skagit Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Cena zawsze z czegoś wynika. W przypadku linek nie tylko z "logo". Scierra to marka, a nie producent sprzętu. W przeciwieństwie do S.A., Rio, Airflo czy Cortlanda. Co do tego czym się lepiej rzuca to, jak Arek zauważył, nie ma jednej odpowiedzi. Ja lubię Guideline Pike (teraz to Predator) i stare Airflo 40+. Obie linki mają głowice ok. 10,5m. Rio Pike też mi dobrze nosi, ale dopiero zaczynamy znajomość i trochę wkurwia miękki running. Big Mama też ok, ale to już długa głowica. Big Daddy mi nie do końca pasuje bo mocno kopie (krótka głowica). Choć z drugiej strony jak nie zależy na dystansie to niesie spore muchy. Scierre też kupiłem, ale wrażenia dopiero przede mną, bo jeszcze nie moczone. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skagit Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Widzę,że sprawa nie jest prosta.Szukam porównania ,scierra/airflo gdyz mam je pod reką.Miejscówki ciasne ,muchy max 15cm,raczej lekkie dotychczas gdyż mam tylko zwyklą wf9.A próbowaliscie uciąć tak z metr z przodu na wf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 (edytowane) Widzę,że sprawa nie jest prosta.Szukam porównania ,scierra/airflo gdyz mam je pod reką.Miejscówki ciasne ,muchy max 15cm,raczej lekkie dotychczas gdyż mam tylko zwyklą wf9.A próbowaliscie uciąć tak z metr z przodu na wf?Jeśli to jest aktualny jedyny Twój dylemat i chcesz wydać jak najmniej to po prostu kup tą Scierre i łów. Przycinanie zwykłej WF-ki se daruj. Edytowane 23 Lipca 2020 przez hi tower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 (edytowane) ______"Rio Pike też mi dobrze nosi, ale dopiero zaczynamy znajomość i trochę wkurwia miękki running. Big Mama też ok, ale to już długa głowica. Big Daddy mi nie do końca pasuje bo mocno kopie (krótka głowica). Choć z drugiej strony jak nie zależy na dystansie to niesie spore muchy. Scierre też kupiłem, ale wrażenia dopiero przede mną, bo jeszcze nie moczone".Widzisz, wszystko zależy kiedy, jak i do czego ma być linka stosowana. Miękki running Tobie przeszkadza ale gdy łowi się w zimie to sztywniejszy (Guideline, Airflo, inne) mi przeszkadza. Wolę mieć miękki. Podobnie z długością głowicy. Krótka do dupy do najdłuższych rzutów ale Ok gdy nie masz jak (lub nie umiesz) rozbujać te 12m żeby z nich startować. Big Mama pięknie lata. Każdy ma swoje preferencje i nie ma całkowicie dobrej recepty na pytanie "jaka linka". Podpowiedzieć czy pomóc jednak wypada gdy się czegoś już wypróbowało. ______"Widzę,że sprawa nie jest prosta.Szukam porównania ,scierra/airflo gdyz mam je pod reką.Miejscówki ciasne ,muchy max 15cm,raczej lekkie dotychczas gdyż mam tylko zwyklą wf9.A próbowaliscie uciąć tak z metr z przodu na wf?"_______Napisz jaki masz kij. Muchy 15cm to żadna dlugosc, "zwykła" WF (np. Cortland 444 Classic) jest trochę do dupy. Nie chodzi o cięcie, to niewiele da. A gdzie tylny stożek głowicy i jej masa po obcięciu? Airflo ma dobre sznury ale głowica musi być odpowiednia (choćby dowolny 40+) Tego o którym pisałeś nie znam. Scierra Big Fly może działać, choćby z samej nazwy. Edytowane 23 Lipca 2020 przez trout master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skagit Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Jeśli to jest aktualny jedyny Twój dylemat i chcesz wydać jak najmniej to po prostu kup tą Scierre i łów. Przycinanie zwykłej WF-ki se daruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skagit Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Żaden to dylemat ???????? Wychodzi na to ,że trzeba zacząć testować,innej drogi nie ma.Dzięki za odzew i sory za nieudolne cytowanie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skagit Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 @hi tower .Mam Sage motive 9ft #9 ,ktorą dokladnie +40 miałeś na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 @hi tower .Mam Sage motive 9ft #9 ,ktorą dokladnie +40 miałeś na myśli?Model z przed 10 lat. Nie mam pojęcia który to dokładnie model. Głowica Inter clear dł. 10,5m. Drogą eliminacji mogę wykluczyć: Sniper, Expert i CSW... Więc chyba Extreme? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Jeśli chodzi o Airflo i pajki to mój znajomy poleca:https://www.adh-fishing.com/fly-lines/single-handed/wf-weight-forward/airflo-elbis-special-pike-fly-line Ja osobiście nie miałem z tym do czynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Ja kupiłem taką chińską kopię Rio Outbound Short za 67 zeta: https://www.aliexpress.com/item/32832772170.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3ae85c0f3vykO0W sam raz na testy. Mają jeszcze inną "big fly" : https://www.aliexpress.com/item/32844945647.html?spm=2114.12010612.8148356.2.651a2c6fM88H6w(ale maks tylko #8). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skagit Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 @zeralda Daj znać jak przetestujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 (edytowane) @zeralda Daj znać jak przetestujesz.Na razie czekam na przesyłkę (pewnie zejdzie im jeszcze 2-3 tygodnie). Mam na razie ich 2 zwykłe WF-ki (#5 i #6) sink tipa (#5) - jak za tą cenę są bardzo OK. Ale ja niedawno zacząłem, więc mam na razie małą "bazę danych". Mogę je porównać do mojej SA Aircell (#4) i są niewiele gorsze - "chodzą" mniej lżej i płynnie od Air cell'a (ale nie ma tragedii). Szkoda, że ne jesteś z okolić, dałbym CI do potestowania na Twoim kiju. Edytowane 23 Lipca 2020 przez zeralda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 24 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2020 Ja kupiłem taką chińską kopię Rio Outbound Short za 67 zeta: https://www.aliexpress.com/item/32832772170.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3ae85c0f3vykO0W sam raz na testy. Mają jeszcze inną "big fly" : https://www.aliexpress.com/item/32844945647.html?spm=2114.12010612.8148356.2.651a2c6fM88H6w(ale maks tylko #8).Mam ją. Raz moczona. Dobrze nosi muchy ok 20cm, z większymi nie próbowałem. Za te pieniądze nic lepszego sie nie znajdzie. W sumie to mam do pozbycia bo używam tonącego sznura. Wiec jak cos to mam prawie nówke do pozbycia sie jak cos to pw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skagit Opublikowano 25 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 @hi tower ,daj znać jak przetestujesz scierra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 @hi tower ,daj znać jak przetestujesz scierra.Podejrzewam że okazja będzie dopiero na jesieni... Teraz męcze tarpony dla ubogich w Zatokowym surfie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skagit Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Ok ,to ja bede pierwszy????Co to za gatunek ,trotki czy ki diabeł???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 (edytowane) Podejrzewam że okazja będzie dopiero na jesieni... Teraz męcze tarpony dla ubogich w Zatokowym surfie Zajebisty tekst Edytowane 26 Lipca 2020 przez albercik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Ok ,to ja bede pierwszy[emoji1]Co to za gatunek ,trotki czy ki diabeł[emoji1][emoji848]Odpowiem za Hi Tower'a. Chodzi o Bolki... Kolega jest specjalistą w łowieniu tych gadów w solance. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skagit Opublikowano 28 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 To jakaś nowa dyscyplina,przynajmniej dla mnie ale tarpony w zatokowym surfie brzmią dobrze???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3321146627907840&id=100000376067587 Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Jest moc ????! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Ładny krokodyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieknikos Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Witam kolegów mam pytanko czy są jakieś sklepy w necie gdzie można kupić muszki szczupakowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Witam kolegów mam pytanko czy są jakieś sklepy w necie gdzie można kupić muszki szczupakowehttps://www.flyartfishing.pl/sztuczne-muchy-wedkarskie/szczupakowe/pike-terror-flies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Witam.Ale cena to już nawet nie europejska jest - mocno skandynawska raczej ... Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi