SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt; Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 nawiązac sie pęczków kłaków trzeba i je mocno upychac co by łepetyna fajna wyszła a co do fryzjerstwa polecam żyletke, dużo lepszy sposób i szybszy niż nożyczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Moje pierwsze muddlery. Ostatnio kręci mnie kręcenie pozdro Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAUDIO Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Tutaj tez fajnie widac jak lapia na MUSZYSKA !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Macie może sposoby jak taką muchę szczupakową posłać daleko rolką? Łapię na Wiśle w Warszawie a brzegi są tutaj mocno zarośnięte. Mam kijek raczej lekki bo w klasie #7. Czy muszę mieś jakiś odpowiedni sznur czy zwykła wf-ka wystarczy? Mam jeszcze airflo 40+ i w rzutach znad głowy daje sobie radę. Tylko co z tymi patykami za plecami...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 a ja mam takie pytanie łatwiej rzuca się tym airflo 40+ niż taką zwykłą wf-ka ?? jak z dystansem procentowo ile można dalej zarzucić 40+ niż wf-ke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Powiem że znacznie łatwiej. Podobno przy dobrym zgraniu sznura i kija można wyrzucić cały runing a długośc tego sznura to prawie 40metrów. Właściwie to zintegrowana głowica z cieniutkim jak na wf runingiem. Machałem narazie na boisku z DUUUŻĄ mokrą i lata 10 metrów dalej niż zwykły( ten sznur to intermedium pewnie tonący byłby lepszy) a zwykłą pływającą wf-kę Sc.An. Wet-cel gdy rzucam tym samym sprzętem wywalam całą i jeszcze wyszarpuje z kołowrotka podkład. Są zdania że 40+ dobiera się o klasę cięższą niż masa kija. Koledze dałem do zabawy i dzisiaj miał ćwiczyć więc może jutro napiszę jakie on ma zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Macie może sposoby jak taką muchę szczupakową posłać daleko rolką? Łapię na Wiśle w Warszawie a brzegi są tutaj mocno zarośnięte. Mam kijek raczej lekki bo w klasie #7. Czy muszę mieś jakiś odpowiedni sznur czy zwykła wf-ka wystarczy? Mam jeszcze airflo 40+ i w rzutach znad głowy daje sobie radę. Tylko co z tymi patykami za plecami...?? Zależy na jakie muchy łowiszDla mnie jest to praktycznie awykonalne. Rolka w swej naturze ciągnie końcówką sznura po wodzie a tam masz muchę jak kurczak... za duży opór, albo coś a'la spey pokombinować albo wysoki odrzut albo... bellyboat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Tresowana kaczka!! I materiały by były na miejscu. Na Wisłę kółkiem za bardzo nie chcę wypływać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 http://oregonflyfishingblog.com/2009/06/16/annual-fly-fishin g-for-pike-trip-wrap-up-2009/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Tu jest odpowiedni filmik: Odpowiedni dla portalu.fly vs jerkJest w wielu częściach.Na początku troche reklam,ale da radę wytrzymać. Mam też zdjęcie szczupłego z pstrągowej rzeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Hejka Poniżej fotki moich szczupakowych dziwolongów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 I jeszcze jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Byłem dzisiaj na Wisełce za szczupłym. Niestety miejscówki z przed 15 lat zawiodły. Kij #7 jaki posiadam to chyba minimum. 10cm mucha z sarny i z oczkami leci rolką max 11metrów. Chyba muszę zmienć kij na #9 powinien dać większą swobodę i możliwości. Jakich kijków używacie(klasa)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Mam 9 i myślę że to jest optymalny kij do much od 10 20 cm a takimi łowię.Im większa mucha tym mocniejszy kij bo łatwiej się rzuca i wyrywa sznur z wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Hej @harp No zdecydowanie kij 9# i wabiki od 15-20cm. W polskich sklepach jak na razie nie spotkałem prawdziwych szczupakowych much. Coś co ma 10cm powiedzmy sobie szczerze nie kandyduje w moich oczach do bycia typową muchą szczupakową. Co do rzutów to rolka kompletnie odpada podstawa to double haul i bez tego nie ma co zaczynać. Z linek ostatnio sprawdziłem Vision Big Mama intermedia 9# i jest po prostu super. Linki Scientific Anglers Pike/Muskie raczej bym nie polecał ponieważ sprawdzałem ją na dwóch kijach i raczej wypada słabo. Mimo iż ma krótki taper jest słabo lotna. O reszcie poczytaj w artykule od @standerusa, tam jest wszystko co potrzeba na start. Co do typowych much, które bedziesz mógł rzucić to polecam zrobić muchy z flasha+big fly fiber i do tego ewentualnie główka z zonkera. W tym momencie jedyny ciężki element to zonker, reszta nie chłonie wody. Poniżej przykład. pozdro Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamus Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 A po co się katować takimi wiechciami w rozmiarze ponad 10 cm i wędkami w klasie 9 i więcej, żeby się nazywało że łowi się mocnym sprzętem i łowi na niby typowo szczupakowe muchy gdzie najważniejsza jest wielkość muchy.Spokojnie tego przeciętnego polskiego szczupaka można złowić na sprzęt w klasie 6-7 i muchy w rozmiarach do 10 cm i taki zestaw jest o wiele bardziej uniwersalny i przyjemniejszy w użyciu może posłużyć do łowienia bolenia, klenia i innych drapieżników włącznie z sandaczem. Lepiej swoje wysiłki skierować w stronę odpowiedniej prezentacji muchy ( odpowiednio pracującej i jak najlepiej zbudowanej- lekko ), doboru linki do panujących warunków i doskonalenia techniki w podawaniu muchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Może to i racja. Może tez i dlatego rzadko są łowione w PL ładne szczupaki a 70 to okaz... bo nikt się na nic większego nie nastawia? Nie sądzę aby muchowanie za szczupłym tak bardzo odbiegało od innych metod - można by więc powiedzieć, po co się męczyć i łowić mocnym sprzętem? Przecież każdego szczupaka w Polsce można złowić na 6cm gumkę, a będzie ona dodatkowo bardziej uniwersalna. Lepiej ekstra wysiłek przyłożyć do prezentacji takiej przynęty, niż do śmigania klockami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamus Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Nie chciałbym być źle zrozumianym nie odmawiam skuteczności bardzo dużym muchom które w niektórych warunkach z pewnością będą skuteczne. Chodzi o to aby tak specyficzne przynęty stosować bardziej świadomie w tedy gdy warunki łowiska tego wymagają. Wydaje mi się że niezbyt dobrym pomysłem bylo by zaczynać start z muchowaniem od wędek w klasie 9, lepiej wykorzystać ten uniwersalny jak się przerzuci tych szczupaków ze 100 to będzie się wiedzieć w którą stronę na danym łowisku pójść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 I tu się częściowo zgodzę, z jednej strony jest to racja, z drugiej... jeśli ktoś chce łowić te drapieżniki to jednak łatwiej mu będzie dedykowanym sprzętem. Jeśli ktoś chce po prostu łowić na muchę to wtedy oczywiście inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamus Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Jeden lubi cycki w klasie 3 inny w klasie 9 ale chodzi ponad wszystko o to żeby się przyjemnie bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Tak mocna wędka to z jednej strony strzelanie z armaty do naszych szczupaczków z drugiej z doświadczenia wiem że im dłużej przynęta w wodzie tym większe szanse na rybę. Z lekkim kijem to raczej dłużej przynęta jest w powietrzu. Nie wspomnę o wietrznej pogodzie. Walka z odległością zamiast koncentracji na prowadzeniu. Co do małych przynęt to oczywiście można, ale...to już łapanie okoni. Ja lubię wszystkie cycki z klasą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamus Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Odległość nie zależy od klasy aftm czym większa tym dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Jeden lubi cycki w klasie 3 inny w klasie 9 ale chodzi ponad wszystko o to żeby się przyjemnie bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 @adamus Pytanie jedynie na co się nastawiasz jeśli na szczupaczki do 65cm to zgoda. Ja nastawiam się na coś większego ot co. Bynajmniej nie chodzi mi o uniwersalność kija.Muchówki zacząłem używać bo najbardziej interesuję się szczupakami i to tymi 70+ a tu tendencja jest prosta czy to w wobkach, gumach czy muchach przynęty są po prostu spore. Pooglądaj inne zagraniczne strony o typowym muchowaniu za szczupakiem. Niestety prawda jest taka, że jeszcze mało kto w Polsce ma o tym pojęcie i pewne rzeczy które kompletnie nie pasują do tego typu połowu próbuje podciągnąć pod szczupaka na muchę. pozdro Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamus Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Jeśli metrowe szczupaki będą tylko brać to wędką w klasie 7 spokojnie można sobie poradzić a przyjemność z łowienia o wiele większa.Wędka w klasie 9 to szczupakowa a w klasie 6 czy 7 to już nie?Liczy się aby trafić za rybą a sprzęt to drugorzędna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi