macieknikos Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Coś się zamuwi z tamtąd zobaczymy czy warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skagit Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Coś się zamuwi z tamtąd zobaczymy czy warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skagit Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 No ceny konkret,lepsze niz na "zachodzie"heheh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skagit Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Ebay uk,wysylki do PL nie ma ale pewnie mozna sie dogadac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Witam.Ale cena to już nawet nie europejska jest - mocno skandynawska raczej ... Pozdrawiam.Ceny jak najbardziej europejskie i adekwatne do jakości produktu. Zawsze można robić samemu... https://www.adh-fishing.com/flies/pike-streamer/pike-terror-flies-streamer-cpeg A tak się zapytam, to ile wg. Ciebie powinna kosztować dobra mucha szczupakowa na markowym haku? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Nie wiem ile powinna kosztować porządna mucha szczupakowa. Mnie takie ceny skutecznie zachęciły do zakupu imadła i worka różnych farfocli do kręcenia. Szczerze polecam... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Duża mucha z drogich materiałów swoje kosztuję, zanim zacząłem kręcić to za 20-25cm muchy z sierści i piór płaciłem 35-40zł/szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 (edytowane) Proponuje koledze uderzyć do FoamFly. Tam streamery szczupakowe są o wiele tańsze. Sam tam zamawiałem ale jeszcze nie testowałem w naturze (są jednak mniejsze - 12-15 cm)... Edytowane 8 Sierpnia 2020 przez zeralda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skagit Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Rozumiem ,ze duze to i wiecej materialow potrzeba,ale jaki jest koszt materialow?Ja nie wiaze much wiec nie wiem,moze rozjasnisz sprawe poprosze.Najlepiej jak by bylo miec spory wybor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Proponuje koledze uderzyć do FoamFly. Tam streamery szczupakowe są o wiele tańsze. Sam tam zamawiałem ale jeszcze nie testowałem w naturze (są jednak mniejsze - 12-15 cm)...No ale to są muchy w całości z jakiegoś "EP fiber", no i nie wiadomo co tam jest za hak. Do tego jeszcze kwestie czy w cenie są marże i podatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skagit Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Nie wiem ile powinna kosztować porządna mucha szczupakowa. Mnie takie ceny skutecznie zachęciły do zakupu imadła i worka różnych farfocli do kręcenia. Szczerze polecam...Ja rzadko lowie szczupaki wiec zakup towaru do krecenia sobie podaruje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skagit Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Z ebay,te mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 (edytowane) No ale to są muchy w całości z jakiegoś "EP fiber", no i nie wiadomo co tam jest za hak. Do tego jeszcze kwestie czy w cenie są marże i podatki. Część jest ze sztucznego koca ale jedną mam z naturalnego pióra. Myślę, że można spokojnie dogadać się z Piotrem. Co do marż i podatków się nie wypowiadam, nie wnikam w modele biznesowe sprzedawców much ;-). Edytowane 8 Sierpnia 2020 przez zeralda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Ceny jak najbardziej europejskie i adekwatne do jakości produktu. Zawsze można robić samemu... https://www.adh-fishing.com/flies/pike-streamer/pike-terror-flies-streamer-cpeg A tak się zapytam, to ile wg. Ciebie powinna kosztować dobra mucha szczupakowa na markowym haku?TowerRobisz muchy? Te paski tej muchy z twojego linku to chyba malowane przez szablon, uzywajàc aero (spray) jak przy woblerach. Próbowałeś tak?Nie wyglada mi to jak po markerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 TowerRobisz muchy? Te paski tej muchy z twojego linku to chyba malowane przez szablon, uzywajàc aero (spray) jak przy woblerach. Próbowałeś tak?Nie wyglada mi to jak po markerze.Tak, robię muchy. Tak, malowane przez szablon. Tak, próbowałem tak, ale zwyczajnie markerem bo nie mam "maszynki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 TowerRobisz muchy? Te paski tej muchy z twojego linku to chyba malowane przez szablon, uzywajàc aero (spray) jak przy woblerach. Próbowałeś tak?Nie wyglada mi to jak po markerze.Tak, robię muchy. Tak, malowane przez szablon. Tak, próbowałem tak, ale zwyczajnie markerem bo nie mam "maszynki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Piotrek @FoamFly zrobi Ci dokładnie takie muchy jakie chcesz, jakościowo najlepsza klasa - lepszych nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skagit Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 @hi tower .Ładne sztuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam.Hi tower ... wiem że "pajkterrory" są i na dobrych hakach i z markowych materiałów.Rozumiem też jak najbardziej że te z linku są ovatowane i opodatkowane. No bo muszą, co nie jest oczywiście ani winą ich producenta, który się stara wypuszczać dobry produkt, ani sprzedawcy, który ma w ofercie dobry towar, ani moją jako potencjalnego nabywcy że mnie na nie nie stać, choć pracuję czasem i po 12-14 godzin na dobę.Taka rzeczywistość.Ale kręcąc samemu uważam że wykonanie nawet takiej muchy pod względem czasowym ma się nijak do niezłego rękodzielniczego woblera, który kosztuje powiedzmy 20-30 zł ... Więc napisałem że ceny są skandynawskie a nie że są drogie Pozdrawiam. Edytowane 8 Sierpnia 2020 przez Forest-Natura 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Tower. Jeżeli to przez szablon i markerm to całkiem fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Ziemowit, muchy są robione głównie na rynek zachodni, ceny są więc zachodnie. To że są dostępne w naszym krajowym nie oznacza że muszą być u nas tańsze. Zbytu w kraju zbyt wielkiego na nie nie ma i raczej są w ofercie jako ciekawostka. Za granicą idą jak ciepłe bułeczki... Ponadto poza ceną materiału, przygotowanie wszystkiego zajmuje też czas. Policzmy więc... Przygotowanie braszy, i zrobienie z nich much, niech wyjdzie około pół godziny, do tego cena materiałów (bucktail, snow runner, flashe + oczy i kleje), haków, wygięcie shanków, bo muchy sa najczęsciej przegubowe. Do tego opłacenie zusów, podatków, a i jeszcze dystrybutor ma swoją marżę. Dużo to czy mało?? ile zostanie netto do schowania do kieszeni?? Czym innym sa muchy czasem wrzucane tu na sprzedaż przez hobbystów robiących dla siebie i czasem coś dodatkowo.Jak się ma też taka szczupakowa mucha do mikrojigów sprzedawanych tutaj na giełdzie (oczywiście niektórych) po 5-6pln, a wykonanych z haka główki i nadzianego na hak chińskiego robaka w cenie 2-3pln za 50-100szt w zalezności od sprzedawcy??, no czasem dołożone jakies piórko czy odrobina dubbingu na kołnierzyku.Sam dla siebie robię szczupakowe muchy, którymi czasem się z kumplami podzielę. Wiem ile to kosztuje chcąc zrobić dobrze. Taniej mnie wychodziły własne woblery i chyba szybciej sumarycznie szło... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 (...) Ale kręcąc samemu uważam że wykonanie nawet takiej muchy pod względem czasowym ma się nijak do niezłego rękodzielniczego woblera, który kosztuje powiedzmy 20-30 zł ... (...)Trudno to obiektywnie porównać. Po pierwsze, nie kojarzę jakie i jak wykonujesz swoje muchy szczupakowe i nigdy nie miałem ich w ręku. Po drugie, nie wiem jak cenisz swój czas. No i po trzecie, czy cena rękodzielniczego woblera w PL jest adekwatna do nakładu pracy... Ja mam w, swoimi pudełku muchy, robione samodzielnie które w razie zaczepu... ach strach pomyśleć . Dwa haki Ahrex lub Gamak, drut tytanowy, SR, epoxy, oczy, flasze, ripple, itp. i wychodzi prawie Rapala 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Tower. Jeżeli to przez szablon i markerm to całkiem fajnie.Polecam, bardzo wygodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi