Andrzej Stanek Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Andrzeju, orientujesz się może czy ogony jak w ostatnim streamerze są do kupienia gdzieś na krajowym rynku? Szukam takich i podobnych typu Dragon Tail, Wiggle Tail czy Wave Tail ale wszystko to zagraniczne sklepy a i ceny jakby z kosmosu (rzędu 50zł za 2szt...). Ewentualnie z czego można taki ogon wykonać samodzielnie? Widziałem kiedyś coś podobnego w sklepie FM Katowice, silikonowe czepki pływackie + nożyczki też są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Widziałem kiedyś coś podobnego w sklepie FM Katowice, silikonowe czepki pływackie + nożyczki też są ok.Zaczynałem temat ogonków od tradycyjnego polskiego podejścia, czyli nie będę płacił zachodnim kapitalistom i zrobię se sam za grosze. Niestety praktycznie każde branie szczupaka na muchy z ogonem z czepka, kończyły się jego dekapitacją. Ponadto bardzo często urywały się przy samych rzutach lub na zaczepach w trzcinach. Szkoda nerwów. Teraz kupuje oryginały i mam luzzz. Materiał zupełnie nie ma nic wspólnego z silikonem. To bardziej coś w rodzaju ceraty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zaczynałem temat ogonków od tradycyjnego polskiego podejścia, czyli nie będę płacił zachodnim kapitalistom i zrobię se sam za grosze. Niestety praktycznie każde branie szczupaka na muchy z ogonem z czepka, kończyły się jego dekapitacją. Ponadto bardzo często urywały się przy samych rzutach lub na zaczepach w trzcinach. Szkoda nerwów. Teraz kupuje oryginały i mam luzzz. Materiał zupełnie nie ma nic wspólnego z silikonem. To bardziej coś w rodzaju ceraty. Wierze na słowo, mam zamiar siąść do tematu, poszukam czegoś w zastępstwie. Jak dla mnie drogo - "oryginały". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Z takich materiałów dostępnych pod ręką to poniżej jest test: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Chyba znalazłem cos odpowiedniego https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/hareline-dubbin-lycra-foil-stretch/s/25325 Będzie trzeba pomacać i wziąć na próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Widziałem kiedyś coś podobnego w sklepie FM Katowice, silikonowe czepki pływackie + nożyczki też są ok.Orginalne wiggle są faktycznie nad wyraz drogie ( zainwestowałem swego czasu "na Szwecję" - fajna sprawa i robią robotę ) ale można je zastąpić ( godząc się z mankamentami zamiennika ) czymś takim https://allegro.pl/oferta/tasma-guma-rehabilitacyjna-do-cwiczen-2m-lateks-8557830361?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=Zjc1OGJkN2MtODJkMy00YWJjLWE0MDgtYjhhM2Q0NTRkMTA2AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=972b89cc-c7e2-471e-a73a-c9c325054f86 tanie, dużo można wyciąć z jedengo kawałka i .... najważniejsze sprawdzają się w naszych wodach i muchach z takim dodatkiem ( praktycznie w każdej muszce powyżej 15 cm mam możliwość dodania wiggla ) Przy #8 rzuca się tym nieciekawie ale moim zdaniem pobudza pajki do ataku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Chętnie bym tego spróbował. Jak by ktoś chciał na spółkę to pisać bo wolał bym różne kolory w mniejszych kawałkach. 2m starczą mi na 30 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Niestety różne kolory to różne grubości gumy rehabilitacyjnej.Najlepiej podjechać do sklepu rehabilitacyjnego i sobie kupić na metry takie jak trzeba.Fakt materiał mocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Faktycznie grubość jest podawana w kg jako opór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 (edytowane) Witam.Dobra ... jakieś 5 minut grzebania w necie i tajemniczy materiał z jakiego robione są szczupakowe ogony nazywa się w handlu Lycra Flesh lub Lycra Foil Stretch. Jest stosowany do produkcji odzieży sportowej, strojów kapielowych, tanecznych, bielizny erotycznej, itp. Kosztuje około 50 zł za 1,5 m2 i jest dostępny w sporej gamie kolorystycznej w hurtowniach z tkaninami. Można kupować już od 1-go m2.Czy przyda się to komuś, to już nie wnikam.Pozdrawiam. Edytowane 29 Grudnia 2019 przez Forest-Natura 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacques Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 hejmoże któryś z kolegów ma wzór dragon-owego ogonka (np. skan z oryginału)z tymi twisterowymi to prosta sprawa ale z dragonem to już problem jestz tego co widać na filmikach to pracuje zajefajnie no i pajki prowokuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 hejmoże któryś z kolegów ma wzór dragon-owego ogonka (np. skan z oryginału)z tymi twisterowymi to prosta sprawa ale z dragonem to już problem jestz tego co widać na filmikach to pracuje zajefajnie no i pajki prowokuje Taką podpowiedź ci dam. Bierzesz kalkę białą lub folię, taśmę klejącą i cienkopis oraz linijkę. Skalujesz na taką wielkość jak chcesz. Kalka/folia na monitor i rysujesz. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacques Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Marcin dzięki za radę ale jest trochę pracochłonna zacząłem grzebać i już cuś mam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Ty chciałeś obrazek, których pełno w necie, a ja podałem ci jak go przenieść na materiał. Zmniejszyć, powiększyć... Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 (edytowane) Proszę - można przenieś na wigglaNa dole są pojedyńcze z ali ( pełno tego ) dobre do okoniowych much i pajkowych do 15cm na lato Edytowane 30 Grudnia 2019 przez szymanek69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacques Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 tak chodziło mi o obrazekteraz obrobić to w zwykłym Paint-cie, wydrukować, wyciąći dalej już jak w filmie co wrzucił Kacperale, że ogonek można zrobić ze starych gaci... spróbuje bo mam na stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 (edytowane) Witam.Dobra ... jakieś 5 minut grzebania w necie i tajemniczy materiał z jakiego robione są szczupakowe ogony nazywa się w handlu Lycra Flesh lub Lycra Foil Stretch. Jest stosowany do produkcji odzieży sportowej, strojów kapielowych, tanecznych, bielizny erotycznej, itp. Kosztuje około 50 zł za 1,5 m2 i jest dostępny w sporej gamie kolorystycznej w hurtowniach z tkaninami. Można kupować już od 1-go m2.Czy przyda się to komuś, to już nie wnikam.Pozdrawiam.Też do tego wczoraj doszedłem i w drodze powrotnej ze Skawy wstąpiłem do hurtowni z tkaninami. Kupiłem w trzech kolorach na próbę ale to chyba jednak nie to samo. Jak coś wytne to wstawię fotke. Edytowane 30 Grudnia 2019 przez Pasta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Też do tego wczoraj doszedłem i w drodze powrotnej ze Skawy wstąpiłem do hurtowni z tkaninami. Kupiłem w trzech kolorach na próbę ale to chyba jednak nie to samo. Jak coś wytne to wstawię fotke.Pasta, pokaż foto tego czegoś z bliska oraz krawędź Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Nie miałem oryginalnych ogonów w ręce więc nie do końca wiem czego szukam ale na podstawie opisów wiem ze to nie to. Podstawowa różnica - awers i rewers się różnią. Na zdjęciach jest kupiony przeze mnie materiał Lycra Foil Strech. I tak spróbuję to pociąć bo stringow przecież z tego nie będę robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Bo oryginalne są obustronnie powlekane, a tkanina czy dzianina stanowi wzmocnienie i zapobiega porwaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Mnie interesują flesze jakich używacie do much. Maja być cienkie, wytrzymałe, nie plączące się, pracujące. W sklepach opisy są takie że bez doświadczenia można "nadziać się tylko na minę" bo albo grube, szerokie, sztywne albo takie jak sieczka z której powstanie później splątany błyszczący kołtun. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Arku, każdy z fleszy ma ciut inne zastosowania. Cienkie i wytrzymałe, są zwykle dosyć sztywne, ale nadrabia się to ich długością. Te delikatniejsze mieszasz z innymi materiałami i nadają jedynie ciut "blasku". Ja stosuję wszystko co mi wpadnie w ręce - szerokie choinkowe też, ale tych daję pojedyńcze dosłownie pasma, cut w ogonie, coś tam na samym końcu idące po bokach lub grzbietem - po 2-3-4 na stronę, przez całą długośc muchy. Sztywniejsze czasem nawet lepsze na płynąca wodę, bo wtedy fakrycznie potrafią pracować. To jak z jeżynkami do mokrych. Niby stosuje sie kurę, ale czasem lepiej dać "żeńskiego" koguta, bo jeżynka nie klei się do tułowia. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 U mnie podstawą są flesze od @piketerrorflies oraz dodatkowo do specjalnych zastosowań, podobnie jak Marian różne inne wynalazki z działu świątecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Chodzi mi właśnie o takie delikatne niteczki jak np. twoje w tych muchach (post #1748). http://jerkbait.pl/topic/5538-szczupaki-na-muchę/page-88 Czy @tombrajder (post #1794). http://jerkbait.pl/topic/5538-szczupaki-na-muchę/page-90 I kolegi @wobi (post #1847). http://jerkbait.pl/topic/5538-szczupaki-na-muchę/page-93 W różnych kolorystykach oczywiście. Srebrny, złoty, perła, itp. Te sztywne paseczki o których pisze Marian znam, nadają się pod materiały które je trzymają aby nie wydostały się na zewnątrz niwelując plątanie. Drobne i miękkie mogą być dodawane do materiałów typu craft fur (dywan) i świetnie razem z nim pracują i prześwitują imitując łuskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Tak jak już napisałem wcześniej. Polecam flash-e od Tomka Bogdanowicza, sygnowane marką Pike Terror Flies: http://www.flyhouse.pl/sklep/materia%C5%82y-muchowe/big-fly-pike-terror-flies.aspx?lang=en https://m.facebook.com/piketerror/shop_nt/?ref=page_internal&mt_nav=0&locale2=pl_PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi