Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak jest w innych krajach ale np.: we Włoszech to że podstawowym kijem na szczupaka jest wędzisko w klasie 10 jest zmiana świadomości wędkarzy przez prekursorów łowienia w jeziorach alpejskich. Jednym z nich jest Matteo di Falco. Warto obejrzeć ten film : ( od 35:26 )

Co prawda w mało popularnym języku ale po włączeniu kulawego tłumaczenia da się najważniejsze rzeczy zrozumieć. Zaczyna się od "końca" bo w pierwszej kolejności omawiane są szczypce do wyhaczania, mata, podbierak. Nie masz tego - zostań w domu. Później przechodzi do wędziska. Masz w klasie 8  - zostań w domu. Hol dużej ryby ma trwać max półtorej minuty , da się bo sprawdzałem , hol na długi muchowym wędzisku jest nawet łatwiejszy , bardziej przewidywalny niż na krótkim cascie. 

Znam ten sposób połowu i jestem jego przeciwnikiem.Uważam,że ryba musi mieć przynajmniej cień szansy na uwolnienie się i godną walkę.Wielka pała,gruba żyła i siłowy hol to dla mnie zaprzeczenie idei wędkarstwa.

Znam ten sposób połowu i jestem jego przeciwnikiem.Uważam,że ryba musi mieć przynajmniej cień szansy na uwolnienie się i godną walkę.Wielka pała,gruba żyła i siłowy hol to dla mnie zaprzeczenie idei wędkarstwa.

Kilka lat temu jak już rynek był nasycony sprzętem bassowym dystrybutorzy rozplagowali modę na ultra lajty. Prawie wszyscy chodzili z kijkami do 5 gram. Masa ryb wtedy się uwolnilą i padła z przynętą w pysku lub za długiego holu. Narzekamy na to że nie mamy ryb w łowiskach bo o nie nie dbamy.

Każda duża ryba jaką złowiłem w ciągu kilku ostatnich lat nie potrzebowała reanimacji po holu. Na łowiskach na których łowię ( większość no kill) tylko raz widziałem padniętą rybę.

Nie daję szansy rybie się uwolnić , daję jej szansę przeżyć po krótkim holu, jak najkrótszym pobytem po za wodą.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

• Like 12

Ja łowiąc karpie 70+ (które są dużo mocniejsze jak szczupaki) podkładu nie widziałem. Tak że chyba łowie za grubo, jak u innych po kilkadziesiąt metrów podkładu wyjedza.

Karp jest ryba ktora raczej nie robi dlugich odjazdow .

A wieksze karpie na muche sa jeszcze spokojniejsze wyjalem 12kg na szklaka #6 .

I robil mniej zamieszania w wodzie jak sztuki 2-3kg .

Pare razy widzialem hol amura on jest spokojny do samego brzegu ale jak zauwazy ze woda sie konczy a w pore go nie zaskoczysz podbierak potrafi zrobic odjazd 15-20m ale i tak do backingu nie dojdzie .

post-57561-0-06796000-1576868572_thumb.jpg

• Like 1

Rzeczne szczupaki. W sumie od tego się zaczęły moje muchowe przygody z tym gatunkiem, choć temat na "nowo" odkryłem dla siebie w zeszłym roku. W tym sezonie natomiast praktycznie zrezygnowałem z wody stojącej i od września regularnie polowałem na szczupaki w dwóch pomorskich rzekach. Niestety rozmiarówka łowionych ryb najczęściej oscylowała granicach 50cm + kilka ryb 60-70cm. Jednak w końcu szczęście dopisało i udało się z rzeki wydłubać na końcówce sezonu coś lepszego. Drugi dzień świąt, pochmurno, bezwietrznie, temperatura koło 2-3 stopni. Lubię ten klimat późnej jesieni/zimy nad rzeka mimo iż pozornie wygląda na martwą. Niska czysta woda, brak zielska pod i nad wodą. Szaro, buro i nijako, jednak jest w tym jakiś urok w tej porze roku który mnie ciągnie nad rzekę nawet tylko żeby se przejść. Ryba przyszła za srebrno-błekitną mucha z pod krzaka na drugim brzegu i ustawiła się poniżej mnie na skraju rynny pod moim brzegiem. W trzech kolejnych rzutach tylko odprowadzała muchę. Zmieniłem muchę na coś bardziej wyrazistego, wzór Niklausa Bauera - Rippled Fire Dragon. Mocny seledyn/chatreuse w klimacie Fire-Tiger, zakończony ogonkiem wiggletail, zamotany na dwóch haczykach. Całość dobrze ponad 25 cm. Chwile potem #9-tka Sage-a gięła się prawie po sam korek.

DSC2164aJ_qaxxnrn.jpg

DSC2166aJ_qaxxnxh.jpg

IMG201912_qaxxnxr.jpg

• Like 16

No dla mnie akurat to żółty, zielony i chartereuse są podstawowymi kolorami na pajki. Choć ostatnio na innej rzece właśnie na srebro były lepsze wyniki. Dlatego od tego zacząłem też i w tym przypadku.

Pozamiatałeś, ile szczupak miał cm? :)

Edytowane przez #Nord

Andrzeju, zagadnę z innej beczki.

Kliknąłem wczoraj w pierwszą stronę tego kilkunastoletniego już wątku.

Refleksja pierwsza- bardzo wielu znawców tematu i świetnych dyskutantów nie ma już na JERKU. :(

Refleksja druga -     tematy wracają jak wykres sinusoidy (małe muchy, duze muchy, wielkie muchy, średnie muchy, małe muchy...) :rolleyes:

Refleksja trzecia -    zasób wiedzy i dostępność nowości bardzo sprzyjają zaczynającym zabawę :)

I na koniec ...

pokaż kilka swoich much szczupakowych (mam w pudle od Ciebie - :good:)

pozdrawiam Paweł

post-46397-0-95349200-1577610636_thumb.jpg

lubię intermedialne końce linek ;)

Andrzeju, zagadnę z innej beczki.

Kliknąłem wczoraj w pierwszą stronę tego kilkunastoletniego już wątku.

Refleksja pierwsza- bardzo wielu znawców tematu i świetnych dyskutantów nie ma już na JERKU. :(

Refleksja druga -     tematy wracają jak wykres sinusoidy (małe muchy, duze muchy, wielkie muchy, średnie muchy, małe muchy...) :rolleyes:

Refleksja trzecia -    zasób wiedzy i dostępność nowości bardzo sprzyjają zaczynającym zabawę :)

I na koniec ...

pokaż kilka swoich much szczupakowych (mam w pudle od Ciebie - :good:)

pozdrawiam Paweł

attachicon.gif DSCN9862.JPG

lubię intermedialne końce linek ;)

Cześć Paweł, Witam Kolegów.

Obecnie na muchę szczupaki łowię głównie wiosną i wczesnym latem, potem sięgam po inne zestawy w tym niekonwencjonalne jak dla tego forum. Wzory i wiedza idą z Anglii, mocno mnie to wciągnęło, łowię wtedy do grudnia i to prawie non stop... Co do wiosny i lata, streamer potrafi mocno namieszać, są dni gdzie tylko on daje ryby. Muchy bez zmian, fotki również i to raczej z telefonu, lustro od święta. Obiecałem sobie zmienić podejście w tej sprawie, 2020 to powrót do [24x36] + 14-24 a co mi tam... 

post-46662-0-28990700-1577618258_thumb.jpg post-46662-0-00503200-1577618267_thumb.jpg post-46662-0-76951200-1577618275_thumb.jpg post-46662-0-31195800-1577618286_thumb.jpg post-46662-0-10782700-1577618320_thumb.jpg post-46662-0-30822200-1577618330_thumb.jpg post-46662-0-63940900-1577618349_thumb.jpg

Muszka spod ręki kolegi, koniecznie do powielenia, cholernie skuteczna tyle że żywotność dosyć krótka, dekapitacja ogonka bardzo częsta, potem już nie to samo...

post-46662-0-80753000-1577618362_thumb.jpg

• Like 4

Andrzeju, orientujesz się może czy ogony jak w ostatnim streamerze są do kupienia gdzieś na krajowym rynku? Szukam takich i podobnych typu Dragon Tail, Wiggle Tail czy Wave Tail ale wszystko to zagraniczne sklepy a i ceny jakby z kosmosu (rzędu 50zł za 2szt...).

Ewentualnie z czego można taki ogon wykonać samodzielnie?

Andrzeju, orientujesz się może czy ogony jak w ostatnim streamerze są do kupienia gdzieś na krajowym rynku? Szukam takich i podobnych typu Dragon Tail, Wiggle Tail czy Wave Tail ale wszystko to zagraniczne sklepy a i ceny jakby z kosmosu (rzędu 50zł za 2szt...).

Ewentualnie z czego można taki ogon wykonać samodzielnie?

Na ali express sa.

Witam.

Ogonki z balonów do wszelkiego rodzaju "gangren" i much okoniowych wycina się bezproblenowo. Koszt takiego ogonka wychodzi ponżej 1 (jednego) grosza.

Mam pytanie do znawców temtu - czy materiał na wiggle tail różni się znacząco od tego z jakiego wykonane są silikonowe czepki pływackie ?

Koszt czepka to 10-20 zł. Nożyczki każdy ma w domu. Z jednego można by wyciąć 10-20 ogonków do much szczupakowych.

Nie wiem i nie robiłem tego jeszcze (wiggle tail, bo ogony z balonów jak najbardziej), więc z góry przepraszam za dyletanctwo w kwestii muchowych materiałów - na jednym z muchowych profili FB zostałem już zjebanany zato że muchi zrobiłem z miotełki do kurzu albo z worków po kartoflach i mandarynek. Jak bym niewiedział że nie można z erzacu much kręcić, to daję słowo że bym tego przecież nie robił ...  :rolleyes:

Pozdrawiam.

