Marszal Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Ja natomiast twierdzę, że B3X to świetne wędzisko muchowe. Będziesz miał okazję Andrzej pomachać moją #6. Poza tym nie dalej jak wczoraj machałem Winstonem BIIISX @maciekg w klasie #7, którego on używa w Norwegii na morskie pstrągi, katuje go w solance kilka razy w tygodniu i kijek świetnie się trzyma. Używa linek w klasie 7 i 8 (wiatr) i lata to świetnie. B3X jest odrobinę słabszy od B3SX, ale myślę że w klasie 8 poradzi sobie ze sporymi muchami spokojnie. B3X są wędkami szybkimi, ale pracującymi pod większym obciążeniem po sam dolnik. Moja #6 to kij, którym spokojnie "obrobię" streamery do 10 cm, daleką nimfe (tę większą i cięższą też). A i spokojnie majówke na sucho poda.Powiem szczerze, że jak ta 8 w dobrej cenie to bym brał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Tak kij co najmniej od #7 w górę. I Co naj mniej 10 stóp. Musisz mieć czym rozbujać ciężki sznur a duże muchy naprawdę stawiają spory opór w powietrzu. Dla mnie Deceiver był mega ale wersja bez piór ; same syntetyki Janek z łódki świetne do oblawiania będzie to miejsce przy filarze które namierzyl Traqu Oj, narobiles mi smaka Ja bolki lowilem 11 stopowym #7 Orvisem i bardzo fajnie to latało później postanowiłem odchudzić zestaw i kupiłem 6-ke Winstona BX III i pomimo, że wędka opisana jest jako steelheadowa łowić tym było ciężko.Z brzegu na naszej Wiśle ciężko, nie brałbym się za to, ale z łodzi inna bajka. Wiosna tylko bolenie i trzeba będzie spróbować. Miejscówa Bartka idealna, ale trzeba płynąć samemu bo spinningista pozamiata miejsce zanim muszkarz się rozbuja, a poza tym nie chcę żeby kolega miał muchę w oku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Dziękuje wszystkim za rady odnośnie sprzętu, konkretne informacje, a nie pitolenie o niczym, choć przyznam że niektóre określenia brzmią dla mnie jak łacina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Z moich doświadczeń wynika, że boleń bardzo często atakuje smużącą po powierzchni muchę. Tak więc łowię na linkę pływającą na długim przyponie. Dzięki temu streamer od czasu do czasu wyskakuje na powierzchnię No i rzuty... muszą być długie bo moje dziady są bardzo płochliwe Aha, łowię tylko na rzece... na jeziorze nie mam doświadczeń.Jezioro mnie kompletnie nie interesuje, tak więc wszystko w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Hej @wujek. Co do kija, popatrz na bloga Kuby Standery na wpis o TFO TCRIX #8 - opis taki, że biorę bez macania w przyszłym roku na szwedzkie pajki. Linkę polecam RIO Outbound pływająca z końcówką intermediate. Kołowrotek z Large Arbor dobrze wyważający kija. I obowiązkowy stripping basket. Muchy- podobno Lefty's Deceiver najlepsza ☺ Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu TapatalkaPrzeczytałem, będzie idealny, tylko gdzie to to kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Niemcy i Holandia. Jak będziesz sciągał to daj mi znać. Dołożę sie do kosztów transportu. Kupię #10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Andrzej, ten Ventus w jakiej jest cenie bo nie mogę znaleźć info na stronie fishingartu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Niemcy i Holandia. Jak będziesz sciągał to daj mi znać. Dołożę sie do kosztów transportu. Kupię #10.Masz Remek sklep gdzie to zamówić? Mam rodzinę w Niemczech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Masz Remek sklep gdzie to zamówić? Mam rodzinę w Niemczech.A pod szczupaka to 8, czy 9? Skłaniałbym się ku 9, ale nie wiem, na ile te kije mogą realnie więcej dźwignąć. No i jaki byłby koszt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Andrzej, ten Ventus w jakiej jest cenie bo nie mogę znaleźć info na stronie fishingartu.Chyba tego szukasz http://northrods.pl/index.php?page=fishingart-muchowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Andrzej, ten Ventus w jakiej jest cenie bo nie mogę znaleźć info na stronie fishingartu. Nie pamiętam ile płaciłem za blank, sporo mnie wyszedł gotowy kij, zażyczyłem sobie kilka fanaberii: korek flor selekt + uchwyt morski REC i odpowiednie przelotki REC. Gdyby nie to, cena była by akceptowalna. Poprzednio miałem SAGE Xi3 #9 9' i ten obecnie w moim odczuciu też jest fajną alternatywą. Zadzwoń do Krakowa i poproś o info, blanki Krzyśka ciągle ulegają modyfikacjom, jest możliwość wzmacniania dolnika przez indywidualne potrzeby zamawiającego. Kij w połowie października będzie miało okazję obrzucać kilku doświadczonych muszkarzy z forum więc ocena powinna być obiektywna... http://i1378.photobucket.com/albums/ah112/agencjafolder/kij-02_zpshlwje1az.jpg~original http://i1378.photobucket.com/albums/ah112/agencjafolder/kij-05_zpswnk4u9um.jpg~original http://i1378.photobucket.com/albums/ah112/agencjafolder/PIKE-1_zps47il2nea.jpg~original 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Masz Remek sklep gdzie to zamówić? Mam rodzinę w Niemczech. http://www.flyfishingeurope-shop.de/tfo-lefty-kreh-ticrx-fliegenruten.html Wziąłbym #10. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Dzięki, nie potrzebuję fanaberii. W pierwszej kolejności rozejrzę się za Standerusowym, a jak będą trudności to Ventusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 A pod szczupaka to 8, czy 9? Skłaniałbym się ku 9, ale nie wiem, na ile te kije mogą realnie więcej dźwignąć. No i jaki byłby koszt ? Używam #9 Sage Xi2. Natomiast TFO TCRIX #10 chciałem jako backup i do monsterów Bujo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Chodzi mi o klasyczny kij szczupakowy, strimki średnie, pewnie około 12-15cm. Tylko, że są kije opisane niżej, wymagające cięższego sznura(powiedzmy, jak w spinningach StC ), inne znowu są opisane w punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Wystarcza #9 w zupełności ... Te Bujo muchy też dało się #9 ale myślę, że #10 będzie lepiej ... ale dopiero sprawdzę - poza tym ze mnie muszkarz jak z .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Jak ze mnie I o to chodzi. To ma dawać frajdę. Nie jaram się niewiadomo jak wykonaną rolką, tylko tym, że udało się posłać suchara w miejsce zaobserwowanej zbiórki, no i że po chwili holuję rybę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Dziesiątką krzywdy sobie narobicie, łapką piwa nie dźwigniecie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Dziesiątką krzywdy sobie narobicie, łapką piwa nie dźwigniecie... Ja nie z tych "mientkich". To akurat nie problem. Bardziej chodzi o to, żeby nie strzelać z armaty do wróbli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) http://www.flyfishingeurope-shop.de/tfo-lefty-kreh-ticrx-fliegenruten.html Wziąłbym #10. ten TF jest raczej z tych mniej szybkich. swego czasu miałem #9 i pod zębate muchy nie bardzo mi pasowała. dobry był jim teeny, ale już jej nie produkują.z obecnej oferty tfo wziąłbym pod uwagę BVKpozdrówka ps. własnie looknołem we wskazany sklep i ciagle mają tam jim teeny series.bierz Pan ten kij (9'#9), na pewno będziesz zadowolony. pozdrówka Edytowane 3 Października 2015 przez peresada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) Używam #9 Sage Xi2. Natomiast TFO TCRIX #10 chciałem jako backup i do monsterów Bujo. xi2 #9 można rzucić w zasadzie wszystkim na zębate. kwestia sznura/głowicy i techniki. ps. w pewnym momencie wielkość muchy bardzo już ogranicza jej zdolności aerodynamiczne. wtedy albo trzeba podpłynąć bliżej albo pogodzić się z krótszym dystansem rzutowym.wbijanie w mocniejsze kije moim zdaniem trochę bez sensu.poza tym nie popadajmy w manię olbrzymich much. ani to bardziej skuteczne ani przyjemne. polecam film "water wolf" tam łowią zebate 60 cali+ na muchy nie większe niż 6 cali.pozdrówka Edytowane 3 Października 2015 przez peresada 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 To ten filmik https://m.youtube.com/watch?v=wyL7bYUTpT8 z tymi zębatymi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 You Betcha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 @Peresada! Wielkie dzięki! To jest ten kijek, który wybrał @jbk? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) trudno mi powiedzieć, nie pamiętam. łowiłem natomiast tym kijem i na zębate jest idealny. swego czasu chciałem sobie uzbroić kij na tym blanku - niestety był nie do kupienia.sam łowie podobnie jak Ty xi2 i moim zdaniem ten tfo zupełnie mu nie ustępuje.pozdrówka Edytowane 3 Października 2015 przez peresada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi