrobiłem z miotełki do kurzu albo z worków po kartoflach i mandarynek. Jak bym niewiedział że nie można z erzacu much kręcić, to daję słowo że bym tego przecież nie robił ... Pozdrawiam.Wiggle tail nie jest silikonem/gumą, to jest jakiś tekstylny materiał powleczony czymś. Zresztą wystarczy przeczytać opis:"Wiggle Tails are simply awesome! They consist of a thin but yet totally tear proof and very durable coated textile canvas which comes in great colours and even holographic prints on it." Oczywiście z ceną przesadzają Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Różni się diametralnie, materiał na wiggle tail'e nazywa się scale skin. Warto poszukać w necie, poprosić o wysłanie próbek aby w końcu znaleźć oryginalny materiał. Generalnie wszystko można w internecie dostać, warto poszukać. Firmy wędkarskie kroją strasznie na materiałach. Flashe (flashabou,polar Flash, angel hair), dywany, łatwo można znaleźć w internecie za równowartość 10% tego co płacimy. Fakt jest taki, że trzeba wziąć duże ilości. Więc albo poświęcasz czas i szukasz, często wyrzucając kasę w błoto albo przepłacasz ale wybierasz sprawdzone rozwiązania . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 (edytowane) A mi wciąż trudno przełamać się do tych szczupaków na muchę. Sprzęt leży już trzeci sezon ledwo co ruszany ???? W tym roku miałem swietny poligon, mnostwo ryb na 0,8 -1,5 metrowej wodzie i nie spróbowałem. Obawiam się, że predko może nie powtórzyć się taka okazja. Też mam w planie w sezonie 2020 wiecej czasu tematowi temu poswiecic. Edytowane 29 Grudnia 2019 przez OloPe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 A mi wciąż trudno przełamać się do tych szczupaków na muchę. Sprzęt leży już trzeci sezon ledwo co ruszany [emoji52] W tym roku miałem swietny poligon, mnostwo ryb na 0,8 -1,5 metrowej wodzie i nie spróbowałem. Obawiam się, że predko może nie powtórzyć się taka okazja. Też mam w planie w sezonie 2020 wiecej czasu tematowi temu poswiecic.Olo, aż żal dupe ściska...Ale ciiii... też nie łowiłem w ogóle od zeszłego sezonu. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 A ja mam pytanie czy dobrze się Kolegom rzuca muchami z tymi największymi ogonami? Na filmach wydaje się, że lata to to bez problemu... Moje doświadczenia są takie, że te w rozmiarach XXL stawiają duży opór w powietrzu, furgoczą i zmniejszają odległość rzutu... Poza tym na ostatnim, szwedzkim wyjeździe sporo szczupaków uderzało w sam ogon powodując spady, a kilka wręcz zerwało go z mocowania... Pewnie lepiej byłoby mieć muchę z dodatkowym hakiem typu stinger i na nim zamocować agrafkę dla tych ogonów. P.S. I są rzeczywiście pierońsko drogie Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu TapatalkaNie, muchy z wigglem stawiają opór i zdecydowanie gorzej się tym rzuca niż tradycyjną muchą. Na filmach to najczęściej łowią #10, z łódki do tego ujęcia kręcone szerokim kątem dlatego wydaje się że rzucają tym "po horyzont" Tak, dobrze jest mieć stinger-a. Bardzo dużo ryb mam wcięte właśnie na dodatkowy hak przy wigglu. Nie, cena jest jaka jest. To nie jest produkt dedykowany na polski rynek. Ja płacę i płaczę . Musimy pamiętać że w cenie jest zawarty nie tylko sam materiał... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi