Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że mam do przeznaczenia na szczupakowy kijek +/- 300zł wpadło mi w oko na ebayu takie cuś...

http://www.flyforums.co.uk/news/flyfishing/reviews/tackle/le eda_profil.html

Opinie niby są pochlebne. Ktoś z Was miał może z nimi do czynienia?

Zajrzyj może do działu sprzedam...

Jako, że mam do przeznaczenia na szczupakowy kijek +/- 300zł wpadło mi w oko na ebayu takie cuś...

http://www.flyforums.co.uk/news/flyfishing/reviews/tackle/le eda_profil.html

Opinie niby są pochlebne. Ktoś z Was miał może z nimi do czynienia?

Za 300pln przychodzą mi do głowy lepsze propozycje, no, moze 350, bo wysyłka z uk

Ja dziś próbowałem i niestety poległem... Znów prowadząc muchę zastanawiam się na jakiej jest głębokości, czy dobrze ją prowadzę... Tym razem lipa, totalne zero podczas gdy kumpel złowił trochę na spinna. Muchy chyba zbyt wolno toną albo mam już poprostu mętlik w głowie :wacko: :wacko: :wacko:

Muchy w ogóle nie toną zbytnio, tonie linka

O ile pamiętam masz jedną z metalową główką, powinna iść jak przecinak <_<

2 Jedna LadyD - próbowałem dziś tylko nimi :D Kurcze to nie wiem, nie mam wyobrażenia na jakiej głębokości jest mucha itp. brak mi wyczucia - przyjdzie z czasem?

• 2 tygodnie później...

Po dlugiej (przerwie ponad 5 lat) mam zamiar znowu pomachac muchami w strone zebaczy. Nowy kijek TFO TiCr wt.9. juz jest a teraz rozgladam sie za linka do ktorej sprowadza sie moje pytanie. Czy jest obecnie na rynku jakis dobry produkt, jakas rewelacja, cos moze nowego o czym nie wiem? Do tej pory lowilem linka Cortlanda Musky/Pike tyle ze na innym kiju i bylem srednio zadowolony. Wiem ze niektore linki Saltwater sa dobre do tej metody lecz czesto zawodza przy roznicy temperatur.(Wiekszosc nich jest na wody tropikalne) Z gory dziekuje za wszelkie info.

Witam

Ja polecił bym guideline pike series. To fajny sznur chociaż trochę drogi.

Mam jednak inne pytanko do Ciebie

Lowiles już tym Tfo?

Ja miałem ten kij i mnie osobiście bardzo źle się rzucało dużymi muchami.

Szybko się go pozbyłem. Tfo ma w swojej ofercie świetny kij do dużych much. To Jim Teeny series w 9tej klasie. Naprawdę świetny kij.

Tak czy inaczej napisz przy okazji słówko o twoich doświadczeniach z tym Tfo. Ciekawy jestem czy będą podobne czy zupełnie różne od moich

Pozdrowka

Nie, nie lowilem jeszcze, nabylem go zaledwie 2 tygodnie temu. Rzucalem na sucho za zielonej trwce, chcialem zobaczyc roznice pomiedzy linkami 8 i 10 (nie mialem 9, obydwie Cortlanda musky/pike) i stwierdzam ze do tego kija spokojnie mozna zalozyc 10.

Kij na pewno rozni sie od innych za sprawa masywnego dolnika, przez co moze technika rzucania moze byc nieco inna. Z drugiej strony po niezbyt duzych doswiadczeniach zarowno w szczupaku na muche jak i muchowaniu w cieplych slonych wodach, wiem ze kij to jedno a dobrze dobrana linka to drugie.

Wygrzebalem gdzies w swoich zbiorach linke Cortland 444 Laserline Tropic Plus w wadze 11. Chociaz aura nie byla sprzyjajaca -4 C postanowilem pomachac troche na trawie. Stwierdzam ze nawet lince o 2 numery wiekszej nie ma problemu z jej wyrzutem. Jak to bedzie kiedy zawiaze wieksza muche? Czas pokaze, ale mysle ze bedzie OK. Napewno podziele sie info w przyszlosci.

PS. Jak nie nalezy rzucac :mellow:

To znaczy że przy dużej szczupakowej muszce koniec sznura nie kładzie się prosto. Skrętasy się robią. Prawdopodobnie ciężar głowicy jest za mało przesunięty do przodu do dużych much. Z normalnymi muchami problemu nie ma. Ale i tak nosi daleko a za ceną bigmamy można kupić 2 airflo40+.

• 2 tygodnie później...

Teraz to i ja już jestem gotowy na spotkanie z największymi zębatymi na muchę

Dzięki pomocy Kuby (wielkie ukłony) stałem się szczęśliwym posiadaczem:

Kij

Airflo bluetooth XT 9' #8-9, w 4 kawałkach.

Linka

Airflo Cold Salt Water Stripper Taper #9, uznawana za bardzo dobra linkę szczupakową, pływająca, w kolorze jasno niebieskim. Cienki running i zwarta głowica. Nawiniętą już na mój Vision Koma 7/8 :D

Zdjęcia wstawię jak zrobię :D

Do szczęścia brakuje tylko przyponów i mogę ruszać na łowy :mellow:

PS. Kuba jeszcze raz bardzo dziękuje. Na zlot coś dobrego przywiozę