Kuba Standera Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 Na wyspach to jest tylko kwestia czasu i łodki..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slouli-kaznodzieja Fryc Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 Standerus co powiesz na wspolny wypad w kwietniu, sprawdzalem loty z krolewstwa Robin Hooda czyli Notingham i jest przyzwoicie tanio waszym Ryainair . Szczupce beda juz w dobrej kondycji. Z checia podam im jakies muszysko. Co ty na to?Pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 Miłego oglądania.P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Przelecialem ten temaci jeszcze raz na chybciaka w poszukiwaniu informacji na temat przyponow, ale nic nie znalazlem. Zatem pytanie: JAKIE PRZYPONY POLECACIE??Ja uzywalem roznych, ostatnio z fluorocarbonu, ale zdaje mi sie ciut za ciezki, a chcialbym troszke odchudzic koncowke zestawu. Postanowilem do soboty odstawic jerkowke do szafy a nad wode jechac z muchami dla odmiany. Moze uda sie cos powazniejszego skusic Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Nie próbowałem bo moja muchówka jest sfatygowana, ale myśle że plecionka tytanowa mogłaby robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Nie próbowałem bo moja muchówka jest sfatygowana, ale myśle że plecionka tytanowa mogłaby robić Zrobil sie wielosklad, czy porpostu kurzem obrasta na rzecz jerkow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Wszedł w droge diabełkowi z dalekich krajów i chrupneło mu w krzyżu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 No i sezon muchowy uwazam za otwarty. Pokrecilem sie niecale 1,5h nad woda i udalo sie wyjac prezentowanego ponizej 75-aka i malca, i jeszcze cos wiekszego, ale nawet sie nie pokazalo. Kijek ochrzczony, a jak pogoda pozwili to po poludniu znowu wyskocze. Jedyny problem to taki, ze rzuty wykonuje duzo krotsze, zeby pasazer z tylu nie wylecial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrynszpaN Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Witam w starym temacie.Ja używam Toothy Critter Cortlanda. Nie znam tytanowych, a ten mnie jeszcze nie zawiódł. Poza tym wiąże się go jak normalną żyłkę przyponową. Żadne złączki, zaciski itp.Pozdrawiam wakacyjnie (jez. czorsztyńskie i okolice). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 @GrynszpaN, rozumiem ze to jest fluorocarbon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrynszpaN Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 @lukomatSekcji nie robiłem, ale to nie jest fluorocarbon.Wpisz do wyszukiwarki, dowiesz się więcej. Przepraszam że tak Ci sugeruję ale mam doraźny dostęp do sieci.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 @GrynszpaN, juz wczesniej gapilem sie na ich stronke i dlatego sie pytalem czy to fluorocarbon, tak przynajmniej pisza, no chyba ze ty mowisz o czyms innym. Ponizej link do katalogu, widziasz tam swoj przypon?http://www.cortlandline.com/catalog/leaders_tippets.htmlPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrynszpaN Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2007 @lukomatCortland Line Company introduces Toothy Critter, the finest tie-able stainless steel leader material available for fishing. Aptly named, Toothy Critter is tough as steel (because it is) a leader material that is supple enough for tying but tough enough for even the most razor sharp teeth. Conventional knots work fine.No to wszystko jasne-jednak specjana plecionka stalowa, którą można normalnie wiązać.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2007 Oki, dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Siemka .W maju wybieram się na Syrsan i chciałbym pośmigac muchą za szczupakami ,mam pytanie odnośnie sprzętu .Jaki kij byłby odpowiedni klasa i długość będę łowił na muchy długości 15 20 cm z syntetyków.Jaka linka wfka czy głowica i jaki rodzaj F F/S czy IJaki przypon.Liczę na wyczerpujące odpowiedzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 24 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Tomi, ciągnąłem tutaj taki temat na forum w zeszłym roku albo dwa lata temu. Był długi wątek. Ja na Syrsan łowiłem wędką klasy 9. Linka najlepiej Scientific Angler Pike (generalnie wielu ją poleca). Co do Syrsan to w zatoce Grippena masz największe szanse zwłaszcza na jej końcówce. Polecam tam właśnie łowić - miałem zdecydowanie więcej wyjść na muchę niż spinningiści. Na Syrsan bardzo dobre były muchy ze sporą zawartością flash'a - generalnie tylko do takich wychodziły. Pewnie na ten temat więcej napiszą bardziej zaawansowani forumowicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 @Tomi, widzę, że masz podobny plan do mojego.Na tegorocznym wyjeżdzie zamierzam przynajmniej jeden dzień poświęcić na szczupakowe muchowanie. Znając ciebie to masz naprawdę bardzo duże szanse na udane połowy szczupaków na muchę, szczególnie że masz dobrze opanowane techniki rzutowe. Ja zabieram ze sobą kij w skali 7-8. Do tego biorę kilka sznurów. Podstawowym będzie sznur 8DT F, a do niego kilka tonących końcówek, np. Slow Sink i Fast Sink.Biorę też głowice rzutowe 8 i 9 Fast Sink i Extra Fast Sink. Jednego dnia zabiorę cię w zatokę, w której będzie największa szansa na udane połowy szczupaków na muchę Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 Witam, Sebastian zapominasz jeszcze o sznurze, ktory wlasnie zostal wyslany do Ciebie po raz drugi :D Osobiscie tez zamierzam sie zabrac za polow szczupakow na muche w Szwecji. Kijek mam troche inny bo 11' #6. Da sie nim za to daleko rzucac :D Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 WITAM Polecam do dużych much sznur BIG MAMA VISION.Sznur kupiłem z przeznaczeniem na wody od 3 do 4 m.Głowicę ma 12.8 m a pozostała część jest intermedium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 Jaka długośc kija będzie najodpowiedniejsza bo ja się zastanawiam na 10 stopowym w 7/8 klasie o akcji medium.Nastepny problem to przypon jaki proponujecie?Co do linek to przy głębokościach do 3 metrów nie wystarczyła by linaka pływająca plus lead core S 2 ? tak sobie kąbinuję bo linką pływającą dotrze się roluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr. Maciek Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 Przepraszam Panowie że trochę zbaczam z tematu, ale mam do was pytanie, też się wybieram w maju do Syrsan, w jakim terminie maja się tam wybieracie? Serdecznie PozdrawiamMaciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielXR Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 @Tomi78 kij 10' #7-8 medium to bedzie pólsrodek na szczupaki wg mnie. Łowić się da- sam próbowałem zresztą takim kijem dokładnie - ale to nie jest to wg mnie... Jeśli to ma być docelowy kij na szczupaki to pomysl nad kijem 9' ( nie meczy reki jak 10' a na długość rzutów to kompletnie nie wpływa) w klasie 9 lub 10 - niestety duże muchy szczupakowe , szczególnie jak trochę nasiąkną wodą wymagają ciężkiej linki żeby je dobrze pociągnęły... #8 to wg mnie min przyzwoitości do tego celu, choć małymi muchami jak na pstragi da się pewnie i 5 lub 6 rzucić. I szukaj kija o akcji Fast, będzie o wiele lepszy do rzutów dużymi muchami z nad głowy, tu rolką nie będziesz operował i miękki kij będzie bardziej męczył niż pomagał. Wiesz, łowienie ma być przyjemnością a nie męczarnią z rzutami, nawet częste brania nie zrekompensują ci tego w pełni Moim faworytem do tej pory był GLoomis GL3 9' #9, choć w najbliższym czasie przymierzam się do zrobienia sobie do tego celu IMX tejże firmy o tych samych parametrach- bedzie oprócz szczupaków na trocie i belony w morzu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Mogę się podpisać pod tym co napisał DanielSam łowiłem 10' kijem 8, i jest to zdecydowanie za słaba wędka do takich celów. Co do rola - mi przynajmniej nieudawało się rxzucić rolem z muchą co idzie metr pod wodą i ma ok 15cm - stawia tak duży opór że wszystko gasło. najlepiej się łowiło sznurem intermedium. Na ten sezon jak kasa pozwoli to chcę sobie sprawić coś w okolicy 9' i 9-10#. Wędką między 6-8 moim zdaniem jest za słaba - tzn z rybą damy sobie pewnie jakoś radę, ale rzuty, wyrywanie sznura z imitacją indyka na końcu i uniesienie tego w powietrze przestają byc miłym doznaniem a robią się trochę jak jazda maluchem 130km/h. Chyba ze chce się łowić streamerkami do 10cm, ale wtedy to słąbo wchodzi w temat szczupaki na muchę a bardziej łowienie na streamera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bohors Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Kij 7-8 czy 7-9 jest zdecydowanie za słaby do szczupaków i to nie chodzi o hol ryby tylko o sznur wf8 jest za lekki aby pociągnął dużą muchę szczupakową . Wg mnie do łowienia na duże muchy zestaw musi być 8-9 lub 9-10 aftm długość 2.7 do 2.9 m i co najważniejsze musi to być szybka wędka , akcja medium odpada bo taki kij nie wyciągnie z wody sznura i nie da się daleko takim kijem machnąć ( brak dynamiki powoduje że sznur spada nim się wyprostuje) Jeśli chodzi o akcję wędki na wody stojące to tu zdania są podzielone , niektórzy na morze stosują kije o akcji szczytowej ( taki kij ładnie wyrywa sznur z wody i przy odpowiednim sznurze dobrze rzuca) są też tacy którzy preferują szybkie paraboliki , czytałem kiedyś jakiegoś mistrza z USA który właśnie takie kije preferuje , kij taki pięknie rzuca a jeśli wyrywanie sznura z wody to zawsze można ściągnąć metr sznura więcej zanim się go wyrwie z wody.No i rzecz najważniejsza linka , nie wytypuję żadnej , ale wiem że dobra linka musi kosztować.Przypon może być z grubego fluorokarbonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Dzięki chłopaki teraz wiem czego mam szukać ,jeszcze jedna paczka nie przyszła za wielkiej wody a już trzeba robić kolejne zamówienie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi