Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Beka , jeżeli musi wystarczyć , to ci wystarczy aby wystartować nawet bez aprobaty forum , co Kuba przedstawił uczciwie , jednoznacznie oraz całkowicie po dżentelmeńsku ..

A w koleiny wątku powracając , to mam , a raczej miałem zupełnie świeży i rewelacyjnie skuteczny sposób sposób na muchowe szczupaki . Jakiś czas temu toruniacy , tu im chwała! , pokonali opór Parku i otworzyli furtkę dla muszkarzy pozwalającą na łowienie ryb w Drwęcy przez trzy ostatnie miesiące roku . Trocie były albo i nie były , chociaż bonanzą bym moich wyników nie nazwał .. Drosd z Wigurą jako miejscowi to sobie tam nieraz poszaleli zupełnie przyjemnie . Jednak tylu sporych szczupaków co tam , nigdy póżniej już nie złowiłem . Na dużą , pomarańczowo czerwoną dobrze utopioną tubówkę , brały regularnie , choć niestety tylko jako obiekt zastępczy . Opanowaliśmy też z Tadkiem Soboniem , w mozole nieustannych wyjazdów , jałowych dniówek i przedeptanych kilometrów , zupełnie nieznaną i całkiem nonsensowną technikę chwytania uklei na suchą muchę nieubłaganie wciąganą w odmęt , przez głowicę Airflo pasowną do 15 stopowego ABU 14-15 .. ;)

Póżniej furtka się zatrzasnęłą , a na innych rzekach tak pięknie już nie było .. :D

• 1 miesiąc temu...
  • 5 tygodni później...

Na ostatnim Pucharze Głowatki udało się mi wylicytować książkę jednego z najbardziej rozpoznawanych łowców szczupaków na wyspach - Doc'a - Davida Wolsoncrofta - Doods, Flyfishing for pike.

Książka super, jedna z ciekawszych jakie mi ostatnio wpadły. Bardzo dobrze wydana, dużo ciekawych materiałów, częściowo zebrane artykuły Doc'a z ostatnich roczników Flyfishing&Flytying, które zawsze były dla mnie niesłychaną bazą wiedzy.

Wiele ciekawych spostrzeżeń, widać że autor doskonale czuje klimat.

Jedynie część z muchami nieco zbyt uboga, choć... ciekawa. Wiele much przedstawianych w artykułach, teraz chyba juz klasyków na szczupaka.Jedynie wrażenie, ze brakuje najnowszych materiałów, ale to się bardziej wgryźć trzeba, nie przeczytać na szybko. Trzeba jakiegoś irlandzkiego wspomagacza w ilości ponad pół litra zapewnić, i ze dwa-trzy wieczory bez ciśnień, będzie jaśniej.

W każdym razie - szczerze polecam każdemu, ilośc wiedzy przekazana w tej książce jest... ogromna.

Czy fluorocarbon Sufixa daje radę jako przypon przeciwko szczupaczym zębom?

Czasem daje, czasem nie. Powyżej 0.8 raczej tak, ale to już mało komfortowa i sztywna lina.

Do muchówki zdecydowanie lepiej zakładać coś innego, np. Tyger Leader. Chociaż ja używam nawet zwykłej linki stalowej 7x7

Po spostrzeżeniach wielu kolegów działamy z fcarbonem bo ryby są wyjątkowo nieufne( to zbiornik z górską wodą

i naprawdę ten szczegół robi różnice). Kupiłem dzisiaj 30lb jutro testy B)

Nie słyszałem, żeby akurat widoczność przyponu robiła jakąś różnicę.

Zgodzę się, że przypon zaburzający pracę przynęty ma znaczenie, ale w wędkarstwie nie ma prawd objawionych, więc nie będę się sprzeczał

Dokładnie. Ostatnio miałem zbyt krótki przyponik i też widać było różnicę.

Testy ok, dzisiaj pękła 60cm :D)))))))) , a więc jest tendencja wzrostowa :lol: , ryby fajnie odprowadzają muchę do samego brzegu. Na okrasę 12 cm streamera odprowadził 60cm pstrągal, gdy chciał walnać przestałem ściągać żeby się nie zapiął a on wykonał takie fajne bojowe okrazenie i odpłynał.

• 9 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...

Panowie mam taki kłopot, że dostałem zupełnie gratisowo sprzęt muchowy. Nigdy o tej metodzie nie myślałem na poważnie, a tutaj zostałem postawiony przed faktem dokonanym.

Sprzęt to taki no name bez żadnej konkretnej firmy:

wędka - 2,7m 6/7,

kołowrotek 6/7,

linka 6 intermediate/wolno tonąca

Chcę spróbować łowić tym szczupaki (w śląskich zbiornikach i zaporówkach o tą rybę będzie chyba najłatwiej). Blisko domu mam zbiornik na którym jest bardzo duża populacja szczupaka w okolicach ~40cm i właśnie tam chciałbym zacząć walkę

Wiem, że sprzęt jest za słaby na szczupaka, ale nie mam zamiaru nic kupować zanim nie uznam, że jestem przekonany do muchy :D Poza tym tak jak pisałem - nastawiam się na szczupaki w okolicach 40cm - w ramach treningu chyba na początek wystarczy.

Teraz przechodzę do sedna sprawy: bardzo bym prosił o jakieś sugestie dotyczące much (wzory, rozmiary, materiały itd). Każda pomoc będzie dla mnie na wagę złota.

Chodzi o to, żeby mucha była na tyle duża że zainteresuje małego szczupaka, a jednocześnie nie sprawiała trudności przy rzutach wędką klasy 6/7 dla osoby z jeszcze bardzo słabą techniką.

Z góry dziękuję za każdą pomoc i sugestię :D

zwykłe streamery pstrągowe w większych rozmiarach, około 8cm i dasz radę. Skontaktuj się ze Szczupłym Mackiem lub LadyD - łowią na Śląsku szczupłe na muchę, dzień spędzony z nimi nad wodą to miesiąc Twojego szamotania się samemu.

Niestety, ale w szwedolandzie zajumali mi aparat i jestem odciety zupełnie od możliwości zrobienia czegokolwiek.

Chodzi mi po głowie kilka stepów, ale to dopiero jak dojdzie w końcu paczka z pstrykaczem i oswoje go na tyle, by być w stanie w miarę dobre fotki porobić.

Jak zawsze - chętnie służę pomocą czy radą, ale po napisaniu w sumie 3 artykułów o tym troszkę się wystrzelałem z pomysłów, póki co forma pytanie - odpowiedź

• 3 tygodnie później...

Tu dwa stepy. oba można wykonać w wersji XXL i będą robić robotę:

https://picasaweb.google.com/107252854190460006288/Sandaczow yDeceiverVariantStepByStep

https://picasaweb.google.com/107252854190460006288/BunnyBugs

Ponadto bardzo ciekawą muszkę możecie znaleźć w chyba obecnym numerze WMH - umotałem tam naprawdę wielkiego stwora

• 2 tygodnie później...