Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

sporych much na pewno. gorzej jak siadzie dobra mama. swego czasu w tym watku chyba prezentowałem fotke sage xi2 #9 pod rybą 90siąt parę cm...

moim zdaniem łowiąc szczupaki bedziemy czesto walczyć w okolicach rożnego rodzaju roślinności. lepiej miec troszkę wiecej mocy żeby rybe przytrzymac. 

taka moja prywatna opinia. 

pozdrówka

Edytowane przez peresada
  • Like 2

15-20 cm to powiedziałbym, że raczej to takie srednie szczupakowe muchy. #9 zdecydowanie bardziej pod szczupaki, #8 za to bardziej uniwersalna. Polowisz nim zarówno szczupaki, jak i bolenie, trocie itd.

Big daddy spokojnie ogarnia duze muchy i duze ryby, 2 dni temu kolega miał rybę ponad metr, dzien wcześniej 95cm. Ryby z 3-4 metrow wiec miały gdzie walczyć. Według mnie wart jest swojej ceny, jedynie ten korek jest dziadowski.

Kolega pyta o konkretny kij, podaje parametry a Wy mu doradzacie #9 lub BD. Na domiar złego zaczyna się licytacja kto ma dłuższego. Krzyśka rozumiem, przerzucił kilka łodzi metrówek to i Xi2 #9 (miałem) jest mu bliska. Krajówka łowi ryby na ogół około wymiarowe, czasami 60-70 a 80-90 od święta. Metr to loteria, na wodach komercyjnych podobno spokojnie można. Dajcie mu sygnał, że kij jest ok. Widać podoba mu się i walczy jedynie z ceną... Tutaj rozsądek i przyjemność rzadko idą w parze. A teraz uderzcie się w pierś i jak na spowiedzi - który z Was w tym roku miał szczupaka na 90 cm o metrówce nie wspomnę - ja nie... Tomek - jak masz kasę to kupuj wspomniane St.Croix Legend Ultra #8 9,6'. Radość z łowienia wielka i masz go od ręki. Inaczej będziesz do jesieni deptał w miejscu, pytając o kij, cenę.

Pozdrawiam Kolegów  :D  Andrzej  ;)  

• Like 2

Kolega zapytał się o kij na szczupaki, podał jako propozycję kij st.croix za cenę wcale nie promocyjną, ja podalem mu sprawdzony kij jako alternatywę do tej wędki. Nie napisalem, że to zła wędka ale jeśli chce wędkę typowo na szczupaki to nie wybrał najlepszych parametrów, ot tyle.

Co do szczupakow, w tym sezonie 90+ jeszcze nie wyjąłem, mialem na kiju dużą rybę, ale spadła - nie chcę strzelać ile miała. Największą w tym sezonie miałem rybę 75cm, choć z 3-4m więc dała mi dużo zabawy.

Mam dwa patyki 9'6" #8, uważam jednak, że 9' #9 na szczupaki jest po prostu bardziej uniwersalna. Nie ma tutaj znaczenia czy to xi2, xi3 czy big daddy.

Pozdrawiam

Kacper

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Koledzy,

Czy ma ktoś doświadczenia z łowieniem szczupaków na muchę w zbiornikach z bardzo mętna woda (zawiesina i fitoplankton). Potrzebuje jakiegoś punktu zaczepienia żeby podbudować motywacje do machania muchołapka w takich warunkach... Jakieś grzechotki w muchach, oczojebne kolory a może czarne muchy??? Zbiornik jest tez dość płytki 1-1,5m wiec tez się ew. zastanawiam nad muchami powierzchniowymi co robią dużo hałasu na wodzie.

Cześć wszystkim.

Większość łowionych przeze mnie szczupaków pochodzi z mętnych bajorek, wody tyle co do cycków więc warunki mamy podobne. U mnie najlepiej sprawujacym się kolorem jest o dziwo taki jebitny czarny , czasem z dodatkiem flesza. Wbrew pozorom w wodzie o kolorze wody w muszli klozetowej na dworcu ten kolor jest niezastąpiony.

Edytowane przez podlasiak

Na tle nieba to wszystko będzie ciemnym punktem , ale przyjmując , że przynęta będzie na tej samej głębokości co ryba to zastosowanie czarnej przynęty wydaje mi się logiczne. Metna woda jest metna bo w jej toni zawieszony jest brud który odbija część promieni słonecznych i przez to nadaje jej taki kolor jaki mamy,czyli w miare jasny- taką metnosc mam na mysli . Czarna przynęta pochlania światło co czyni ją najbardziej widoczną w takim zbiorniku. Tak sobie tłumacze efektywność czarnego...

Trzeba jechać z wszystkimi kolorami tęczy i testować który będzie najlepszy

Takie trochę mało "napompowane" te muchy. W wodzie musi się z tego straszny glut robić. Uważam ze dobra mucha szczupakowa powinna być trochę bardziej "nastroszona" i dość spłaszczona bocznie w części przedniej co powoduje lekki efekt jerk-owej pracy takiej muchy.

A wracając do tematu łowienia w mętnej wodzie to dziękuje wszystkim za rady. Muszę to jeszcze przetrawić i skręcić na próbę kilka potworków.

Takie trochę mało "napompowane" te muchy. W wodzie musi się z tego straszny glut robić. Uważam ze dobra mucha szczupakowa powinna być trochę bardziej "nastroszona" i dość spłaszczona bocznie w części przedniej co powoduje lekki efekt jerk-owej pracy takiej muchy.

A wracając do tematu łowienia w mętnej wodzie to dziękuje wszystkim za rady. Muszę to jeszcze przetrawić i skręcić na próbę kilka potworków.

Szczupaki które złowił Niklaus Bauer myślą inaczej ;) bo oczywiście wzór zgapiony od tego pana w troszkę innej kolorystyce. Co do jerkowania muchy - ja jestem innego zdania, wcale mucha jerkować nie musi, największą fale aku robi duża mucha która faluje podczas spokojnych długich podciągnięć. Sporo szczupaków złowiłem trolując za belly boatem takie muchi. Tak czy siak pokazałem muchy na które łowię z efektami.

Szczupaki które złowił Niklaus Bauer myślą inaczej ;) bo oczywiście wzór zgapiony od tego pana w troszkę innej kolorystyce.(...)

Muchy Niklausa są mocno podbudowane cielakiem który podpiera flesze.

Skoro masz na takie muchy efekty to znaczy że szczupakom to nie przeszkadza. A to najważniejsze.

Muchy Niklausa są mocno podbudowane cielakiem który podpiera flesze.

Skoro masz na takie muchy efekty to znaczy że szczupakom to nie przeszkadza. A to najważniejsze.

W zasadzie jest to bucktail, ale być może cielak też ma takie długie włosie, chociaż w sprzedaży mamy głównie krótkowłose ogony.

Ja ogonowego flesh'a niczym nie podbieram, dopiero na body daje bucktail. Lubię jak taki ogon faluje.

W końcu po wielu nieprzewidzianych perypetiach nastąpił ten pierwszy raz . Wziąłem muchówkę , "podręcznik przedszkolaka" i flaje fruwali też ;)  Następnym razem jadę na wodę gdzie tylko na muchę można łowić , szkoda czasu na drop shoty , jerki i inne tam normalne łowienie  :)

W końcu po wielu nieprzewidzianych perypetiach nastąpił ten pierwszy raz . Wziąłem muchówkę , "podręcznik przedszkolaka" i flaje fruwali też ;)  Następnym razem jadę na wodę gdzie tylko na muchę można łowić , szkoda czasu na drop shoty , jerki i inne tam normalne łowienie  :)

Super! :) Piękne! Najlepiej to odebrać sobie wszelkie inne możliwości. Kiedy pojedziesz TYLKO z muchówką i TYLKO na taką wodę nauczysz się muchować, a kiedy weźmiesz jeszcze ze sobą spina siła przyzwyczajenia wygra ... niestety.

• Like 2