venom_666 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Arek, te są przyzwoite, cieniutkie, wytrzymałe, dosyć miękkie: https://pl.aliexpress.com/item/32915571671.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.30c52e0er2Bdf7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 Dzięki Marian za link. Nie wiem czy na tych fotkach będzie widać ale o taki flash mi chodzi.Prawie tak cienki jak materiał z którego zrobiona jest mucha.________ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 Któraś z materiałowych wariacji znana pod nazwą Angel Hair Rózne długości i jakość... Niektóre mieszane z innymi włoknami, a inne same pakowane w pęczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 (edytowane) Możliwe. tak mi mów mój ... Pytanie teraz tylko które mają odpowiednią długość ok 10-15cm i są cienkie. bo wytrzymałość mam nadzieję że mają.Te z fotki mojej muchy dosyć ciężko było wyskubać i wolałem obcinać obcinaczkami nad wodą ożywiając wygląd muchy. Naciągały się jak gumka lub elastyczna folia i dopiero po dosyć długim manewrach urywały się. Chyba będę musiał kupić te "włosy anielskie" i się przekonać czy dobrze celuję. Te z Ali do których podałeś link to mocno się różnią od Angel Hair? Wyglądają na sztywniejsze niż włosy. _______ Aaaaaa. Masz potworka żeby nie było tak na ... sucho. W sumie nie szczupak ale .... może przejdzie. ____ Edytowane 1 Stycznia 2020 przez trout master 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Ja używam różnych:sklepowych,z alli i świątecznych, najbardziej cenię szerokie na ok.1mm. i miękkie które pięknie pracują na bucktaillu, ostro mieszają wodę i robią (przynajmniej u mnie) robotę.Eksperymentowałem ostatnio w dość mętnej wodzie z wiggletailami i właśnie takimi streamerami o agresywnej pracy i skuteczność była identyczna,więc po co się męczyć wilggle tailami... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zamówiłem taki materiał jak na filmie, ale trochę jeszcze muszę poczekać kiedy do mnie przyjdzieOdebrałem materiał z tego filmu. W dotyku i rozciągliwości podobny do tego z którego są zrobione te ogony ale jest minimalnie grubszy. Zamówiłem biały, będę kolorował mazakami. Wymiary materiału to 90 na 150 cm. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zamówiłem biały, będę kolorował mazakami. Wymiary materiału to 90 na 150 cm.Można też pobawić sie z czymś tego typu https://www.agawa.pl/folia-flex-holograficzna-354161-15156-85751.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 25 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 (edytowane) Servus Koledzy , Szukam Info na temat wedki Winston xtr -5 wt 8 i wt 9 . Ktora waszym zdaniem bedzie lepsza na szczupaki ? A moze g Loomis crosscurent glx 9 wt 9 bedzie lepszym wyborem ? Dziekuje za Opinie i zycze milego weekendu Zbigniew Edytowane 25 Stycznia 2020 przez krokop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 25 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Nie mając kija w ręce i tak bym powiedział, że te w wyższej klasie czyli #9. Mam #8 i mam #10 i #11 też mam i jakoś #8 nie widzę jako kija szczupakowego. Z tym, że przyzwyczaiłem się do łowienia na ciężko. Lubię duże muchy, lubię duże jerki, lubię duże ryby . Gdy zdałem sobie sprawę, że z kija #10 po przezbrojeniu wyszedłby spining taki do ok 40g to przestałem o tym myśleć jako o czymś co mogłoby mnie przerażać . No bo kto by nie dał rady łowić kijem do 40g? Przecież to "szczupak na lekko" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 25 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Nie mając kija w ręce i tak bym powiedział, że te w wyższej klasie czyli #9. Mam #8 i mam #10 i #11 też mam i jakoś #8 nie widzę jako kija szczupakowego. Z tym, że przyzwyczaiłem się do łowienia na ciężko. Lubię duże muchy, lubię duże jerki, lubię duże ryby . Gdy zdałem sobie sprawę, że z kija #10 po przezbrojeniu wyszedłby spining taki do ok 40g to przestałem o tym myśleć jako o czymś co mogłoby mnie przerażać . No bo kto by nie dał rady łowić kijem do 40g? Przecież to "szczupak na lekko" Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie. Kij w klasie #8 9' lub 9'6" bardzo dobrze sprawdza się przy połowie szczupaków. Można spokojnie podawać muchy wielkością 15-20 cm i doprowadzić pod nogi sporą rybę. W moim przypadku zaczynałem od mocnej #9 9' by dzisiaj łowić #8 o przyjemnym ugięciu, kilku znajomych miało podobnie. Liczą się indywidualne preferencje. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 25 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Poczytalem na kilku niemieckich forach ze morski Winston xtr —5 czesciowy np. w klasie 9 rzuca dobrze linkami 9—10—11.w klasie #8 rzuca 8—9—10. Gloomis crosscurrent glx 9 wt 9 rzuca dobrze Guideline costal od 8 do 9 .W.w wedki moge Tutaj kupic uzywane do 350 Euro. Napalilem sie na holenderskie szczupaki w tYm roku Ale nie chce wydawac Worka pieniadzy na nowe prototypy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 25 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 (edytowane) Andrzeju, pokażesz proszę największe muchy, które latają Ci na #8? Poprosiłbym o fotkę z czymś dla skali, jeżeli to nie problem oczywiście."Liczą się indywidualne preferencje" - nic dodać, nic ująć! Dlatego tak trudno znaleźć odpowiedzi na nurtujące nas pytania na forach tematycznych. Nigdy nie ma jednoznacznej odpowiedzi. W temacie muchy już raczkuję bo łowię zaledwie 4 lata i przerobiłem wędki od klasy 3 do 11 z pominięciem 9 bo tylko taka mi się nie trafiła. Najrzadziej łowię klasami poniżej 6, powiedziałbym, że w ogóle nimi nie łowię . Wolę się uganiać z mucha w morzu. Stąd podstawowe wędki to #6,7 i 8 z czego po 8 sięgam najrzadziej. Tylko wtedy jak wiatr łeb urywa. To są morskie kije i są szybkie dlatego jeśli myślę o szczupaku to myślę o wolniejszym kiju bo mi się takim łatwiej rzuca dużymi muchami - znowu te preferencje! Mam dwa kije w klasie ciężkiej 10 i 11. Z czego ta druga jest dość szybka, że umożliwia rzuty na wietrze mniejszymi muchami. 10 jak dla mnie jest wolna, ale te największe muchy (które mam) latają tak jak powinny.Jak zaczynałem z mucha to przeczytałem prawie wszystko co było na naszym forum, a wiedza i tak przyszła z doświadczeniem. Powodzenia w wyborze kija Edytowane 25 Stycznia 2020 przez Jack__Daniels 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.Bart Opublikowano 26 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 Witam używałem parę lat xtr wt9 33 częściowy na szczupaki jak najbardziej się nadaje duże muchy .Przekazałem go linka #10 Vision ,posiadam jeszcze Sagę Rplxi 9wt,3pcs również super kij do połowu szczupaków. Niestety bardzo rzadki do kupienia.Poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 26 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 (edytowane) Witam używałem parę lat xtr wt9 33 częściowy na szczupaki jak najbardziej się nadaje duże muchy .Przekazałem go linka #10 Vision ,posiadam jeszcze Sagę Rplxi 9wt,3pcs również super kij do połowu szczupaków. Niestety bardzo rzadki do kupienia.Poz______Ostatnio sprzedałem tego Sage kumplowi, komplet-700PLN. Co do rzucania nim Rio OB WF9F czy Vision Big Daddy WF8/9 było kiepsko. Najlepiej rzucało mi się tym RPLXi Rio Pike/Musky WF10F. Kij naprawdę bardzo dobry. Trochę głowatek wyjął. Teraz śmigam Cabelas SLi #9, linka ta sama czyli w/w Rio Pike/Musky. _____ Edytowane 26 Stycznia 2020 przez trout master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Witam wszystkich.Mam pytanko. Pod koniec Sierpnia bede mial 1 dzien wolny w Szwecji a precyzyjnie w Karlshamn. Bedzie to dzien pomiedzy mistrzostwami swiata Sroda 26 Sierpien. Chcialbym ten dzien przeznaczyc na zlapanie szczupaka.- czy ktos sie orietuje jak to tam wyglada. z internetu jest troche info, ale moze ktos mieszka, byl, lub bedzie i wie dokladniej.- nie bede mial auta- myslalem o publicznym transporcie aby dostac sie do wody i pochodzic kilka godzin za szczupakiem.- z internetu widze, ze sa jeziora w promieniu 30min jazdy, ale moze ktos wie lepiej- jakie muchy tam dzialaja? moglibyscie dac wzory 3-4 i jak je wiazac? Nigdy nie wizalem szczupakowych i nie chce poswiecac wiele czasu na wiazaniu arsenalu na kilku godzinna wyprawe. Bede wdzieczny za informacje.pozdrawiammichal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Michał. Karlsham jest nizej niż ja bywałem ale podpowiem. W Szwecji w sierpniu jest już zimno (okolice Stockholm) wiec szczupaki schodzą głębiej na cieplejsza wodę. Najlepsze miesiące na okazy to maj/czerwiec. Wtedy masz je w zielsku pod brzegami i na morskich płyciznach (do 2m). 26 sierpnia to już prawie łośki pchają się w ujścia rzek do morza. Są na zatokach a po większych deszczach wchodzą w rzekę. W tym okresie o jakim piszesz ze złowieniem szczupaków miałem problemy bo trzeba je było szukać (na morzu). W małych jeziorkach może jest trochę lepiej wiec chyba tylko na nie musisz liczyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 o super, juz cos. dzieki Arek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Michał, raczej śledź na bieżąco pogodę. W połowie września jakieś 200 km bardziej na północ miałem noce nie chłodniejsze niż +4 a w dzień bywało 23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 dziekuje. Cholera, to trzeba sie szykowac na zimna pogode. dobrze wiedziec, bo 2 lata temu myslalem, ze bedzie cieplo w Sierpniu w Angli, a mnie wydmuchalo niemilosiernie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_M Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Panowie, jestem początkującym muszkarzem i chce kupic muchówke #8 w czteroskładzie z myślą o łowienie szczupaków. Chciałbym zmieścić się w kwocie 300zl. Możecie mi coś polecic? Może być kij z ali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 (edytowane) za 400 masz gotowy zestaw w kołwoortekim podkladem i linką https://pl.aliexpress.com/item/32790164762.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.57fd6bb2Tw4sm3&algo_pvid=7856aa54-06ac-41dc-941c-b79e87c9f668&algo_expid=7856aa54-06ac-41dc-941c-b79e87c9f668-18&btsid=2eb143dd-348a-4234-9fb8-dd51385294c5&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_9,searchweb201603_53 albo w tej samej ofercie 277 sam kij 350 pln - odpwiednik Ego Pike (ale to chyab to samo co Predator powyżej) - mam i polecam jako kij budzetowy:https://pl.aliexpress.com/item/32227006932.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.57fd6bb2Tw4sm3&algo_pvid=7856aa54-06ac-41dc-941c-b79e87c9f668&algo_expid=7856aa54-06ac-41dc-941c-b79e87c9f668-45&btsid=2eb143dd-348a-4234-9fb8-dd51385294c5&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_9,searchweb201603_53 Poszukaj jeszcze na FFF - tam trafiają się ww kije po 200-250 pln albo 300 ale zestawy -lekko używane -jak dobzre pamiętam. Albo zapytaj tam i pojawia się inne sensowne oferty. Edytowane 31 Stycznia 2020 przez Archanioł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zobacz daiwa true flight Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zobacz daiwa true flight Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu TapatalkaJak dla mnie kołek. Za to Daiwa Wilderness XT super kij, ale robili w wyższych klasach tylko #8 9,6' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Często wam się zdarza złowić szczupaka jako przyłów? Dziś złowiłem 2 szczupaki 70-80cm na kiełża #12 i parkinsona #10. Obcinka pod nogami, na szczęście bezzadziory.Wędka w klasie #6 miała co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi