Kuba Standera Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Jajajkub - dzięki za info, nie ukrywam że w tym sezonie chcę w końcu pierwszego bolenia złowić. Ze mam mocne postanowienie łowić tylko na muchę, to i na muchę go muszę złowić..Przynajmniej chciałbym.Remek - myślę ze w dużej mierze wynika to z tego ze mało muszkarzy nastawia się na bolenia na muchę, wiem że w KRK kilka ok 70cm padło, ale jak znam życie prawie 70 ma 63cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Widzę, że liga muszkarzy boleniowych się już szykuje. Byłoby fajnie złowić jakiegoś. Ja wystartuję w długi weekend majowy właśnie z muchówką. Mam nadzieję, że się uda ... przynajmniej odpocząć nad wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 no to sugeruje Double Haul dobrze opanować. masz trochę czasu na treningi. z brzegu będzie to chyba bardzo niezbędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 no to sugeruje Double Haul dobrze opanować. masz trochę czasu na treningi. z brzegu będzie to chyba bardzo niezbędne Ja bym jeszcze muchy wytresował i pierdzieć w locie nauczył, może te 5 metrów dodać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Niekiedy wiosenne bolki można łowić tuż przy brzegu. Tak więc nie zawsze trzeba rzucać po horyzont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Znajomy z rybką 68 cm z małej rzeczki i do tego na muchę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Cześć. A gdyby tak w roli wędki muchowej na bolenia wykorzystać takie kijek? Dwuręczna muchówka w niskiej klasie AFTM: http://www.hurch.pl/index.php?s=produkt&idCat=60&idP rod=1377 Zwłaszcza na bardziej przestronne wody, do wielogodzinnego łowienia, do dalszych rzutów powinien być OK. Oburącz łatwiej wyrzucić linkę na dużą odległość. Nie trzeba już robić tylu międzywymachów w celu wykonania długiego rzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Sama frajda złowienia bolka na muchę jest ważna. Pewnie będzie tak na początku, a później ... będzie jak zwykle próba powiększania rozmiaru złowionej ryby (w sensie poszukiwania większych a nie naciągania miarki ). Jestem bardzo ciekawy Waszych wyników w następnym sezonie. Kiedyś słyszałem, że Maciek Jabiełło łowił z dużym sukcesem bolki na zaporówkach właśnie na muchę i ... chciały wtedy brać tylko na muchę. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Jak się tak chwilę zastanowiłem to przypomniałem sobie, że ja mam na rozkładzie całkiem sporo boleni złowionych na muchę ... Było to nad Padem. Skubańce chciały brać tylko na muchę i to na suchą.Niestety bolenie tam robią za ukleję. Żrą muchy i nie mają przyrostów. Największy jakiego trafiłem nie miał więcej niż 40 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Wydaje mi się że trudność w łowieniu dużych boleni na muchę polega na tym że ciężko podejść je na odległość rzutu. Większość brzegowców to chlapaki do 65cm i takie właśnie najczęściej będzie się łowiło, choć wiem że czasem potrafi podejść coś większego. Mój największy brzegowiec miał 75cm. W przyszłym roku też to sprawdzę.pozdrawiamW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Wujek - a jak Twoim zdaniem kwestia dobrania się do bolków z łódki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Wujek - a jak Twoim zdaniem kwestia dobrania się do bolków z łódki? Myślę że wygodniej bo bardziej będzie można rozbujać się ze sznurem, ale i tak nie rzucisz tak daleko jak spinem. Te większe żerują jak na złość w sporej odległości, podpływasz i często cichną. Jednak szanse na dużego są większe niż z brzegu. Na razie nie będę się mądrzył co i jak bo nie mam w tym temacie doświadczenia. Jak coś połowię napiszę więcej. Mam jakieś koncepcje, ale muszę je sprawdzić w praktyce. pozdrawiamW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Myślę że wątek ten będzie miał od maja niezłe wzięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Myślę że wątek ten będzie miał od maja niezłe wzięcie Kuba, oj tak, tak Po castingu przyszedł czas na muszkę, choć z casta nie rezygnuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 A ja myślę że będzie miał wzięcie przez pierwsze 2 mieś sezonu W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Myślę że wątek ten będzie miał od maja niezłe wzięcie Kuba zależy jakie będą wyniki.Ja się podnieciłem tak z sandaczami rok temu, a skończyło się że łowiłem na spinning a na muchę nie chciały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 W lecie jest .... nudno.O ile na wiosnę można poganiać za bolkiem o tyle w lecie nad przyzwoitą rybą trzeba posiedzieć (wyłączając sytuacje typu burze itp)Ustawić się w dobrym miejscu i czekać, podrzucając od czasu do czasu jakąś smakowitą muszkę lecz nie za często bo to też płoszy.Znaleźć 2-3 dobrze rokujące miejsca i poświęcić im w ciągu dnia tyle czasu ile tylko można.Ideałem jest znalezienie się na miejscówce przed świtem a potem czekanie w gotowości na ten pierwszy strzał ryby po którym dopiero zaczynamy łowienie.Ewentualnie popołudniem i czekanie na wieczorne brania.Warto też przyłożyć się ok godz. 11-12, u mnie na Wiśle są właśnie takie 3 pory kiedy ryby latem są najbardziej aktywne. Jeśli ktoś tak jak Ja lubi szybkościowe łowienie bolków z częstą zmianą miejsc to latem niech sobie muchę odpuści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Ja osobiście na strzał nie czekam. Przychodzę raniutko i idę po opasce rzucajac co krok. Jeden krok jeden rzut. One tam stoją za kamieniami. Na swoich stałych miejscówkach wiem z dużą dokładnościa gdzie mogę spodziewać się brania. Wiosną czas aktywności cały czas się zmienia aż do lata kiedy żerowanie odbywa się o stałych godzinach. Najlepsze brania co cieszy nas muszkarzy mam podczas bezwietrznych poranków i wieczorów. Najlepsze przynęty a piszę niestety o spiningowych to takie które mocno skaczą na boki(zakosy) dzięki temu penetrują strefy za kamieniami no i właśnie tego chyba się nie da uzyskać muchą.Tyle co do łapania na opaskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 panowie a jakie haki polecicie na wiązanie boleniowych much ?? chodzi mi o wielkość i rodzaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajman Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Witam.Przyłącze się do pytania o haki.W taimieniu są petridge z serii salmon.Wyglądają fajnie i cena też jest fajna Ktoś miał z nimi doczynienia?Jaką wielkość wybrać do much 8-10cm(deceiver)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 W końcu spróbowałem, mimo iż nie planowałem Wybrałem się za kleniem na małą rzeczkę, jednak woda okazała się nadal zbyt wysoka. Po dwóch małych klonkach, zauważyłem konkretny wir na środku rzeki. W pobliżu były dwa bobry, ale to wyglądało znajomo ...Przezbroiłem się powoli na streamera (założyłem białą włosiankę) i zacząłem powoli obławiać rzeczkę w poprzek nurtu. Chyba za 6-7 rzutem zobaczyłem bolenią mordę wciągającą mojego streamerka Hol blisko 70cm rapy na miękkiej #6'ce daje sporo emocji.Trwało to zdecydowanie dłużej niż w przypadku spinningu. Dopiero za 3'im podejściem udało się rybę podebrać. Za jakieś 30 minut spiąłem mniejszą koleżankę - ot taka 50'tka Spodobało się . Może jutro będzie powtórka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 19 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Gratulacje!!Ja chciałem jutro za boleniem z muchą startować na Wiśle w Warszawiw ale błocko podobno masakryczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 łowicie jakieś bolki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Harp jakiego kija uzywasz do lowienia boleni , w jakiej klasie i jaka to linka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 łowicie jakieś bolki?Ładnie, brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi