ezehiel Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Często wam się zdarza złowić szczupaka jako przyłów? Dziś złowiłem 2 szczupaki 70-80cm na kiełża #12 i parkinsona #10. Obcinka pod nogami, na szczęście bezzadziory.Wędka w klasie #6 miała co robić.Tak, w sezonie celowo łowiłem na kiełże na hakach 8, ciemny dubbing i złota pochewka. Kiełż dociążony i zgnieciony cęgami. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Często wam się zdarza złowić szczupaka jako przyłów? Dziś złowiłem 2 szczupaki 70-80cm na kiełża #12 i parkinsona #10. Obcinka pod nogami, na szczęście bezzadziory.Wędka w klasie #6 miała co robić.Tak właśnie porządnie testuje się patyki. Po takich holach nie ma celowo polowianych ryb z którymi kij nie dałby sobie rady. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Komfortu przy holowaniu nie czulem. Dlatego nie zgodzę się że na szczupaka wystarczy klasa #5-6. Myślę że #8 to minimum żeby nie zamęczyć ryby o ile wczesniej nie pójdzie w chaszcze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Witam.W "mojej" nizinnej rzeczce o tej porze roku (styczeń/luty) przy połowie płoci dosyć często mam brania szczupaczków. Nie tak dużych jak Twoje, ale gdieśw granicach okołowymiarowych.Płotki łowię tam z reguły na parcha wleczonego bardzo wolniutko po dnie - wręcz nazwał bym to łownieniem stacjonarnym na muchę Co ciekawe biora tylko zimą - jak przychodzi marzec i bardziej wiosenna pogoda, to już mi się nie trafiają. Myślę że teraz po prostu bytują wokół płociowych stad i intensywnie żerują przed tarłem, żerąc gneralnie wszystko co się w wodzie rusza i nie gardząc przy okazji jakimiś rurecznikami i ochotkami. Spod lodu też często można o tej porze roku wyjąć szczupaczka na maleńką mormychę z ochotką na końcu ... jak lód oczywiście jest Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Komfortu przy holowaniu nie czulem. Dlatego nie zgodzę się że na szczupaka wystarczy klasa #5-6. Myślę że #8 to minimum żeby nie zamęczyć ryby o ile wczesniej nie pójdzie w chaszcze.#6 to za mało na szczupaka 70-80cm? Poważnie? Na łososie i trocie często chodzę z #6 i nigdy nie miałem problemu z rybami do 80cm. Wędka nisko, hol z kołowrotka. Problem rozwiązany. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 #6 to za mało na szczupaka 70-80cm? Poważnie? Na łososie i trocie często chodzę z #6 i nigdy nie miałem problemu z rybami do 80cm. Wędka nisko, hol z kołowrotka. Problem rozwiązany. Pod jednym warunkiem, że mamy otwartą wodę. Tam gdzie ziela a wiadomo ONE to lubią już nie ma tak łatwo, czasami trzeba rybę podnieść i tutaj trochę mocy przydaje się w patyku. Można przeciągnąć na sztywnej lince, często tak robię, jest jednak duże ryzyko wyrwania przynęty. Swego czasu Dmychu pokazał rybę ponad metr złowioną na piątce - można. Tam gdzie łowię w porze jesiennej ciąganie szczupaków polega na ciąganiu warkocza długości 2 metrów, zwykle jest w nich schowana ryba i do końca nie wiadomo jakiej wielkości, jedynie po cętkach i złotawym kolorze wiem że to nie są ziela. Łowię wtedy inną metodą, muchówka na kołek lub tylko w pionie z łodzi i to dla desperatów. Druga sprawa, szczupak na elastycznym muchowym kiju chodzi jak baranek, on do końca chyba nie wie że jest holowany, temperament wzrasta mu im bardziej sztywna pała. Na SAGE Xi2 #6 można było podciągnąć łódź wiosłową i to z kierownikiem stawu uwiązanym do krypy. Co do wspomnianej "szóstki", BIIIx 9'6" #6 zaliczyłem żabola 75 cm - baranek na uwięzi. Jeszcze jedno, większość brań które mam na streamera to delikatne odpływanie muchy w przeciwnym kierunku, agresywne ataki z fontannami wody widuję tylko na filmach. Miłego dnia. PS. Wczoraj odebrałem w Krakowie dwa nowe kije tym razem dla Małżonki - 12' 2,2lb i nie są to muchówki jakkolwiek dolniki przypominają rasowe DH w klasie #12 przy 15'. Porobiło się przekraczając szósty krzyżyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Tak Andrzej, ale piszesz o szczególnych warunkach. Do rzucania kurczakiem i ciąganiem ryby z zielskiem pełna zgoda, sam sięgam wtedy po #9. Ja się odniosłem do wpisu Norda.