Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, bardzo długo przeglądam ten pos i nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem. Posiadam kij scierra big fly #8. Poszukuję sznura do tej wędki spotkałem się z opinią że dobrze radzi sobie z klasą wyżej. Tu pytanie do użytkowników co byście polecili do tej wędki i na co zwrócić uwagę. Jeśli chodzi o łowienie szczupaków na muchę jestem nowy.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam.

Mam Big Fly#9 - jest dosyć sztywnąwędką i najwygodniej mi się nim używa linek z tradycyjnymi, czyli dosyć długimi głowicami jak na linki szczupakowe. Przy krótkich odnoszę wrażenie żę szarpią kijem. Tak jak Marian wyżej napisał - producent firmuje do nich linki pod tą samą nazwą - głowice w nich mają ponad 11 metrów. Jak byś chciał sparować z kijkiem linki innych producentów to raczej tym się właśnie kieruj.

Pozdrawiam.

Miałem ostatnio ten kij w ręce, niestety tylko na sucho i przyznam że robi pozytywne wrażenie. Jeśli będziesz chciał skorzystać z powyższych rad Kolegów to rozważ również Big Mama (glowica 12,5m) w wersji Inter lub SloMo w klasie kija. Scierra Big Fly jest tylko dostępna w opcji F, F/S3 i S3. Choć niewątpliwie jej zaletą jest cena. Ale jeśli to ma być jedyna linka to ja bym brał jednak jakiś Inter.

• 1 miesiąc temu...

Cześć Koleżanki i Koledzy. Ostatnio stwierdziłem się spróbuje pobawić się w łowienie szczupaków muchówką. Sprzęt jest. Mam tylko takie pytanie bo do końca nie mogę znaleźć odpowiedzi i w artykułach tutaj i w całym internecie, a może inaczej wszędzie jest co innego. Co polecilibyście na przypon? Czy np. regenerator SG 0.6-0.7 i na koniec kawałek SG blood zdałoby egzamin? Z góry dzięki za pomoc świeżakowi. Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dokładnie, 0,6-0,7 to już gruby kabel. Ja od lat stosuję żyłki 0,38.

FC 0,6-0,7 stosowałem na przypon szczupakowy, do momentu aż szczupak dobrze trafił zębem i obciął muchę ;). Od tego czasu tylko k2k lub vision wire.

Witam Kolege ,

Czy vision wire mozna laczyc z zylka wezlem allbright ? A z agrafka wezlem centauri knot ?

Dziekuje za Info.

Pozdrawiam Sybi

Ja od zeszłego roku przy łowieniu na muchę i na casting stosuję drut AFW.Taki drut robi też Malin. Łatwo zrobić odpowiednie oczka, jest tani . Większość Włochów których znam łowiących na muchę szczupaki stosuje takie rozwiązanie. 

post-49222-0-13832600-1588496243_thumb.jpg

post-49222-0-83515600-1588496256_thumb.jpg

post-49222-0-46574200-1588496272_thumb.jpg

• Like 1

Latają, aczkolwiek ciut wolniej. Całkiem niedawno kilka rzeczy z Chin odebrałem, w tym jakieś duperszmity wysłane z magazynów europejskich.

Edycja - jeśli to pojedyńczy drut z nierdzewki, to poszukaj może u nas w kraju odpowiednika stosowanego do migomatów czy innych zastosowań.

Pszczelarski do ramek 0,32, 0,40, 0,50 z chirurgicznej SS316... itp...

Edytowane przez venom_666

Ja odniosłem się tylko do wskazanego drutu. Pojedyńczy ze stali 304... Można go u nas kupić na wagę lub w odcinkach. Sam używam takiego czyli SS304, jak i SS316 w średnicach 0,32 i 0,40 do robienia grzałek w elektronicznym papierosie ;)

Muszę skręcić sobie z tego przypon w takim razie. 304 to standardowa nierdzewka do ramek w ulach, 316 rzadziej stosowana. 250g kosztuje około 10-14pln. Pół kilo (zapas chyba na całe zycie dla kilku osóB) 30-35pln...

Różni się czymś od tego specjalistycznego amerykańskiego skoro stal ta sama i grubości analogiczne??

• Like 2

• 2 miesiące temu...

Vision Big Daddy, Airflo 40+ Sniper, Guideline Pike, Rio OB Short, Rio Pike/Musky, Orvis Hydros Bank Shot. Są jeszcze Vision Big Mama, przeróżne SA do "grubej roboty" i inne.

Kwestia jak długa głowicę chcesz mieć i ile potrafisz utrzymać i rozbujać w powietrzu w najprostszy sposób.

https://www.anglingactive.co.uk/predator-fishing-tackle/fly-fishing/fly-lines.html

Witam, czym sie lepiej rzuca ,scierra big fly czy airflo pikestreamer?Chyba że jeszcze coś polecicie.Skłaniał bym sie do sceierra gdyz cena normalna.

Cena zawsze z czegoś wynika. W przypadku linek nie tylko z "logo". Scierra to marka, a nie producent sprzętu. W przeciwieństwie do S.A., Rio, Airflo czy Cortlanda.

Co do tego czym się lepiej rzuca to, jak Arek zauważył, nie ma jednej odpowiedzi. Ja lubię Guideline Pike (teraz to Predator) i stare Airflo 40+. Obie linki mają głowice ok. 10,5m. Rio Pike też mi dobrze nosi, ale dopiero zaczynamy znajomość i trochę wkurwia miękki running. Big Mama też ok, ale to już długa głowica. Big Daddy mi nie do końca pasuje bo mocno kopie (krótka głowica). Choć z drugiej strony jak nie zależy na dystansie to niesie spore muchy. Scierre też kupiłem, ale wrażenia dopiero przede mną, bo jeszcze nie moczone.