Skocz do zawartości

Szczupaki na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam czerwoną #9.

Sztywny kij, wygodnie rzuca się normalnej długości głowicami, takimi jak np. oferuje do tego kija Scierra (koło 11m). Big Mama od Visiona też podobnież - podobnej długości głowica, nie mam więc tylko powtarzam.

Bardzo wygodny, długi uchwyt poniżej kołowrotka, można rzucać dwoma rękami (mże to śmiesznie wygląda, ale skuteczne i daje odpocząć mojej prawej ręce) oraz wygodnie wsadzić go pod pachę przy ściąganiu linki. Świetny korek, a raczej jego mieszanka, kompletnie żadnej szpachli i jakichkolwiek ubytków - jak się ubrudzi, to biorę gąbkę i szoruję pod prysznicem. Wygląda jak nowy po takim zabiegu.

Dla porównania posiadam inną #9 Ego (chiński V-Stick) - dużo lepiej mi się nim łowi bo jest to kijek bardziej sprężysty, lżejszy, o miękkiej (śmiesznie to brzmi przy kiju #9) akcji, która bardziej mi odpowiada. Pracuje łądnie z linkami o krótszych głowicach (Big Dady - coś koło 8 m głowicy i Ego Agrressor - głowica jakieś 7 m). Uważam że cała seria V-Stick'ów to naprawdę świetnie zrobione i uzbrojone kije (miałem inne w ręce).

Używam obu, tak dla urozmaicenia.

Pozdrawiam.

• Like 1

Jak ktoś umie rzucać rzuci najtanszym dalej niż Ty najlepszym kijem ;)

Wniosek takie aby ćwiczyć technikę - to na prawdę przekłada się na łowienie.

Tez mi tak mowiono na poczatku, kiedy zaczynalem muchowanie. Trudno sie z tym nie zgodzic. Ale....

Kupilem kija uzywke, kolowrotek z linka tez uzywke i szlag mnie trafial. W ogole mi to nie latalo. Nie bylem w stanie dalej rzucic jak 12, moze 15m. Lowie w morzu wiec dystans to priorytet. Okazalo sie, ze ten sznur, ktory kupilem razem z kolowrotkiem to dziadostwo najwyzszych lotow. Jak kupilem 5 innych linek to sie okazalo, ze "potrafie" rzucac czterema z nich, a jedna nowa tez mi nie latala. Zupelnie nie dziwia mnie zapytania o sznur i jego parametry. 

• Like 3

Do przenoszenia małej ilości much używam pudelek do kaset VHS, można znaleźć na allegro.

Używam też Vision Salt ale nie lubię wkładać mokrych much do szczelnego pudełka bo jak zapomnę o suszeniu to później tzw. sajgon.

Edytowane przez Białek
  • Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Witam.

Bardzo dobrze i wygodnie. Użytkuję trzy kijki jednoręczne z przedłużaną rękojeścią na dole (Scierra Big Fly #9, Shakespeare Agility 2 10'#7 i Flextec CRD 11'#8-9), można bardzo urozmaićić rzuty - rzucać znad głowy oburącz, przepuszczając linkę mędzy palcem wskazującym a środkowym lewej ręki, którą obejmujemy dolnik. Bardzo prawa ręka odpoczywa wtedy przy rzutach kurczakiem, albo można łowić oburącz i rzutami kotwiczonymi mniejszymi muchami. Przy wymachu w przód nadgarstek też odpoczywa, bo taki dolnik opiera się prawie na caym przedramieniu. 

Pozdrawiam.

• Like 1

To nie Redington ;) choć kije są naprawdę ładnie wykonane. Miałem już wcześniej #9 i bardzo dobrze się sprawdzał w większości warunków. Niestety zachłyśnięty Sage-m sprzedałem... Ale chyba kupię jeszcze raz jako "zapas".Lubię mieć na łódce 3-4 gotowe zestawy z różnymi linkami żeby się nie bawić co chwilę w zmienianie szpul/kołowrotków. To się jeszcze jedna #9 przyda :D