Łowiąc łososie wspomnianą #6 miałem trochę kłopotów z łośkiem 85cm, wszystko mniejsze wyjeżdżało na brzeg na luziku, pod warunkiem odpowiedniego holu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Panowie, potrzebuje rady co do linki. Będzie to mój pierwszy sezon z muchą wielkości sroki a jest jeszcze chwila czasu aby się przygotować. To co mam na teraz: kij 9wt #9, pływającą linka z krótką głowicą w 9 klasie, jakiś młynek i podkład. Łowisko - woda stojącą, duży akwen. Łowienie tylko z brzegu brodząc (zakaz łowienia z łodzi). W zasięgu rzutu głębokość max 2-5m. Jestem w stanie sobie wyobrazić że linka wpływa nie tylko na głębokość podania przynęty ale również na tor jakim będzie się poruszać w czasie ściągania. W głębszych miejscach nie bardzo widzę sens prowadzenia muchy przy powierzchni, czy w takiej sytuacji zastosowanie tonącego przyponu przy pływającej lince ma sens? Wiem ze najlepiej byłoby mieć 10 sznurów na każdą okazje ale ja jadę nad wodę łowić a nie zmieniać sznury przez większość czasu. Jest jakieś stosunkowo uniwersale rozwiązanie do takiego łowienia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Głowica +tipy ogarną temat. Rio obs intermediate. http://harius.com.pl/produkty/szczegoly/loop-evotec-85 Ściera big fly Do linek float użyj dociążenia - https://youtu.be/AE29rZmqnH0 Nie używać na wodzie górskiej muchowej. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Panowie, potrzebuje rady co do linki. Będzie to mój pierwszy sezon z muchą wielkości sroki a jest jeszcze chwila czasu aby się przygotować. To co mam na teraz: kij 9wt #9, pływającą linka z krótką głowicą w 9 klasie, jakiś młynek i podkład. Łowisko - woda stojącą, duży akwen. Łowienie tylko z brzegu brodząc (zakaz łowienia z łodzi). W zasięgu rzutu głębokość max 2-5m. (...)Fast inter lub s1/s3 np. Guideline Pike 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Witam.Pasta ... podejrzewam gdzie będziesz łowił - pojeździłem tam w zeszłym roku i powiem Ci że ciężka sprawa w temacie muchówki. Szczupaki ma muchę to tam zaraz po ich tarle tylko połowisz, jak jeszcze będą na płytkiej wodzie. Potem robi się dla nich za ciepło, schodzą głębiej i żerują przed samym spadem, na 30-40 metrach od brzegu. A od września, jak się z kolei woda już zaczyna oziębiać, to schodzą jeszcze niżej i żrą na spadzie oraz u jego podnóża, na głębokości ok. 6-8 metrów. Chyba że trafisz na zielsko, którego wcale tam tak dużo nie ma. Do spadu już muchówką nie dorzucisz, a co dopero żeby spad obłowić. Próbowałem i skończyło się na spinie i minimum 40-50 metrowych rzutach.Ale dzięki temu wróciłem do spina, czego wcale nie żałuję - zwłaszcza na tym zbiorniku Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Panowie, potrzebuje rady co do linki. Będzie to mój pierwszy sezon z muchą wielkości sroki a jest jeszcze chwila czasu aby się przygotować. To co mam na teraz: kij 9wt #9, pływającą linka z krótką głowicą w 9 klasie, jakiś młynek i podkład. Łowisko - woda stojącą, duży akwen. Łowienie tylko z brzegu brodząc (zakaz łowienia z łodzi). W zasięgu rzutu głębokość max 2-5m. Jestem w stanie sobie wyobrazić że linka wpływa nie tylko na głębokość podania przynęty ale również na tor jakim będzie się poruszać w czasie ściągania. W głębszych miejscach nie bardzo widzę sens prowadzenia muchy przy powierzchni, czy w takiej sytuacji zastosowanie tonącego przyponu przy pływającej lince ma sens? Wiem ze najlepiej byłoby mieć 10 sznurów na każdą okazje ale ja jadę nad wodę łowić a nie zmieniać sznury przez większość czasu. Jest jakieś stosunkowo uniwersale rozwiązanie do takiego łowienia? Przerobiłem sporo linek i kijów, jak dla mnie optymalną linką jest OutBound Short WF 8F/I. Łowię nią płytko i głęboko, kwestia odpowiednich much i przyponu. Dla podparcia pływak RIO OUTBOUND WF8F - sięgam sporadycznie. Szczupak potrafi się podnieść nawet z kilku metrów. Łowię na spadzie 4-6 metrów, muchę podaję na spad i ściągam do brzegu, jeśli jest na braniu zbiera na 0,5-2 metrach i odpływa. Fajna była też Guideline Pike WF F/S3 z długą głowicą, wybrałem ostatecznie OB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Dziękuję za szybki odzew i konkrety Forest z opisu łowiska dobrze się domyślasz:) to mój cel na maj gdy ryba będzie jeszcze w zasiegu. Później chyba przyniosę się na łowisko Andrzeja tam przynajmniej można poćwiczyć rzuty z łódki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 (...) Fajna była też Guideline Pike WF F/S3 z długą głowicą, wybrałem ostatecznie OB.To jakiś stary model? Bo z tonących ja kojarzę i posiadam tylko model S1/S3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 To jakiś stary model? Bo z tonących ja kojarzę i posiadam tylko model S1/S3. Z tego co pamiętam running lines był pływający a głowica F/S3 lub I/S3. Lubiłem nią rzucać ze względu na długą głowicę, spore muchy ładnie siadały bez chlapania. Pamięć zawodna, jak dobrze poszukać to jest gdzieś info na Jerku. Czasy fascynacji Loop-em i linkami Guideline. Wspomniana jest nawinięta na jednym z młynków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Jak dla mnie kołek. Za to Daiwa Wilderness XT super kij, ale robili w wyższych klasach tylko #8 9,6'Potwierdzam, tani i bardzo fajny kij! Ale tylko Wilderness XT bo jest jeszcze ST ale to inny blank i zupełnie nie ta bajka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Znalazłem ciekawą linkę od Rio https://salar.pl/produkt-2308-k-58 używa ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Znalazłem ciekawą linkę od Rio https://salar.pl/produkt-2308-k-58 używa ktoś?Mam - dobra linka, polecam, spokojnie pociągnie większą muchę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Generalnie szczupak nie jest fighterem i bynajmniej nie jego waleczność jest powodem używania kijów powyżej #8 (ja preferuję #10). Tu chodzi o muchy! Dla mnie szczupakowa mucha to min 15-18cm na dużym haku 6/0 i rzucanie tym „towarem” kijem #6 jest nieporozumieniem. Zerknij na OWNER SSW model 5115 wielkość 1/0 - 3/0 lub większe. Używam i jestem bardzo zadowolony, muchy w granicach 10-25 cm decyduje stosina pióra Magnum Grizzly. Swego czasu była moda na PARTRIDGE ABSOLUTE PREDATOR w rozmiarze 4/0-6/0, tutaj faktycznie bez armaty trudno, wyleczyłem się i jest mi z tym dobrze. Ósemki to fajne kije... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 2 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 Zerknij na OWNER SSW model 5115 wielkość 1/0 - 3/0 lub większe. (...)W internetach piszą że to haki (tfuuuuuu) karpiowe.... Jeśli chodzi o lekkie muchy na pajki to nie ma co wyważać otwartych drzwi i najlepiej je wiązać na Ahrex PR350 - Light Predator. Są w wersji z zadziorem jak i BL. Zresztą dobór haczyka do muchy to dla mnie jeden z istotnych elementów jej konstrukcji mający ostatecznie wpływ na jej zachowanie. Dlatego mam też muchy wiązane na grubaśnych czerwonych Big Mama które bardzo dobrze stabilizują muchę. A wędka ma mi obsłużyć cały zakres różnych przynęt dlatego 80% łowienia pajków to u mnie #9. Ósemkę też mam i używam ale niesie to za sobą większe ograniczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 2 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 W internetach piszą że to haki (tfuuuuuu) karpiowe.... Jeśli chodzi o lekkie muchy na pajki to nie ma co wyważać otwartych drzwi i najlepiej je wiązać na Ahrex PR350 - Light Predator. Są w wersji z zadziorem jak i BL. Zresztą dobór haczyka do muchy to dla mnie jeden z istotnych elementów jej konstrukcji mający ostatecznie wpływ na jej zachowanie. Dlatego mam też muchy wiązane na grubaśnych czerwonych Big Mama które bardzo dobrze stabilizują muchę. A wędka ma mi obsłużyć cały zakres różnych przynęt dlatego 80% łowienia pajków to u mnie #9. Ósemkę też mam i używam ale niesie to za sobą większe ograniczenia. Łowiłem karpie lata temu, miniony sezon również i nie czuję "tfuuuuuu" jak sugerujesz. Jeśli wierzysz we wszystko co piszą to Twoja sprawa. Haki są do połowów morskich w karpiowaniu również się sprawdzają. Jeśli chodzi o szczupaki dobrze trzymają rybę, trudno się z nich uwolnić, są bardzo mocne i ostre, sztywne pióra Magnum o długiej stosinie dobrze pracują nie będąc ograniczane trzonkiem haka jak w innych modelach. Tyle z mojej strony. Miłego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 2 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 @Andrzej Stanek Niestety jak nie łowisz drapieżnika to jesteś beee.Przekonałem się o tym nie raz łowiąc karpie(białoryb) na spinning.Ot taki zwyczaj ludzi z tego forum.Chociaż przez niektórych byłych forumowiczów można zostać zelżonym za to, że jest się nadal członkiem tego forum. Co do 5115 to nie jest hak na karpie, sam korzystam z nich i są dobre. 5115 SSW[emoji769] with Super Needle Pointis ideal for baiting up ‘crawlers andminnows for walleye and panfish,and for rigging crabs, shrimp and bloodworms for surf and bay fishing.Features up-eye forged shank andreversed-bend point. Available in ablack chrome or red finish — perfectfor baiting roe berries for steelhead. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 2 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 Zerknij na OWNER SSW model 5115 wielkość 1/0 - 3/0 lub większe. Używam i jestem bardzo zadowolony, muchy w granicach 10-25 cm decyduje stosina pióra Magnum Grizzly. Swego czasu była moda na PARTRIDGE ABSOLUTE PREDATOR w rozmiarze 4/0-6/0, tutaj faktycznie bez armaty trudno, wyleczyłem się i jest mi z tym dobrze. Ósemki to fajne kije... Andrzeju, chyba przegapiłś moje zapytanie. Czy możesz wrzucić fotkę swoich much szczupakowych, które latają na kiju #8. Poproszę o fotkę z czymś dla skali. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 2 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 (edytowane) Andrzeju, chyba przegapiłś moje zapytanie. Czy możesz wrzucić fotkę swoich much szczupakowych, które latają na kiju #8. Poproszę o fotkę z czymś dla skali. Z góry dziękuję za odpowiedź. Nie przegapiłem tylko nie widzę potrzeby focić specjalnie na tą okazję.Zalinkowałem kilka fotek, zdjęcia prywatne z różnych okresów + fotki jak niżej.Wszystkie obsługują kije w klasie #8: Ventus, Ignis i SAGE Xi3, miałem też Xi3 #9 za mocna jak na moje potrzeby.Nawiasem mówiąc fotki kilka razy były już publikowane, są w zasobach forum... https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1724663177795521&set=pb.100007555663794.-2207520000..&type=3&theater https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1715343662060806&set=pb.100007555663794.-2207520000..&type=3&theater https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2074051232856712&set=pb.100007555663794.-2207520000..&type=3&theater https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2060394834222352&set=pb.100007555663794.-2207520000..&type=3&theater https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2015294845399018&set=picfp.100007555663794&type=3&theater Jeszcze jedna "muszka" tym razem od Kolegi prezent. Całkiem dobrze sobie radziła z kijkiem jak z fotki, jedyny mankament to ogonek - po kilku rybach poległ... Edytowane 2 Lutego 2020 przez Andrzej Stanek 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 2 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 Względnie małe i smukłe w profilu, choć nie będę ukrywał że miłe dla oka. Jednak wbrew temu o pisałeś, wiązane na tradycyjnych hakach. U mnie z sezonu na sezon muchy rosną i nabierają objętości (choć nie w samej ilości materiału). Po odejściu od małych much odczułem drastyczny spadek ilości brań i ogólnej liczby łowionych ryb, ale z drugiej strony rzadko kaleczę śledzie, które kiedyś stanowiły zdecydowaną większość. Co ciekawe czasem taka 50-tka i tak potrafi łyknąć 25cm muchę po agrafkę... Widać każdy ma swoją drogę i trudno o jedną receptę na pajkowy flajfiszingu... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi