Kuba Standera Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Fajny astronautaSporo ostatnio na offsetach wiążę, fajnie to się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 no :0 taki dropshot stajl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komancz78 Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Odłożyłem trochę kasy i mam zamiar zakupić porządny sprzęt do cięższego fly-fishingu, interesuje mnie zakup na lata i nie chcę bawić się w półśrodki Myślę nad zakupem blanku i uzbrojeniem go w którejś z pracowni; na forum przewinęło się sporo propozycji odnośnie blanku/wędki do takich zastosowań. Pytanie co wybrać: Sage Xi3 vs Winston Boron II MX vs Sage TCX vs CD ICT vs Vision Venus oraz czy brać 9 czy 10 klasę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Ja bym brał TCX lub Xi3 w klasie #9... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 ICT wyjdzie najtaniej, a blank ma nieslychany powerWinston mi nie leżał, był bardzo szybki, podobnie jak Venus - wymaga to chwili na oblatanie. Xi2 miałem i był wyjatkowo dobry, xi3 jest ponoć jeszcze lepszy.Tak naprawde - to zblizone kije, różniace się niewiele, każdy ma jakies swoje charakterystyczne cechy i do upodobań indywidualnych i wody/sposobu lowienia bym dobierał.Ja z wymienionych wybrałbym ICT w klasie #9, więcej, to troche jak range roverem wozic kartofle z pola, szczupak aż tak hiperwymagający nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Mam Xi3 firmowy #9. Dla mnie klasa, jak zrobisz jeszcze w pracowni i dopracują Ci korek to kij na długie lata. Ma moc i nie jest pałowaty. Największe muchy którymi rzucałem to takie do max 20 cm. Gdybyś był na targach w Zabrzu mogę go zabrać ze sobą, sam ocenisz... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komancz78 Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Dzięki za wszelkie sugestie. Niestety w chwili obecnej jest chyba problem z dostępnością CD ICT w Polsce, także postawię chyba na Xi3 w 9 klasie. Ciekawe jak na tle Xi3 wypada TCX, opisywany jako najszybszy blank w ofercie Sage ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Pytanie czy potrzebujesz takiej mega szpady jak TCX? moim zdaniem nie. Nie znam Twoich preferencji i umiejętności rzutowych, ale ujarzmienie super szybkiego kija potrafi napsuć nieco krwi, zdecydowanie brałbym xi3, jako łatwiejszy w obsłudze.Plus do tego przynajmniej xi2 był bardzo pancerny, sprawiał wrażenie, ze w razie w można tym byczkowi na polu między oczy pizgnąć i nawet nie stęknie. Nie kombinowałbym, tylko jak masz opcję xi3 to bym wciągnął i cieszył się z posiadania chyba najlepszego kija szczupakowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Mam porównanie Xi2 do Xi3. Wydaje mi się, że Xi3 jest bardziej przyjazny. Duże czucie kija nawet dla osoby która śmiga pierwszy raz, Xi2 wymagał treningu. Tak przynajmniej było ze mną... TCX nie znam. Jeśli jednak jest taką błyskawicą to przy klasie #9 będziesz łapał w ciągłym napięciu kontroli zestawu by nie spalić rzutów. Ma to być przyjemność, nie orka. Tak jak Kuba radzi Xi3, mnie pasuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Skoro o kijach to dorzuce swoje dwa grosze- Scott STS ,niestety nie jest juz produkowany zastapil go model S4S podobno jeszcze lepszy jak przekonywal mnie telefonicznie jeden z pracownikow tej malej firmy w Colorado. http://vimeo.com/25445946 Moze lepszy bo kosztuje $750 ale i tak gdzie nie przegladam forum to wszyscy uzytkownicy STS wspominaja ze ten kij jest naj...Na US ebay mozna wyrwac tego kijaszka nie bankrutujac i w dodatku w swietnym stanie(sam sie o tym przekonalem )ceny to $150-$250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Czy ktoś miał ma jakieś doświadczenia z tym kijem - Shimano Technium DF Fly 10' #7/9?Oczywiście pod kątem połowu szczupaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Ja mam ten kij. To bardziej #9 niż cała opisana reszta. Dobry kij . Ja zapłaciłem ok 260zł. Kupuj śmiało i nie baw się w jakieś tam wydumki po 1000zł i więcej by potem rozważać czy jak byś dał jeszcze 500zł to by latało tak czy siak . Kijek dość szybki. Jedna uwaga ile masz pary w łapach?! Mi to nie przeszkadza ale specyficznie zbudowany jestem:). Dużo łatwiej rzuca się kijami o długości 270.Chyba że wolisz trochę wolniejsze kijki to TFO polecam cena trochę wyższa ale właściwości jak najbardziej. Tutaj jeszcze Kuba coś może napisać o firmir scierra. Jak bywasz w Warszawie to można by się umówić gdzie i sprawdzisz jak to lata ze śnurkiem i muchą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Dzięki za odpowiedź. Te trzy metry..., tylko to mnie męczy, bi kijek mogę nabyć nowy, jeszcze w foli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Po godzinie łapa Ci odleci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Jeszcze mogę mieć taki kij:http://jerkbait.pl/art/photos/176/2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Niekoniecznie odleci. sam coraz bardziej myślę, czy do łowienia z brodzenia, z belly czy z siedząc na łodzi nie byłoby to ułatwiające życia? Pewnie spróbuję w tym roku z czymś takim.Co do technium, miałem kiedyś chyba ten kijek, tylko w jakiejś niższej klasie, chyba do #8 max. Całkiem dobrze go wspominam, choć miałem krótko, robił za backup jak 3zone połamałem.Na pewno na sam początek, przy limitowanym budżecie, zakupić coś tańszego i zainwestować w linkę i jeżdżenie nad wodę, niż wbijać się w kije po 1000-1500. Mając do wydania 2 tysie zamiast mega kij i resztę taką sobie, kupił bym jakąś właśnie scierkę za 5 stów, kręcioł kasetowy, linkę i ... bellyboata i jeszcze by chyba troche zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Ja mam whiskera 11,3 6-8 i ręka nie odpada. Muchi szczupakowe oczywiście nie te największe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Ja ma SAGE XP4100 i też nie odpada, jednak przy #9 te 10' to dosyć wymowna pałka. Próbowałem - po kwadransie przestało mnie to bawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Dzięki za wszelkie sugestie Na horyzoncie pojawił się jeszcze Scott STS 890-3 909 cieszy się doskonałą opinią jako kij pod szczupaka. Czy #8 obsłuży większe muchy i dobrze zniesie przeciążenie linką 9?Cena kusi <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Ta linka to nie jest pełną gębą 9, mi bardziej pod klasą niżej chodziły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Czy tym kijem STS 809-3 da się bez problemu rzucać muchami 12-15cm na szczupaka? Bo z holem nie powinno być problemu, zakładając, że 100cm sztuki będą raczej rodzynkami w moich łowiskach. Jak nie będzie wystarczający, to nie będę go brał pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Czy tym kijem STS 809-3 da się bez problemu rzucać muchami 12-15cm na szczupaka? Bo z holem nie powinno być problemu, zakładając, że 100cm sztuki będą raczej rodzynkami w moich łowiskach. Jak nie będzie wystarczający, to nie będę go brał pod uwagę. W necie doczytałem się, że to kij pod basa lub bonefih, więc muchy raczej bardziej zwarte i lżejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Łojtam, szybki sztywny kij - powinno robićW klasie 8 brałbym to co ci podsyłałem, choćby ze względu na gwarancję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 http://globalflyfisher.com/video/backyard-nowhere Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Fajny film dla traperów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi