Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Miniony sezon męczyłem linkę BD w klasie 10-11 przy kiju #9, dało radę śmigać muszkami 20 cm jednak zestaw był przeciążony. Obecnie mam linkę AFTM 10, nowa dziewicza. Powinno być idealnie. Kij to morska #9 więc trochę mocy ma. W mojej ocenie optymalny patyk pod polskie duże drapieżniki. W tym roku chcę popróbować z bardzo dużymi nimfami na suma (Dziećkowice). Może się uda, będę cierpliwy...

Jak ktoś szuka patyka jeszcze mocniejszego to jest tutaj: http://allegro.pl/sage-xi2-1090-4-nowy-i2109961814.html i to spod ręki Krzyśka Zielińskiego. Ktoś przeszacował swoje możliwości i zamówił za silny blank. Przy tej cenie to okazja.

Faktycznie dobra cena za ten kijek. Bede w przyszlosci rozgladal sie za 10wt.(chociaz przydala by sie juz niedlugo) Mowiac o STS ze nie bedzie to pala mam na mysli ze blanki tego modelu sprawiaja wrazenie o klase mniejszych-lzejszych -takie przynajmniej mam wrazenie trzymajac w dloni moja 9wt.

Witam jak jesteś zainteresowany kupnem kija na szczupaki i nie tylko posiadam legendarny już model sage rplxi 909-3 saltwater w idealnym stanie fabrycznie zbrojony pokrowiec ,tuba cena 1150 zł lub zamienię się za sage slt #4 8' lub scott g #4 długośc około 8'

bez przesady, nie jest może idealnie ale na pewno funkcjonalnie.

z resztą ja mocno zwracam uwagę na niewielkie nawet niedoskonałości, ale pewien jestem że wielu nawet nie zauważy i będzie się zastanawiało o czym ten peresada gledzi

Tak czy inaczej jeżeli można by było kupić.goły blank to wogole nie zawracał bym sobie głowy sagami czy winstonami ten tfo to doskonały kij na szczupaka.

Pozdrowka

Witam Kolegów.Po różnych próbach -wędki lżejsze i cięższe-próbuję Winstonem B3x 9 stóp do linki 8.Jest lekki(waży tylko 3,5 uncji) i sprężysty,przyjemnie wygina się w trakcie holu,ale dolnik jest dość sztywny.Przez krótki czas łowiłem 10 stopowym z-axisem do linki 8-okazał się zbyt długi do użycia z łódki no i ciężar istotnie wiekszy.Myślę,że z-axis 9 stopowy do linki 8 byłby dużo przyjemniejszy w uzyciu,nie dane mi bylo jednak tego spróbowac przed zakupem -trochę okazyjnym-Winstona. ;) pzdr.-kardi

Kije z-axis to z tego co słysze dużo osób uzbraja w cięższe sznury niż dedykowane. I to tak z 2 klasy. Znaczy robią kij w klasie 9 i oznaczają go jako 7!? :D Dla mie to straszne tyki. Reklamacji dużo.

Miałem 2 wędziska z-axis-są szybkie,średnio ciężkie,ale na podstawie własnych doświadczeń niewiele mogę im zarzucić.Mimo zaprzestania produkcji mają swoich zwolenników.Zarzut niedopasowania AFTM do faktycznej akcji wędziska od lat był stawiany wedziskom sage.

Z tego co sobie przypominam to jakość wykonania padła. Omotki, korek ..... Kolega w ciągu 2 lat drugi raz wysyła za ocean. Przesyłka kosztuje. Naprawa trwa parę miesięcy. Sezon z głowy. Czy to sie opłaca? Może gdybym nie miał innych wydatków nie zawracałbym sobie tym głowy. Ale czy nie lepiej kupić 2 wędki tańsze i mieć zawsze awaryjną w pogotowiu? Może dziaduję :D ale te kije jakoś do mnie nie przemawiają.

Witam kolegów

Od dłuższego czasu śledzę ten wątek, przeczytałem go w sumie ze 3x i w końcu chyba zdecydowałem się popróbować muszkarstwa – czas ucieka, później już może nie być okazji…

Zacznę z pewnością od szczupaka i w ogóle bym nie marudził z wyborem sprzętu bo @Kuba podał wcześniej linki do Wychwood’a i Scierry (choć niezbyt łatwo ten kij upolować), koledzy też podpowiadali inne ciekawe wędki ale… no właśnie jest pewne ale.

Może przybliżę moje zamiary muchowe to sprawa będzie bardziej klarowna. Na początek – będzie to mój pierwszy kontakt z tą metodą. Na razie jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę :D

W maju wędkuję na dość głębokim jeziorze rynnowym (max.30m, bardzo strome spady) jednak szczupaki o tej porze biorą często 0,5-2 metry od brzegu między zwalonymi drzewami na głębokości 15-20cm max. 1m. Woda kryształ i praktycznie wszystkie brania doskonale widzę. Ryby nie są duże 1-3kg ale przyjemność z obserwowania ataków jest ogromna (C&R).

Niestety takiego łapania w roku mam tylko 3-4 dni. Za to bite dwa tygodnie jestem rok w rok w okolicach Nowego Sącza i spinninguję głównie w Ropie oraz sporadycznie w Popradzie. Pytanie moje jest takie – czy szczupaka na lekko w w/w warunkach (muchy myślę max. 10-11cm porównując do gumek jakie stosuję) obsłużę 9’ #6, którym potem połapię w Ropie (sucha, mokra, nimfa)? Czy takie rozwiązanie jest w ogóle realne i sensowne dla początkującego muszkarza czy szykować się na zakup 2 wędek i dwóch kołowrotków – choć tego chciałbym uniknąć nie mając jeszcze do czynienia z muchowaniem, ale jak trzeba…..

Jeśli jednak to możliwe to jaki konkretnie kij i jakie linki dobrać pod takie potrzeby (szczupak+Ropa). Linka na jezioro mnie zastanawia – woda kryształ, łapię głównie pod powierzchnią, max 1m czyli chyba potrzebne by było coś neutralnego/przeźroczystego aby nie rozpraszać drapieżnika :D Kołowrotki Wychwood chyba nie będą błędem niezależnie od opcji wędkowych.

Będąc pod Nowym Sączem myślę aby wybrać się do szkółki hurch, ale chętnie bym pojechał już ze swoim sprzętem bo potem przeniosę się od razu na Ropę i Poprad szlifować to czego się nauczę.

Będę ogromnie wdzięczny za wczytanie się w to co naskrobałem i porady jak wystartować z muchowaniem w takich warunkach (szczupak + podgórskie rzeki). Całkowity budżet na start ca. 1000-1200zł – chętnie odkupię używaną wędkę z dobrym stosunkiem jakości do ceny (w nienagannym stanie). Przeglądałem wątek o allrounderach #6 ale to jeszcze nie moja półka cenowa :D

Pozdrawiam

Sławek

ps. wiem, że się szykujecie na zlot więc na uwagi spokojnie poczekam :D

Hej

Jak dla mnie - dwa zestawy - #8 i #5. #6 z dużym trudem obsłuży ci takie lowienie. Dasz radę, jak dobierzesz dobrze linkę ale też sam kij. Zawsze pytanie o budżet - ile chcesz przeznaczyć?

jeśli ma to być np 5 stowek na całość, to nie poszalejesz.

W zależności od planów finansowych bedzie mozna coś dalej doradzać, gdybym miał kupić dla siebie sprzet za nie dużą kasę, gotowy, z półki sklepowej to wziąłbym pewnie taimen STX #4 lub #5 (w zalezności od miejsc i ryb), do tego jakiś tani kręcioł i linkę pływającą i intermedium WF, a w wersji cieższej scierrę HM+ z jakimś tanszym kołowrotkiem i linką pływającą i pewnie s3 - bo myślę ze mimo ze jezioro ma 30m to szczupaki na dnie nie leżą cały czas

Wiem, że to podstawowe pytanie dlatego w moim poście znalazła się kwota 1000-1200zł za zestaw na start.

Choć nie wędkowałem jeszcze muchą to już od jakiegoś czasu śledzę wątki na temat muchowania i zdaję sobie sprawę, że ocieram się z pytaniem o rzecz niemożliwą do pogodzenia.

Ogólnie to wyszedłem od szczupaków ale... ekonomicznie myśląc - jednak dużo więcej spędzałbym z muchą nad Ropą.

Dlatego miałem/mam nadzieję, że może coś takiego na początek da się połączyć przy rozsądnych kosztach i nie zniechęci mnie to do metody przez męczarnie przy nauce. Myślę o kiju #6 do tego Wychwood + ze trzy, cztery odpowiednio dobrane linki (na jezioro + Ropę). Jeśli to ma jakikolwiek sens to będę wdzięczny za podpowiedź jaki kijek i jakie linki aby nie był to zestaw antyedukacyjny :D

Jeżeli z doświadczenia czujesz, że nie ma to najmniejszego sensu pomyślę o dwóch wędkach.

Zaznaczam, że to wszystko na początek, aby popróbować czy zaskoczę muchowanie - potem, z upływem czasu przybywało by sprzętu już mniej uniwersalnego a bardziej pod konkretne potrzeby.

Sorry, niezauważyłem

to ułatwia sprawę - budżet 1200.

Kij #5 - Taimen STX - 300pln

http://www.taimen.com/pl/pl/product/taimen-stx_6276/93255

kolowrotek#5 - 100pln - daj post kupię kołowrotek muchowy#5

Kij #8 - taimen STX - 350pln

Kręcioł #8 - daj ogłoszenie że kupisz tani kołowrotek, na rynku jest sporo greysów GRXi itp kaseciaków, używka moze sie trafić za rozsadne pieniądze.

Linka #5 - jakaś WF pływająca i intermedium

Linka #8 - pływająca i sink 3, tą drugą szukałbym guideline pike lub big daddy sink3.

Mieścisz się chyba w budżecie - 650 2 wędki, ok 100 za kręcioła (ew jakas okuma muchowa nówka za 70pln w lekkiej opcji), ok 200pln za używany cięższy kręcioł, linki lekkie po stówaku, linki cięższe droższe, ale do obczajenia, choćby na ebayu czy allegro.

Wielkie dziękuję za wskazówki - przetrawię :D

Trzeba będzie jeszcze zmienić samochód bo dodając to do gratów spiningowych... to się nie spakuję.

A ile trzeba by zapłacić za kij #6, który by ewentualnie temu zadaniu podołał?