maciek4417 Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 filtr ten będzie wystarczający, używam abe1, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel79ozo Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Czy fitr ABEK jest lepszy od ABE1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 (edytowane) Jaja to ty se robisz. Nie strasz ludzi i nie wprowadzaj w błąd. Jakbyś nie wiedział, ale pewnie wiesz...kontrola narażenia NDS -0,05 mg/m3 jest to najwyższe dopuszczalne stężenie oparów oddzxialowujacych w ciągu 8 h pracy nie wywołujące żadnych skutków ubocznych. Przy dolewaniu ołowiu NDS wynosi 0,5 mg/m3. Zwykła, jednorazowa maska P2, to ochrona około 10 x NDS, a takiego narażenia przy oparach ołowiu to można spodziewać się w hucie, a nie nad garnkiem z ołowiem, gdzie wystarczy nawet zwykła P1 dostępna w każdym składzie budowlanym. Dla mnie możesz pracować w skarpecie na głowie. Ale innym nie polecaj filtrów klasy P2 do odlewania ołowiu i cynku!!!Gar, to nie huta i całe szczęście. Ja przez długi czas miałem to w nosie, ale od jakiegoś czasu stosuję maskę z najlepszymi filtrami, gdyż wykorzystuję ja również przy malowaniu i rozcieńczaniu farb bardzo toksycznymi rozcieńczalnikami. Edytowane 1 Października 2017 przez Cpt. Lego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Czy fitr ABEK jest lepszy od ABE1?ABEK1 chroni dodatkowo przed oparami amoniaku i jego pochodnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Kapitanie - ołów w powietrzu to pył.Nie ma fazy gazowej ołowiu w temperaturze pokojowej.A rozpuszczalniki,rozcieńczalniki czy inna chemia to oczywiście tak - pary tych związków mogą występować w temp pokojowej. Więc - dla ołowiu - maska przeciwpyłowa, dla innych związków odpowiednie filtry zdolne wiązać chemicznie niebezpieczne substancje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Kapitanie - ołów w powietrzu to pył.Nie ma fazy gazowej ołowiu w temperaturze pokojowej.A rozpuszczalniki,rozcieńczalniki czy inna chemia to oczywiście tak - pary tych związków mogą występować w temp pokojowej. Więc - dla ołowiu - maska przeciwpyłowa, dla innych związków odpowiednie filtry zdolne wiązać chemicznie niebezpieczne substancje. A gdzie ja napisałem, że ołów występuje w postaci gazowej? Ludzie o co Wam chodzi. Czemu chcesz ze mnie durnia zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Podczas topienia ołowiu, a często jakiegoś złomu jest tam masa innych substancji. Są różne związki, tlenki ołowiu, siarczki ołowiu i cholera wie co jeszcze. Często ołów jest domieszkowany cyną, cynkiem, antymonem. Tak, że oparów jest tam masa i lepiej używać filtrów dobrych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 A1 – 6051 – Pochłaniacz o klasie ochrony A1 zabezpiecza przed oparami oraz gazami organicznymi. Widzę,że się nie rozumiemy - czym innym są pyły,czym innym gazy.Powyższy pochłaniacz zabezpiecza przed gazami.Wszystko co wymieniłeś w powyższym poście podobnie jak ołów w powietrzu będzie pyłem.Nie gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Opary t A1 – 6051 – Pochłaniacz o klasie ochrony A1 zabezpiecza przed oparami oraz gazami organicznymi. Widzę,że się nie rozumiemy - czym innym są pyły,czym innym gazy.Powyższy pochłaniacz zabezpiecza przed gazami.Wszystko co wymieniłeś w powyższym poście podobnie jak ołów w powietrzu będzie pyłem.Nie gazem.Opary to gazy? Wiesz nie chcę się kłócić, bo nie jestem specjalistą, ale z pewnością opary to nie gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Dla mnie możesz pracować w skarpecie na głowie. Ale innym nie polecaj filtrów klasy P2 do odlewania ołowiu i cynku!!!Gar, to nie huta i całe szczęście. Ja przez długi czas miałem to w nosie, ale od jakiegoś czasu stosuję maskę z najlepszymi filtrami, gdyż wykorzystuję ja również przy malowaniu i rozcieńczaniu farb bardzo toksycznymi rozcieńczalnikami. Ja niczego nie polecam, mówię tylko co wynika ze specyfikacji firm produkujących maski. Co, wkleić skany...?Luzuj kapitan i nie nadrabiaj swojej ignorancji krzykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Dalszą "wymianę uprzejmości" darujcie sobie, lub prowadźcie na priv. Dłużej nie będę tolerował publicznych przepychanek i argumentów "ad personam". I nie obchodzi mnie, kto zaczął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Ja niczego nie polecam, mówię tylko co wynika ze specyfikacji firm produkujących maski. Co, wkleić skany...?Luzuj kapitan i nie nadrabiaj swojej ignorancji krzykiem. Proszę podaj przykład, bo z pierwszego lepszego sklepu masz link maski z filtrem P2, gdzie wyraźnie napisano nie stosować do odlewania cynku i ołowiu. http://www.kwasek.pl/pl/p/Maska-przeciwpylowa-Polmaska-SECURA-DUST-P2/256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Ze swojej strony polecam do malowania taką maskę. Jest idealna, łatwo się czyści dobrze przylega, zastosowanie różne przeciwpyłowe,przeciw gazowe zależy jaki filtr się zastosuje.http://allegro.pl/polmaska-sr100-sundstrom-m-l-promocj-a-i6977169284.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Panowie przeciez każdemu z nas chodzi o to samo - by dobrac odpowiednie ,czytaj skutecznie zabezpieczające filtry do ochrony podczas wytapiania ołowiu. polecam lekturę jaka tu znalazlem http://archiwum.ciop.pl/25643.html jutro skontktuje sie z nimi ,moze uzyskam fachowa odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Ze swojej strony polecam do malowania taką maskę. Jest idealna, łatwo się czyści dobrze przylega, zastosowanie różne przeciwpyłowe,przeciw gazowe zależy jaki filtr się zastosuje.http://allegro.pl/polmaska-sr100-sundstrom-m-l-promocj-a-i6977169284.htmlNo wlasnie kolego ,piszesz do malwania -ale czym ? opisz jaki filtr stosujesz przy malowaniu jakimi farbami ,lakierami ,bejcami , a jaki do przetopu ołowiu- bo ta dyskusja dotyczy zabezpieczenia przy wytopie ołowiu, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Najgorzej jest wtedy ze zdrowiem jak się człowiek za bardzo ze sobą pie....doli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Suma sumaru jaka maska i jaki filtr ( o ile taki jest ) ogarnie topienie ołowiu oraz wszystkie farby i lakiery w jednym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 (edytowane) Może i orłem z fizyki nie byłem, ale mnie uczono, że ciecze parują a przy wrzeniu porują całą objętością. Podgrzewasz ołów do stanu ciekłego, to znaczy, że paruje i zmienia się w stan gazowy... tak na chłopski rozum. Nie odważył bym się do ołowiu w przeciw pyłowej tylko.@Tomy Ty, widzę to tak ze skrajności w skrajność. Jeszcze niedawno uważałeś na siebie jak cholera a teraz... Edytowane 5 Października 2017 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 "Podgrzewasz ołów do stanu ciekłego, to znaczy, że paruje i zmienia się w stan gazowy... tak na chłopski rozum." Tylko,że to zachodzi w odpowiedniej temperaturze - 327,7 stopnia C A co się stanie z parą ołowiu w temperaturze otoczenia?Bo przecież otaczające powietrze nie ma kilkuset stopni... A te pary zmienią się z powrotem w ciało stałe - w pył ołowiu. To tak jak z parą wodną - nad powierzchnią gotującej się wody jest przezroczysta warstwa - to jeszcze para wodna, ale już widoczna chmurka to maleńkie kropelki wody. A z ołowiem to ... najlepiej go nie stosować gdy istnieje możliwość użycia zamiennika. Podobno w Anglii ołów jest zakazany w wędkarstwie - może ktoś potwierdzi lub zaprzeczy - ja tak słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 A Ty cały czas swoje. Po co się pytam? Masz jakiekolwiek doświadczenie w tej dziedzinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Jakiekolwiek mam... Parę, a może kilkadziesiąt kilogramów ołowiu przetopiłem...Objawów ołowicy nie zauważyłem jeszcze u siebie.Wiem, wiem ołów się kumuluje... A post wyżej - coś tam jest nieprawdą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiur Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Ołów to nie tylko ołowica. Dochodzi wiele różnych "dolegliwości" np. osłabienie organizmu, senność itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Nie jestem alfą i omegą.Według mojej wiedzy wystarcza maska przeciwpyłowa. Lecz nie wykluczam,że tam gdzie ołów przerabia się ciągle potrzebne są lepsze zabezpieczenia.A jak wspomniałem wyżej - najlepiej ołowiu nie stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Ołów wchłania się przez skórę, a Ty piszesz, że wystarczy przeciwpyłowa...Masakra jakaś ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Nie ma bata - trzeba kombinezon OP1 stosować... Na nago biegasz?I ołów odlewasz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi