Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Andrzeju, orientujesz się może czy ogony jak w ostatnim streamerze są do kupienia gdzieś na krajowym rynku? Szukam takich i podobnych typu Dragon Tail, Wiggle Tail czy Wave Tail ale wszystko to zagraniczne sklepy a i ceny jakby z kosmosu (rzędu 50zł za 2szt...).

Ewentualnie z czego można taki ogon wykonać samodzielnie?

Widziałem kiedyś coś podobnego w sklepie FM Katowice, silikonowe czepki pływackie + nożyczki też są ok.

Widziałem kiedyś coś podobnego w sklepie FM Katowice, silikonowe czepki pływackie + nożyczki też są ok.

Zaczynałem temat ogonków od tradycyjnego polskiego podejścia, czyli nie będę płacił zachodnim kapitalistom i zrobię se sam za grosze. Niestety praktycznie każde branie szczupaka na muchy z ogonem z czepka, kończyły się jego dekapitacją. Ponadto bardzo często urywały się przy samych rzutach lub na zaczepach w trzcinach. Szkoda nerwów. Teraz kupuje oryginały i mam luzzz. Materiał zupełnie nie ma nic wspólnego z silikonem. To bardziej coś w rodzaju ceraty.

• Like 1

Zaczynałem temat ogonków od tradycyjnego polskiego podejścia, czyli nie będę płacił zachodnim kapitalistom i zrobię se sam za grosze. Niestety praktycznie każde branie szczupaka na muchy z ogonem z czepka, kończyły się jego dekapitacją. Ponadto bardzo często urywały się przy samych rzutach lub na zaczepach w trzcinach. Szkoda nerwów. Teraz kupuje oryginały i mam luzzz. Materiał zupełnie nie ma nic wspólnego z silikonem. To bardziej coś w rodzaju ceraty.

Wierze na słowo, mam zamiar siąść do tematu, poszukam czegoś w zastępstwie. Jak dla mnie drogo - "oryginały".  ;)

• Like 1

Orginalne wiggle są faktycznie nad wyraz drogie ( zainwestowałem swego czasu "na Szwecję" - fajna sprawa i robią robotę  ;) ) ale można je zastąpić ( godząc się z mankamentami zamiennika ) czymś takim https://allegro.pl/oferta/tasma-guma-rehabilitacyjna-do-cwiczen-2m-lateks-8557830361?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=Zjc1OGJkN2MtODJkMy00YWJjLWE0MDgtYjhhM2Q0NTRkMTA2AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=972b89cc-c7e2-471e-a73a-c9c325054f86 tanie, dużo można wyciąć z jedengo kawałka i .... najważniejsze sprawdzają się w naszych wodach i muchach z takim dodatkiem ( praktycznie w każdej muszce  powyżej 15 cm mam możliwość dodania wiggla ) 

Przy #8 rzuca się tym nieciekawie ale moim zdaniem pobudza pajki do ataku 

• Like 2

Witam.

Dobra ... jakieś 5 minut grzebania w necie i tajemniczy materiał z jakiego robione są szczupakowe ogony nazywa się w handlu Lycra Flesh lub Lycra Foil Stretch. Jest stosowany do produkcji odzieży sportowej, strojów kapielowych, tanecznych, bielizny erotycznej, itp. 

Kosztuje około 50 zł za 1,5 m2 i jest dostępny w sporej gamie kolorystycznej w hurtowniach z tkaninami. Można kupować już od 1-go m2.

Czy przyda się to komuś, to już nie wnikam.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura
  • Like 1

hej

może któryś z kolegów ma wzór dragon-owego ogonka (np. skan z oryginału)

z tymi twisterowymi to prosta sprawa ale z dragonem to już problem jest

z tego co widać na filmikach to pracuje zajefajnie no i pajki prowokuje B)

Taką podpowiedź ci dam.

Bierzesz kalkę białą lub folię, taśmę klejącą i cienkopis oraz linijkę.

Skalujesz na taką wielkość jak chcesz. Kalka/folia na monitor i rysujesz.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Witam.

Dobra ... jakieś 5 minut grzebania w necie i tajemniczy materiał z jakiego robione są szczupakowe ogony nazywa się w handlu Lycra Flesh lub Lycra Foil Stretch. Jest stosowany do produkcji odzieży sportowej, strojów kapielowych, tanecznych, bielizny erotycznej, itp.

Kosztuje około 50 zł za 1,5 m2 i jest dostępny w sporej gamie kolorystycznej w hurtowniach z tkaninami. Można kupować już od 1-go m2.

Czy przyda się to komuś, to już nie wnikam.

Pozdrawiam.

Też do tego wczoraj doszedłem i w drodze powrotnej ze Skawy wstąpiłem do hurtowni z tkaninami. Kupiłem w trzech kolorach na próbę ale to chyba jednak nie to samo. Jak coś wytne to wstawię fotke.

Edytowane przez Pasta
  • Like 1

Też do tego wczoraj doszedłem i w drodze powrotnej ze Skawy wstąpiłem do hurtowni z tkaninami. Kupiłem w trzech kolorach na próbę ale to chyba jednak nie to samo. Jak coś wytne to wstawię fotke.

Pasta, pokaż foto tego czegoś z bliska oraz krawędź

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Nie miałem oryginalnych ogonów w ręce więc nie do końca wiem czego szukam ale na podstawie opisów wiem ze to nie to. Podstawowa różnica - awers i rewers się różnią.

Na zdjęciach jest kupiony przeze mnie materiał Lycra Foil Strech.

I tak spróbuję to pociąć bo stringow przecież z tego nie będę robić. post-54724-0-47229400-1577737219_thumb.jpgpost-54724-0-40787100-1577737237_thumb.jpg

Mnie interesują flesze jakich używacie do much. Maja być cienkie, wytrzymałe, nie plączące się, pracujące. W sklepach opisy są takie że bez doświadczenia można "nadziać się tylko na minę" bo albo grube, szerokie, sztywne albo takie jak sieczka z której powstanie później splątany błyszczący kołtun.

• Like 2

Arku, każdy z fleszy ma ciut inne zastosowania. Cienkie i wytrzymałe, są zwykle dosyć sztywne, ale nadrabia się to ich długością. Te delikatniejsze mieszasz z innymi materiałami i nadają jedynie ciut "blasku". Ja stosuję wszystko co mi wpadnie w ręce - szerokie choinkowe też, ale tych daję pojedyńcze dosłownie pasma, cut w ogonie, coś tam na samym końcu idące po bokach lub grzbietem - po 2-3-4 na stronę, przez całą długośc muchy. Sztywniejsze czasem nawet lepsze na płynąca wodę, bo wtedy fakrycznie potrafią pracować. To jak z jeżynkami do mokrych. Niby stosuje sie kurę, ale czasem lepiej dać "żeńskiego" koguta, bo jeżynka nie klei się do tułowia.

• Like 3

Chodzi mi właśnie o takie delikatne niteczki jak np. twoje w tych muchach (post #1748).

http://jerkbait.pl/topic/5538-szczupaki-na-muchę/page-88

Czy @tombrajder (post #1794).

http://jerkbait.pl/topic/5538-szczupaki-na-muchę/page-90

I kolegi @wobi (post #1847).

http://jerkbait.pl/topic/5538-szczupaki-na-muchę/page-93

W różnych kolorystykach oczywiście. Srebrny, złoty, perła, itp.

Te sztywne paseczki o których pisze Marian znam, nadają się pod materiały które je trzymają aby nie wydostały się na zewnątrz niwelując plątanie. Drobne i miękkie mogą być dodawane do materiałów typu craft fur (dywan) i świetnie razem z nim pracują i prześwitują imitując łuskę.