• Like 4

A ja mam pytanie czy dobrze się Kolegom rzuca muchami z tymi największymi ogonami? Na filmach wydaje się, że lata to to bez problemu... Moje doświadczenia są takie, że te w rozmiarach XXL stawiają duży opór w powietrzu, furgoczą i zmniejszają odległość rzutu... Poza tym na ostatnim, szwedzkim wyjeździe sporo szczupaków uderzało w sam ogon powodując spady, a kilka wręcz zerwało go z mocowania... Pewnie lepiej byłoby mieć muchę z dodatkowym hakiem typu stinger i na nim zamocować agrafkę dla tych ogonów.

P.S. I są rzeczywiście pierońsko drogie ;)

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Witam.

Ogonki z balonów do wszelkiego rodzaju "gangren" i much okoniowych wycina się bezproblenowo. Koszt takiego ogonka wychodzi ponżej 1 (jednego) grosza.

Mam pytanie do znawców temtu - czy materiał na wiggle tail różni się znacząco od tego z jakiego wykonane są silikonowe czepki pływackie ?

Koszt czepka to 10-20 zł. Nożyczki każdy ma w domu. Z jednego można by wyciąć 10-20 ogonków do much szczupakowych.

Nie wiem i nie robiłem tego jeszcze (wiggle tail, bo ogony z balonów jak najbardziej), więc z góry przepraszam za dyletanctwo w kwestii muchowych materiałów - na jednym z muchowych profili FB zostałem już zjebanany zato że muchi zrobiłem z miotełki do kurzu albo z worków po kartoflach i mandarynek. Jak bym niewiedział że nie można z erzacu much kręcić, to daję słowo że bym tego przecież nie robił ... :rolleyes:

Pozdrawiam.

Wiggle tail nie jest silikonem/gumą, to jest jakiś tekstylny materiał powleczony czymś.

Zresztą wystarczy przeczytać opis:

"Wiggle Tails are simply awesome! They consist of a thin but yet totally tear proof and very durable coated textile canvas which comes in great colours and even holographic prints on it."

Oczywiście z ceną przesadzają

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Różni się diametralnie, materiał na wiggle tail'e nazywa się scale skin. Warto poszukać w necie, poprosić o wysłanie próbek aby w końcu znaleźć oryginalny materiał.

Generalnie wszystko można w internecie dostać, warto poszukać. Firmy wędkarskie kroją strasznie na materiałach. Flashe (flashabou,polar Flash, angel hair), dywany, łatwo można znaleźć w internecie za równowartość 10% tego co płacimy. Fakt jest taki, że trzeba wziąć duże ilości. Więc albo poświęcasz czas i szukasz, często wyrzucając kasę w błoto albo przepłacasz ale wybierasz sprawdzone rozwiązania :).

• Like 3

A mi wciąż trudno przełamać się do tych szczupaków na muchę. Sprzęt leży już trzeci sezon ledwo co ruszany ???? W tym roku miałem swietny poligon, mnostwo ryb na 0,8 -1,5 metrowej wodzie i nie spróbowałem. Obawiam się, że predko może nie powtórzyć się taka okazja.

Też mam w planie w sezonie 2020 wiecej czasu tematowi temu poswiecic.

Edytowane przez OloPe

A mi wciąż trudno przełamać się do tych szczupaków na muchę. Sprzęt leży już trzeci sezon ledwo co ruszany [emoji52] W tym roku miałem swietny poligon, mnostwo ryb na 0,8 -1,5 metrowej wodzie i nie spróbowałem. Obawiam się, że predko może nie powtórzyć się taka okazja.

Też mam w planie w sezonie 2020 wiecej czasu tematowi temu poswiecic.

Olo, aż żal dupe ściska...

Ale ciiii... też nie łowiłem w ogóle od zeszłego sezonu.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

A ja mam pytanie czy dobrze się Kolegom rzuca muchami z tymi największymi ogonami? Na filmach wydaje się, że lata to to bez problemu... Moje doświadczenia są takie, że te w rozmiarach XXL stawiają duży opór w powietrzu, furgoczą i zmniejszają odległość rzutu... Poza tym na ostatnim, szwedzkim wyjeździe sporo szczupaków uderzało w sam ogon powodując spady, a kilka wręcz zerwało go z mocowania... Pewnie lepiej byłoby mieć muchę z dodatkowym hakiem typu stinger i na nim zamocować agrafkę dla tych ogonów.

P.S. I są rzeczywiście pierońsko drogie ;)

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Nie, muchy z wigglem stawiają opór i zdecydowanie gorzej się tym rzuca niż tradycyjną muchą. Na filmach to najczęściej łowią #10, z łódki do tego ujęcia kręcone szerokim kątem dlatego wydaje się że rzucają tym "po horyzont"

Tak, dobrze jest mieć stinger-a. Bardzo dużo ryb mam wcięte właśnie na dodatkowy hak przy wigglu.

Nie, cena jest jaka jest. To nie jest produkt dedykowany na polski rynek. Ja płacę i płaczę ;). Musimy pamiętać że w cenie jest zawarty nie tylko sam materiał...

• Like 2